Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Механізм згубного впливу наркотиків на організм людини. Загроза особистій та суспільній життєдіяльності. Методи протидії та способи відлучення




Вперше людина випробувала на собі наркотичні властивості багатьох речовин чисто випадково: вдихаючи дим від спалених речовин, використовуючи в їжу продукти бродіння, приправи і напої рослинного походження (вино, медовий напій, мак, кава, чай і ін.). Поступове вживання алкогольних напоїв опію і інших наркотиків стає причиною виникнення наркоманії.

Кожну наркотичну речовину надає специфічна дія на ЦНС. Тому залежно від виду речовини і від його кількості організм людини може бути доведений до різних станів: від заціпеніння до повного наркозу, від сну до гіпнозу, від часткового знеболення наркозу до галюцинацій. Такі ефекти виникають у зв'язку із загальним частковим блокуванням, пригнобленням ЦНС із-за дії наркотичних речовин на мозковий больовий центр або в периферичні нервові закінчення. Але є речовини, які, навпаки, порушують стимулюють здатність ЦНС, завдаючи їй великої шкоди, поступово руйнуючи її.

Наркотики - речовини, вживання яких призводить до наркотичної залежності, пригнічення психічного стану і фізичного здоров'я людини. Будь-який наркотик є отрутою. Потрапити в наркотичну залежність легко, позбавитися від неї надзвичайно важко.

Наркотик - отрута, що призводить до пригнічення всього організму і, в першу чергу, центральної нервової системи. Поняття «наркотик» сьогодні охоплює широкий круг речовин і рослин, а також продуктів, отриманих з них, які можуть надавати наркотичну дію.

Наркоманія - це стан періодичної або хронічної інтоксикації натуральною або синтетичною наркотичною речовиною, що характеризується потягом до даної речовини, а також психічною і фізичною залежністю від ефекту цієї речовини. Головною причиною такого потягу є ейфорія.

Відмінність наркоманії і токсикоманії полягає в предметі споживання. Наркоманію викликають речовини, офіційно, у встановленому законом порядку, визнані наркотичними і взяті під контроль як такі. Зловживання ж іншими речовинами, не віднесеними до наркотичних і не взятими як такі під контроль, але що викликають звикання і хворобливу пристрасть, слід вважати токсикоманією.

Хімічний аналіз эйфорічних наркотиків виявив в їх складі речовини, по структурі близькі до індолу, що міститься в багатьох сполуках, які використовуються в роботі нервових клітин. Ця подібність привела вчених до думки про хімічну мімікрію. Пристосувавшись під індольні сполуки, наркотики проникають через оболонки тих нервових клітин, збудження яких викликають відчуття блаженства. Наркоманія характеризується появою типових змін в психіці людей і їх пристрасті до постійного застосування одного або декількох речовин, що мають наркотичні властивості. При цьому, більш ніж в 50% випадків спостерігаються чіткі прикмети зниження пам'яті і інтелекту, а в 71% хворих — помітне зниження морально-етичних якостей, деградація особистості.

Ці типові наслідки наркоманії і визначають соціальну небезпеку наркоманів. Крім того, кажучи про медико-соціальні наслідки наркоманії, слід додати високу вірогідність захворіти Снідом, частих випадків смертельних наслідків не тільки у зв'язку з випадковим передозуванням наркотиків, але і через самогубства та нещасні випадки в стані наркотичного сп'яніння.

Учені намагаються виявити причини застосування наркотиків, механізми, які лежать в основі формування наркотичної залежності. При цьому висловлюються різні точки зору: одні відзначають переважаючу роль біологічних чинників в розвитку наркоманії, інші віддають перевагу виключно зовнішнім чинникам - умовам виховання і оточення.

У чисто психологічному плані в основі потягу до наркотиків є прагнення до зниження напруги і відчуття тривоги, до втечі від проблем, пов'язаних з дійсністю. У багатьох випадках до застосування наркотиків призводить поганий настрій, невпевненість в собі, особливо у психічно неврівноважених підлітків. Повторне застосування наркотика закріплює звичку, механізмом формування якої є умовний рефлекс. Механізм формування пристрасті (залежності) до наркотиків і токсичних засобів, включаючи алкоголь і нікотин, реалізується на рівні регуляції обміну речовин в клітках, в першу чергу нервових, а саме, регуляції виділення і нейтралізації так званих нейромедіаторів — речовин, що відповідають за збудження і гальмування як в окремих клітинах, так і у всій нервовій системі, організму в цілому. Відомо, що ця звичка дуже швидко опановує людиною, глибоко проникає в її суть, стає складовою частиною її характеру.

Виникнення наркоманії пов'язане з ілюзорним, «стимулюючим» ефектом, властивим наркотикам. Виявлено, що, чим більший ейфоричний ефект мають наркотичні речовини, тим швидше розвивається звикання і пристрасть до них.

Однією з умов розвитку наркоманії є відсутність спеціальних знань у людини і нерозуміння небезпеки, яку таїть в собі застосування наркотиків. Близько 50-80% всіх наркоманів вперше спробували наркотики виключно через цікавість.

Не дивлячись на швидке розповсюдження наркоманії, більшість людей має досить смутне уявлення про неї. Дослідження показали, що не тільки підлітки, але й багато дорослих (батьки і навіть педагоги) дотепер не мають достатнього уявлення про небезпеку наркотиків, про руйнівні наслідки їх вживання. Батьки, не володіючи достатньою інформацією, часто спохвачуються тільки тоді, коли згубні зміни у їхньої дитині стали вже дуже очевидні.

Середній вік підлітків, які почали вживати наркотики, - 12-14 років. Рівень захворюваності наркоманією серед підлітків в 2 рази вищий, ніж серед населення в цілому, а токсикоманією — в 8 разів. Підлітки зловживають наркотиками в 7,5 разів, а ненаркотичними психічно активними речовинами — в 11,4 разів частіше, ніж дорослі.

Термін життя наркомана медики оцінюють в 10-12 років, проте все частіше в лікувальній практиці спостерігаються випадки, коли від першої проби до смерті наркомана проходить тільки 6-8 місяців. Один із 100 чол., які вперше вжили наркотики, вмирає через індивідуальну непереносимість наркотиків.

Перша доза наркотика робить подальші дози практично неминучими, особливого якщо справа відбувається в групі. Небезпека перших доз полягає в брехливому уявленні людини про те, що в ньому самому нібито нічого не міняється і він може зупинитися у будь-який момент.

Першою ознакою наркотичної залежності є потреба збільшити дозу спочатку вдвічі, втричі, а потім в десятки і сотні разів. Дія будь-якого наркотика має три фази: ейфорія, залежність, абстиненція. Регулярне використання наркотиків призводить до розвитку психічної і фізіологічної залежності.

Психічна залежність: усвідомлювана або неусвідомлювана потреба у вживанні наркотиків для зняття психічної напруги і досягнення психічного комфорту. Мозок, що одного разу запам'ятав задоволення, вимагає нових порцій.

Фізіологічна залежність: організм людини не може жити без наркотиків, оскільки вони глибоко проникають в обмінні процеси. Як реакція на відміну наркотиків розвивається абстинентний синдром.

Абстинентний синдром — болісний стан людини, що викликається гострою потребою в новій дозі наркотика. Він розвивається після закінчення декількох (10-14) годин після останнього прийому. Наркомани називають цей стан ломкою, оскільки людину дійсно ламає, у нього все болить, зводить спазмами шлунок, кістки і суглоби якби розламуються на частини і розриваються. Наступає неспокій і слабкість, тіло тремтить, людина обливається потом, постійно позіхає, плаче. Потім наступає провал в свідомості, людина впадає в напівсон. Після повернення свідомості починаються нові страшні муки: з носа і очей нескінченним потоком ллється рідина, починається нестримний пронос, людина стає холодною і покривається "гусячою шкірою". Нескінченно болить шлунок, виламує суглоби, починається кривава блювота, все тіло трясе, людина кричить від болю, не знаходить собі місця, непритомніє. Стан дуже важкий, без нової порції наркотика або термінової медичної допомоги людина може загинути.

"Ломка" може продовжуватися від декількох днів до тижня. За цей час людина сильно худне, не спить, не їсть, втрачає сили. В стані «ломки» наркомани готові на все: обман, підкуп, брехня, крадіжка, навіть злочин заради отримання нової дози наркотика.

Наркотики володіють набагато сильнішою дією, ніж алкоголь або тютюн, і викликають залежність в гранично короткі терміни. Наркотична залежність виявляється в прагненні застосовувати наркотики для досягнення ейфорії, в необхідності нових доз наркотиків після втрати дії попередніх, в необхідності постійно збільшувати дозу.

У розвитку наркозалежності виділяють три стадії.

Перша стадія це стадія наслідування. Перше вживання будь-якого наркотика завжди супроводжується очікуванням приємного відчуття і бажанням наслідувати. Виникаючі при цьому запаморочення, головний біль долаються для того, щоб довести, що ти достатньо сильний, щоб подолати нездужання. Потім людина вперше випробовує задоволення, пов'язане з вживанням наркотика, і починає вживати цю речовину вже не для того, щоб "подолати слабкість", не відстати від товаришів, а ради виникаючого при цьому ефекту, так званого "кайфу".

Спочатку така потреба дещо нестійка, але потім вона формується вже остаточно як пристрасть.

Друга стадія зміцнення пристрасті психічна залежність — вже перший ступінь захворювання на наркоманію.

З'являється бажання повторювати сп'яніння, побачити "мультики", відчути відчуття радості, щастя, бути в стані "кайфу", "піти в дрімоту". При цьому у людини залишаються в цьому світі ще якісь інтереси, окрім наркотиків, але іноді він може про них забувати.

Третя стадія — це фізична залежність — другий ступінь наркоманії. Людина починає відчувати постійний потяг до наркотичної речовини. Його спілкування з оточуючими значною мірою зводиться або до добування наркотика, або до умисного або ненавмисного втягування інших людей в його вживання.

Пізнавальні здібності наркомана прямують на пошук інформації про нові, ефективніші наркотичні речовини, способи їх приготування і введення в організм.

У цій стадії відбуваються фізіологічні зміни. Вживання наркотичних речовин здійснюється лише для того, щоб прожити цей день. Мозок не може самостійно регулювати нейрохімічний баланс і сприймати світ без чергової дози. Виникає стан апатії, небажання жити, втрата значення існування, спроби самогубства. Абсолютна більшість наркоманів, що дійшли до цієї стадії залежності, гине від передозування. Кількість наркотичної речовини, що вимагається для повернення мозку до нормального функціонування, стає критичною для життєдіяльності організму в цілому.

Існують наркотики, жорстка фізична залежністьвід яких виникає відразу після першого прийому. Разом з ними існують і такі, які не викликають сильного фізичного потягу після багаточисельних прийомів. Їх прийнято називати "м'якими". Часто наркомани починають саме з них. Але через деякий час виникає психічна залежність, нездоланне бажання жити в ілюзорному світі. У сп'янінні людина відчуває свою могутність, нібито загострення інтелектуальних можливостей, може "за замовленням" викликати яскраві ілюзії, галюцинації з відчуттям блаженства. "М'які" наркотики не менш небезпечні — йдеться лише про відносно триваліші терміни виникнення і меншу інтенсивність фізичної залежності, а потреба у відході в нереальний світ, бажання ейфорії такі ж.

Як можна визначити, наскільки далеко зайшло вживання наркотиків?

Ось ознаки, які повинні насторожити:

— якщо людина помічає, що вживання наркотиків йому подобається;

— якщо все частіше він втрачає контроль над собою;

— якщо спостерігаються провали пам'яті;

— якщо людина намагається припинити вживання, але все одно повертається до наркотика.

Якщо такі ознаки є, значить людина піймана в тенета наркотичної залежності.

У підлітковому середовищі існує думка, що, якщо наркотик не колоти у вену, залежності не виникає. Це міф, це неправда. Будь-який спосіб вживання наркотиків неминуче приводить до залежності.

Деградація особи і руйнування організму внаслідок регулярного вживання наркотиків відбувається в 15-20 разів швидше, ніж від алкоголю. Відомі випадки, коли людина-наркоман повністю "згорала" за рік.

Наркомана нічого не цікавить в житті, окрім чергової порції зілля. Всі його плани і вчинки, часто злочинні, направлені на здобич наркотиків. Наркоманія веде до швидкого виснаження організму і смерті. Любителі наркотиків рідко доживають до 40-45 років. Будь-який наркотик порушує координацію рухів, орієнтацію у просторі та часі.

Наслідки вживання наркотиків для здоров'я людини носять катастрофічний характер, оскільки безпосередньо ведуть до виникнення різних хвороб, утруднення виділення сечі, порушення статевої функції. Через 2-3 роки регулярного вживання наркотиків у хлопців розвивається імпотенція. У дівчат спочатку порушується, а потім припиняється менструація.

Кожен наркоман представляє потенційну небезпеку для суспільства, оскільки постійно втягує в порочне заняття нових людей. За рік один наркоман залучає до наркотиків десятки чоловік. Часто це сусіди, друзі, родичі і навіть діти. Практично всі наркомани відбували різні терміни тюремного ув'язнення за крадіжки, розкрадання ліків з аптек, зберігання і розповсюдження наркотиків. Існує пряма залежність між числом наркоманів і кількістю наркотиків, що вживаються, і рівнем злочинності, нещасними випадками, травматизмом, проституцією.

Наркоманія — це:

· висока смертність;

· психози, нездатність до роботи і навчання;

· злочинність;

· глибока хвороба, різке обмеження свободи, зниження перспектив і можливостей, спустошення і деградація особистості;

· виродження і вимирання.

Ознаки вживання наркотиків:

· зміна в поведінці, напружений, агресивний настрій, зміна друзів і звичних занять;

· поява в особистих речах шприців, пігулок, склянок, банок;

· крадіжка грошей і речей з будинку;

· почервоніння обличчя, надмірна веселість, підвищений апетит;

· млявість, відчуженість;

· сліди від уколів на тілі;

· специфічний солодкуватий запах від одягу і волосся;

· розширені зіниці, налиті кров'ю очі;

· татуїровки, малюнки і шрами на руках;

· зниження пам'яті, відсутність можливості зосередитися.

Тривале вживання наркотиків накладає відбиток на зовнішність: блідніє шкіра, утворюються сині круги під очима, губи набувають яскравого кольору, язик обкладений коричневим нальотом, зіниці збільшені.

Найнебезпечнішою формою наркоманії вважається полінаркотизм, коли наркоман використовує одночасно наркотики різних груп або вдається до їх передозування. Найбільшої шкоди наркотики завдають у поєднанні з алкоголем і курінням.

Вірогідність самогубства у наркоманів в три рази вище.

Найчастіше використовуються такі наркотики.

Гашиш суміш смоли, пилку верхівок рослини конопель, подрібнена, пресована у вигляді сигарет, брикетів, пігулок, пасти. Колір зеленувато-коричневий. Основний спосіб вживання — куріння, часто в суміші з тютюном. Жаргонні назви - "травка", "план", "шмаль", анаша, паль, дурь, "ганджубас".

При курінні сигарети з гашишем спочатку з'являються запаморочення, блідість шкірних покривів, холодний піт, може бути нудота або блювота, потім з'являються легкість, відчуття радості, щастя (іноді тривоги і страху).

При подальшому сп'янінні наступає втрата орієнтації в часі і просторі, з'являються зорові і слухові ілюзорні розлади, які надалі можуть перерости в зорові і слухові галюцинації. Свідомість оглушена. Туга, страх смерті. З'являються агресивність, жорстокість.

Потім свідомість яснішає, але наступають заторможенність, млявість, сонливість, голод, бажання з'їсти що-небудь солодке або жирне.

Наркотична дія продовжується 2,5—4 год.

Якщо куріння гашишу доходить до 2—4 разів на день, розвивається вже психічна залежність (перша стадія захворювання).

У цей період гарний настрій, підвищена працездатність спостерігаються тільки після викуреної сигарети з гашишем. Багато енергії витрачається на придбання наркотика.

Якщо наступає період, коли наркотик відсутній, то з'являються нестриманість, дратівливість, поганий сон і апетит, погіршується пам'ять, знижується артеріальний тиск.

Тривалість першої стадії у дітей і підлітків складає 1—2 роки, у дорослих — від 2 до 5років. Коли частота куріння досягає 10 разів на добу, розвивається фізична залежність (друга стадія захворювання на наркоманію).

Клінічна картина посилюється: відбувається ураження всіх органів і систем. Найчастіше смерть при цьому виді наркоманії виникає від серцево-судинної недостатності і запалення легень.

Опій- це сік, що виділився з надрізів незрілих коробочок різних сортів снодійного маку, що піддалися сушці. На вигляд це або маса,схожа на смолу, або тверді грудочки, іноді — порошок. Вживається внутрішньовенно.

За основу береться червона цеглина, дрібно перемелюється, додається опій. За відсутності цеглини за основу беруть муку, каву, какао і т.п. Речовина, якою перекупники розбавляють наркотик для збільшення його об'єму, на мові наркоманів називається "бодяга". У кожному подальшому випадку перекупки об'єм "бодяги" збільшується: адже кожен перекупник живе за рахунок цього. Зрештою "бодяга" — це те, що піде по венах.

Жаргонна назва опію — "черняшка", "ханка".

Після прийому опію — зіниця в "крапку", погляд порожній, очі напівприкриті, напівсонний стан.

Героїн — найпоширеніший наркотик. Опіат, похідне морфію, порошок білого кольору, гіркий на смак. Як наповнювач героїну використовують цемент, в який додають 25—36 %героїну. Іноді цемент замінюють пральним порошком, мукою і навіть щурячою отрутою.

Жаргонні назви — "білий", "гера", "гирік", "герба-лайф".

Для отримання наркотичного ефекту героїн вводять внутрішньовенно, або вдихають через ніс, або палять.

При використовуванні героїну дуже швидко, через 1—3 прийоми, розвивається наркозалежність. При внутрішньовенному введенні практично відразу наступає стан ейфорії, "кайфу". Воно продовжується від 10 до 30 хв. Потім наступає седативний ефект, який страждаючі наркозалежністю називають "відходом у дрімоту". У цьому стані для наркомана характерні наступні ознаки:

— дрімотний стан;

— почервоніння і свербіння обличчя;

— невиразна мова;

— порушення уваги або пам'яті;

—звуження зіниць до розмірів головки шпильки (при сильному передозуванні спостерігається розширення зіниць);

— відчуття тепла у всьому тілі;

— відчуття тяжкості в кінцівках;

— сухість в роті.

Героїновий абстинентний синдромпочинається через 6—8 год після прийому останньої дози. Абстинентний синдром (синдром відміни) досягає максимальної інтенсивності на 2— 3-й день після припинення прийому наркотика і продовжується 7—10 днів, але деякі симптоми можуть залишатися на 6 міс і довше. Основними ознаками абстинентного синдрому є:

— пристрасне бажання прийняти наркотик;

— нудота або блювота;

— сильні болі в м'язах;

— сльозотеча або нежить;

— пітливість;

— діарея;

— лихоманка;

— безсоння.

Якщо людина не припиняє вживання наркотиків — вона гине. Пристрасть до наркотику настільки сильна, що вона як би придавлює решту пристрастей, витісняючи все, що вимагає складнішої організованої діяльності, залишаючи лише нескладні і примітивні потреби.

Пастка наркотика полягає у тому, що на підсвідомому рівні людині пропонується вихід з "нудного" світу в незвичайний досвід пізнання того, що знаходиться за межами буденної реальності. Але найстрашніше у тому, що це "збагачення", радість і відчуття "повноти" і яскравості "нових горизонтів свідомості", що розкрилися, з часом угасають і майже сходять нанівець. Проте бажання повторювати цей перший досвід залишається. І людина стереотипно і безуспішно намагається відтворити його, свій перший кайф, який більше ніколи не повернути.

З часом наступає фаза психічної деградації і повного фізичного виснаження. Якщо людина вчасно не зупиниться, то відбувається повне руйнування особистості.

Кокаїн був виділений з листя рослини коки в 1850 р. як лікарська речовина, як знеболюючий засіб, але з кінця XIX в. по теперішній час йде широке зловживання ним як наркотиком.

Кокаїн — це порошок білого кольору. Як наповнювач використовують пральний порошок, муку.

Найчастіше кокаїн вдихають через ніс, рідше палять в суміші з тютюном або вводять внутрішньовенно.

Підлітки починають з маленької дози: вдихають через ніс приблизно третину стандартної "доріжки" — "сірника" ("сірник", або "доріжка", — це близько 20 міліграм кокаїну — доза дорослого наркомана).

Після прийому з'являються легкість, безпричинна радість, балакучість, зникають всі комплекси.

Сп'яніння продовжується 4—5 год.

При подальших прийомах наркоман може збільшити дозу, і тоді з'являються запаморочення, головний біль; то радість, то агресія. Можуть бути потьмарення свідомості, відчуття на шкірі і під шкірою комах, що повзають, підвищується температура тіла. Потім наступають млявість, розбитість, пригніченість. Психічна залежність розвивається після 3—6-ї інгаляції або після 2—4-ї внутрішньовенної ін'єкції.

Коли збільшують дозу до 2—2,5 "доріжок", коли всі думки направлені на пошук наркотика, розвивається вже фізична залежність. Для того, щоб створити собі гарний настрій, наркомани можуть вдихати кокаїн вже кожні 1,5—3 год. При збільшенні дози в цій стадії може розвинутися кокаїновий інтоксикаційний психоз.

В результаті постійного прийому кокаїну у наркомана починається поразка всіх органів і систем.

В першу чергу вражається дихальна система, оскільки вдихання наркотика йде через ніс. Можуть часто спостерігатися простудні захворювання, бронхіти, пневмонії.

Вражаються серце, судини, печінка, нирки, шлунок, кишечник.

Спостерігаються неврози, розлади пам'яті. Розвивається недоумство.

 

ЛСД— галлюциноген — похідне лізергінової кислоти. Розчином наркотика просочують пігулки, марки, листи пористого паперу, кубики цукру і т.п.

Після прийому ЛСД починаються відчуття поколювання і оніміння у всьому тілі, тиск в м'язах лиця, шиї, вухах. Потім з'являються ейфорія, зорові і слухові галюцинації яскравих тонів і фарб. Іноді з'являється відчуття, що якісь частини тіла відділяються і рухаються самі по собі. Мова і думки сповільнені, із зупинками. Втрачається орієнтація в просторі, в часі і у власній особі. Після виходу з інтоксикації спостерігаються млявість, пригніченість, апатія.

Психічна залежність від ЛСД формується вже після 3—5 прийомів наркотика. Наркомани вживають ЛСД, як правило, не більше року, а потім переходять на інший наркотик, частіше на героїн.

"Екстазі" — психостимулянт і галлюциноген, був синтезований в 1914 р. в Німеччині. У нашій країні з'явився на початку 90-х років. "Клубний" наркотик — часто використовується в молодіжному середовищі на дискотеках, концертних майданчиках, в танцювальних залах.

Нелегальні лабораторії виготовляють пігулки, капсули або пілюлі різних кольорів, що містять від 40 до 700 міліграм активної діючої речовини, або на звичні пігулки (аспірин, пурген) наносять будь-який малюнок (зайчик, якір) або знак і обробляють розчином "екстазі".

Після прийому "екстазі" з'являються прилив активності, бажання без втоми танцювати, співати, із захопленням слухати музику, спілкуватися з "друзями".

Вихід з інтоксикації супроводжується розладом сну, депресією, пригніченістю.

Психічна залежність від наркотика з'являється після 4—8-го прийому.

При регулярному вживанні наркотика протягом 6 міс наркомани в перервах між прийомами наркотика починають відчувати "ломку". З'являються болі в м'язах, в серці, печінці, попереку. Порушується сон, з'являється депресія.

У всіх наркоманів, що тривалий час вживають "екстазі", виявляються ураження печінки, серця і головного мозку.

Наркомани з часом переходять на інші наркотики, частіше на героїн.

 

"Первінтін" один з найстрашніших наркотиків, небезпечний тим, що він найдешевший з тих, що можна виробити в побуті.

У 70-і роки в Радянському Союзі продавалися ліки (краплі в ніс), які називалися "ефедрин".

З ефедрину кустарним способом стали виготовляти ефедрон, що став дуже швидко популярним серед молоді. Жаргонні назви ефедрона — "джеф", "марцефаль", "мурцовка", "мулька".

З ефедрона також кустарним способом була виготовлена сильніша стимулююча речовина — ефедрон з амфетаміноподобною дією, яку наркомани назвали "первінтін", або просто "гвинт".

Внутрішньовенне вживання "первінтіна" здатне всього за декілька років перетворити талановиту людину на недоумкувату нікчему. Кожна людина, яка пробує такий наркотик, ризикує просто не прокинутися. Кожна доза може бути останньою.

При внутрішньовенному введенні "первінтіна" протягом перших 30 хв людина відчуває ейфорію — відчуття легкості з яскравими слуховими і зоровими галюцинаціями, "з виходом у космос", "за межі Всесвіту". Втрачається орієнтація в часі і просторі, але зберігається орієнтація у власній особі. Потім наркомани впадають в "кайф" — відчуття приливу сил, бадьорості, життєрадісності, спокою.

Психічна залежність у підлітків розвивається вже з 2—4-ї ін'єкції. Через місяць систематичного прийому (1 — 2 рази на тиждень) розвивається фізична залежність. З початком систематичного прийому наркотика у людини пропадає інтерес до навчання, роботи, близьких і рідних людей, до своєї зовнішності, виявляються грубість, злісність, агресивність. Батьки часто панічно бояться своїх дітей-наркоманів. Діти, підлітки йдуть з дому в свої компанії і повертаються тільки за грошима, речами (щоб продати). Молоді люди швидко старіють, у них розвиваються органічні поразки серця, нирок, печінки, мозку.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 103; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты