Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Функції слини




Функції слини різноманітні й важливі для життєдіяльності організму. Відомо, що при настанні гіпосалівації й особливо ксеростомії (відсутність слини) швидко розвиваються захворювання слизової оболонки рота, а через 3-6 міс. настає множинне ураження зубів карієсом. Поряд із цим виникають утруднення при пережовуванні й ковтанні їжі.

Із численних функцій слини особливо слід виділити її захисну функцію. Зволоження й покриття шаром слизу (муцину) слизової оболонки охороняє її від висихання, утворення тріщин і впливу механічних подразників. Крім того, захисна функція здійснюється очищенням (змиванням) поверхні зуба і слизової оболонки від мікроорганізмів і продуктів їх життєдіяльності, залишків їжі.

Одним із проявів захисної функції слини є міграція лейкоцитів у порожнину рота. При сформованому постійному прикусі кількість таких лейкоцитів становить 90-150, а 75-85% з них життєздатні, зберігають рухливість і функцію фагоцитозу протягом 2,5 год.

Серед факторів місцевого імунітету провідну роль відводять секреторним імуноглобулінам. До одного з факторів, що забезпечують гуморальний механізм антимікробного захисту, належить вироблення секреторного імуноглобуліну А. Слинні залози виділяють нуклеази, малі концентрації яких пригнічують активність вірусів. Особливу групу протеаз слини становлять калікреїни, що впливають на стан мікроциркуляторного русла і які забезпечують збалансований кровоток у капілярах. Бактерицидні властивості слини обумовлені наявністю в ній ряду ферментів (лізоцим, ліпаза, РНКаза, ДНКаза тощо). Лізоцим бере участь у захисних реакціях організму й у процесах регенерації епітелію при ушкодженнях слизової оболонки рота. Наявність у ротовій рідині кальцію (1,2 ммоль/л) і фосфатази (3,2 ммоль/л) забезпечує підтримку сталості складу емалі зуба.

У здійсненні захисної функції слини важливу роль відіграє її плазмозгортаюча та фібринолітична здатність. У слині містяться тромбопластин, антигепаринова субстанція, протромбін, активатори та інгібітори фібринолізу. Ці речовини, що мають гемокоагуляційну і фібринолітичну активність, відіграють важливу роль у забезпеченні місцевого гомеостазу, поліпшенні процесу регенерації ушкоджених тканин. Буферна ємність слини, що нейтралізує кислоти і луги, що надходять у порожнину рота, також є проявом захисного механізму.

Ротова рідина також відіграє важливу роль у підтриманні сталості складу (гомеостазу) емалі зуба.

Травна функція слини обумовлена наявністю в ній α-амілази, мальтази, завдяки чому ферментація вуглеводів починається в порожнині рота при пережовуванні їжі. Слина сприяє формуванню харчової грудки і її проковтуванню. Розчинені в слині харчові продукти діють на смакові аналізатори, що впливає на функцію шлунково-кишкового тракту.

Таким чином, слина є складним середовищем і здійснює ряд важливих функцій. Слина (ротова рідина) – середовище лабільне, на її кількісний і якісний склад впливає ряд факторів, і насамперед загальний стан організму. З віком знижується функція привушної слинної залози, а в її складі зменшується кількість хлору при значному збільшенні вмісту кальцію. Зміни слиновиділення настають при ряді захворювань. Так, при гепатохолециститах відзначається гіпосалівація, і хворі скаржаться на сухість, а при виразковій хворобі, глистяній інвазії, токсикозі вагітних, ящурі є надлишкове слиновиділення. При цукровому діабеті кількість глюкози в ротовій рідині збільшується. Характер слиновиділення нерідко визначається консистенцією, ступенем подрібненості, хімічним складом їжі.

Значний вплив на склад і властивості ротової рідини виявляє гігієнічний стан порожнини рота. Погіршення догляду за порожниною рота приводить до збільшення нальоту на зубах, підвищенню активності ряду ферментів (фосфатази, аспарагінова трансаміназа), збільшенню осаду слини, швидкому розмноженню мікрофлори, що створює умови, особливо при частому прийманні вуглеводів, для продукування органічних кислот і зміни концентрації водневих іонів.

На закінчення необхідно відзначити, що на якісний склад ротової рідини можуть вплинути металеві протези. Доведено, що компоненти металевих сплавів, розчиняючись у ротовій рідині, можуть змінювати концентрацію мікроелементів.

 

Студент повинен знати:

1. склад слини та ротової рідини;

2. властивості слини та ротової рідини;

3. функції слини та ротової рідини;

4. вплив складу слини та ротової рідини на стан твердих тканин зуба.

 

Студент повинен вміти:

1. аналізувати склад слини та ротової рідини;

2. аналізувати вплив функції слинних залоз та складу слини на стан твердих тканин зуба.


Завдання для самоконтролю знань-умінь (вихідний рівень).

1 рівень складності (α=І)

1. Які складові частини слини забезпечують формування захисної оболонки на поверхні зубів?

а) антитіла

б) лізоцим

в) муцин

г) амілази

д) бікарбонати

2. Що таке слинні тільця?

а) глікопротеїни слини, на яких осіли мікроорганізми

б) так ще називають імуноглобуліни

в) преципітати, що утворюються при порушенні буферної ємності слини

г) видозмінені клітини, що потрапляють в слину з вивідних проток слинних залоз

д) активні клітини слинних залоз, що продукують слину

2 рівень складності (α=ІІ)

3. Які складові частини слини здійснюють її ендокринну функцію?

а) лізоцим

б) лактоферин

в) імуноглобуліни

г) ренін

д) паротин

4. Які клітини кінцевих відділів виробляють слину?

а) сероцити

б) плазмоцити

в) гістіоцити

г) адипоцити

д) мукоцити

3 рівень складності (α=ІІІ)

Задача № 1.

Однією з основних біологічно активних сполук слини є лізоцим. Яка його біологічна роль?

Задача №2

Важливим поверхневим утворенням емалі є пелікула. Який її склад і біологічна роль?

Еталони відповідей:

1 рівень складності (α=І)

1. Правильна відповідь: в).

2. Правильна відповідь: г).

2 рівень складності (α=ІІ)

3. Правильні відповіді: г), д).

4. Правильні відповіді: а), д).

3 рівень складності (α=ІІІ)

Задача № 1

Лізоцим розщеплює оболонки мікроорганізмів, в першу чергу грампозитивних, стимулює фагоцитарну активність лейкоцитів, регенерацію біологічних тканин.

Задача №2

Пелікула – поверхневе утворення емалі. Формується внаслідок преципітації білків та глікопротеїнів (муцину) слини на поверхні кристалів гідроксиапатитів емалі. Роль її неоднозначна: з одного боку, вона виконує захисну функцію, запобігаючи руйнуванню емалі під дією кислот, з іншого – сприяє прикріпленню мікроорганізмів та формуванню їх колоній – зубної бляшки.

Завдання для самостійної роботи:

1. Реферат на тему: «Найважливіші ендокринні фактори, що виробляються слинними залозами. Їх біологічне значення»


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 485; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты