Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Новоутворення раннього юнацького віку.




Вінницький національний медичний університет

Ім. М.І.Пирогова

Кафедра медичної психології та психіатрії

 

МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО практичного заняття

для студентів 2 курсу медичного факультету спеціальність: 7.110110 - «медична психологія»

З дисципліни Вікова та педагогічна психологія

Модуль 1 «Вікова психологія»

Тема 17: Розвиток особистості та Я-концепції в юнацькому віці

Автор-укладач: доц. Н.Д.Корольова

 

 

Вінниця – 2010

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

Тема 17: Розвиток особистості та Я-концепції в юнацькому віці

2. Кількість академічних годин – 2.

3. Вид проведення заняття – практичне заняття.

4. Місце проведення заняття – клас кафедри.

5. Мета заняття: аналізувати особливості розвитку особистості та Я-концепції в юнацькому віці.

6. Навчально-методичне та матеріально-технічне забезпечення:

6.1.Література:

6.1.1.Основна література:

· Вікова та педагогічна психологія: Навчальний посібник / О.В.Скрипченко, Л.В.Долинська, З.В.Огороднійчук та ін. – К.: Просвіта, 2001.

· Возрастная и педагогическая психология / Под ред. М.В.Гамезо и др. – М., 1984.

· Савчин М.В., Василенко Л.П. Вікова психологія: Навч. Посібник. – К.: Академвидав, 2005, - 300с.

· Поліщук В.М. Вікова та педагогічна психологія: Навч.-метод. Посібник. – Суми:ВТД «Універсальна книга», 2007. – 330 с.

6.1.2. Додаткова література:

· Крайг Г. Психология развития. – СПб., 2000.

· Кулагина И.Ю., Колюцкий В.И. Возрастная психология. Полный жизненный цикл развития человека. Учебное пособие для студентов высших учебных заведений. - М,: ТЦ Сфера, 2004.

 

7. Основні питання, що підлягають вивченню на даному занятті:

· Основні психологічні новоутворення в юнацькому віці.

· Розвиток почуття солідарності, єдності, інтимності.

· Розвиток емоцій в юнацькому віці.

· Емоційні особливості юнацької дружби та кохання.

· Перспективне планування майбутнього, пошуки сенсу життя. Інтенсивний пошук свого "Я", усвідомлення свого професійного покликання.

Новоутворення раннього юнацького віку.

Централь­ним новоутворенням раннього юнацького віку є особистісне самовизначення, що постає як потреба юнаків і дівчат зайняти внутрішню позицію дорослої людини, усвідомити своє місце в суспільстві, зрозуміти себе і свої можливості. Нерідко на позначення цього феномена використовують поняття «ідентичність» — усвідомлена індивідом самототожність.

Ідентичність забезпечує неперервність минулого, тепе­рішнього і майбутнього індивіда. Вона утворює одну систе­му координат для організованих та інтегрованих форм по­ведінки у різних сферах життя людини, узгоджує особисті схильності і таланти з раніше пропонованими батьками, однолітками і суспільством ідентифікаціями. Допомагаю­чи людині визначити своє місце у суспільстві, особистісна ідентичність забезпечує основу для соціальних порівнянь — порівнянь себе з ровесниками, дорослими, своїм ідеалом, а також із собою в минулому, актуальному теперішньому, потенційному близькому і віддаленому майбутньому. Внут­рішнє чуття ідентичності (Его-ідентичності) допомагає ви­значити напрям, цілі і зміст майбутнього життя молодої людини. Формування його є, за твердженням Е. Еріксона, головним завданням та найважливішою проблемою юнос­ті. З цим пов'язана властива ранньому юнацькому віку криза ідентичності — особливий момент розвитку, коли однаково динамічно наростає вразливість і розвивається потенціал особистості.

Формування ідентичності є тривалим і складним про­цесом. Він залежить від прийняття індивідом власних рі­шень (криза ідентичності), а також від взяття на себе зо­бов'язань щодо здійсненого вибору, системи цінностей чи майбутньої професійної діяльності. Основними варіантами становлення ідентичності, є зумовленість, дифузія, мора­торій та досягнення ідентичності.

Зумовленість. За такого варіанта формування ідентич­ності юнаки беруть на себе певні зобов'язання, не долаючи етапу прийняття самостійних рішень. їхній вибір професії, релігії чи ідеології заздалегідь визначений їхніми батьками чи вчителями, а не є результатом самостійних пошуків.

Дифузія. Молоді люди, які не визначили напрям свого життя, не мають змоги відповідно рухатися, перебувають у стані дифузії — невизначеності, яка їх особливо не хви­лює. Вони не пережили кризи, не обрали для себе профе­сійної ролі чи морального кодексу і навіть уникають думок про це.

Мораторій. Юнаки та дівчата переживають кризу ідентичності (період прийняття рішень), зайняті пошуком себе. їхні рішення стосуються вибору професії, релігійних чи етичних цінностей.

Досягнення ідентичності. Таким є статус юнацтва, яке вже пережило кризу ідентичності, усвідомило і взяло на себе відповідальність за своє життя як наслідок самостій­ного вибору. Передусім цей вибір стосується життєвого шляху, майбутньої професії і реалізується у намаганні жи­ти, дотримуючись значущих для себе моральних ціннос­тей, норм і правил.

Наближення моменту закінчення школи вимагає особистісного і професійного самовизначення. Саме тому ран­ній юнацький вік пов'язаний з морально-особистісним (яким бути?), екзистенційним (у чому сенс життя?) і про­фесійним (ким бути?) виборами, які є взаємопов'язаними і здійснюються одночасно. їх рушійною силою є перехід від дитячої залежності до дорослої відповідальності і свободи.

Особистісне самовизначення юнаків.За своєю суттю особистісне самовизначення є процесом свідомого визна­чення суб'єктом своєї сутності та місця у системі суспіль­них відносин, світі, що виявляється в активному ставлен­ні людини до себе та навколишньої дійсності. У старших класах воно означає формування у хлопців і дівчат стійких та усвідомлених переконань; оволодіння нормами поведін­ки, принципами, ідеалами; вироблення умінь спостерігати та осмислювати явища навколишнього життя, розуміти себе. Обумовлюється воно не стільки системою засвоєних знань, скільки готовністю до прийняття рішень, самостій­них і відповідальних дій у нових ситуаціях.

Зміст особистісного самовизначення реалізується че­рез сенсотворення — формування у старшокласників за­гальних уявлень про сенс життя, пошук сенсу власного існування; мотивацію — спонукання до спрямованої ді­яльності особистості; самореалізацію і самовираження — свідоме утвердження особистістю власної позиції в пев­них проблемних ситуаціях. Центральним моментом в особистісному самовизначенні юнаків і дівчат є усвідом­лення себе суб'єктом самопізнання, самозміни, самовдос­коналення.

Професійне самовизначення старшокласників.Ак­тивні роздуми старшокласників над своїм майбутнім зде­більшого мають наслідком сформовану спрямованість що­до вибору професії. Ця їхня спрямованість ще нетривка, а багатьом із них властиві різноманітні вагання. їх свідчен­ням є одночасний інтерес до кількох професій, конфлікт між прагненнями і здібностями, між ідеалізованим бачен­ням майбутньої професії та реальними перспективами (учень хоче вступити до вищого навчального закладу, але це неможливо через низьку успішність чи відсутність коштів на оплату за навчання; інтерес учня не збігається з бажанням батьків). Старших школярів, які ще не визна­чилися у виборі професії, хвилює проблема вибору, і вони часто спілкуються з цього приводу з однолітками та до­рослими.

У старших класах учні починають серйозно замислю­ватись і над своєю придатністю до роботи в тій сфері, яку для себе обирають. Під час вибору професії вони зважають не тільки на свої інтереси, а й на багато інших обставин, передусім порівнюють свої здібності, можливості з вимога­ми, які ставить до людини та чи інша професія. Цим зу­мовлений їхній інтерес до різноманітних аспектів психо­логії здібностей, мислення, самовиховання, у пізнанні яких неоціненною для них може бути допомога досвідче­ного спеціаліста з обраної сфери діяльності, педагога та шкільного психолога.

Крім самовизначення, важливими новоутвореннями раннього юнацького віку є відкриття внутрішнього Я, фор­мування цілісної Я-концепції, світогляду.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 158; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты