Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Правила виконання ескізу прямої спідниці




ВСТУП

Історія створення спідниці сягає своїм корінням у глибоку давнину, коли люди ще не розрізняли чоловічий та жіночий одяг і носили на стегнах пов'язки, які лише умовно можна назвати спідницями. Служили вони не для краси, а радше для захисту. Якщо брати за спідницю - елемент гардеробу, який починається від талії і триває вниз до певної довжини, то жінки довгий час обходилися взагалі без нього. Наприклад, у древній Греції та Римі спідниць не було зовсім. Вважають, що слово «спідниця» походить від того ж слова, що й «шуба» , а саме від арабської назви суконної туніки без рукавів «Джубба».

Дуже скоро спідниця та її деталі стали «говорить елементом гардеробу» і могли багато чого розповісти про своєї власниці, несучи певне смислове навантаження. Приміром, у 16 столітті церква оголосила, що шлейф є символом диявольських діянь і переслідувала дам, які насмілювалися носити спідниці зі шлейфом. Так що не кожна панночка наважувалася вийти на вулицю в спідниці «проклятого» покрою. А всього кілька століть тому шлейф став дуже популярний, і його носіння (до речі, що доставляє масу незручностей) не тільки не заборонялося, але й віталося.

У 17 столітті спідниці були у великій пошані. Число одночасно одягнутих на дамі могло доходити до 12 штук!

У 18 столітті створювалися спеціальні металеві каркаси для спідниць. Така краса мимоволі видавала при ходьбі шерех, і дамам заборонялося приходити до церкви у такому вбранні. Насмілювався не послухатися чекав публічна ганьба у формі зняття спідниці та її прилюдного спалювання. У теж час допустимим стало кокетливо демонструвати кінчик нижньої спідниці, і її почали шити з красивих тканин і обшивати мереживами.

У 19 столітті каркас став льняним , з вплітанням кінського волоса, а пізніше дротяним, називалися такі спідниці кринолінами. У кінці 19 століття довжина спідниці кілька коротшає, і шиються красиві кольорові нижні спідниці. Для додання фігурі більшою звабливість під спідницю з боку спини підкладали спеціальний валик, «турнюр». Зверху спідницю рясно прикрашали складками матерії, бантами.

У 20-му столітті крій спідниці спрощується , вона стає самостійним поясним виробом. Незабаром з'являються спідниці вузькі у щиколоток, не відразу така модель завоювала популярність, що цілком зрозуміло - пересуватися в такому вбранні було вкрай незручно. Та все ж і такий крій зайняв своє місце в гардеробі модниць.

 

Перед першою світовою війною дами вбираються в спідниці з розрізами, які показують красу жіночих ніжок. Природно, що така зухвалість не припала до смаку охоронцям моральності. Приміром, у США заборонили носити спідниці довжиною вище 15 см від п'ят.Не обійшлося в історії спідниці і без знаменитої Коко Шанель. Законодавиця мод намагалася вкоротити спідниці , пропонуючи довжину до середини коліна. Але жінки пішли далі, і довжина невпинно йшла вгору і вгору, поки не з'явилися спідниці міні. Ввела в моду це чудове нововведення в 60-х роках Мері Куант, за що отримала високу нагороду, орден Британської імперії. Незабаром мода повертається спиною до чудового міні і повертається традиційне максі, а разом з ним і класичний стиль в одязі. Але панування максі було недовгим і знову повернулося міні. У нашій країні мода на короткі спідниці досягла свого апогею в 90-ті.

 

 

Правила виконання ескізу прямої спідниці

1. Розмітити частини спідниці по горизонталі (наприклад, помітити лінію розташування кокетки, оборки по низу виробу тощо).

2. Відзначити частини спідниці по вертикалі (рельєфи, виточки, застібки тощо).

3. Промалювати окремі деталі спідниці (кишені, пояс тощо).

4. Уточнити пропорції всіх деталей між собою і стосовно всієї моделі в цілому.

5. За допомогою ліній різної товщини зробити зображення більш виразним.

Мірки для побудови швейного виробу

Правила зняття мірок з фігури людини для побудови поясного виробу

1. Людина повинна бути одягнена у білизну або легке плаття, по лінії талії має бути пов’язана тасьма.

2. Стояти слід прямо, без напруги, зберігаючи звичну поставу.

3. Мірки слід знімати по правій стороні фігури людини зверху вниз.

4. Сантиметрову стрічку під час вимірювання не можна натягувати або тримати занадто вільно.

Для побудови креслення основи прямої спідниці необхідно зняти такі мірки:

1. Півобхват талії (Ст). Вимірюють повний обхват талії горизонтально по найвужчому місцю тулуба. Записують у половинному розмірі.

2. Півобхват стегон (Сст). Вимірюють повний обхват стегон горизонтально по найбільш випуклих точках сідниць ззаду та з урахуванням виступу живота спереду. Записують у половинному розмірі.

3. Довжина виробу (Дв). Сантиметрова стрічка проходить ззаду від лінії талії по найбільш випуклих точках сідниць до рівня бажаної довжини виробу. Записують у повному розмірі.Конструювання та технологія вироблення прямої спідниці

 

Залежно від силуету прямі спідниці підрозділяють на такі види:

- прямі спідниці без складок; із складками спереду, ззаду; з круговими складками;

- прямі широкі спідниці - в складання, із складками у кругову (односторонніми, зустрічними, віяловими) і із защипами; плісировані, гофровані;

- прямі спідниці, завужені до низу, з виточками або м'якими защипами по лінії талії.

Спідниця повинна відповідати таким вимогам:

Естетичні Гігієнічні Експлуатаційні
Зручність Для забезпечення нормальної життєдіяльності людини Міцність
Краса Гігроскопічність  
Модний одяг Повітропроникність  
  Теплозахист  

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты