Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ураження блискавкою




Блискавка - це гігантський електричний розряд в атмосфері , при якому сила струму досягає 1000А , а напруга - 1 млн. В.

Вражаючі фактори:

1. Електрична енергія,

2. Світлова енергія,

3. Звукова енергія,

4. Ударна хвиля,

5. Температура (в області так званого каналу блискавки може перевищувати 25000°С).

Важкість стану обумовлена в першу чергу ураженням центральної і периферичної нервової системи, а також важкими опіками аж до IV ступеня.

Клініка:

- Важкий стан,

- Тривала втрата свідомості,

- Пригнічення дихання та серцевої діяльності,

- Клонічні судоми,

- На шкірі видно своєрідні деревоподібні знаки - опіки незвичної форми («Фігури блискавки») багряно - бурого кольору по ходу судин.

Після відновлення свідомості хворі збуджені, неспокійні, дезорієнтовані, кричать від болю в кінцівках і місцях опіків, скаржаться на сильний головний біль, різь в очах, порушення зору до повної сліпоти (відшарування сітківки), шум у вухах. Можуть спостерігатися галюцинації, марення, парез кінцівок, гемі - і парапарези, бульбарні порушення (які зазвичай зберігаються тривалий час і вимагають наполегливого лікування). Нерідко опіки вік і очного яблука , помутніння рогівки і кришталика.

 

Екстрена невідкладна допомогу на догоспітальному етап

Перша допомога при ураженні електричним струмом складається з двох етапів:

I етап — звільнення людини від дії електричного струму;

II етап — надання їй медичної допомоги.

1. Припинити дію електричного струму на потерпілого з дотриманням правил особистої безпеки, пам'ятаючи при цьому, що потерпілий в ланцюзі струму сам є провідником електроструму:

- відключають рубильник або, якщо невідомо, де він є, розрубають провід сокирою з дерев'яною ручкою;

- якщо потерпілий на висоті, вживають заходів, щоб він не отримав нових травм;

- якщо одяг сухий, то можна спробувати відтягнути за нього людину, при цьому не торкаючись до тіла.)

- якщо напруга до 1000 В, намагаються відштовхнути потерпілого від струмопровідних частин сухою дерев'яною палицею, або навпаки, відкинути провід від людини.

2. При зупинці серцевої діяльності і порушеннях дихання показані непрямий масаж серця і ШВЛ, вводять серцеві і серцево-судинні засоби (2 мл 0,1% адреналіну, 2 мл кордіаміну, 1 мл 10% кофеїну - п/к); засоби, що стимулюють дихання (1 мл 1% лобеліна гідрохлориду в/в повільно або в/м);

3. При фібриляції шлуночків - на тлі непрямого масажу серця і ШВЛ необхідно провести дефібриляцію;

4. При низькому АТ ввести в/в крапельно 90 мг преднізолонуабо 250 мг гідрокортизону в 500 мл 5% глюкози;

5. При різкому збудженні, сильного болю в/в або в/м ввести нейролептанальгетики (фентаніл 2 мл, дроперідол 4 мл) під контролем АТ;

6. Накладають стерильну пов'язку на електроопікову рану.

Дуже важливо якомога швидше звільнити потерпілого від дії електричного струму.

Крім того, швидко розпочинають надання першої медичної допомоги і викликають лікаря, навіть якщо потерпілий не перебуває в стані клінічної смерті.

При збереженні свідомості (може бути збудженим або загальмованим; спостерігаються блідість шкірних покривів, виражений біль, часом тетанічні судоми скорочення м'язів нижніх, верхніх кінцівок тулуба) потерпілому дають теплий чай, настій валеріани, внутрішньом'язово вводять 2 мл 50 % розчину анальгіну. Якщо допомогу надає бригада швидкої допомоги, то потерпілому вводять 2 мл 0,5 % розчину реланіуму (сибазону, седуксену). Доставляють до реанімаційного відділення лікувального закладу.

Якщо потерпілий без свідомості (шкіра «мармурова», виражена аритмія, знижений артеріальний тиск, частий пульс: понад 110 за 1 хв), вводять наркотичні анальгетики (1 мл 1 % розчину промедолу), дають зволожений кисень, підшкірно вводять 1 мл 10 % розчину кофеїну натрію бензоату; внутрішньом'язово 2 мл 2,5 % розчину піпольфену, внутрішньовенно 10 мл/кг 10 % розчину глюкози. Опікову поверхню обробляють 0,5 % розчином фурациліну, накладають стерильну пов'язку і транспортують потерпілого до спеціалізованого лікувального закладу.

Якщо потерпілий в комі (спостерігається дихальна недостатність, що зумовлена ларингоспазмом, аритмією, зниженим артеріальним тиском, опіками), проводять ендотрахеальну інтубацію після введення 3 мл 2 % розчину дитилену внутрішньовенно, штучну вентиляцію легень з киснем. Підключають крапельницю з реополіглюкіном (15 мл/кг), 10% розчином глюкози (10 мл/кг). Обробляють опікову поверхню і транспортують до спеціалізованого лікувального закладу.

За умови клінічної смерті потерпілому звільняють верхні дихальні шляхи, здійснюють серцево-легеневу реанімацію. Внутрішньосерцево вводять 1 мл ОД % розчину адреналіну гідрохлориду та 10 мл 10 % розчину кальцію хлориду. Транспортують до реанімаційного відділення лікувального закладу.

Якщо причиною гострої зупинки кровообігу є фібриляція шлуночків, то ефективна серцева діяльність відновлюється електричною дефібриляцією

У разі виникнення фібриляції шлуночків серця після розряду дефібрилятора потрібно негайно повторити розряд. Якщо на ЕКГ реєструється млява фібриляція шлуночків серця, її переводять на великохвильову внутрішньовенним, внутрішньотрахеальним, а за його неможливості — внутрішньосерцевим уведенням 1 мл 0,1 % розчину адреналіну гідрохлориду в 10 мл ізотонічного розчину натрію хлориду.

У побуті часто ігнорують найелементарніші засоби безпеки при експлуатації електроприладів. Ураження електричним струмом часто виникає при торканні вологими руками до проводів електромережі, вимикачів та інших електроприладів при їх пошкодженні. їх не можна витирати мокрою ганчіркою. Смертельно небезпечно, стоячи у ванні босоніж, торкатись до лампового патрона. Якщо потрібно замінити лампочку у ванній кімнаті або в іншому приміщенні, то необхідно взути гумове взуття, а на руки надіти гумові рукавички. Навіть у сухому приміщенні, замінюючи лампочку, потрібно притримувати патрон і лампочку сухим рушником.

Отже, наслідки ураження електричним струмом непередбачені, тому необхідно дотримуватись умов техніки безпеки.

5. ХОЛОДОВА ХВОРОБА (ГІПОТЕРМІЯ), ЕТІОЛОГІЯ, ПАТОГЕНЕЗ, КЛІНІКА, ДІАГНОСТИКА ТА ЛІКУВАННЯ НА ДО ГОСПІТАЛЬНОМУ ЕТАПІ.

 

Температура тіла є важливою фізіологічною константою, і підтримка її в певному діапазоні є необхідною умовою правильного функціонування всіх органів і систем. Навіть невеликі відхилення температури тіла від норми можуть призвести до серйозних змін метаболізму з розвитком теплової або холодової хвороби. Важкі форми теплової та холодової хвороби становлять загрозу для життя, що визначає важливість їх своєчасного розпізнавання і лікування в практиці невідкладної допомоги. У даний роботі висвітлені основні питання етіології, патофізіології, клініки та невідкладної допомоги при гіпотермії - найбільш важкій формі холодової хвороби.

 

Гіпотермія: визначення, класифікація

Гіпотермія - це патологічний стан, обумовлений зниженням внутрішньої температури тіла до 35 °С і менше. Залежно від рівня температури гіпотермію класифікують:

- як легку (32-35 °С);

- помірну (28-32 °С);

- важку (28-20 °С) ;

- глибоку (< 20 °С).

Розрізняють первинну і вторинну гіпотермію.

Первинна («випадкова», або ненавмисна) гіпотермія розвивається у здорових осіб під впливом несприятливих зовнішніх умов (метеорологічних або при зануренні в холодну воду), достатніх за інтенсивністю для зниження внутрішньої температури тіла.

Вторинна гіпотермія виникає як ускладнення іншого, первинного патологічного процесу або захворювання, наприклад алкогольної інтоксикації, травми або гострого інфаркту міокарда.

Етіологія.

Нормальна терморегуляція передбачає динамічну рівновагу між продукцією і віддачею тепла для забезпечення сталості внутрішньої температури тіла. Це досягається як шляхом налаштування центрального термогенезу, так і підтримкою певного температурного градієнта між внутрішньою частиною тіла і периферією, зверненої безпосередньо в зовнішнє середовище. Кількість тепла, отримане ззовні або віддане в навколишнє середовище, точно і швидко регулюється у відповідь на мінливі умови за участю двох типів шкірних рецепторів - теплових і холодових. При охолодженні підвищується активність аферентних волокон від холодових рецепторів, що стимулює супраоптичне ядро переднього гіпоталамуса; рефлекторна вазоконстрикція знижує приплив крові до охолодженої шкірі. Крім того, зниження температури крові сприймається термочутливими нейронами гіпоталамуса. Через гіпоталамус запускається серія пристосувальних реакцій: негайна, через автономну нервову систему; відстрочена, за участю ендокринної системи; адаптована поведінкова відповідь; екстрапірамідна стимуляція скелетних м'язів і м'язове тремтіння. Ці реакції спрямовані або на збільшення утворення тепла, або на зменшення тепловтрати.

 

 

Патофізіологічні зміни при гіпотермії в залежності від внутрішньої температури тіла

t, °С Патофізіологічні зміни
Легка гіпотермія
Максимальна м'язова тремтіння, сплутаність свідомості
Тахікардія, тахіпное, підвищення системного судинного опору, холодовий діурез
Брадикардія, пригнічення дихання, гіперглікемія, дизартрія, атаксія
Помірна гіпотермія
Ступор, летаргія, припинення утворення тепла за рахунок м'язового тремтіння
Передсердні аритмії, хвиля Осборна на ЕКГ, посилення брадикардії
Неефективність інсуліну, зниження споживання О2
Прогресуюче зниження рівня свідомості, ЧСС, частоти дихання
Важка гіпотермія
Висока готовність до розвитку фібриляції шлуночків, ЧСС і споживання О2 знижені на 50 %
Втрата рефлексів і здібності до довільних рухів, гіпоглікемія
Порушення кислотно-лужної рівноваги, відсутність реакції на больові подразники
Зниження церебрального кровотоку на 2/3, набряк легенів, зупинка дихання
Гіпотензія
Зникнення рогівкового рефлексу
Максимальний ризик фібриляції шлуночків, споживання О 2, знижено до 25 % норми
Глибока гіпотермія
Діяльність серця на мінімальному рівні, ЧСС становить 20 % норми
Асистолія

 

Фактори ризику гіпотермії включають всі стани та умови, за яких підвищуються втрати тепла, знижується теплопродукція, або термогенез, порушується терморегуляція або поведінкова здатність до пошуку укриття.

Фактори ризику гіпотермії:

1) підвищення тепловіддачі:

- фактори зовнішнього середовища (інтенсивне охолодження, занурення в холодну воду);

- фармакологічні;

- токсикологічні;

- опіки;

- псоріаз;

- ексфоліативний дерматит;

- іхтіоз;

2) зниження теплопродукції/термогенезу:

- крайня ступінь фізичного перенапруження;

- крайні вікові межі;

- гіпоглікемія;

- гіпофункція щитовидної залози;

- гіпофункція надниркових залоз;

- гіпопітуїтаризм;

- квашионкор;

-недотатнє харчування;

- малорухливість;

- відсутність м'язової тремтіння;

3) порушення терморегуляції:

- гостра спинномозкова травма;

- нервова анорексія;

- інсульт;

- субарахноїдальний крововилив;

- травма цнс;

- діабет;

- дисфункція гіпоталамуса;

- множинний склероз;

- неопластичний процес;

- нейропатія;

- хвороба Паркінсона;

- фармакологічні фактори;

- токсикологічні чинники;

4) інші:

- епізодична гіпотермія;

- гігантоклітинний артеріїт;

- панкреатит;

- саркоїдоз;

- сепсис;

- уремія.

 

Випадкова гіпотермія у молодої, початково здорової людини зазвичай протікає сприятливо (крім випадків із зупинкою дихання і кровообігу); для одужання зазвичай достатньо простого зігрівання. Однак частіше в клінічній практиці зустрічаються ситуації, коли гіпотермія виникає у літніх осіб на тлі інших захворювань, характер і тяжкість яких визначають у таких випадках успіх лікування і результат гіпотермії.

Клініка

Хворого з гіпотермією можна зустріти при самих різноманітних обставинах. Коли відомо, що людина піддавався тривалому переохолодженню, неважко зробити висновок про наявність гіпотермії. Завдання може виявитися складнішою, а діагноз невірним або несвоєчасним, коли гіпотермія виникає без явного переохолодження, наприклад, у хворого з психічними порушеннями, отруєнням або травмою.

При вторинній гіпотермії ознаки основного захворювання можуть виступати на перший план, визначаючи клінічну картину. До того ж багато проявів гіпотермії самі по собі неспецифічні і можуть бути помічені і правильно обгрунтованні лише при достатньому ступені настороженості і знайомстві з клінікою і патофізіологією цього стану.

Наприклад, хворий з м'якою або помірною гіпотермією може скаржитися на нудоту, запаморочення, слабкість, відчуття голоду. Можлива сплутаність, невиразна мова, порушення свідомості. При важкій гіпотермії спостерігається пригнічення ЦНС аж до розвитку коми, порушення з боку серцево-судинної системи, дихання, функції нирок.

Існує певна кореляція між рівнем внутрішньої температури тіла і патофізіологічними проявами гіпотермії (таблиця). Не будучи абсолютною, ця залежність дає ключ до первинної клінічній оцінці стану хворого і вибору правильної тактики лікування. Потрібно тільки відразу зазначити, що зміни, викликані гіпотермією, в більшості своїй є зворотними і зникають після зігрівання, так що спроби нормалізувати фізіологічні показники в багатьох випадках виявляються не тільки марними, але й небезпечними.

Очевидно, що при гіпотермії в тій чи іншій мірі порушується діяльність всіх органів і систем, у тому числі серцево-судинної, дихальної, нервової; спостерігаються значні зрушення в енергетичному забезпеченні тканин, стані рідинного балансу, кислотно-лужній рівноваги, коагуляційній системі крові. Спочатку розвивається адаптивна реакція на холод у вигляді тахікардії, тахіпное, збільшення діурезу. Якщо охолодження тіла триває, ця відповідь змінюється брадикардією, пригніченням свідомості і дихання, виключенням функції нирок. Таким чином, гіпотермія є прогресуючим патологічним станом, який за відсутності втручання призводить до смерті потерпілого.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 99; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты