Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Клас – П’явки (Hirudinea).




Група кільчаків, що пристосувалися до своєрідних умов існування: більшість із них є тимчасовими ектопаразитами ( кровососами) переважно хребетних тварин, меншість – хижаками. Клас порівняно нечисленний і об’єднує 400 видів, з них у фауні України - 30. Переважна більшість живе у прісних водоймах, невелика кількість - у солоних (у Чорному та Азовському морях відсутні) і невелика кількість на суші (у вологих тропіках).

Тіло п’явок витягнуте і сплющене, довжина - від кількох міліметрів до 15-20 см. Параподії та щетинки у них відсутні. На кінцях тіла містяться присоски. В зв’язку з необхідністю відшукувати свої жертви у них є добре розвинута сильна мускулатура (у дощових че­рвів м’язи становлять близько 30% маси тіла, а в п’явок - 65,5%), завдяки якій вони плава­ють у воді та рухаються (завдяки присоскам ,,крокують”) по субстрату.

На дні переднього присоска є ротовий отвір, а над заднім присоском заднього - анальний отвір. Тіло вкрите досить щільною кутикулою, під якою лежить шар епідермісу, багатий на залозисті та пігментні клітини (біль­шість забарвлені в чорний, коричневий, зеленуватий, сірий ко­льори). Залозисті клітини виділяють слиз, що зменшує тертя при пересуванні. Целом у більшості п’явок редукований; його залишки перетворились у систему кровоносних лакун. Проміж­ки між внутрішніми органами заповнені паренхімою.У зв’язку з активним способом життя в п’явок добре розви­нені органи чуття, зокрема, у них є очі (від 1 до 5 пар), хеморецептори у вигляді кубкоподібних сосочків. Дихають здебільшого через шкіру всією поверхнею тіла; у небагатьох морських видів є зовнішні зябра.

Травна система складається із передньої, середньої і задньої кишок. Рот веде в глотку. У хоботних п’явок у глотці є хоботок, який висовується з рота і служить для нападу на здобич. У щелепних п’явок у роті є 3 щелепи із зубчиками (близько 100 на кожній); ними вони прорізають шкіру хазяїна і живляться кров’ю, що виділяється з ранки. У глотку відкрива­ються слинні залози, секрет їх містить особливу білкову речови­ну - гірудин, яка перешкоджає згортанню крові. Глотка вико­нує роль нагнітального насоса. Середня кишка п’явок - крово­сосів має ряд бічних відростків - кишень, або мішків (від 6 до 11 пар). Особливо великі розміри має остання їх пара; вона до­сягає заднього кінця тіла. Завдяки гірудину та іншим речови­нам кров у кишенях залишається ніби законсервованою і може оберігатися до 6 місяців. Тому кровосисні види можуть довго залишатися без їжі. Ділянку кишок, що має відростки, іноді називають шлунком. Перетравлення крові відбувається у корот­кому задньому відділі середньої кишки.

У деяких хоботних п’явок кровоносна система замкненого типу, як у олігохет. У щелепних її функції виконують залишки целома. Рідина системи лакун набуває властивостей кро­ві: у багатьох випадках завдяки гемоглобіну вона забарвлена в червоний колір і містить амебоїдні клітини (виконують захи­сну функцію). Органи виділення - метанефридії.

За способом розмноженняп’явки - гермафродити. Заплід­нення перехресне, внутрішнє (у щелепних п’явок). У хоботних п’явок формуються сперматофори - мішечки зі спермією, які прикріплюються до тіла партнера. Оболонки їх розчиняються, сперматозоїди проникають у середину тіла, досягають жіночих статевих клітин, запліднюючи їх. Розвиток яєць прямий, у ко­конах (кокон виділяється шкірними залозами ділянки, що є аналогічною пояску малощетинкових червів). Коколи п’явки відкладають на дно водойм, на водяні рослини або ж на березі у вологий ґрунт.

До підкласу Справжні п’явки (Euhirudineа) належать 2 ряди: Хоботні п’явки (Rhynchobdellea) і Безхоботні п’явки (Arhynchobdе11еа).

Ряд Хоботні п’явки об’єднує як хижих, так і паразитичних п’явок, які мають хоботок. Розміри - від 5 до 80 мм завдовжки. Ведуть виключно водний спосіб життя. Кро­воносна система здебільшого добре розвинена. Запліднення за допомогою сперматофорів. У деяких виражена турбота про потомство: відкладені кокони прикривають своїм тілом або вино­шують на черевному боці.

У стоячих водоймах часто оселяється гелобдела ставкова (Helobdella stagnalis);довжина її тіла - 5-6 мм. Нападає на личи­нок водяних комах, олігохет та інших безхребетних, її поїдають риби. Слимакова п'явка (Glossiphonia complanata)має листоподіб­ної форми тіло, завдовжки 15-20 мм. Паразитує на молюсках. Риб'ячі п’явки (родина Piscicolidae)паразитують здебільшого на рибах. У них передній присос виразно відмежовується від іншої частини тіла. Звичайна риб’яча п’явка (Piscicola geometra)має довжину 20-50 мм і найчастіше населяє наші водойми. На тілі однієї риби може бути декілька десятків і навіть більше сотні п’явок. Живе у водоймах, багатих на кисень . Пташині п’явки (рід Protoclepsis) легко проникають у ротову порожнину і дихальні шляхи птахів, де ссуть кров зі слизових оболонок. У стоячих водоймах поширена звичайна пташина п’явка (Protoclepsis tessulata).Масовому її розмноження може призвести при­звести до загибелі гусей і качок.

Ряд Безхоботні п’явки об’єднує здебільшого паразитів хребетних тварин, проте є серед них і хижаки. Розмі­ри - від 30 до 250 мм. Є пріс­новодні та наземні форми.

Медична п'явка (Hirudo medicinalis)поширена по всій Південній Європі, у тому чис­лі й в Україні. Живе у водо­ймах зі стоячою або слабопроточною водою. Особливо по­любляє водойми із глинистим дном. Довжина тіла - 10-12 см, ширина до 10 мм, проте може мати й більші розміри. Забар­влення верхнього боку тіла змінюється залежно від середовища, але на спині завжди є дві поздовжні жовто-рожеві сму­ги. Щелепи і спинні залози добре розвинені. Статевої зрілості досягає на третьому році життя. Кокони з яйцями відкладає на березі у вологому ґрунті. Медичні п’явки ссуть кров усіх хребет­них (у тому числі й людини), проте найчастіше жаб (молоді) і ссавців. Якщо живляться кров’ю безхребетних, то розвиток їх триває довго, і вони відкладають один кокон замість 3-8. П’яв­ки, що присмокталася до тіла, людина може позбутися, посипа­вши її сіллю або змазавши спиртом чи йодом. Медичну п’явку занесено до Червоної книги України, скорочення чисельності відбулося внаслідок її інтенсивного вилову та за­бруднення водойм.

Медична п’явка здавна використовується в медицині. Гірудин пере­шкоджає утворенню тромбів та сприяє їх розчиненню, заспокійливо діє на нервову систе­му, зменшує кров’яний тиск.

Велика несправжня кінська п’явка (Haemopis sanguisuga)розмірами тіла і формою подібна до медичної, проте спина в неї чорна з коричневим відтінком; по поверхні можуть бути розки­дані темні плями. Живе у невеликих водоймах. Ненажерливий хижак: живиться червами, молюсками, водяними комахами, пуголовками. У наших водоймах поширені також герпобдела звичайна (Herpobdella octoculata) і герпобдела лінійна (Н. lineata), які належать до родини Глоткові п’явки (Herpobdellidae). Це хижаки з редукованими щелепами. Вони живляться червами, личинками водяних ко­мах, а їх, в свою чергу, поїдають риби.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 176; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты