Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Допуски і посадки шліцьових з'єднань з прямобічним профілем зубів




Допуски і посадки шліцьових з'єднань з прямобічним профілемзубів, (рис.8.1), визначаються їх призначенням і прийнятою системою центрування втулки до вала. по зовнішньому діаметру D, по внутрішньому d і по бічних сторонах зубів b.

Центрування по внутрішньому діаметру dдоцільно для рухомих з'єднань, коли шліцьова втулка, в процесі експлуатації, переміщується відносно осі вала і для підвищення зносостійкості потрібна висока твердість.

Приклад умовного позначення з'єднання з числом зубів z = 8, внутрішнім діаметром d= 36 мм, зовнішнім діаметром D = 40 мм, шириною зуба b= 7 мм, з центруванням по внутрішньому діаметру з посадкою по діаметру центрування і за розміром b ;

;

Характер спряження– H12/a11, для нецентруючого зовнішнього діаметра не допускається змінювати.

Центрування по зовнішньому діаметру Dрекомендується для нерухомих з'єднань коли твердість матеріалу втулки і вала, навіть після термічної обробки, допускає калібрування втулки протягуванням, а вала – фрезеруванням.

;

Центрування по бічних сторонах зубів bдоцільно при переданні великих крутних моментів, знакозмінних навантаженнях, а також у реверсному режимі. Цей метод сприяє більш рівномірному розподілу навантаження між зубами, але не забезпечує високої точності центрування і тому рідко застосовується.

.

При центруванні по D або b характер спряження по внутрішньому діаметру не призначається. При цьому внутрішній діаметр втулки слід виконувати по Н11, а внутрішній діаметр вала не менший від діаметра d1.

Приклад умовного позначення втулки при центруванні по D

;

Приклад умовного позначення вала при центруванні по b

.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты