Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сутність феномена “маніпулювання”. Маніпулятивні технології.




Передумови поширення маніпуляцій у сучасному суспільстві.

Поширеності маніпулювання в суспільстві сприяють кілька обставин.

1. Маніпуляція як технологія прихованого управління дає владу над людьми. А влада, як відомо, найсильніший наркотик.

Уявімо, що хтось - вимушено або свідомо - провів успішну маніпуляцію. Скажімо, переклав на когось свою роботу і відповідальність за неї. Насолодився отриманим результатом. Але ось виникла інша проблема чи робота. Кинеться він на її виконання або, пам'ятаючи про попередній успіх, насамперед подумає, як би знову перекласти все на когось іншого? Життя показує, що він швидше піде по другому шляху. А оскільки від випадку до випадку його досвід буде зростати, а з ним і мистецтво маніпулювання людьми, то він відчує смак саме до маніпулятивних дій. Тим більше що кожна перемога дає відчуття влади над людьми і насолоду цією владою.

Помічено, що «з усіх пристрастей людських, після самолюбства, найлютіша – владолюбство».

2. Небажання людей критично сприймати інформацію. Як справедливо вказує С. Кара-Мурза, «переважна більшість громадян не бажає витрачати ні душевні та розумові сили, ні час на те, щоб просто засумніватися в повідомленнях. Багато в чому це відбувається тому, що пасивно зануритися в потік інформації набагато легше, ніж критично переробляти кожен сигнал. На це ніяких сил не вистачить ... ».

3. Поширеності маніпулювання сприяє і готовий інструментарій - наявність високої техніки маніпулювання, накопиченої людьми, налагоджені механізми управління людиною.

Так, Е. Фромм пише: «У кібернетичну еру особистість все більше і більше схильна до маніпуляцій. Робота, споживання, дозвілля людини маніпулюються за допомогою реклами та ідеології ... Людина втрачає свою активну, відповідальну роль в соціальному процесі, стає повністю «відрегульованим» і навчається тому, що будь-яка поведінка, дія, думка або почуття, яке не вкладається в загальний план, створює йому великі незручності; фактично він вже є той, ким він має бути. Якщо він намагається бути самим собою, то в поліцейських державах ставить під загрозу свою свободу і навіть життя, в демократичному суспільстві - можливість просування або ризикує втратити роботу і, мабуть, найголовніше, ризикує опинитися в ізоляції, позбавленим комунікації з іншими ».

4. На жаль, нерідко «інкубаторами» маніпуляторів є сім'я і школа. Діти вчаться маніпулювати у своїх батьків, учні - у вчителів, студенти - у викладачів.

5. На думку Еріха Фромма, ще одним інститутом, що сприяє маніпулятивним тенденціям, є ринкові відносини, що призводять до формування такої суми знань про людину, яка необхідна лише для управління ним та контролювання його поведінки. Як відомо, в умовах ринку людина вже не стільки людина, скільки споживач. Ринок прагне знеособити людей, позбавити їх індивідуальності. Кожна країна, що входить в ринкові відносини, уникнути цього не може. Відносини між людьми, вважають багато вчених, - це проекція суспільних відносин. Тому не можна розглядати особистість і її відносини з іншими поза цим контекстом. Індивідуальне - є певне відображення соціальної реальності.

6. Разом з тим людські відносини регулюються і зазнають вплив з боку загальнокультурних ціннісних установок, характерних для даного етносу. Вони багато в чому пов'язані з національними, соціокультурними нормами, з ментальністю, яка є інтегральною характеристикою відносин людини і культури. Різні культури різною мірою створюють передумови для маніпулятивної діяльності незалежно від створених риночку відносин. Російський дослідник Л. І. Рюмшина вважає, що прагматичні і монологічності, так звані Я-незалежні, культури створюють грунт для маніпуляцій. Перші - за рахунок орієнтації на прагнення до отримання матеріальної вигоди, монологічності - за рахунок прагнення до контролю над іншими і відстороненості від них при зосередженні на власному «Я». Монокультурний підхід характерний для західноєвропейської та північноамериканської культури.

Згідно французькому вченому Московічі, для західного типу суспільного устрою характерно те, що воно спирається на контроль над засобами інформації. Тому видиме панування підмінюється внутрішнім невидимим (маніпулятивним) пануванням.

Східноєвропейські ж, азіатські, південно-європейські, латиноамериканські культури орієнтуються на встановлення емоційних контактів з іншими, на відповідність їм, що дозволяє віднести їх до Я-залежним культурам. При такому підході, на думку ряду вчених, формується погляд на «Я» як особистість залежну, відрізнити від інших.

Крім соціокультурних, існують ще й передумови, створювані тим чи іншим суспільним устроєм. Так, тоталітарні режими в силу недовіри і прагнення жорстко контролювати суспільну ситуацію знецінюють людину, перетворюють його в «гвинтик, механізм», яким можна маніпулювати. Демократичні пристрої, навпаки, припускають визнання права на свободу громадян, що в цілому зменшує кількість маніпуляцій. Однак при режимі псевдодемократії число маніпуляцій аж ніяк не зменшується: просто одні замінюють іншими.

Крім об'єктивних передумов (таких, як найжорстокіша боротьба за владу і використання в зв'язку з цим в масовому масштабі способів і засобів маніпулятивного впливу), можна виділити передумови психологічного характеру, значно підвищують ступінь дієвості психологічних маніпуляцій, їх небезпеку для особистості.

Найважливіша з них - приведення психіки людей в стан, який сприяє посиленню схильності до психологічних маніпуляцій і, зокрема, впливу на підсвідомість.

Висування психології маніпуляцій як суспільно-психологічного явища на провідне місце в системі загроз інформаційно-психологічної безпеки особистості визначається наступними факторами:

- Масовим поширенням і включеністю психологічних маніпуляцій в інформаційно-комунікативні процеси, ефект дії яких багаторазово посилюється широкомасштабним і стихійним поширенням новітніх інформаційних технологій, засобів комунікації, телекомунікаційної техніки;

- Різким збільшенням кількості суб'єктів маніпулятивного впливу (політичні, релігійні, містичні організації, рекламні агентства, різні фінансові та інші комерційні структури, окремі особи і т.д.), що мають доступ до сучасних маніпулятивним технологіям і засобам поширення інформації;

- Відсутністю дієвої системи соціально-психологічного захисту особистості в масштабах суспільства в цілому, так як традиційні захисні механізми зруйновані або просто неадекватні сучасним умовам, а нові не сформовані в достатньому ступені;

- Стихійним і масовим поширенням новітніх маніпулятивних технологій (наприклад, НЛП - нейролінгвістичне програмування та ін.);

- Слабкою сформованістю у громадян механізмів індивідуального психологічного захисту від маніпулятивного впливу, тому що в порівнянні з багатьма іншими країнами, де процес використання психологічних маніпуляцій і відповідно формування захисних механізмів здійснювався на протязі тривалого часу, населення Росії "занурилося" в ці умови в найкоротший період часу і виявилося не готовим до адекватної соціальної активності в принципово нової суспільно-психологічної ситуації і якісно змінилася інформаційному середовищі;

- Підвищеною схильністю значної частини населення манипулятивному впливу у зв'язку з тривалим перебуванням в кризових умовах кардинальної зміни російського суспільства, що різко знижує опірність до психологічного впливу.

Зазначені вище фактори перешкоджають формуванню адекватної інформаційно-орієнтовної основи соціальної поведінки та в цілому життєдіяльності особистості, пригнічують її емоційно-вольову сферу. Це в свою чергу робить неможливим формування стійкої системи суб'єктивних відносин, стимулює непрогнозовану рухливість і різкі коливання соціально-політичних орієнтації, оцінок, установок у значної частини населення, що трансформується в нестабільність соціальних і політичних процесів та соціально-політичної ситуації в цілому в країні, виступаючи як одна із загроз національній безпеці Росії в політичній і соціальній сферах.

Маніпуляція - це спосіб психологічного впливу, мета якого - зміна спрямованості активності (психічної та іншої) інших людей, що здійснюється непомітно для них.

Маніпуляція може розглядатися як вид застосування влади, при якому володіючий нею впливає на поведінку інших, не розкриваючи характер поведінки, яке від них очікує.

Маніпуляція свідомістю - це управління шляхом нав'язування людям ідей, установок, мотивів, стереотипів поведінки, вигідних суб'єкту впливу.

В Оксфордському словнику англійської мови маніпуляція (manipulation) в самому загальному значенні визначена як поводження з об’єктами із спеціальними намірами, особливою метою, на кшталт ручного керування, рухів руками. Наприклад у медицині – це огляд певної частини тіла за допомогою рук, або лікувальні процедури. Навмисно відмічається наявність спритності при виконанні дій-маніпуляцій.

Впритул до вказаного значення (в результаті розширення сфери споживання) наближається використання терміну в технічних і комп’ютерних словниках. В першу чергу це майстерні дії важелями, які виконуються руками. Самі ж важелі нерідко називають маніпуляторами. По мірі ускладнення механізмів маніпуляторами стали називатися штучні замінники рук і т. і.

У переносному значенні Оксфордський словник визначає маніпуляцію як «акт впливу на людей або керування ними або речами зі спритністю, особливо із зневажливим підтекстом, як приховане керування або обробка». Саме в такому наповненні слово «маніпуляція» замінило в політичному словнику термін, який існував раніше - «Макіавелінізм».

Можна назвати щонайменше дві причини такої заміни. По-перше, відбувся зсув провідного акценту з оціночного погляду на технологічний при підході до цього феномену. А по-друге, розширилося коло явищ, до яких став ставитися термін «маніпуляція» - мова йшла вже не стільки про якості окремих політичних лідерів, скільки про діяльність цілих інститутів і державних утворень. Він використовується стосовно до засобів масової інформації та політичних заходів, спрямованих на програмування думок або прагнень мас, психічного стану населення і т. п.

Маніпуляція (від фр. Manipulation) в політиці розглядається в наступних двох основних значеннях: 1) махінація; 2) система психологічного впливу, орієнтована на впровадження ілюзорних уявлень.

Автори   Визначення поняття «маніпуляція» (політ.)  
1. Б. Н. Бессонов Форма духовного впливу, прихованого панування, здійснювана насильницьким шляхом
2. Д. А. Волкогонов Панування над духовним станом, управління зміною внутрішнього світу
3. Р. Гудін Приховане застосування влади (сили) врозріз з передбачуваною волею іншого
4. О. Т. Йокояма Обманний непрямий вплив в інтересах маніпуляторів
5. Л. Прото Прихований вплив на вчинення вибору
6. У. Рікер Спосіб структурування світу, що дозволяє виграти
7. Дж. Рудін Ініціація поведінки шляхом обману або гри на передбачуваних слабкостях іншого
8. В. Н. Сагатовський Ставлення до іншого як до засобу, об'єкту, знаряддя
9. Г. Шиллер Прихований примус, програмування думок, намірів, почуттів, відносин, установок, поведінки
10. Е. Шостром Управління та контроль, експлуатація іншого, використання в якості об'єктів, речей
11. П. У. Робінсон Майстерне управління або використання
12. В. С. Корольов Навіювання бажаного масі

При розгляді змісту поняття "маніпуляція", як показує аналіз літератури, використовується підхід, при якому виділяються основні ознаки, і на їх основі формуються критерії, що дозволяють сформувати робоче поняття.

У цих цілях скористаємося результатами аналізу, проведеного Е.Доценко, що дозволяє розкрити як сам підхід, так і основні значення поняття "маніпуляція".

В результаті аналізу виділені характеристики маніпуляції, уживані різними авторами, об'єднуються в групи ознак і узагальнюються в наступні інтегральні критерії, які можна використовувати для визначення поняття маніпуляції:

1) родова ознака - психологічний вплив;

2) ставлення до об'єктів маніпулювання як засобу досягнення власних цілей;

3) прагнення отримати односторонній виграш;

4) прихований характер впливу (як самого факту впливу, так і його спрямованості);

5) використання (психологічної) сили, гра на слабкостях (використання психологічної уразливості);

6) спонукання, мотиваційний привнесення (формування "штучних" потреб і мотивів для зміни поведінки в інтересах ініціатора маніпулятивного впливу);

7) майстерність і вправність у здійсненні маніпулятивних дій.

 

З метою з'ясування ступеня поширеності такого явища, як маніпуляція, нами проведено анкетне опитування групи респондентів.

В якості таких виступили 460 керівників різного рівня: директори, головні інженери, начальники служб і відділів підприємств (145 осіб), начальники цехів та їх заступники (65 осіб), начальники відділів кадрів та їх заступники (50 осіб), керівники середньої ланки комунальних служб (95 чоловік) і недержавних фірм (105 осіб).

У різних групах від 70% до 82% респондентів вказали, що їм доводилося бути свідками, як хтось маніпулює іншими на роботі.

Значна частка респондентів повідомила, що їм доводилося бути жертвами маніпуляцій на роботі: за всім респондентам - 33%, по мають вищу освіту - 37%, жінкам - 41%, чоловікам - 31%, молодим керівникам - 40%, старшого віку - 29%.

На те ж питання стосовно сім'ї результати такі: 29% всіх опитаних (незалежно від віку) вказали, що їм доводилося часто або дуже часто бути жертвою маніпуляцій; респонденти з вищою освітою і жінки - по 26%, чоловіки - 31%. В інших сферах життя набагато менше - 13 ± 2%.

43% респондентів визнають, що самі маніпулюють на роботі, 28% - в сім'ї, з вищою освітою-відповідно 36% і 30%. Жінки в сім'ї маніпулюють більше, ніж чоловіки (38% проти 23%), старші керівники - більше молодших (на роботі 48% проти 38%, у сім'ї - 34% проти 22%).

Вкрай важливими представляються наступні відповіді: 85- 88% респондентів бажали б навчитися маніпулювати, 92- 95% - захищатися від маніпуляцій.

 

Прихованим управлінням ми називаємо такий керуючий вплив ініціатора, при якому мета управління приховується від адресата і той приймає рішення / виконує дію, заплановану ініціатором.

Суть поняття "рефлексивне управління" фахівці визначають наступним чином:

"Управління рішенням противника, в кінцевому підсумку нав'язування йому певної стратегії поведінки при рефлексивній взаємодії здійснюється не прямо, не грубим примусом, а шляхом передачі йому підстав, з яких той міг би логічно вивести своє, але зумовлене іншою стороною рішення. Передача підстав означає підключення Х до процесу відображення ситуації У, тим самим Х починає керувати процесом прийняття рішення. Процес передачі підстав для прийняття рішень одним із супротивників іншому ми називаємо рефлексивним управлінням. Будь-які "обманні рухи" (провокації і інтриги, маскування, розіграші, створення помилкових об'єктів і взагалі брехня в будь-якому контексті) являє собою реалізацію рефлексивного управління ".

Таким чином, будь-які маніпуляції і акти маніпулятивного впливу виступають як складові елементи даного процесу, тобто в понятті рефлексивного управління відображається загальний підхід до управління противником у конфлікті з використанням різноманітних прийомів таємного примусу людей і застосуванням механізму рефлексії для цих цілей.

У найзагальнішому вигляді в соціальній психології рефлексія виступає у формі усвідомлення діючим суб'єктом (особою або спільністю) того, як вони насправді сприймаються і оцінюються іншими індивідами або спільнотами.

Рефлексія (від лат. Reflexio - звернення назад) - "це не просто знання чи розуміння суб'єктом самого себе, а й з'ясування того, як інші знають і розуміють" рефлексуючого ", його особистісні особливості, емоційні реакції і когнітивні (пов'язані з пізнанням) уявлення . Коли змістом цих уявлень виступає предмет спільної діяльності, розвивається особлива форма рефлексії - предметно-рефлексивні відносини ".

Дане поняття має два основних значення - пряме і переносне або метафоричне. Як не парадоксально, але останнім часом саме переносне значення маніпуляції стає основним і ведучим змістом цього поняття, що привертає все більшу увагу дослідників. У своєму переносному значенні воно має досить високу диференціацію, т. Е. Можна говорити про систему понять, для яких у якості родового виступає маніпуляція. У систему цих понять входять: маніпулювання (у тому числі, маніпулювання в політиці; маніпулювання громадською думкою, суспільною свідомістю і т.п.), міжособистісні маніпуляції, соціально-політичні маніпуляції особистістю і т.д.

Таким чином, резюмуючи наші міркування, можна зробити досить обґрунтований висновок про те, що поняття маніпуляції вживається в наступних переносних значеннях.

По-перше, як позначення специфічного загального підходу до соціальної взаємодії та управління, що припускає активне використання різноманітних способів та засобів прихованого примусу людей. У цьому значенні маніпуляція, маніпулятивний підхід, маніпулювання замінює термін "макіавеллізм" як образ політичної діяльності, не нехтує будь-якими засобами для досягнення поставленої мети. Його використання стосовно до засобів масової комунікації і політичним заходам означає дії, спрямовані на програмування думок, прагнень, цілей мас і психічних станів населення. Кінцева мета таких акцій - це контроль над населенням, його керованість.

По-друге, маніпуляція використовується як позначення специфічного виду психологічного впливу. У цьому значенні використовуються також поняття "маніпулятивний вплив", "психологічні маніпуляції", "маніпулювання громадською думкою" і "маніпулювання суспільною свідомістю", "міжособистісні маніпуляції", "соціально-політичні маніпуляції особистістю" і т.п.

По-третє, поняття маніпуляції використовується для позначення певних організаційних форм застосування таємного примусу людини і окремих способів або стійких сполучень прийомів прихованого психологічного впливу на особистість.

Етапи маніпулятивного впливу:
* Етап залучення уваги і збудження інтересу;
* Етап емоційної стимуляції;
* Етап демонстрації того, як створену напругу може бути знято через виконання поради комунікатора.

Маніпулятивний вплив на психіку людей як об'єктів пропагандистських акцій здійснюється, як правило, у вигляді двох відносно самостійних етапів, які доповнюють чи змінюють один одного. Це зумовлено загальною закономірністю впливу, на основі якого, перш за все, базуються маніпулятивні стратегії і тактики, і для якого характерне використання в процесі навіювання двох основних етапів - підготовчого і основного.

У відповідності з виділеними закономірностями і відповідними механізмами інформаційного впливу, функції першого підготовчого етапу полягають у полегшенні сприйняття подальших пропагандистських матеріалів. Його основне призначення - створення атмосфери довіри між комунікатором ( джерелом інформації) і аудиторією впливу. У зв'язку з тим, що інформація сприймається легше, якщо для цього створений сприятливий грунт, в завдання першого етапу входить руйнування у адресата (об'єкта впливу) наявних психологічних установок, бар'єрів до сприйняття подальшої інформації незалежно від того, здасться чи вона адресату неприємною або навіть жахливої.

На другому етапі здійснюється залучення уваги і збудження інтересу до переданих повідомлень, на підставі некритичного сприйняття та засвоєння аудиторією ( слухачами, читачами, глядачами) одержуваної інформації, що дозволяє в значній мірі збільшити ефект впливу інформації на шкоду її раціональній оцінці. На цьому етапі також активно використовується техніка і спеціальні прийоми маніпулятивного впливу.

 

 


Рис. Модель маніпулювання свідомістю.

Збір інформації про адресата впливу проводиться з метою виявлення приманок і мішеней впливу, створення сприятливого для маніпуляції фону і стимулів, що можуть спонукати до прийняття адресатом потрібних поглядів, відповідають меті ініціатора.

Залучення в контакт (приманки) - пред'явлення адресату впливу певної інформації з метою активізації його в певному напрямку у відповідності з інтересами ініціатора впливу. Розшифровка «приманки» підкреслює, що ініціатор розглядає адресата не як особистість, а всього лише як об'єкт маніпулювання і засіб досягнення своїх цілей. Приманки полегшують маніпулятору досягнення мети, допомагають привернути увагу адресата до «вигідної» для нього сторони справи і тим самим допомагають приховати справжні цілі ініціатора. Приманки сприяють виконанню необхідної умови будь-якої маніпуляції - нерозуміння адресатом того, що ним керують.

Це може бути обговорення речей, які цікавлять адресата, або предмета його занепокоєння, або того, що він бажав би почути, і т.д.

Вплив фонових факторів (фону) - експлуатація стану свідомості та функціонального стану адресата впливу і властивих йому автоматизмів, звичних сценаріїв поведінки, створення сприятливого зовнішнього фону (довіра до ініціатора, його високий статус, симпатія до нього тощо.

Вплив на мішені адресата - джерела мотивації адресата. До таких належать його актуальні потреби і їх прояви - інтереси, схильності, бажання, потяги, переконання, ідеали, почуття, емоції, а також слабкості і т. п.

Спонукання до зміни у свідомості - це те, що стимулює, підштовхує адресата до активності в бажаному ініціатору напрямку (прийняття потрібного рішення, вчинення дії). Спонукання може з'явитися як сумарним результатом впливу приманок + фонових чинників + впливу на мішені, так і стимулюватися спеціальними прийомами - підштовхуванням до включення потрібного психологічного механізму у адресата (внутрішнє спонукання), а також прямою актуалізацією бажаного мотиву, відповідним розподілом ролей (позицій), завданням сценаріїв, включенням адресата у відповідну діяльність або референтну для нього групу, підпороговим впливом і т. п.

Зважаючи на складність психічних механізмів, задіяних у процесі маніпулювання, межі

Проілюструємо модель маніпулювання свідомістю двома алегоричними прикладами і одним практичним спостереженням: У відомій всім зі шкільної лави байці «Ворона і Лисиця» маніпулятором є Лисиця, адресатом - Ворона. Приманкою - улесливі слова Лисиці, які втягують Ворону в процес самомилування. Слова і поведінку Лисиці створюють фон, який викликає у свідомості Ворони гонорові думки і бажання чути похвали ще і ще (мішень впливу - потреба в позитивних емоціях, у повазі і визнанні). Спонукання до дії здійснюється словами «Спой, светик, не стыдись. При красоте такой, сестрица, видать, и петь ты мастерица».

Іншим прикладом маніпуляції є рибна ловля. Маніпулятор - рибалка, адресат- риба. Збір інформації (початківцями) - консультації з досвідченими рибалками. Мішень впливу - потреба риби в їжі. Приманка - черв'як, насаджений на гачок. Фонове забезпечення досягається створенням умов: вибором часу і місця, тихою, спокійною обстановкою, прикормом. Спонукання риби до дії тут є результатом усіх попередніх факторів.

 

Причому можна виділити прості "одноактні" маніпуляції або акти маніпулятивного впливу, а також складні, які можна умовно позначити як маніпулятивні ігри.

Іншими словами, процес маніпулювання може бути розтягнутий у часі і представляти Багатокрокове поетапну процедуру надання маніпулятивного впливу на людину. Він може бути відносно простим, що включає "одноактний" період спілкування з використанням одного або декількох прийомів маніпулятивного впливу, або структурно досить складним, тобто включати комплекс (систему) різноманітних маніпулятивних прийомів, дія яких спрямована на різні психологічні структури особистості і використання різних психологічних механізмів з поетапною реалізацією цих прийомів в певні періоди часу і в різних ситуаціях взаємодії. Таким чином, складна маніпуляція має свої тимчасову, просторову і організаційно-соціальну структури.

Складні і стійкі організаційні форми таємного примусу людини, як уже зазначалося, можуть позначатися самостійними поняттями, наприклад, такими як політичні ігри, психологічні операції, маніпулятивні інформаційно-пропагандистські та інформаційно-рекламні кампанії і т.д. В даному випадку додавання визначення "маніпулятивний" дозволяє хоча б при аналізі відокремити недобросовісну рекламу і пропаганду від суспільно необхідних форм публічного доведення інформації про важливі та соціально значущих проблемах, ідеях, поглядах, товари і т.п. (наприклад, пропаганда здорового способу життя, реклама нових технологій і технічних новинок і т.д.).

Крім цього, для позначення окремих способів, їх стійких сполучень, умов і організації їх застосування можуть використовуватися такі поняття, як маніпулятивні прийоми, маніпулятивні техніки, маніпулятивні технології і т.п.

У сучасних умовах в інформаційно - комунікативних процесах використовуються не просто окремі прийоми, а спеціальні маніпулятивні технології .

Технологія - сукупність прийомів, методів і засобів, використовуваних для досягнення конкретних цілей, зокрема, як спосіб здійснення діяльності на основі раціонального її розчленування на процедури і операції з їх подальшою координацією і синхронізацією і вибору оптимальних засобів, методів їх виконання .

Маніпулятивна технологія - сукупність прийомів, методів і засобів маніпуляції свідомістю та інформаційно - психологічного впливу, які використовуються для досягнення цілей маніпулятора.

Маніпулятивні технології складаються з певних поєднань конкретних структурних елементів, за своїми специфічними закономірностям. Можуть бути різні поєднання цих елементів, оригінальні рішення послідовності і частоти їх застосування в конкретних інформаційно - комунікативних ситуаціях .

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 393; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты