Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Іннервація періодонту




Періодонт добре інервований за рахунок альвеолярних нервів n. trigeminis. Одна частина волокон від зубних сплетень прямує до періодонту і там закінчу­ється. Інша частина нервових волокон проникає в періодонт через кістково-мозкові простори і гаверсові канали кістки, а також з боку ясен і періосту щелепи у вигляді пучків і волокон. Нервові закінчення є переважно механорецепторами і больовими рецепторами (ноци-цепторами).

Найбільш чутливим є апікальний періодонт. Лише у верхніх різців нервові закінчення мають одна­ково високу щільність як в апікальній, так і в інших частинах кореня.

Функції періодонту

1. Опорно-утримуюча – фіксація зуба в кістковій альвеолі за рахунок фіброзних волокон. Своєрідне розташування волокон періодонту перешкоджає здавлюванню тканин періодонту і вклинюванню кореня зуба в кістку альвеоли.

2. Амортизуюча – дозволяє зубу без ушкодження альвеоли витримувати великі навантажен­ня. Амортизуюча функція періодонту здійснюється завдяки великій кількості рі­дини в періодонті (70%), колоїдам міжклітинної речовини, зміні об'єму судинних і волокни­стих структур. Періодонт, діючи як гідравлічна система, рівномірно розподіляє жувальний тиск на всі стінки періодонтальної щілини.

3. Рефлексогенна (пропріоцептивна) здійснюється завдяки наявності великої кількості чуттєвих нервових закінчень. Механорецептори, що сприймають навантаження, сприяють регу­ляції жувальних сил.

4. Захисна (бар'єрна) забезпечується клітинами ретикулоендотеліальної системи – гістіоцитам, які відіграють важливу роль у поглинанні і розщепленні білкових молекул. При запаль­них процесах гістіоцити нейтралізують токсичні продукти, знищують залишки зруйнованих во­локон. Захисна функція властива і плазматичним клітинам, здатним до вироблення антитіл. При хронічних запальних процесах кількість плазматичних клітин різко зростає. Кругова зв'язка зуба, замикаючи періодонтальну щілину, захищає періодонт від проникнення в нього сторонніх предметів і мікроорганізмів.

5. Трофічна забезпечується добре розвиненою мережею судин і нервів, які жив­лять цемент, компактну пластинку альвеоли, частково (через додаткові канали) – пульпу зуба.

6. Репаративна (пластична) здійснюється клітинними елементами:

• фібробластами – відтворення колагенових волокон, утворення основної речовини;

• цементобластами – побудова вторинного цементу;

• остеобластами – утворення кісткової тканини.

Таким чином, функції періодонту значні і різноманітні, а їх збереження має важливе значення не тільки для прилеглих до нього тканин, але й для організму в цілому з огляду на можливу роль біляверхівкового вогнища запалення у сенсибілізації організму.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты