Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Анатомо-гістологічна будова пульпи




Складові частини Чим представлені Критерії самоконтролю
Основна речовина глікозаміноглікани, ліпіди, альбуміни і глобуліни крові, глікопротеїди, кислі мукополісахариди, вода Основна речовина постійно знаходиться в стані полімеризації – деполімеризації. Всі види обміну речовин у пульпі проходять через основну речовину.
Клітини
1. Одонтобластич-ний (периферійний) шар Одонтобласти Розміщені на межі з дентином у 4-6 рядів, контактують між собою через десмосоми. Мають тіло і відростки. Один-два центральних відростки не виходять за межі пульпи. Довгий периферійний відросток (томсове волокно) входить у дентинний каналець і доходить до емалево-дентинної межі та емалі, даючи на своєму шляху багато бокових гілочок, які анастомозують між собою. Тіло клітини містить розвинену ендоплазматичну сітку, великий комплекс Гольджі. Основна функція - пластична, дентиноутворююча.
2. Субодонто-бластичний шар (проміжний, камбіальний, шар Вейля) Пульпоцити Малодиференційовані клітини зірчастої форми, розташовані без чіткої орієнтації. Мають численні відростки і з'єднані між собою та одонтобластами за допомогою демосом. Є преодонтобластами або субодонтобластами, з них диференціюються одонтобласти. Ядро видовженої форми, займає значну частину клітини.
3. Центральний (внутрішній) шар Фібробласти Мають ядро овальної чи витягнутої форми, яке займає значну частину цитоплазми. У цитоплазмі є багато мітохондрій, рибосом, фібрил. Основна функція - утворення основної речовини і колагенових фібрил.
Макрофаги Овальної або веретеноподібної форми, з компактним ядром і щільною цитоплазмою. Забезпечують оновлення пульпи, захоплення і перетравлювання загиблих клітин і чужорідних агентів.
Гістіоцити (осілі макрофаги) Клітини неправильної форми, малодифе-ренційовані, з недостатньо розвинутою цитоплаз-матичною сіткою і комплексом Гольджі. Виконують захисну функцію. При потребі ці клітини активуються і діють як макрофагоцити, активно фагоцитуючи бактерії і чужорідні тіла.
Плазмоцити Клітини круглястої або овальної форми. В цитоплазмі розвинутий ендоплазматичний ретикулум, який бере участь у синтезі антитіл та імуноглобулінів. Ці клітини є кінцевою стадією диференціювання В-лімфоцитів.
Нейтрофільні і базофільні гранулоцити Клітини круглястої або овальної форми, ядро сегментовидне, в цитоплазмі є нейтрофільні і базофільні гранули. У гранулах містяться гідролітичні ферменти: ДНКаза, РНКаза, кисла фосфатаза, пероксидаза. Цитоплазма гранулоцитів має мітохондрії, вільні рибосоми, комплекс Гольджі, цитоплазматичну сітку. Клітини виконують захисну функцію.
Лімфоцити Клітини овальної форми з великим ядром. У цитоплазмі є мітохондрії, рибосоми, комплекс Гольджі, цитоплазматична сітка, лізосоми і піноцитоядерні пухирці. У здоровій пульпі лімфоцитів небагато, переважно в периферійній частині. Їх кількість зростає при запаленні.
Адвентиційні клітини (перицити) Розташовані поряд із судинами. Вони є мало диференційованими клітинами. При запаленні можуть трансформуватись у фібробласти або у вільні макрофаги. Зірчасті та адвентиційні клітини забезпечують регенераційну здатність пульпи.
Тучні клітини У здоровій пульпі відсутні. З’являються при запаленні, розміщуються периваскулярно, вироб-ляють біологічно активні речовини - гепарин, гістамін, еозинофільний хемотаксичний фактор та лейкотрієн С. Дегрануляція їх супроводжується збільшенням проникності судин.
Волокнисті структури
Колагенові волокна   Мають два типи орієнтації: дифузний та пучковий. Пучки фібрил прямують паралельно нервовим стовбурам або формують муфти кровоносних судин. Переважно розташовуються в центральному шарі. З віком їх кількість зростає. Коренева пульпа має більшу кількість волокон, ніж коронкова.
Ретикулярні волокна   Переважно розташовуються в одонтобластичному і субодонтобластичному шарах.
Еластичні волокна   У пульпі відсутні еластичні волокна, що відрізняє її як сполучну тканину від такої ж в інших ділянках тіла.

Схема ООД за темою:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты