Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Кути нахилу стінок каріозної порожнини II класу при формуванні її під амальгаму




На сьогодні існує три генерації амальгам.

Недоліки першої генерації були пов'язані з наявністю в них фа­зи y; (гамма-2) — сполуки олова з ртуттю, з чим пов'язані нестійкість до корозії та дещо знижена міцність. Амальгами другої та третьої ге­нерацій не мають фази у„ вони містять атомарну мідь та срібно-оло­в'яно-мідну тирсу. Вони стійкі до корозії, мають низький коефіцієнт теплового розширення, що забезпечує достатнє крайове прилягання, постійно блищать.Така амальгама не потребує сильної конденсації під час пломбування.

Сучасні амальгами мають у складі порошка частинки різної фор­ми: голкоподібні, дископодібні, сферичні. Форма частинок визначає час змішування, твердіння і техніку обробки. Конденсування амаль­гами з частинками сферичної форми не потребує значного тиску. Амальгама з частинками дископодібної форми потребує більшого тис­ку при конденсуванні, проте легше полірується, вона має тенденцію до стцскання, а з частинками голкоподібної форми - до розширення.

Робочий час у різних амальгам коливається від 4 до 10 хв. Пере­вищення робочого часу негативно відбивається на якості амальгами. Амальгама має бути внесена в підготовлену каріозну порожнину відразу після її приготування. Міцність пломби з амальгамами, що формується через 5-7 хв після її приготування, зменшується на 40%.

Нині велика увага приділяється попередженню забруднення навколишнього середовища і впливу парів ртуті на організм людини підчас приготування амальгами. Перевага надається використанню разових капсул, що виключає контакт з вільною ртуттю. У капсулах

співвідношення ртуті і порошка ретельно дозоване. При цьому важ­ливо, щоб капсули були герметичними, що попередить потрапляння ртуті в навколишнє середовище. Змішування проводять у вібрацій­них змішувачах (амальгамозмішувачі). Для запобігання техногенно­му забрудненню ртуттю кабінет, де готують і використовують амаль­гаму, слід обладнати відстійником для збирання її відходів. Це доз­волить не допустити потрапляння ртуті в каналізаційну систему.

Приготована амальгама забирається з капсули за допомогою амальгамтрегера або амальгамового пістолета. Внесення в порожни­ну поєднується з конденсацією. Амальгама вноситься спочатку ма­ленькими порціями, а потім дещо більшими. Для конденсації амаль­гами є штопфери різних розмірів і різної геометричної форми. Після заповнення каріозної порожнини амальгамою з невеликим надлиш­ком моделюють анатомічну форму зуба. Надлишки видаляють за допомогою моделювального інструмента (карвер Варда або Фрама). Після видалення матриці надлишки амальгами з апроксимальної поверхні видаляють тонким серпоподібним інструментом, а крихти амальгами з міжзубного проміжку — за допомогою зубної нитки.

Полірування пломби проводять через 24 год після пломбуван­ня, використовуючи коричневі і зелені силіконові поліри для оброб­ки жувальної поверхні. Для полірування апроксимальних поверхонь використовують смужки (штрипси) або зубні нитки в поєднанні з полірувальною пастою.

 

 

Матеріали для самоконтролю:

1. Як потрібно вносити пломбувальний матеріал — амальгаму — в каріозну порожнину при її пломбуванні:

А. Косими шарами

В. *Невеликими порціями, притираючи та конденсуючи до стінок

С. 1-2 порціями

Д. Невеликими порціями

Е. Горизонтальними шарами


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты