Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 2. Цивільно-правовий договір




 

На початку розгляду даної теми слід з’ясувати, яке місце в цивільному праві займає договір. У визначенні питання про сутність цивільно-правового договору слід виходити із багатозначного розуміння договору: як юридичного факту, що породжує зобов’язання, як саме зобов’язання, і як форму, яку приймає відповідне зобов’язання. При розгляді питання класифікації договірних зобов’язань слід чітко розмежовувати окремі їх види за певними правовими критеріями. Вивчення загальних положень про договори включає у себе дослідження правової природи, змісту та умов дійсності публічного, попереднього договорів, договору приєднання та договору на користь третьої особи. Порядок укладення договору є визначеною законом системою дій учасників договірних правовідносин і важливою складовою договірного права. Укладення договору відбувається на підставі загальних норм цивільного законодавства. Проте в окремих випадках існує спеціальний порядок укладення договірних зобов’язань. Ст. 629 ЦК України проголошує принцип обов’язковості договору. Однак, після укладення договору в процесі його виконання може виникнути потреба у внесенні змін до умов договору за ініціативою однієї або обох сторін чи договір може бути припинений шляхом його розірвання або іншим способом. Студентам при підготовці до семінарського заняття слід розмежувати припинення та розірвання договору, а також охарактеризувати правове регулювання відмови від договору.

Термінологічне завдання:договір, публічний договір, договір приєднання, змішаний договір, договір на користь третьої особи, попередній договір, істотні умови договору, оферта, акцепт.

Нормативно-правові акти та література:

1.Цивільний кодекс України // Офіційний вісник Ук­раїни. — 2003. — № 11. — Ст. 461; з наступними змінами і доповненнями.

2.Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року // ВВР України. – 2003. – №18. – Ст. 144; з наступними змінами і доповненнями.

3.Боднар Т. Приватні і публічні аспекти в правовому регулюванні договірних відносин у сфері підприємництва // Право України. – 2009. – №8 – С.28-31.

4.Бородовський С.О. Укладення, зміна та розірвання договору у цивільному праві України: Дис. …канд.. юрид. наук. – К.,2005.

5.Беляневич О.А. Господарський договір та способи його укладення: Навч. Посібник. – К.: Наукова думка, 2002.

6.Бервено С.М. Проблеми договірного права України: Монографія. – К.: Юрінком Інтер, 2006.

7.Вавженчук С. Підстави, порядок зміни та розірвання договору з огляду на істотну зміну обставин // Право України – 2009. – №12. – С.191-196.

8.Лідовець Р.А. Змішані договори в цивільному праві України: Автореф. дис. …юрид. наук. – Львів., 2005.

9.Луць А.В. Свобода договору в цивільному праві України. – К.: Школа, 2004.

10. Олюха В.Г. Цивільно-правовий договір (поняття, функції і система): Автореф. дис. … канд.. юрид. наук. – К., 2003.

11. Яворська О. Договори приєднання: проблеми правового регулювання // Підприємництво, господарство і право – 2009. – №10. – С. 93-97.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты