Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


МІКРОЕВОЛЮЦІЯ, ВИД ЙОГО КРИТЕРІЇ




Мікроеволюція - це сукупність еволюційних процесів, які відбуваються в популяціях одного виду.

Вид - це сукупність популяцій особин, подібних між собою за будовою, функціями, місцем у біогеоценозі (екологічна ніша), що населюють певну частину біосфери (ареал), вільно схрещуються між собою в природі, дають плідне потомство і не гібридизуються з іншими видами.

Критерії виду. Внаслідок існування дуже близьких морфологічно та екологічно видів-близнюків видову самостійність певної групи особин встановлюють за різними критеріями виду.

1. Морфологічний критерій - це подібність особин за будовою. Він включає в себе всі матеріальні структури - від хромосом до особливостей будови органів та їхніх систем. Морфологічні ознаки, унікальні для певного виду (або таксону вищої категорії: роду, родини тощо), мають назву діагностичних. Наприклад, діагностичними ознаками видів-близнюків є відміна в складі каріотипів (у багатьох комарів, землерийок тощо).

2. Фізіологічний критерій - це подібності й відмінності в процесах життєдіяльності організмів одного чи інших видів. До них належать, наприклад, здатність до парування та народження плідного потомства або репродукційна ізоляція (нездатність до парування між собою особин протилежної статі різних видів або, якщо запліднення можливе, зародок не розвивається, чи гібридні нащадки безплідні).

3. Біохімічний критерій - це особливості будови і складу макромолекул і перебігу певних біохімічних реакцій, характерні для особин певного виду. Наприклад, близькі види відрізняються білковим складом тощо.

4. Географічний критерій полягає в тому, що популяції одного виду займають певну частину біосфери (ареал), яка відрізняється від ареалів близьких видів.

5. Екологічний критерій - кожен вид має свою екологічну нішу в біогеоценозі. Екологічна ніша, як вам відомо, — це результат взаємодії популяції певного виду та екологічних факторів в екосистемі. Вона визначає чисельність і густоту популяцій та їхні просторові й часові зміни, місце виду в ланцюгах живлення, просторове розташування в біогеоценозі тощо. Поняття екологічної ніші охоплює й усі попередні критерії виду. Наприклад, деякі морфологічно близькі види паразитичних червів розрізняють за місцем існування в організмі хазяїна, які різні для кожного виду; часто види-близнюки квіткових рослин, які зростають в одній екосистемі, чітко відрізняються термінами цвітіння тощо.

6) Генетичний — характеризує кількість і структуру хромосом виду, його каріотип. Кожен вид має чітко визначений набір хромосом. Види-двійники відрізняються за кількістю хромосом. Критерій не абсолютний, тому що в межах одного виду кількість хромосом може змінюватися в результаті мутацій.

7)Цитологічний критерій Розвиток цитологічних методів дозволив вченим досліджувати форму і число хромосом в багатьох видів тварин і рослин. У ряді випадків число хромосом служить характерною особливістю виду. Каріологічний аналіз дозволив, наприклад, упорядкувати систематику диких гірських баранів, в яких різними дослідниками виділялося від 1 до 17 видів. Аналіз показав наявність трьох каріотипів: 54-хромосомний – у муфлонів, 56-хромосомний – у архарів і аргалі - 58.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 106; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты