Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ДЕЗІНФЕКЦІЯ ВИКОРИСТАНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ




Інструментарій, забрудпений кров'ю або гноем у процесі роботи, збирається в ємність із 2 % розчином миючого засобу, дозволеного до застосування для миття в лікувально-профілактичних закладах ("Прогрес", "Марічка", "Лотос-автомат", "Лотос", "Айна", "Біолот"). Внутрішні канали і порожнини інструментів повинні бути заповнені розчином.

Після накопичення інструментарію в миючому розчині його перекладають для дез-інфекціії у ємність, з 3 % розчином хлораміну або 6 % розчином перекису водню з 0,5 % розчином миючого засобу (на 1 л 6 % розчину перекису водню додають 5 грамів ми-ючого засобу), або 4 % розчином формаліну, або 1 % розчином хлорцину, або іншими препаратами іноземних виробників, дозволеними до застосування Міністерством охорони здоров'я України.

Для дезіифекції стоматологічних інструментів допускається застосування тільки таких дезінфікуіочих засобів, які володіють бактерицидною, фунггіцидною та спороцидною дією.

Час перебування (експозиція) стоматологічного інструменту в дезінфікуючому розчині для кожного дезінфекційного засобу своя:

- 60 хвилин у 3 % розчині хлораміну;

- 60 хвилин у 6 % розчині перекису водню;

- 60 хвилин у 6 % розчині перекису водню з 0,5 % розчином миючого засобу, доз-воленого до застосування наказом МОЗ СРСР № 408;

- 60 хвилин у 4 % розчині формаліну;

Видаляти засохлу кров зішкрябуванням не можна, тому що це призводить до ушкод-ження нікельованої поверхні. При порушенні нікельованого або хромованого покриття інструмент повиненбути вилучений і підданий повторному хромуванню.

Інструментарій без видимих забруднень кров'ю (гноєм) піддається дезінфекції відразу ж після використання. Дсзінфекціі підлягає и інструментарій одноразового застосування. Після застосування кожен виріб разового користуванпя (наприклад, шприц), додатково не промиваючи і не розбираючи,не знімаючи голок, заповнюючи внутрішні порожнини, занурюють в один із дезінфекційнихрозчинів:

- 6 % розчин перекису водню - на 60 хвилин;— 5 % розчин хлораміну — на 60 хвилин;

- 0,5 % активований розчин хлораміну - на 60 хвилин;

- 1,5 % (за препаратом) розчин нейтрального гіпохлориту кальцію - на 60 хвилин;

 

При замочуванні інструментарію необхідно, щоб всі інструменти були повністю за-нурені в дезрозчин, а всі ї'хні внутрішні канали і порожнини були заповпені дезрозчином.

Після проведення дезінфекції інструментарій старанно прополіскується під проточною водою до зникнення запаху дезінфікуючого засобу та піддається перед-стерилізаційній обробці на робочому місці або в центральному стерилізаційному відділенпі (ЦСВ). Після миття інструментів проводиться контроль на наявність прихованої крові за допомогою бензидииової або ортотолідинової проб.

Бензидинова проба.Реактив готують безпосередньо перед застосуванням. У чисту суху мензурку поміщають декілька кристалів бензидину, потім вливають 1 мл оцтової кислоти (або 2 мл 50 % розчину оцтової кислоти) і 2 мл 3 % розчину перекису водню. Реактив наносить піпеткою на інструменти, що перевіряються, скляні ппірици; в канал голки розчин вводять шприцом. Якщо на інструментах залишилася кров, реактив фарбується в яскраво-зелений колір. Пізня зміна кольору, через 2 хвилинии та більше, не враховується.

Ортотолідиова проба.Беруть 5-10 мл 4 % розчину оцтової кислоти і стільки ж дистильованої води. На інструмент наносять 2-3 краплі цієї суміші і 1-2 краплі 20 % розчину перекису водню. При наявності залишку крові спостерігається яскраво зелене забарвлення.

Фенолфталеїнова проба.Застосовується для виявлення залишків миючих засобів. На вимиті інструменти наносять 1 % розчин фенолфталеїну - залишки миючих засобів дають рожеве забарвлення.

Якщо за допомогою приведених проб виявляються залишки крові або миючих засобів, обробку інструментів повторюють і потім повторюють контрольні реакції.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 96; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты