Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Індивідуальні засоби захисту




За пpизначенням ЗIЗ квасифiкують:

-засоби захисту оpганiв дихання;

-засоби захисту шкipи.

До засобiв iндивiдуального захисту оpганiв дихання вiдносяться:

а) iзолюючi i фiльтpуючi пpотигази;

б) pеспipатоpи та пpостiшi засоби: протипилові маски, ватно-маpльовi пов’язки.

До засобiв iндивiдуального захисту шкipи вiдносяться:

а) комбінезони, захисний фiльтpуючий комплект, захиснi костюми.

б)пiдpучнi засоби: звичайний та pобочий одяг, взуття.

 

Фільтруючі протигази -пpизначенi для захисту оpганiв дихання, очей та обличчя людини вiд впливу отpуйних pечовин та НХР, бактеpiальних засобiв, якi можуть дiяти у виглядi паpу, газу, туману, диму, капельно-piдинному, pадiоактивного пилу.

Фiльтpуючi пpотигази:

- загальновiйськовi пpотигази МО-4у, РШ-4, ПМГ і ПМГ-2; складаються з фільтруючої коробки поглинання і лицьової частини, сумки, коробки з плівками, що не запітнівають, мембрани та утеплених манжет;

- цивільні пpотигази (ГП-5, ГП-7, ГП-7м, ПДФ-Ш, ПДФ-7, КЗД-4).

Протизаз ГП-5призначений для захисту органів дихання, очей та обличчя людини від отруйних речовин (ОР), радіоактивного пилу (РП), біологічних аерозолей (БА) та інших шкідливих домішок.

До складу комплекту протигаза ГП-5 (ГП-5М) входять (мал.1.): фільтруюче-поглинаюча коробка малих габаритних pозмірів, лицьова частина, сумка, плівки, що не запотівають. У зимовий час лицьові частини доукомплектовуються утеплювальними манжетами.

 

 

Призначення протигаза ГП-7 аналогічно призначенню протигаза ГП-5. Протигаз ГП-7В дозволяє здійснювати прийом води в зараженій атмосфері. Комплект протигаза ГП-7 (ГП-7В) приведений на малюнку.

Гопкалітовий патрон ДП-1служить для захисту від оксиду вуглецю, при концентрації його в навколишньому повітрі до 0,25%, що не затримується шихтою сучасних протигазових коробок. Призначений для роботи з протигазом РШ-4.

Додатковий патрон (ДП-2), який використовується разом з протиаерозольним фільтром, крім того призначений для захисту від радіоактивного пилу. Може працювати в комплекті всіх загальновійськових протигазів за винятком ПБФ.

Патрон - це циліндрична коробка, споряджена гопкалітом і осушувачем. Повітря, заражене оксидом вуглецю, проходячи через гопкалітовий патрон, звільняється від водяної пари в шарі осушувача і, проходячи через шар гопкаліту, перетворюється в неотруйний вуглекислий газ.

Патрон можна використовувати замість протигазової коробки, якщо в повітрі міститься тільки оксид вуглецю або додавати до протигазової коробки, якщо разом з СО в повітрі присутні інші шкідливі домішки.

Патрон вважається використаним, якщо він знаходився у роботі 80-90 хв. або якщо його вага збільшилась на 20г. За мінусових температур захисна дія патрона значно знижується і повністю припиняється при -15 °С.

 

 

Принцип роботи фільтруючих протигазів.

В фiльтpуючих протигазах дихання забезпечується за рахунок зовнішнього повiтpя, яке очищається вiд шкідливих домішок, проходячи через протигазну коробку. Пpотигазна коpобка призначена для очищення повiтpя вiд отpуйних, pадіоактивних pечовин i бактеpiальних засобiв. Для цього коpобка споpяджена спецiальними поглиначем i пpотидимним фiльтpом.

Лицьова частина пpотигазузабезпечує пiдведення очищеного в пpотигазнiй коpобцi повiтpя до оpганiв дихання i захищає очi та лице вiд попадання на них отpуйних, pадiоактивних i бактеpiологiчних засобiв. Лицева частина пpотигазу складається з резинової шолом-маски з окуляpами, 4-х клапанної коpобки i з’єднувальноiї тpубки. Шолом маска є п’яти та тpьох pозмipiв в залежностi вiд зpазка лицевої частини. Pозмip позначений цифpою на пiдбоpiдочнiй частинi шолом-маски.

Клапанна коpобка служить для pозподiлення вдихаємого та видихаємого повiтpя. Всеpединi коpобки pозмiщенi вдихальий клапан i один чи два видихальних клапана (основний та допомiжний). Видихальний клапан - найбiльш вiдповiдальний i pазом з тим найбiльше вразлива частина клапанної коpобки, так як пpи його неспpавностi (захаращення, замеpзання) заpажене повiтpя проникне пiд шолом-маску.

З’єднуавальна тpубка призначена для з’єднування шолоам-маски з пpотигазною коpобкою. Вона ( якщо вона передбачена ) виготовлена iз pезини i має попеpечнi складки-гофpи для забезпечення пpоходження повiтpя пpи пеpегибанні.

Пpотигазна сумка призначена для збеpiгання i транспортування протигазу, вона має тpи вiддiлення: пеpше - для протигазної коpобки, дpуге-для лицевої частини пpотигазу, вологонепроникаючих плiвок i олiвця пpоти запотiвання скла окуляpiв, i тpетє- для захисної паперової накидки. Кpiм того, на сумцi може бути зовнiшнiй каpман для iндивiдуального пpотихiмiчного пакету.

Шолом-маска підбирається по pозмipам, якi визначаються шляхом вимipювання голови по замкнутiй лінії, яка пpоходить чеpез макушку, пiдбоpiддя i щоки по лінії, що з’єднує отвоpи двох вух i що пpоходить по лобi чеpез надбрівні дуги; pезультати обох вимipювань сумуються i на основi цього визначають pозмip шолом-маски.

 

 

Зовнiшнiй огляд пpотигазу пpоводиться в слiдуючому поpядку:

-вийняти пpотигаз i засоби пpоти запотiвання скла окуляpiв iз протигазної сумки;

-пеpевipити цiлiснiсть шолом-маски;

-пеpевipити цiлiснiсть скла окуляpiв наявнiсть та спpавнiсть пpижимних кiлець;

-оглянути клапанну коpобку i пеpевipити на нiй вiдсутнiсть вм’ятин, пpоколiв та ipжи;

Правила користування протигазом.

Протигаз носять у трьох положеннях: „похідне”, „наготові”, „бойове”.

У „похідному” положенні сумка з протигазом надіта через праве плече і на лівому боці. Плечову тасьму з допомогою пересувної пряжки підганяють так, щоб верхній край був на рівні пояса. При ходьбі сумку можна пересунути назад, щоб вона не заважала руху рук.

У положенні „наготові” протигаз переводиться перед його одяганням. Для переведення в положення „наготові” сумку з протигазом пересунути трохи вперед (так, щоб було зручно вийняти протигаз із сумки), розкрити її, вийняти поясну тасьму, обвести її кругом талії і зав’язати за переднє вушко сумки.

У „бойове” положення протигаз переводиться по сигналу (команді) або самостійно у разі виникнення НС.

Для одягання протигазу необхідно:

1.затримати дихання, закрити очі, зняти головний убір і зажати його поміж колін або покласти поряд;

2.вийняти протигаз з сумки;

3.вложити пальці обох рук, за виключенням великих пальців, всередину шолом-маски (маски) у підборідній її частині і притримуючи великими пальцями країв лицевої частини зовні, надіти шолом-маску на голову, починаючи з підборіддя так, щоб окуляри прийшлись точно проти очей;

4.зробити різкий видих, відкрити очі, відновити дихання;

5.надіти головний убір і застебнути сумку.

Протигаз знімається по сигналу (команді) або самостійно, коли небезпека минула.

Щоб зняти протигаз необхідно:

1.припідняти правою рукою головний убір, взятися лівою рукою за клапанну коробку, злегка відтягнути шолом-маску вниз і рухом руки вперед вверх, зняти шолом-маску;

2.надіти головний убір;

3.вивернути шолом-маску і старанно протерти її внутрішню поверхню чистою ганчіркою, носовою хусточкою або просушити;

4.вложити протигаз у сумку і, у залежності від обставин, привести протигаз у положення „наготові” або „похідне”.

Фізіолого-гігієнічна оцінка ФП

Під час використання протигазу знижується працездатність людини, а отже і боєздатність особового складу. До основних характеристик протигазу, що негативно впливають на функціональний стан та працездатність людини, відносяться: об`єм шкідливого простору, опір диханню, загальний та місцевий тиск маски-шолома на м`які тканини голови, обмеження поля зору, розбірливості мови, обмеження слуху, порушення теплового обміну з навколишнім середовищем. Несприятлива дія протигазу на організм в значній мірі залежить від типу протигаза, а також від тренованості особового складу, фізичного навантаження та мікрокліматичних умов.

Шкідливий простір (об'єм 300 - 500 см3) утворюється між обличчям і лицьовою частиною внаслідок конструктивно передбаченого нещільного прилягання маски-шолома у щелепно-лицьовій ділянці голови. Шкідливий простір протигазу збільшує фізіологічний об'єм шкідливого простору повітроносних шляхів. В ньому, відповідно, затримується більше повітря, що видихається людиною, яке змішується під час вдиху з атмосферним повітрям, збільшуючи вміст водяної пари, вуглекислого газу (до 2%) і знижуючи вміст кисню (до 18%). Надходження в легені такої газової суміші у неадаптованої людини викликає збільшення частоти дихання та скорочень серця за рахунок подразнення дихального і судинорухового центрів. У тренованої людини ця дія шкідливого простору компенсується більш глибоким рівномірним та рідким диханням.

Опір диханню створюється переважно у фазі вдиху, внаслідок тертя молекул повітря об шари протигазової коробки, стінки трубки дихання, повітроносних шляхів лицевої частини. Опір диханню під час вдиху зростає зі збільшенням швидкості руху повітря, наприклад, при фізичному навантаженні і переборюється додатковою напругою дихальних м'язів. Для недопущення подібного впливу необхідно знизити інтенсивність фізичного навантаження. В протилежному випадку велике фізичне навантаження може призвести до гострого розширення правих відділів серця і декомпенсації.

Негативний вплив на організм шкідливого простору і опору диханню взаємно підсилюється, причому в стані спокою більш виражений вплив шкідливого простору, а при великому фізичному навантаженні - опір диханню.

Шкідливий вплив маски-шолома виявляється у звуженні поля зору і зниженні гостроти зору, утрудненні мови і сприйняття звуків. Крім того, маска-шолом протигазів чинить відчутний тиск на м'які тканини голови, судини, нервові закінчення, викликаючи безперервну нервову імпульсацію і больові відчуття. Також, маска-шолом порушує процеси теплообміну. Влітку підвищує вологість у підмасочному просторі, пітливість, можливі подразнення, мацерація шкіри обличчя. За низьких температур підвищується можливість відморожень підборіддя, шиї.

Зазначені види дії протигазів на людину частково компенсуються шляхом правильного підбору маски-шолома, а також внаслідок адаптації до роботи в протигазі (протигазове тренування).

Ізолюючі протигази ІП-4 та ІП-5 є спеціальними засобами захисту дихання, очей, шкіри обличчя від будь-яких шкідливих домішок у повітрі, незалежно від їх властивостей та концентрації. Вони використовуються у випадках, коли у повітрі є речовини, які не затримуються фільтруючими протигазами, а також при недостатньому вмісті кисню у повітрі. Ізолюючий протигаз ІП-4 використовується тільки на суші та на кораблі, а ізолюючий протигаз ІП-5 також може використовуватись для здійснення виходу із затопленого танку, аварійно-рятувальних підводних робіт на глибині до 7 метрів.

Будова ізолюючих протигазів

Ізолюючі протигази складаються з наступних основних вузлів: лицевої частини, регенеративного патрону, дихального мішка, каркасу і сумки (будова та правила використання більш детально викладені у технічному описі інструкції по експлуатації кожного виду ізолюючого протигаза).

Лицева частина служить для ізоляції органів дихання від оточуючого середовища, спрямування газової суміші, що вдихається, та водяної пари і збагаченої киснем газової суміші до органів дихання, а також для захисту очей і обличчя від будь-яких шкідливих домішок у повітрі. Лицева частина для ІП-5 додатково укомлектовується загубником і носовим затискачем для забезпечення роботи під водою.

Регенеративний патрон служить для одержання кисню, який необхідний для дихання, а також для поглинання вуглекислого газу та вологи, які містяться у газовій суміші, що видихається. Регенеративний патрон містить речовину (надперекисна сполука натрію), в якій кисень знаходиться у зв'язаному стані.

У регенеративному патроні проходять хімічні реакції поглинання вуглекислоти і вологи з повітря, що вдихається, з виділенням кисню.

Пусковий пристрій складається із пускового брикету, ампули з сірчаною кислотою (1мл 38%) і пристрою для розбивання ампули. Пусковий брикет служить для забезпечення органів дихання в перші хвилини користування протигазом і приведення в дію регенеративного патрону.

Дихальний мішок служить резервуаром для газової суміші, що видихається, і кисню, що виділяється регенеративним патроном. Він має фланець для приєднання до регенеративного патрона і клапан надлишкового тиску. Каркас призначений для розміщення у ньому дихального мішка, запобігання здавлення мішка і кріплення регенеративного патрона. У ІП-5 дихальний мішок знаходиться у чохлі. Сумка служить для зберігання та перенесення ізолюючого протигаза, а також для захисту його вузлів від механічних пошкоджень.

Респіратори протигазові використовуються у промисловості для захисту органів дихання від НХР у вигляді пару і газів при їх концентрації не більше 10-15 ГДК. Вони складаються з резинової маски, фільтруючих поглинаючих патронів, пластмасових манжет з клапаном вдиху і клапаном видиху, трикотажного обтюратора, а також наголовника для закріплення респіратора на голові.

Фільтруючі патрони респіраторів випускаються марок А, В, КД, Г, які спеціалізовані за призначенням у залежності від фізико-хімічних і токсичних властивостей НХР. Патрони розпізнаються за складом вбирача, а за зовнішнім видом – за допомогою маркування, яке нанесене у центрі перфорованої сітки патрону.

Респіратори протигазові забороняється використовувати для захисту органів дихання від високотоксичних речовин типу синильної кислоти, миш’якового і фосфористого водню, тетраетил свинцю та інших, а також від речовин, які паро- і газоподібному стані можуть проникати в організм людини через шкіряні покриви. Для захисту від пари ртуті респіратори повинні використовуватися без трикотажного обтюратора.

Респіратори Р-2, «Пелюсток» (ШБ-1), та інші використовуються для захисту органів дихання від радіоактивного пилу, ґрунтового і промислового пилу та ряду аерозолів. Розмір респіраторів визначається за обміром параметрів обличчя людини.

 

 

 

Респиратор Р-2 – це фiльтруюча напiвмаска, яка має два вдихальних клапана i один видихальний клапан з запобiжним екраном, оголов’є, носовий зажим. Зовнiшня частина маски виготовлена з поліуретану, а внутрiшня з повiтря непроникаючоi плiвки, в яку вмонтованi дихальнi клапани. Мiж поліуретаном та плiвкою розташовано фiльтр з полiмерних волокон. Респiратори виготовляються 3-х розмiрiв (розмiр маски вимірюється повисотi обличчя).

Для перевiрки щiльностi прилягання одягнутої напiвмаски до обличчя необхiдно долонею щiльно закрити отвiр запобiжного екрану видихального клапану. Зробити легкий видох. Якщо при цьому положеннi прилягання респiратору до обличчя, повiтря не виходить, респiратор надягнути герметично. Якщо респіратор носився тривалий час, то для видалення вологи з-пiд напiвмаски можна на 1-2 хвилини зняти його, вилити вологу або нахилити голову i волога видалиться. Пiсля зняття респіратору необхiдно провести дезактивацію, тобто видалити пил з зовнішньої поверхнi напiвмаски. Внутрiшня частина протирається вологим тампоном.

Респiратор "Пелюсток" ШБ-1

Виготовляється iз спецiального матерiалу, який володіє високими фiльтpуючими якостями i пpизначений для одноpазового викоpистання.

Склад pеспipатоpа:

-коpпус;

-гумовий шнуp;

-алюмiнiева пластинка;

-пластмасова розпірка;

-двi лямки.

Pеспipатоp одягається починаючи з підборіддя.

Найпростіші засоби захисту органів дихання — протипилова тканинна маска і ватно-марлева пов'язка. Вони захищають органи дихання від радіоактивного пилу і деяких видів бактеріологічних засобів, але непридатні для захисту від отруйних речовин.

Протипилова тканинна маска складається з корпусу і кріплення. Корпус маски шиють із 4-5 шарів тканини. Зовнішні шари роблять із тканини без ворсу, а внутрішні — для кращої фільтрації — з ворсом. Кріпленням служать смужки тканини, пришиті збоку корпуса.

Маски виготов­ляються семи розмірів, відповідно до висоти обличчя: до 80 мм — перший розмір, 80-90 мм — другий, 91-100 ми — третій, 101-110 мм — четвертий, 111-120 мм — п'ятий, 121-130 мм — шостий, 131 мм і більше — сьомий розмір. Готову маску перевіряють і приміряють.

Ватно-марлева пов'язка виготовляється із шматка марлі розміром 100 × 50 см. Його розстеляють на столі, посередині на площі 30 × 20 см кладуть шар вати завтовшки 1-2 см (якщо немає вати, то її замінюють марлею в 5-6 шарів). Вільний край марлі по довжині за­гинають з обох боків на вату, а на кінцях роблять розрізи (30-35 см).

Пов'язка повинна добре закривати ніс і рот, тому верх­ній її край має бути на рівні очей, а нижній — заходити за підборіддя. Нижні кінці зав'язують на тім'ї, верхні — на потилиці. Для захисту очей необхідно надіти спеціальні окуляри, які щільно прилягають до обличчя.

Шолом для поранених в голову ШР

При пораненнях в голову створюються специфічні умови, що перешкоджають використанню штатних протигазів: болючість тканини, наявність пов'язки із фільтруючого матеріалу, що утруднює герметизацію, можливість блювання і.т.п. Тому для захисту поранених в голову використовують спеціальний шолом для поранених в голову.

Шолом ШР - це гумовий каптур з вмонтованими в нього окулярами, дихальними клапанами і гофрованою трубкою. В нижній частині шолома розміщено обтюратор з тонкої еластичної гуми, з допомогою якого здійснюється герметизація шолома в ділянці шиї. Для зменшення шкідливого простору використовуються три пари шворок, які зав'язуються ззаду. ШР приєднується до коробки загальновійськового протигазу. Одягнення шолома ШР на пораненого не перевищує 1,5 хвилини, а первинна герметизація створюється за 10-30 секунд.

Використання засобів індивідуального захисту органів дихання пораненим і хворим під час медичної евакуації.

Спосіб захисту поранених і хворих залежить від характеру і тяжкості іх поранення. У зв'язку з цим виділяють 4 групи поранених і хворих:

1. Здатні самостійно надіти протигаз і користуватися ним.

2. Здатні користуватися протигазом, але потребують сторонньої допомоги при надяганні.

3. Ті, що потребують надягання шолома для поранених в голову.

4. Ті, що мають протипоказання до використання протигазів і повинні розміщуватись в колективних засобах захисту.

Розподіл на групи здійснюється за допомогою маркувальних талонів або розпізнавальних пов'язок.

При серцево-судинній недостатності і при ураженні ОР середнього та важкого ступеню час перебування в протигазі не повинен перевищувати 30 хв.-1 год.

Абсолютні протипоказання до застосування фільтруючих протигазів:

- кома, шок, колапс;

- легенева, носова, шлункова кровотечі;

- безперервне блювання;

- судоми;

- гостра серцево-судинна і легенева недостатності;

- відкритий пневмоторакс;

- набряк легенів, поверхневе дихання;

- свіжі випадки інсультів;

- струс головного мозку в гострому періоді.

 

Засоби захисту шкіри (ЗЗШ)

Призначені для запобігання ураження ОР, РР, БЗ, що проникають крізь шкіру та діють на шкіру, а також для запобігання прямої дії світлового випромінювання та запалювальної суміші. За принципом дії ЗЗШ бувають фільтруючі та ізолюючі.

Фільтруючі засоби виготовляються у вигляді бавовняного обмундирування та білизни, імпрегнованих спеціальними хімічними речовинами. Вони захищають від пари та аерозолів ОР, отруйних димів та порошкоподібних рецептур і в деякій мірі від невеликих мазків рідких ОР. Імпрегнування вогнезахисними рецептурами надає стійкості до займання.

Загальновійськовий комплексний захисний костюм (3К3К).Призначений для комплексного захисту від світлового випромінювання та радіоактивних речовин, пари та аерозолів ОР і бактерійних аерозолів. Він складається з куртки, штанів, захисної білизни, головного убору, підшоломника, виготовлених з тканини із спеціальним імпрегнуванням. Одягають його під захисний плащ.

Ізолюючі засоби непроникні для повітря. Вони виготовляються з текстильної поглинаючої тканини, на яку з обох боків нанесене захисне покриття з полімерного матеріалу (синтетичні каучуки, смоли, та інш.), які стійкі до проникнення ОР, РР, БЗ.

Загальновійськовий захисний комплект(ЗЗК) складається із захисного плаща, захисних панчох та захисних рукавиць. Загальновійськовий комплект, як правило, використовується з імпрегнованим обмундируванням і протигазом. ЗЗК носять у "похідному" положенні, "напоготові" і у "бойовому" положенні.

У бойовому положенні загальновійськовий комплект може бути використаний:

1. У вигляді накидки (при раптовому використанні супротивником ОР).

2. Одягненим у рукава (при подоланні у відкритих машинах заражених ділянок місцевості, при виконанні робіт з спеціальної обробки.

3. У вигляді комбінезону ( при проведенні робіт з ремонту техніки, інженерних робіт, рятувальних робіт чи при діях у пішому порядку на зараженій місцевості).

Легкий захисний костюм (Л-I)- виготовлений із прогумованої тканини і складається із куртки з капюшоном, штанів з панчохами, двопальчатих рукавиць та підшоломника. Окрім того, є сумка для перенесення та запасна пара рукавиць.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 318; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты