Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЛІТЕРАТУРА. Грицак Я. Й. Нарис історії України : Формування модерної української нації ХІХ-ХХ ст




 

Грицак Я. Й. Нарис історії України : Формування модерної української нації ХІХ-ХХ ст. – К.: Ґенеза, 1996, с. 134-165.

Коваль М. В., Кульчицький С. В., Курносов Ю. О. Історія України. – К., 1992, с. 106-189.

Полонська-Василенко Н. Історія України. Том 2. – К., 1995, с. 526-545.

Турченко Ф. Г. Новітня історія України. Частина перша. – К., 2002, с. 135-190.

 

18-19 жовтня 1918 р. парламентарі, керівники політичних партій, церковні ієрархи Східної Галичини та Буковини утворили Українську Національну Раду, яка мала діяти як представницький орган.

9 листопада, після того, як всі українські партії досягли угоди про формування уряду, було призначено тимчасову раду міністрів або генеральний Секретаріат на чолі з Костем Левицьким. 13 листопада було офіційно проголошено нову державу – Західноукраїнську Народну Республіку (ЗУНР). 22-26 листопада на підконтрольних українцям землях було проведено вибори до Української Народної Ради, куди входило 150 депутатів. У квітні 1919 року було прийнято земельний закон. Уряд монополізував продаж основних продуктів, а також сірників, цигарок, спирту. Реформувалась освіта.

22 січня 1919 року у києві було проголошено Акт злуки, тобто об’єднання, соборності України, за яким ЗУНР гарантувалась автономність.

6 січня 1919 року декретом Тимчасового робітничо-селянського уряду України Україну було проголошено Українською Соціалістичною Радянською Республікою (УСРР). Як і у Росії, в Україні почала проводитись політика так званого “воєнного комунізму”. Така політика не могла не викликати невдоволення у більшості населення України. До літа майже все українське село було охоплене повстаннями проти більшовиків. Від них відійшли війська, очолювані Махном і Григор’євим. В цей час (червень 1919 р.) в наступ на Україну рушили війська Денікіна. Денікінщина була терористичною диктатурою антинародного і антиукраїнського спрямування. Режим Денікіна викликав впертий опір з боку українського населення. Армія Денікіна змушена була відступати. У більшовиків в Україні фактично залишався один суперник – генерал Врангель, який отаборився. У листопаді 1920 року Червона Армія прорвалася у Крим, розбивши врангелівські війська.

Українці не змогли зорганізуватися як нація. Національна ідея не зустріла широкої підтримки. В результаті дій певних чинників самостійна Україна опинилася фактично без підтримки демократичних держав Західної Європи.

 

Питання, які студент повинен самостійно вивчити і висвітлити на співбесіді з викладачем:

1. Визначте історичне значення Декларації про воз’єднання українських земель в єдиній державі та церемонії злуки у Києві 22 січня 1919 р. Чому не могло відбутися справжнє воз’єднання українських земель на початку 1919 р.?

2. Що змусило Директорію УНР оголосити війну Денікіну?

3. Розкажіть про місце і роль воєнних угруповань Н. Махна у війні проти денікінців. Висловіть своє особисте ставлення до Н. Махна?

4. Проаналізуйте процес поновлення органів радянської влади в Україні наприкінці 1919 – на початку 1920 рр. Визначте, чи це були політичні органи самостійної держави, чи формувалась українська адміністрація більшовицької влади в Москві?

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты