Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методика інструментального оброблення кореневого каналу.




Розширення кореневого каналу починають інструментом найменшого розміру, поступово збільшуючи його. При використанні машинних дрильборів слідкують, щоб напрямок дрильбора відповідав ходу кореневого каналу, а просування було плавним, без надмірного тиску, переривчастим; при відчутті перешкоди, з появою ознак заклинення інструменту слід злід зробити кілька обертів у зворотньому напрямку, а потім продовжити розширення кореневого каналу. У момент розкриття верхівкового отвору слід негайно припинити операцію, оскільки тиск дрильбора і робота машини спричиняють травму періодонта. Ендодонтичний інструментарій для оброблення кореневих каналів – це набір з 5 інструментів.

Пульпоекстрактор складається з рукоятки і стержня з гострими зубчиками, розташованими під нахилом у вигляді ялинки. Розмір інструмента: довжина короткого 3 см і довгого 5 см та товщина тонкого №1,2, середнього № 3 і товстого № 4,5. Цей інструмент призначено для видалення пульпи з кореневих каналів. Коренева голка – це пружний, гранований або круглий стержень з гострою верхівкою, товщину голки визначають номерами ( №1,2,3 ). За допомогою кореневої голки перевіряють довжину і прохідність кореневого каналу, ватяними турундами на кореневих голці обробляють і пломбують кореневий канал. Дрильбори застосовують для розширення кореневих каналів. Цей інструмент складається з ручки і сталевого загостреного стержня. Стержень спіралеподібні різальні грані. Ручний дрильбор приводять в обертовий рух пальцями руки, машинний – за допомогою наконечника бормашини. Каналонаповнювач складається з металевого стержня, на якому зафіксована конусоподібна дротяна спіраль, витки спіралі спрямовані проти годинникової стрілки. За допомогою каналонаповнювача, що приводиться в обертовий рух бормашиною, пастоподібний пломбувальний матеріал нагнітають у кореневий канал. Штифти являють собою металеві або пластикові конусні стержні, довжиною і діаметром подібні до кореневого каналу. За допомогою штифтаущільнюють пломбувальний матеріал у кореневому каналі, домагаючись щільного прилягання матеріалу до стінок каналу. Інструменти ендодонтичного набору пловинні забеспечувати оброблення кореневого каналу, допускати вільне маніпулювання і порожнині рота, мати пристосування, що забеспечує надійну фіксацію ендодонтичного інструменту. Робоча частина інструмента повинна відповідати його функціональному призначенню.

Послідовність застосування інструментів.

Методика роботи інструментами потребує потребує точного дотримання послідовності їх застосування. Кожний інструмент набору називається відповідно до призначення – очищення, розширення, проходження кореневих каналів та його пломбування.

Призначення інструментів.

Пульпоекстрактори призначені для видалення девіталізованої пульпи, гнильного детриту, ватяних турунд та ін. У важко-прохідних каналах повертання пульпоекстрактора навколо своєї осі не повинно перевищувати 90 градусів, потім інструмент виводять із каналу; в каналах із доброю прохідністю повертання пульпоекстрактора допустиме на 360 градусів.

Бурави кореневі призначені для зрізування пристінкового інфікованого дентину і предентину та видалення знятої стружки назовні; за допомогою цього інструмента розширюють кореневий канал. Бурав підбирають на 1-2 номери менше за діаметр каналукореня зуба, працюють буравом, рухаючи “на себе” і притискуюючи до стінки каналу, обертають за годинниковою стрілкою на 180 градусів. Змінюючи номери інструмента, домагаючись швидкого і значного розширення кореневого каналу на всій його довжині. Якщо вигин каналу перевищує 30 –45 градусів, можливе відламування інструменту, тому слід ретельно виконувати правила оперування. Дрильбори призначені для зрізування пристінкового дентину при розширенні важкопрохідних кореневих каналів. За допомогою машинних дрильборів розширюють вільнопрохідні і прямі кореневі канали, для розширення важкопрохідних кореневих каналів використовуюють ручні дрильбори. Якщо кореневий канал звужений, а корінь зігнутий, слід обережно працювати дрильбором, щоб уникнути відламування. Каналонаповнювачі використовуюють для наповнення кореневих каналів лікувальними пастам та різними пломбувальними матеріалами. Голки кореневі призначені для медикаментозного оброблення кореневих каналів, для визначення прохідності кореневих каналів. Розмір кореневої голки при маніпулюванні в каналі доцільно вибирати на один номер менший від діаметра каналу.

Етапи оброблення кореневого каналу .

Рекомендують послідовну чітку, поетапну роботу інструментом в антисептичному розчині. Оброблення першої половини кореневого каналу починають з визначення за допомогою кореневої голки прохідності каналу. Після пульпоекстрактора застосовують кореневий бурав для зняття пристінкового дентину, а потім канал розширюють дрильбором, а для видалення залишку дентину застосовуббть кореневий бурав. Другу половину каналу, відстань якої закінчується за 1 … 2 мм до верхівкового отвору – здійснюють за допомогою кореневого бурава, рухом “на себе” і поворотом навколо осі на 45 градусів. Дрильбори використовуюють при обробленні вузьких, погано прохідних каналів.

Хімічне розширення кореневих каналів.

Для такої операції затосовують етилендіамінотетраоцтову кислоту ( ЕДТА ). Для дії на інфекційний чинник (мікрофлору) кореневих каналів, особливо ж систему мікроканалів, при лікуванні періодонтиту, використовують імпрегнаційні засоби:

резорцин-формалінову рідину та розчин срібла. Імпрегнаційний метод застосовують для блокування інфекції у мікроканалах при обробленні важкодоступних і викривлених каналів, що не витримали ( через біль ) герметичного закриття; при лікуванні всіх форм періодонтитів молочних і постійних зубів у дітей.


 


 

 

Матеріали для самоконтролю:

 

1. На малюнку зображено:

А.Перфорація стінки кореневого каналу; *

В. Фізіологічна резорбція кореня;

С. Несформований кореневий канал;

Е. Кореневий канал після інструментальної обробки.

 

2. Ендодонтичний інструментарій ручного використання, застосовуваний для вирівнювання й розширення кореневих каналів:

A. K-rеamer

B. Peeso Reamer

C. Н-filе *

D. flexicat files

 

3. Який етап ендодонтической обробки кореневих каналів показаний на даному малюнку?

A. проходження кореневого каналу

B. розширення кореневого каналу *

C. формування апікального уступу

D. згладжування сходів на границі апікальної й середньої частини кореневого каналу за допомогою Н-Файлу

 

Література.

Основна:

1.Лекції , що читаються на кафедрі стоматології дитячого віку.

2. Л. О. Хоменко, О. І. Остапко, О. Ф. Конанович, та ін. Терапевтична стоматологія дитячого віку.- Видавництво "Книга плюс", 1999

3.Боровський Г.В., Баришева Ю.Д., Максимов К. М. и др. Терапевтическая стоматология. — М.: Медицина, 1997.

4.Магид И.А., Мухин А.П. Фантомний курс терапевтической стоматологии.: Атлас. М.: Медицина, 1996.

Додаткова:

1.Данилевський М.Ф., Грохольський А.П., Політун А.М. та ін. Практикум з терапевтичної стоматології (фантомний курс) - Львів: 1993.

2.Справочник по стоматологии / Мод ред. А.И.Рибакова —М.: Медицина, 1993.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты