Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Допуски кутових розмірів




 

Система допусків кутів розповсюджується на кути конусів і

призматичних елементів деталей з довжиною меншої сторони кута до 2500 мм.

Для опису конічних поверхонь у стандартах прийняті такі терміни і позначення (рис.10.1); 1 - вісь, 2 - вершина, 3 – твірна, 4 – діаметр малої основи – d, 5 - конічна поверхня, 6 –діаметр у заданому поперечному перерізі - DS, 7 –діаметр великої основи - D (основна площина, в якій задається номінальний діаметр конуса), L - довжина конуса, LS – осьова відстань від основи до заданого поперечного перерізу, α - кут конуса α/2- кут нахилу (кут між твірною і віссю конуса), С – конусність, відношення різниці діаметрів двох поперечних перерізів до відстані між ними

 

= 2 tg α /2

 

 

Рисунок 10.1 - Параметри конуса

 

Базова площинаплощина перпендикулярна осі конуса, яка служить для визначення осьового положення основної площини або осьового положення даного конуса щодо конуса, з яким він з’єднується (рис. 10.2). В окремому випадку базова і основна площини можуть збігатися.

 

 

1 2 1 2

 

Зовнішній конус Внутрішній конус

 

1 – основна площина, 2 – базова площина

 

Рисунок 10.2 – Відстань площин конусів

 

Відстань площин конуса-осьова відстань (Zе, Zі) між основною і базовою площиною конуса (рис. 2.10). Осьову відстань між базовими площинами конусів називають базовою відстанню з'єднання ZP.

Взаємозв'язок між розмірами D, d, α і L враховують при призначенні допусків.

Для кутів у ГОСТ 8908 – 81 встановлено 17 ступенів точності, що позначаються AT1 АТ2..., АТ17. Букви АТ позначають допуск кута, тобто різницю між найбільшим і найменшим граничними кутами. Допуск кута AT при переході від одного ступеня до іншого змінюється за геометричною прогресією з φ = 1,6.

Для кожного ступеня встановлені:

- допуск кута АТα (рис.10.3а) (на кресленнях рекомендується вказувати округлене значення допуску кута АТ'α у градусах, хвилинах, секундах).

- допуск кута АТh, виражений відрізком на перпендикулярі до сторони кута, що є протилежним куту АТα на відстані L1 від вершини цього кута (рис.10.3б).

 

 

Рисунок.10.3 - Розташування полів допусків кутів конусів

 

Для конусів, які мають конусність не більше 1 : 3, приймають L1 = L і призначають допуски виду ATD; значення ATD~ АТh (різниця не перевищує 2%).

 

Для конусів, які мають конусність більше 1 : 3.

 

АТD = ,

 

де α — номінальний кут конуса.

Значення АТh і ATD вказані для крайніх значень інтервалів довжин L або L1.

Допуски кутів призматичних елементів деталей потрібно призначати залежно від номінальної довжини L1 меншої сторони. Допуски кутів можуть бути розміщені в плюс (+АТ), у мінус (-АТ) або симетрично щодо номінального кута.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 101; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты