Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Шкуро-хутрова, перо-пухова і кератиновмісна сировина




Шкурою називають шкіру тварин з волосяним покривом. Волосяний покрив шкур ВРХ називають волосом, шкур сви­ней — щетиною, шкур ДРХ — шерстю.

До шкуро-хутрової сировини належить сировина шкіряна (шкури ВРХ, коней і свиней), овчини невичинені шубні та хутрові, крупон (спинна та бокова частина свинячої шкури), які використовують для виробництва шкіряних та хутрових виробів.

До кератиновмісної сировини(яка майже на 90% складається з білку кератину) відносяться: щетина-шпарка, волос кінський та ВРХ, ріпиця (частина волосяного хвоста, що залишається після обрізання волосу), копита, роги, малоцінне перо та відходи перо-пухового виробництва..

Із щетини та волоса виробляють щіткові вироби та пензлі, нижчі ґатунки йдуть на виробництво будівельної повсті. Роги та копита використовують для виробництва дрібних виробів (ґудзиків та ін.), а також рогового борошна, кератинового клею, амінокислотних препаратів тощо.

Перо-пухову сировину (пух, дрібне, середнє перо і підкрилок) використовують для виготовлення товарів широкого вжитку і виробництва сухих кормів.

Перо-пухова сировина, в основному, призначена для виробництва широкого асортименту постільних речей, у виробництві яких використовують перо-пухові напівфабрикати (перо-пухові і перові суміші). Крім цього, виготовляють напівфабрикати для пошиву теплого одягу, галантерейних, спортивних і декоративних виробів (капелюхів, сумок, квітів тощо).

2.6 Ендокринно-ферментна та спеціальна сировина

До ендокринної сировини відносяться залози зовнішньої секреції, які виділяють активні речовини (гормони) безпосередньо у кров і лімфу.

Гіпофіз.Використання гіпофіза для отримання медичних препаратів зумовлене тим, що в ньому виробляється велика кількість гормонів.

Найважливішим є використання передньої частки гіпофіза для виробництва адренокортикотропного гормону, який використовують для лікування ревматоїдних захворювань, астми, деяких хвороб крові і дерматитів.

Щитоподібну залозувикористовують для виробництва йодованих амінокислот. Препарати, що містять йодовані амінокислоти, призначені для лікування захворювань, пов'язаних з гіпофункцією щитоподібної залози.

Крім цього, із щитоподібної залози виробляють протиалергійні препарати та препарати для поновлення імунної системи.

Паращитоподібна залозає сировиною для отримання гормональних препаратів, що регулюють обмін кальцію і фосфору. Їх використовують при різних формах судомних нападів, астми, кропивниці, інших захворювань.

Підшлункову залозувикористовують для виготовлення гормональних препаратів і передусім, для виробництва інсуліну. Вміст інсуліну в сировині і, отже, його вихід коливаються залежно від виду, віку тварини і сезонності (взимку вихід більший). Найбільше інсуліну в підшлункових залозах свиней, молодняку ВРХ.

Крім інсуліну з підшлункової залози отримують ліпокаїн, що впливає на процес жирового обміну в печінці.

Надниркові залозискладаються з двох шарів — коркового і мозкового. Кожний із них виконує самостійну внутрішньосекреторну дію. Гормони, що виробляються мозковим і корковим шарами, розрізняють за хімічним складом і біологічним впливом на організм.

Плацента тільних корів.Плацента містить біогенні стимулятори. З неї виробляють плаценту для ін'єкцій, яку використовують при хворобах очей; як протизапальний і розсмоктувальний рубці і тканини засіб тощо.

Трахея.З трахеї (гіалінових хрящів) ВРХ отримують біогенний препарат, який використовується для загоєння ран і активує будівництво сполучних тканин.

Хрящі молодих телят і екстракт кісткового мозкупризначені для виробництва ліків, що використовують при захворюванні суглобів, спричинених дегенеративними змінами хрящової тканини суглоба (артроз).

Статеві залози.Яєчники і насінники виробляють статеві гормони, що впливають на процеси обміну в організмі і зумовлюють розвиток другорядних статевих ознак. Препарати, що виробляються з тканини насінників, застосовують для розсмоктування рубців (післяопераційних і післяопікових), рубцевих контрактур та інших травм, а також при трахомі.

До ферментної сировини відносять залози внутрішньої секреції, які виділяють активні речовини (ферменти) у порожнину організму, а також органи та інша сировина тваринного походження, що використовуються для виробництва ферментів та ферментних препаратів.

Слизові оболонки шлунка і кишок.Слизову оболонку свинячих шлунків і сичуг ВРХ використовують для виробництва пепсину і шлункового соку.

У сичузі молодих телят міститься хімозин, який створожує молоко.

Крім ферментів у слизовій оболонці шлунка утворюється гормон, що впливає на виробництво хлоридної кислоти.

Слизова оболонка кишок виробляє поліпептид ентерогастрин, що регулює тонус перистальтики кишок і секрецію шлункового соку.

Крім цього, зі слизової оболонки шлунків телят і ягнят-молочників отримують препарат абомін, що містить протеолітичні ферменти.

До спеціальної сировини відносять органи та тканини худоби (жовч, жовчні камені, кров ВРХ та свиней, спинний мозок ВРХ, ембріони, молочна залоза, печінка, селезінка, легені, слизова оболонка язиків ВРХ, м’язова тканина), які використовують для виробництва органотерапевтичних препаратів.

Селезінку ВРХвикористовують для виробництва спленіну — засобу для лікування і профілактики токсикозів на початкових фазах вагітності.

Печінкудуже широко використовують для виробництва органопрепаратів антианемічної дії. Печінку використовують також як живильне середовище в мікробіологічній промисловості, як концентровані витяжки препаратів, що поліпшують травлення, і в складі препарату для ліквідації дисбактеріозу.

Жовчний міхурвикористовують для отримання жовчі, яка мітить жовчні кислоти — фізіологічні активатори ліпотропної дії, що емульгують жири і активують дію ліпази. Із жовчі виробляють медичні препарати, що використовують при захворюваннях, пов'язаних з порушенням діяльності травного каналу і печінки, як жовчогінні засоби при гепатитах та холециститах.

Очищені жовчні кислоти, як і холестерин зі спинного мозку, використовують для синтезу стероїдних гормонів.

Склисте тіло очей ВРХ і свинейпризначене для виробництва біогенного препарату «склисте тіло», який призначається для розм'якшування і розсмоктування рубців тканин і діє як знеболювальний засіб при невралгії.

Легені ВРХ,після видалення жиру і прирізів м'язових тканин, поділяють на дві частини і після промивання водою у разі використання для фармацевтичної промисловості направляють на виробництво інгібіторів.

Крім того, м'ясну сировину і продукти забою використовують як середовище для отримання ферментів, гормонів, біостимуляторів мікробіологічним способом.

2.7 Технічна сировина– це ветеринарні конфіскати, нехарчові відходи і малоцінні у харчовому відношенні продукти, які одержують при переробці худоби та птиці; відходи виробництва харчової та технічної продукції, а також трупи худоби та птиці, які допущені ветеринарно-санітарною службою до переробки.

З технічної сировини виробляють кормове м'ясо-кісткове борошно, борошно м’ясне, кров’яне, кісткове та з гідролізованого пера; кормовий та технічний жир.

 


Рекомендована література

1) Конспект лекцій.

2) Навчально-методичний посібник до виконання лабораторних робіт з дисципліни ТПЗСГП для студентів механіко-технологічного факультету. Модуль 1. – Мелітополь, ТДАТУ. – 2007. – 147 с.

3) Технологія м’яса та м’ясних продуктів: Підручник / М.М. Клименко, Л.Г. Віннікова, І.Г. Береза та ін.; за ред. М.М. Клименка. – К.: Вища освіта, 2006. –
640 с.

4) Рогов А. С. Общая технология мяса и мясопродуктов. – М.; „Колос”, 2000. – 308 с.

5) Богомолов О.В., Перцевий Ф.В., Сафонова О.М. та інш. Технологія переробки продукції тваринництва. – Харків: Видавництво Навально-методичного центру заочного навчання с.г. вузів України, 2001. – 241 с.

6) Технология мяса и мясопродуктов / Л.Т. Алехина, А.С. Большаков, В.Г. Боресков и др.; Под ред. И.А. Рогова. – М.: Агропромиздат, 1988. – 576 с.

7) Грицай Н.П., Грицай Е.В. Убой скота и разделка туш. – М.: Пищ. пром-сть, 1975. – 192 с.

8) Никитин Б.И. Переработка птицы и кроликов. – М.: Пищ. пром-сть, 1975. – 240 с.

9) Гуслянников В.В., Подлегаев М.А. Технология мяса птицы и яйцепродуктов. М.: Пищ. пром-сть, 1979. – 288 с.

10) Никитин Б.И. Справочник технолога птицеперерабатывающей промышленности. – М.: Пищ. пром-сть, 1973. – 424 с.

11) Гаевой Е.В. Переработка перопухового сырья. – М.: Пищ. пром-сть, 1978. – 126 с.

 


ДОДАТОК А

(обов’язковий)

 

Варіанти завдань

№ варіанту Найменування Категорія вгодованості Жива вага, кг
ВРХ (доросла худоба) вища
Свині без шкури ІІ
Свині без крупону ІІІ
Свині у шкурі І
Вівці середня
Курчата-бройлери патрані 2,0
Курчата патрані 1,4
Кури патрані 2,2
Каченята патрані 2,4
Качки патрані 3,5
Гуси патрані 5,8
Індики патрані
ВРХ (молодняк) середня
Свині без шкури ІІІ
Свині без крупону IV
Свині у шкурі ІІ
Вівці вища
Курчата-бройлери патрані 1,8
Курчата патрані 1,5
Кури патрані 2,1
Каченята патрані 2,3
Качки патрані 3,3
Гуси патрані 7,0
Індики патрані
ВРХ (доросла худоба) вища
Свині без шкури IV
Свині без крупону ІІ
Свині у шкурі ІІІ

 


 

ДОДАТОК Б

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты