Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організаційно-методичні рекомендації до заняття




Вінницький національний медичний університет ім. М.І.Пирогова

Кафедра медицини катастроф та безпеки життєдіяльності

 

МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО практичного заняття

Для студентів 5 курсу медичного факультету

З дисципліни: Екстрена і невідкладна медична допомога

Тема 8: ЕКСТРЕНА МЕДИЧНА ДОПОМОГА ПРИ МАСОВИХ УРАЖЕННЯХ

 

 

Вінниця - 2013


А. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

Тема 8: Екстрена медична допомога при мАсових ураженнях

1. Кількість академічних годин – 2.

2. Вид проведення заняття – практичне заняття.

3. Місце проведення заняття – клас кафедри, стадіон університету.

4. Мета заняття:

4.1.1. Загальна: ознайомити з загальними положеннями медичного сортування в осередках масових ураженнях.

4.1.2. Конкретна: - 1. Дати практику в організації та здійснені медичного сортування постраждалих при надзвичайній ситуації.

2. Навчити виконувати документи медичного призначення.

5. Навчальне матеріально-технічне забезпечення:

- план-схема сортувального майданчика на стадіоні університету;

- металеві стрижні та пікетажна стрічка для позначення на місцевості сортувального майданчика і його зон;

- імітаційні талони та картки медичного сортування – по 1 на кожного студента.

6. Література:

- Наказ МОЗ №366 від 18.05.2012 «Загальні вимоги щодо проведення медичного сортування на догоспітальному етапі та в приймальних відділеннях (відділеннях невідкладної медичної допомоги) закладів охорони здоров’я».

- Матеріали науково-практичної конференції «Сучасні погляди і можливості в наданні екстреної медичної допомоги при надзвичайних ситуаціях у Вінницькій області» ст.. 44-76.

- «Медицина катастроф», №12, 2012р.

7. Навчальні питання і розподіл часу:

Вступна частина (вступне слово) ……………...................................5 хв.

1. Загальні вимоги щодо проведення медичного сортування постраждалих і хворих на догоспітальному етапі та в приймальних відділеннях (відділеннях невідкладної медичної допомоги) закладів охорони здоров’я, у тому числі при госпіталізації постраждалих у наслідок надзвичайної ситуації…………………………………………………………15 хв.

2. Взаємодія бригад швидкої медичної допомоги з рятувальними службами. Відповідальність кожної з них. ……………………………..5 хв.

3. Порядок дій (алгоритм роботи) медичних працівників бригад швидкої медичної допомоги, які першими прибули у вогнище масового ураження………………………………………………………………………..20хв.

4. Здійснення медичного сортування уражених (імітаційні талони) та заповнення картки медичного сортування…….……………………………40 хв.

Заключна частина. ……………………..…………………………………5 хв.

Організаційно-методичні рекомендації до заняття

Практичне заняття доцільно проводити методом тренування з елементами ділової гри.

Після заслуховування відповідей студентів щодо суті, загальних вимог до медичного сортування, медичного сортування за системою START, викладач знайомить студентів з план-схемою сортувального майданчика на місцевості поблизу вогнища катастрофи (умовно стадіон університету). Після чого заняття продовжується на стадіоні університету. Призначені викладачем функціонери («керівник» та 4 «рятівники» Державної служби надзвичайних ситуацій (МНС)) визначають «зону небезпеки», «місце згрупувань постраждалих, зону для проведення медичного сортування медичними працівниками», «зону для розгортання медичного пункту – територію для надання медичної допомоги - червона і жовта групи», «місце складання тіл загиблих», «зону прибуття машин БШМД», «посадовий майданчик для вертольоту».

Призначається бригада ШМД. Лікар бригади стає «Координатором» БШМД відтворює на місцевості план-схему сортувального майданчика використовуючи металеві стрижні та пікетажну стрічку.

В подальшому студенти виступаючи в ролі лікаря-координатора доповідають послідовність своїх дій (кроки 1,2,3,4,5,6) в двох варіантах:

1. Вогнище ураження небезпечне (не вимагає деконтамінації).

2. Вогнище ураження безпечне.

На даному етапі заняття викладач може давати «лікарям-координаторам» конкретні завдання «ввідні», вручаючи їм для роботи імітаційні талони.

Всі дії призначених функціонерів за викликом викладача коментують студенти групи за схемою:

- Згоден, не згоден з діями функціонерів. Чому?

- На мою думку доцільно поступити таким чином…

Викладач оцінює, як роботу функціонерів, так і думки студентів щодо їх дій, акцентуючи увагу групи на оптимальному варіанті.

На другому часі заняття студенти відпрацьовують навичку з виконання службового документу медичного призначення.

Кожен студент отримує імітаційну картку з описом клінічної картини ураження людини в осередку катастрофи та картку медичного сортування (форма 109-2/о).

В ролі лікаря БШМД студент мусить поставити попередній діагноз ураження (за імітаційною карткою) та здійснити медичне сортування на догоспітальному етапі, заповнивши картку медичного сортування.

Викладач перевіряє роботи студентів, виставляє оцінки за тему і доводить їх до студентів на наступному занятті.

 

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты