Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Дії медичного персоналу швидкої медичної допомоги при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.




Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №1121 від 21.11.2012р. про взаємодію закладів охорони здоров’я при виникненні надзвичайної ситуації та ліквідації їх наслідків в державі здійснюється за телефонними номерами оперативно-диспетчерських служб (101, 102, 103), що затверджені спільним наказом МОЗ та інших центральних органів виконавчої влади у складі, яких діють аварійно-рятувальні служби із залученням апаратних комплексів системи екстреної допомоги населенню визивають за єдиним телефонним номером 112. Реагування закладів охорони здоров’я на надзвичайні ситуації проводиться відповідно до затверджених існуючих планів.

Під час надзвичайної ситуації старший медичний черговий станції (відділення) ШМД в залежності від характеру події та медичних наслідків направляє бригаду постійної готовності першої черги (Бригада 1), спеціалізовані бригади постійної готовності другої черги (Бригада 2) Територіального Центру служби медицини катастроф або бригади швидкої медичної допомоги (Бригада), визначивши з них старшу, що буде відповідати за організацію ліквідації медичних наслідків.

Про надзвичайну ситуацію, що виникла, та вжиті заходи повідомляє головного лікаря станції швидкої медичної допомоги, оперативних чергових: управління охорони здоров’я області, де виникла НС, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, штаб Цивільної оборони, а у разі необхідності - головного державного санітарного лікаря території.

При наявності великої кількості постраждалих старший черговий направляє до місця події оперативно-штабну бригаду територіального підрозділу служби швидкої медичної допомоги, а в нічний час (вихідні, святкові та неробочі дні) - оперативну групу місцевого Територіального органу охорони здоров’я для забезпечення оперативного управління ресурсами швидкої медичної допомоги та взаємодії з аварійно-рятувальними службами, представниками правоохоронних органів та місцевими державними адміністраціями території, де сталася надзвичайна ситуація. У разі необхідності направляє додаткові бригади. Одночасно він інформує керівництво лікувально–профілактичних закладів про орієнтовну кількість постраждалих та медичні наслідки з метою підготовки (перепрофілювання) лікувально–профілактичних закладів до прийому пацієнтів; забезпечує доставку до місця події необхідного аварійного запасу медикаментів, перев’язувального матеріалу, інструментарію, медичної апаратури; подає в управління охорони здоров’я поточну та заключну інформацію про обсяги санітарних втрат, дані про госпіталізованих осіб, кількість залучених Бригад 1, Бригад 2, Бригад та лікувально–профілактичних закладів.

Отримавши від абонента інформацію про масове ураження людей, диспетчер по прийому викликів реєструє в карті виклику орієнтовну причину, кількість постраждалих, адресу місця надзвичайної ситуації, телефон, прізвище особи, яка викликає, і особисто подає її старшому диспетчеру та повідомляє про це завідувача оперативного відділу, а у разі його відсутності - чергового медичного працівника оперативного відділу. Керівник бригади, яка першою прибула до місця події повідомляє старшого чергового медичного працівника підрозділу швидкої медичної допомоги щодо характеристики події, орієнтовної кількості та стану постраждалих, проводить медичне сортування.

Надає диспетчеру інформацію щодо необхідності направлення додаткових Бригад 1, Бригад 2, Бригад швидкої медичної допомоги, організовує надання екстреної медичної допомоги пацієнтам до прибуття на місце події відповідального працівника станції швидкої медичної допомоги з організації ліквідації медичних наслідків надзвичайної ситуації.

Інформує відповідального працівника станції швидкої медичної допомоги або керівника оперативної групи органу охорони здоров’я, який прибув на місце надзвичайної ситуації, про кількість постраждалих, їх стан, характер уражень, вжиті заходи та передає йому керівництво подальшими роботами і діє за його вказівками.

Для своєчасного прийняття вхідної інформації, проведення аналізу ситуації, забезпечення своєчасного реагування сил і закладів, на які покладено виконання пошукових, аварійно-відновлювальних робіт та управління наявними ресурсами, формування банку інформаційних, статистичних даних створюють автоматизовану інформаційно-диспетчерську службу «Швидка медична допомога - 103» (АІДС-ШМД) як складова державної автоматизованої оперативно-диспетчерської служби порятунку – 112 (ДСП-112).

Служба АІДС-ШМД координує та інтегрує з усіма службами оперативного реагування: пожежниками, міліцією, службами газу, водопостачання, енергопостачання інші технічні та комунальні служби, одночасно має технічну частину, до якої входить сам Центр (територіальні Центри) управління (диспетчерська), яка забезпечена засобами зв’язку (телефонний, оперативний радіозв’язок, волоконно-оптичні лінії, стільниковий та супутниковий зв'язок, засоби визначення місцезнаходження рухомих об’єктів GPS, системи трансляції цифрової інформації).

Для виконання завдань службою АІДС-ШМД диспетчерська (диспетчерські станції ШМД обласних центрів України, міст Києва та Севастополя) технічно обладнується низкою пристроїв і терміналів для відображення інформації, баз даних, карти території з оперативною інформацією про місце розташування рухомих і нерухомих об’єктів, станом ресурсів (служб) кадрового забезпечення, автомобілів, гелікоптерів, човнів, характеристикою об’єктів (споруд, лікарень), а також обладнання, які об’єднуються і управляються за допомогою усіх доступних видів зв’язку.

До складу АІДС-ШМД входять диспетчерські станції ШМД обласних міст, Києва та Севастополя, які приймають звернення громадян з приводу будь-яких подій до надзвичайних ситуацій, які загрожують здоров’ю та життю населення обласних міст та області незалежно від їх масштабу.

Функціонування служби АІДС-ШМД забезпечується шляхом інтегрування з ЦРЛ на рівні області, лікувально-профілактичними закладами, незалежно від підпорядкування у м. Києві та Севастополі, з усіма службами швидкого реагування: пожежними, міліцією, з територіальним Центром екстреної медицини і медицини катастроф (ТЦЕММК), службами газу, комунальними та технічними службами за адміністративно-територіальним принципом.

Служба АІДС-ШМД інтегрована до Державної інформаційно-аналітичної системи з питань надзвичайних ситуацій.

Станція швидкої медичної допомоги має централізоване стерилізаційне відділення, яке забезпечує всі технологічні процеси приймання, сортування, очистки, упакування, стерилізації, зберігання та видачі виробів медичного призначення.

Крім цього станція має дезінфектора, який проводить дезінфекцію салонів санітарних автомобілів в кінці робочої зміни, якими транспортувались неінфекційні хворі, а також інфекційні хворі після кожного перевезення, якщо дезінфекцію салону автомобіля не проводив лікувальний заклад. Якщо в процесі роботи виникло забруднення салону санітарного автомобіля фекаліями, сечею, блювотними масами, кров’ю, терміново проводять знезаражування.

Працівники СШМД та пункту (відділення) невідкладної медичної допомоги забезпечуються обмундируванням: комплект повсякденної зимової форми для чоловіків та жінок (шапка, куртка, брюки, піджак, сорочка, кофта, пасок, напівчоботи), а також літньої форми (піджак, жакет, теніска, сорочка, штани, туфлі, пасок), сигнальний жилет (з світло відбивної, світло-жовтого кольору з написами на рівні лопаток «медична допомога»), білий халат, каска захисна, плащ-накидка (на спині напис білого кольору «медицина»).

Одежа працівників СШМД відзначена відповідною символікою служби ШМД. На лівому рукаві літньої та зимової одежі нашивка форми круга діаметром 90 мм, внутрішній круг 65 мм, чорного кольору на білому фоні «швидка медична допомога». На верхівці круга розташований малий герб України. На жовтому фоні внутрішнього кола розташована шестипроменева зірка блакитного кольору (зірка життя). По центру зірки горизонтально вишита, срібного кольору, нормальна кардіограма людини.

На сигнальному жилеті з відбивної тканини світло-жовтого кольору на рівні лопаток напис «Медична допомога».

Пункт (відділення) невідкладної медичної допомоги для дорослого та дитячого населення є структурним підрозділом територіальної поліклініки або амбулаторії сімейного лікаря, надає невідкладну допомогу пацієнтам при безпосередньому зверненні. Територія обслуговування населення пунктом визначається місцевим органом управління охорони здоров’я з розрахунку на 30 тисяч дорослого населення (4,75 ставки лікаря медицини невідкладних станів) та 20 тисяч дітей віком до 18 років (4,75 ставки лікаря педіатра). В штат пункту входять фельдшер (медсестра) – диспетчер – 5,25 ставки, виїзний фельдшер (медсестра) відповідно до кількості ставок лікаря, молодша медична сестра (4,5 ставки). При наявності на пункті 1,0 і більше добових бригад вводиться посада завідуючого пунктом.

Пункт надає невідкладну медичну допомогу згідно затверджених протоколів незалежно від місця проживання пацієнта, реєстрації, громадянства, віросповідання, національного, соціального, матеріального статусу Профільним для пункту є виклики до пацієнтів з гострими захворюваннями, загостреннями хронічних захворювань, погіршенням стану після лікування в домашніх умовах (стаціонар вдома), після передачі хворого СШМД для активного нагляду за пацієнтом, якому надавалась екстрена медична допомога і пацієнт відмовився від госпіталізації.

Пункт не проводить систематичного лікування вдома, не виконує планових процедур лікування, не виконує онкопризначення, не проводить експертизи алкогольного, наркотичного сп’яніння, не видає довідок.

В питаннях кадрового забезпечення пункту, забезпечення санітарним транспортом, майном, апаратурою, медикаментами, перев’язувальним матеріалом, виробами медичного призначення, радіо- та телефонним зв’язком, визначення територіального обслуговування, підвищення кваліфікації, керівництво пункту взаємодіє з підрозділами та службами поліклініки та іншими установами і закладами. У випадках загрози життю пацієнту пункт має право викликати собі на допомогу бригади ШМД станції ШМД, при необхідності госпіталізувати пацієнтів своїми силами і засобами до лікувального закладу.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты