Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ІІ УРОК Докази еволюції.




Докази єдності походження органічного світу.

1.Біохімічні. Всі організми, будь те віруси, бактерії, рослини, чи тварини, гриби, мають дивно близький елементарний хімічний склад.

В усіх у них особливо важливу роль у життєвих явищах грають білки і нуклеїнові кислоти, що побудовані завжди по єдиному принципі і з подібних компонентів. Високий ступінь подібності виявляється не тільки в будівлі біологічних молекул, але й у способі їхнього функціонування. Принципи генетичного кодування, біосинтезу білків і нуклеїнових кислот єдині для всього живих.

У більшості організмів як молекули-акумулятори енергії використовується АТФ, однакові також механізми розщеплення цукрів і основний енергетичний цикл клітки.

2.Клітинні. Всі організми (крім вірусів) мають клітинну будівлю.

3.Ембріологічні докази еволюції.

Вітчизняні і закордонні учені знайшли і глибоко вивчили подібності початкових стадій ембріонального розвитку тварин. Усі багатоклітинні тварини проходять у ході індивідуального розвитку стадії бластули і гаструли. З особливою виразністю виступає подібність ембріонального стадій у межах окремих чи типів класів. Наприклад, у всіх наземних хребетних, так само й у риб, виявляється закладка зябрових дуг, хоча ці утворення не мають функціонального значення в дорослих організмів. Подібна подібність ембріональних стадій порозумівається єдністю походження всіх живих організмів.

Біогенетичний законФ. Мюллера і Е. Геккеля: «онтогенез — це коротке і швидке повторення філогенезу». Пізніше трактування біогенетичного закону було розвинуто й уточнено О.М. Сєвєрцовим: «в онтогенезі повторюються ембріональні стадії предків».

4.Морфологічні (порівняльно - анатомічні) докази еволюції.

А)загальний план будови хребетних

- Двобічна симетрія тіла, порожнина тіла - вторинна, хребет, 2 пари кінцівок, череп, головний та спинний мозок і т.ін.

Б)Гомологічні органи - це органи, що мають спільне походження і будову не залежно від виконуваних функцій. Наприклад

В)Аналогічні органи - органи, що виконують однакові функції, але не мають єдиного плану будови та походження. (Це не прямий доказ еволюції)


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 157; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты