Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Динаміка психофізіологічних функцій у ранньому дорослому віці




Розвиток психіки зумовлений функціонуванням сис­темних фізіологічних механізмів. На кожному етапі онто­генезу вони створюють передумови для засвоєння нового досвіду і формування нових психічних можливостей. У пе­ріод ранньої дорослості окремі структури і функції мозку досягають повної зрілості, що виявляється у неповторній його психофізіологічній «архітектурі».

Психофізіологічна еволюція є складною, що спричине­не дією закону гетерохронності. Вона полягає в дозріванні різних якостей однієї й тієї самої функції, наприклад, у розвитку абсолютної і специфічної чутливостей зорового аналізатора, кінестетичної чутливості, у вікових змінах слухової та вібраційної чутливостей. Гетерохронність на­явна і при зіставленні вікових кривих різних психофізіо­логічних функцій.

Суперечливе поєднання різнорідних процесів створює складну структуру розвитку психофізіологічних функцій дорослої людини в період ранньої і середньої зрілості. У цій структурі найменше моментів, які свідчать про стабілі­зацію функціонального рівня, а найбільше тих, що засвід­чують його підвищення (позитивні мікровікові зсуви). Простежуються також моменти зниження функціонально­го рівня (негативні мікровікові зсуви). Моменти зниження функціонального рівня є прихованими періодами перебу­дови функцій, які готують їх піднесення в майбутньому. Певне співвідношення моментів стабілізації, зниження і підвищення стосується розвитку інтелектуальних функ­цій (мислення, пам'яті, уваги), нейродинамічних характе­ристик (сили і динамічності нервових процесів), пов'яза­них з енергетичними процесами психомоторних і фізіоло­гічних показників (основного обміну, теплопродукції). У розвитку дорослої людини простежуються наростання продуктивності одних функцій, зниження працездатності інших, стабілізація третіх.

Вікова динаміка психофізіологічних функцій дорос­лих людей різного віку має складний і суперечливий ха­рактер. Це зумовлене тим, що нервово-психічний розвиток пов'язаний не тільки з прогресом другої сигнальної систе­ми, а й із загальним розвитком аналітико-синтетичної ді­яльності мозку. Рівень одних функцій і процесів під час їх розвитку підвищується (обсяг поля зору, окомір, диферен­ційоване впізнавання, просторове уявлення, пізнання, увага), інших знижується (гострота зору, короткочасна зо­рова пам'ять) або стабілізується (спостережливість, за­гальний інтелектуальний розвиток).

Розвиток психофізіологічних функцій відбувається як процес якісних перетворень міжфункціональних і внутріфункціональних структур. Ці зміни стосуються сенсорної, моторної та мнемічної психофізіологічних функцій.

Розвиток сенсорної функції у ранньому дорослому віці.Ця функція забезпечує аналіз сенсорної інформації різної модальності, тобто різних якісних характеристик (зір, слух, нюх, смак та ін.). Зміна часу реакції на інформа­цію супроводжується підвищенням чутливості людини (чутливості периферійного зору, слуху, центрів руху та ін­ших центрів). Максимального розвитку відчуття досягають на рубежі 25 років і зберігаються на цьому рівні у біль­шості людей до 40-річного віку.

Вік по-різному впливає на зорово-просторові функції: гостроту зору та окомір — на 25%, поле зору — на 70%. Це означає, що зумовлене структурою провідних шляхів і кор­ковими проекціями поле зору найбільше залежить від про­цесу дозрівання і загального стану мозку. Чутливість різної модальності (периферійний зір, слух, кінестезія) залежить від віку. Наприклад, найкращі значення різних видів чутли­вості належать не дитинству, а.20-річному віку. Оптималь­ними є колірна чутливість та її конкретні види у 25 років.

Однак розвиток сенсорної функції має певні відхилен­ня від загальної закономірності розвитку психофізіологіч­них функцій, передусім їй притаманна виразна гетерохрон-ність, зумовленість характером професійної діяльності, станом здоров'я людини.

Розвиток моторної функції у ранньому дорослому віці. Вона забезпечує рухи внутрішніх органів, тіла та ок­ремих його частин (переміщення у просторі, зміна пози, міміка), регулювання функціонального стану організму та виконання трудових операцій. З віком, як відомо, скоро­чується час реакції людини на стимули, оптимальним він є у 20-25 років.

Підтвердженням того, що рання дорослість — це опти­мальний період для розвитку моторних функцій, є вікові характеристики рекордсменів у спорті. Середній вік олім­пійських чемпіонок - 23,6, чемпіонів - 25,3 року. Най­вищих результатів у деяких видах спорту досягають у 24-35 років: штовхання ядра - у 26-32 роки, ходьба на 20 км - у 24-33 роки, метання диска — у 24-35 років, метання молота — у 29-32 роки.

Сила правої і лівої рук чоловіків 18-19 років є значно вищою, ніж у 30-35 років. Швидкість рухових реакцій (час обведення фігур, швидкість ходи) 18-19-літніх пере­вищує швидкість рухових реакцій дорослих. Однак точ­ність ходи (міра відхилення від прямої в градусах) з від­критими очима 30-35-річних чоловіків удвічі вища, ніж у 18-19-річних, із закритими — у 5 разів. Вищою є і точ­ність обведення фігур.

Розвиток мнемічної функції у ранньому дорослому віці.Мнемічна функція забезпечує запам'ятовування, збе­реження (і забування) та відтворення людиною досвіду, фіксування сигналів різної модальності.

Період ранньої дорослості є сприятливим для інтелек­туальних досягнень. Особливе значення для розуміння розумової діяльності дорослих мають експериментальні дані про онтогенетичну еволюцію психофізіологічних функцій людини, які фізіологічно забезпечують перебіг пізнаваль­них психічних процесів. Вони пов'язані зі здатністю орга­нізму відчувати, формувати і фіксувати сліди минулих впливів, з руховими здібностями.

Найсприятливішими для впливу на психофізіологічну організацію інтелекту є періоди консолідації, за якими іс­нують оптимальні структурні відношення між окремими пізнавальними функціями, що забезпечує ефективне роз­в'язання пізнавальних проблем. Для зміни структур і ха­рактеру їх розвитку важливі мікроперіоди життя дорослої людини, протягом яких відбуваються послаблення або розпад міжфункціональних зв'язків, створення завдяки цьому можливостей для їх спрямованого перетворення.

У зв'язку з високим рівнем реалізації пізнавальних функцій у процесі розвитку дорослої людини підвищуєть­ся її здатність до навчання.

На збереження рівня психофізіологічнх функцій впли­вають трудова діяльність, практичний досвід і тренова­ність. Наприклад, досить високою є збереженість включе­них у професійну діяльність зорово-просторових функцій людей (поле зору, гострота зору, окомір часто є в нормі або вищими за норму у водіїв навіть пенсійного віку).

На сенсибілізацію (чутливість) функцій впливає інстру­ментально-технічне оснащення діяльності та комунікації, що зумовлює формування апарату перцептивних дій, в сис­темі яких реалізуються сенсорні функції. Досягнення в процесі трудової діяльності в ранньому дорослому віці но­вих, більш високих рівнів функціонального розвитку мож­ливе завдяки оптимальному навантаженню психічних функцій, посиленій мотивації, операційним перетворен­ням. За їх відсутності психофізіологічні функції поступово знижують свій рівень. В обдарованих, високоосвічених лю­дей період прогресу інтелектуальних функцій є тривалі­шим, а інволюційні процеси — сповільненими.

Після досягнення людиною 25-річного віку збережен­ня і стабільність психофізіологічних функцій визначають­ся особливостями вищих психічних процесів. Від них за­лежать наявність піків, точок піднесення кожного виду чутливості, нерівномірність процесу розвитку. Один із та­ких піків, який супроводжується конвергенцією (набли­женням) сенсорних функцій, спостерігається у 18—25 ро­ків, а інший може відбутися пізніше, в період загальної стабілізації функцій.

У розвитку психофізіологічних функцій простежуєть­ся закономірність, відповідно до якої з 3 до 22 років скоро­чується часовий інтервал між дією будь-якого сигналу і початком реакції на нього (час реакції); до 23—25 років ба­гато психофізіологічних функцій досягають свого макси­мального розвитку і зберігаються на досягнутому рівні до 40 років; після 40 років час реакції збільшується в міру старіння організму.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты