Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


До найпоширеніших шкідливих звичок відносять вживання наркотиків, зловживання алкоголем і тютюнокуріння.




 

 

2. Механізм згубного впливу алкоголю на організм людини. Загроза особистій та суспільній життєдіяльності. Методи протидії та способи відлучення

Алкоголем прийнято називати етиловий або винний спирт. Алкоголь відноситься до наркотичних речовин, оскільки його вживання призводить до звикання організму, хворобливої пристрасті, наркотичної залежності, розвитку різних захворювань. Алкоголь є отрутою загальний клітинної дії, він негативно впливає на всі системи організму, найбільшу шкоду алкоголь приносить центральній нервовій системі, пригнічуючи діяльність головного мозку. Харчові алкогольні напої є сумішами води, етилового спирту і наповнювачів в різних пропорціях. Їх токсичність залежить від кількості етанолу і ступеню його очищення.

Алкоголізм— це тяжке захворювання, яке спричинене регулярним вживанням алкоголю, нездоланний потяг до алкоголю, який пов'язаний з психічною і фізичною залежністю від нього, що призводить до психічних розладів і деградації людини. Алкоголізм — підступна хвороба. Спочатку спиртні напої вживаються рідко, від випадку до випадку, невеликі дози не викликають сп'яніння, але покращують настрій. Поступова кількість випитого збільшується, з'являється бажання приймати алкоголь регулярно, людина не може без нього жити, стає його рабом.

Пияцтво— це непомірне вживання спиртних напоїв людьми, у яких не сформувався синдром залежності від алкоголю.

Пияцтво і алкоголізм породжують безліч проблем. Алкоголь поволі, але вірно погіршує генетичний фон людини, тим самим впливаючи на здоров'я ще не народжених поколінь. Алкоголізм в сім'ї — це ще і "п'яний побут" зі всіма атрибутами аморальності, розбещеності і відвертої злочинної поведінки батьків по відношенню до дітей.

Істотну частину в соціально-економічному збитку від пияцтва становлять втрати, пов'язані з дорожньо-транспортними пригодами, що є серйозною проблемою в більшості країн світу. За даними Національного інституту по вивченню алкоголізму (1983), в США приблизно кожна друга катастрофа, що призвела до летального результату, і кожна третя — до важких каліцтв, пов'язані з вживанням алкоголю.

Щороку скоюються тисячі злочинів і кожен п'ятий тяжкий злочин скоюється в стані алкогольного сп'яніння, більшість нетяжких злочинів теж скоюється у п'яному стані.

Відомо, що на початку XX ст. у Росії на душу населення споживали до двох літрів алкогольних напоїв в перерахунку на чистий спирт. Сьогодні, за даними торгівельних підприємств, цей показник дорівнює більше двох, але вже не літрів, а відер.

Зловживання алкоголем сприяє розвитку соматичних і психічних захворювань, і це є одна з причин смертності населення.

Алкоголь, прийнятий всередину, через 5-10 хв. всмоктується в кров і розноситься по всьому організму, порушуючи роботу функціональних систем. Алкоголь — отрута для будь-якої живої клітини. Проникнувши в організм, він дуже швидко порушує роботу тканин і органів. Швидко згораючи, він віднімає у них кисень і воду. Клітини зморщуються, діяльність їх утруднюється. При значному і частому потраплянні алкоголю в організм клітини різних органів врешті-решт гинуть. Під дією алкоголю порушуються фізіологічні процеси в організмі, і це може привести до важких захворювань.

В першу чергу він потрапляє в головний мозок і порушує діяльність центральної нервової системи:

· погіршуються розумові здібності;

· слабшає пам'ять;

· втрачається можливість набувати нових знань;

· відсутнє професійне зростання;

· знижуються емоційні реакції;

· порушується координація рухів;

· прогресуючим темпом йде розпад особи.

В результаті кожного алкогольного сп'яніння у людини гине близько 20 млн. нервових клітин, які не відновлюються. Це приводить до атрофії головного мозку і повної деградації особистості.

Перероджується тканина печінки, нирок, серця, судин і ін. Швидше і згубніше за все алкоголь діє на клітини головного мозку, при цьому в першу чергу страждають вищі відділи мозку.

Вчені з'ясували, що під впливом спиртних напоїв в корі великих півкуль головного мозку вслід за збудженням, що посилюється, наступає різке ослаблення процесів гальмування. Кора перестає контролювати роботу нижчих, так званих підкіркових відділів мозку. От чому п'яна людина втрачає контроль над собою і критичне відношення до своєї поведінки; втрачаючи стриманість і скромність, вона говорить і робить те, чого не сказала і не зробила би в тверезому стані.

Середня тривалість життя хворих алкоголізмом складає 35-40 років. При цьому основними причинами смерті є хвороби внутрішніх органів, ураження центральної нервової системи, самогубства, нещасні випадки, насильницька смерть.

Алкоголізм займає третє місце в світі серед причин ранньої смертності.

Щорічно на планеті від алкогольного отруєння вмирає 5-6 млн. чол. За прогнозами вчених, до 2010 р. ця цифра подвоїться. Щорічна кількість спиртних напоїв, що вживаються, в світі росте.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, в світі налічується близько 140 млн. алкоголіків.

В даний час не тільки збільшилося споживання спиртних напоїв на душу населення, але і стало очевидним катастрофічне для майбутнього розповсюдження вади серед жінок. Облік жінок, страждаючих на алкоголізм, у нас почався тільки в 1985 р. Раніше цього небезпечного явища офіційно неначебто і не існувало.

До Вітчизняної війни співвідношення жінок і чоловіків, страждаючих на хронічний алкоголізм, було 1:44, зараз 1:9,8. Особливу тривогу у фахівців викликає "омолоджування" жіночого алкоголізму. Якщо раніше середній вік жінки, яка зловживає спиртними напоями, складав 35-45 років, то до 1985 р. він опустився до 21-30 років. А сьогодні існує підлітковий і дівочий алкоголізм. Як показують масові обстеження, майже 90 % школярок до 10-го класу знайомі зі смаком пиво-винно-горілчаних виробів.

Навіть цілком освічені люди дуже мало знають про дію спиртного на жіночий організм. Смертельна доза вина (з розрахунку на 1 кг маси тіла) для жінок в 2,7 рази менше, ніж для чоловіків. Чоловіки стають алкоголіками після 6-10 років систематичних вживань, жінки ж через 3-4 роки внаслідок своєї емоційності, лабільного гормонального фону.

Коріння алкоголізму у переважної більшості жінок тягнеться в їх дитинство. У багатьох з них є сукупність несприятливих чинників: спадкова обтяжена алкоголізмом, вплив прикладу батьків і недоліки виховання, що в цілому створює деформовану, психічно хвору особистість.

Причину збільшення чисельності жінок, зловживаючи спиртними напоями, багато зарубіжних учених вбачають в зміні економічних умов і соціального положення жінки: вона стала емансипованою, матеріально незалежною, може зробити професійну кар'єру нарівні з чоловіком, здатна утримувати себе і дітей без чоловіка і так далі. У нашій країні причини пияцтва жінок інші. Найважливішими чинниками, сприяючими зловживанню алкоголем нашими співвітчизницями, є не макросоціальні (тобто економічні умови і емансипація), а психологічні мікросоціальні (вплив найближчого оточення).

Пияцтво і алкоголізм жінок — актуальна проблема, що має велике соціальне значення, тому що це не тільки проблема самої жінки, але в першу чергу це трагедія її дітей. Достатньо жінці в день зачаття випити хоча б чарку горілки і викурити всього одну сигарету, щоб по суті зробити тяжкий злочин перед власною дитиною, що ще не народилася.

Згідно статистиці у 60 % випадків в трагедії дітей, страждаючих на олігофренію, винуватий батько, в 15 % — пили обидва батьки, у кожного п'ятого з нещасних дітей були питущі матері-одиначки.

Багато батьків глибоко переживають і по-справжньому страждають, відчуваючи себе винними в нещасті власних дітей. І загальним для всіх є те, що визнають вони свою провину, як мовиться, заднім числом. Ось типові відповіді матерів на просте питання чи "Знаєте ви про наслідки "п'яного зачаття?": "Вперше чую", "Якби ми з чоловіком знали, якби знали, лікар!", "Це ви, лікарі, винуваті. Не зараз треба було говорити, коли горю нічим не допоможеш!".

Дослідження показують, що в більшості своїй наречені абсолютно не інформовані в питаннях небезпеки "п'яного зачаття". Відповідальність зобов'язує нас добиватися того, щоб ця інформація дійшла до тих, хто в ній гостро має потребу.

Кожне четверте ДТП відбувається внаслідок алкогольного сп'яніння водіїв.

У любителів спиртного нещасні випадки бувають в 35 разів частіше, ніж у непитущих.

Приблизно 2/3 умисні вбивства і згвалтування, 9 випадків з 10 хуліганських вчинків здійснюються під впливом спиртних напоїв.

У 75% алкоголіків відмічаються статеві розлади, у 43% спостерігається ослаблення статевого потягу.

Алкоголізм є причиною 70% спадкових захворювань у найближчих родичів алкоголіків.

Близько 90% заражень венеричними хворобами відбувається в стані сп'яніння. До алкоголізму додаються серцево-судинні захворювання, хворі печінка, нирки, суглоби. 80% цирозів печінки мають алкогольне походження. Панкреатит, гастрит, виразка шлунку, туберкульоз легенів, рак дихальних шляхів — це далеко не повний перелік хвороб алкоголіків.

Алкоголь скорочує тривалість життя в середньому на 10 — 12 років.

Серед чинників, що негативно впливають на демографію (нормальне народження, становлення, розвиток населення), 90% доводиться на алкоголь.

Небезпека для людини зростає зі збільшенням дози прийнятого алкоголю, об’єктивним показником чого є його вміст в крові. Вже при вмісті алкоголю в крові працівника 0,3-0,9 ‰ ймовірність виникнення небезпеки зростає в 7 разів (1 ‰ – це вміст алкоголю в крові, який відповідає 1 г чистого алкоголю на 1 л крові).

Кількість алкоголю в крові у людини масою 75 кг становить після вживання 0,5 л вина – 1,2 ‰, рюмки горілки або коняку – 1,1 ‰.

Важливо також знати час дії алкоголю на організм. Алкоголь всмоктується через 20-30 хв.після прийому, але із збільшенням дози найбільший ступінь сп'яніння спостерігається через 1-1,5 год. Перші ознаки сп'яніння з'являються після вживання 0,5 мг на 1 кг ваги, тобто 30 г алкоголю для людини масою 60 кг Після прийому 80 г горілки або 500 г пива алкоголь діє протягом доби. Якщо людина увечері випила, вранці його не можна вважати тверезим.

Алкоголь, як будь-який наркотик, має дві фази розвитку.

Фаза 1. Через декілька хвилин після вживання спиртного напою людина відчуває тепло, прилив сил, збудження. Це пов'язано з розширенням кровоносних судин, збільшенням кровообігу, додатковим притоком кисню до тканин. Подібний стан триває недовго і змінюється другою фазою.

Фаза 2. Для неї характерне звуження кровоносних судин, збільшення частоти серцевих скорочень, зростання показників кров'яного артеріального тиску. Алкоголь пригноблює діяльність центральної нервової системи, зокрема центрів регуляції дихальної і серцевої діяльності. Сповільнюється швидкість реакції людини, порушується координація рухів, шкіра обличчя червоніє, опухає.

Після закінчення декількох годинників після вживання алкоголю стан людини різко погіршується, з'являється слабкість, запаморочення, нерідко виникає нудота і блювота, самопочуття дуже погане. Болять серце, шлунок, все тіло, відсутній апетит, тремтять руки, мучить спрага. Цей стан називається похмільним синдромом. Однєю з реакцій організму на тривале вживання алкоголю є біла лихоманка. Вона починається погіршенням нічного сну, тремтінням рук, посиленням потовиділення, жвавістю хворого, зміною настрою. Ці реакції посилюються до вечора і вночі, далі з'являються безсоння, галюцинації, марення.

Алкоголь — це хвороби, невпевненість в собі, неповноцінне потомство, розбиті сім'ї, нескінченні біди, скорочення життя, неприємності в сім'ї, на роботі, сварки, злочини, в'язниця, самогубство, втрата друзів, нездійснені можливості і плани.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 86; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты