Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Преамбула. характеристика радянського суспільства як "розвиненого соціалістичного суспільства, як закономірного етапу на шляху до комунізму"




характеристика радянського суспільства як "розвиненого соціалістичного суспільства, як закономірного етапу на шляху до комунізму". Також в преамбулі сказано, що Конституція зберігає принципи попередніх Конституцій.

Політична система

Стаття 1 позначала, що СРСР "є соціалістична загальнонародна держава, яка виражає волю й інтереси робітників, селян, інтелігенції, трудящих усіх націй і народностей країни"

Стаття 6 законодавчо закріплювала керівну і спрямовуючу роль КПРС, що була ядром політичної системи СРСР. Законодавчо закріплювалася важлива роль в політичній системі профспілок, комсомолу та інших масових громадських організацій, що було значною відмінністю від попередніх Конституцій: в Конституції 1936 року ВКП (б) була "керівним ядром усіх організацій трудящих, як громадських, так і державних" (ст. 126), а в Конституції 1924 року не згадувалася зовсім.

Економічна система

Стаття 10 зафіксувала, що основу економічної системи СРСР становить соціалістична власність на засоби виробництва, існуюча в двох формах: державна (загальнонародна) і колгоспно-кооперативна.

14 березня 1990 стаття 10 була викладена в новій редакції, відповідно до якої основою економічної системи СРСР були оголошені власність радянських громадян і державна власність.

Стаття 16 закріплювала принцип державного планування економіки, разом з тим передбачала поєднання централізованого управління з господарською самостійністю й ініціативою підприємств, використання господарського розрахунку, прибутку, собівартості та інших економічних важелів і стимулів

Органи влади

У новій Конституції був введений новий Розділ IV - " Ради народних депутатів і порядок їх обрання ", де була закріплена вся система Рад, збільшений термін повноважень Верховних Рад з 4 до 5 років, місцевих Рад - з 2 до 2,5 років. Згодом (у 1988 році) був встановлений єдиний термін для всіх рад - 5 років.

Закріплювався також вже існував у колишньої Конституції принцип загального, рівного, прямого виборчого права при таємному голосуванні. При цьому, згідно зі статтею 96, був знижений вік пасивного виборчого права в Ради до 18 років, до Верховної Ради СРСР - до 21 року (раніше - 23 роки).

Розділ V закріплював положення про вищих державних органах влади - Верховній Раді і Раді Міністрів СРСР. У розділі VI були позначені органи влади союзних і автономних республік, де вищими державними органами влади були місцеві Верховні Ради і Ради Міністрів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 73; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты