Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні поняття та визначення пожежної безпеки




ТЕМА: ОСНОВНІ ЗАХОДИ ПОЖЕЖНОЇ ПРОФІЛАКТИКИ

План
1. Основні поняття та визначення пожежної безпеки.

2.Теоретичні основи процесу горіння.

3. Оцінка вибухопожежонебезпеки об’єкта.

4.Засоби гасіння пожеж.

5. Порядок дій у разі виявлення пожежі.

6. Евакуація людей з приміщень при пожежах.

Основні поняття та визначення пожежної безпеки

Вогонь, що вийшов із під контролю, здатний викликати значні руйнівні та смертоносні наслідки. До таких проявів вогняної стихіїналежать пожежі.

Пожежа— неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що розповсюджується у часі і просторі.

Залежно від розмірів матеріальних збитків пожежіподіляються на особливо великі(коли збитки становлять від 10000 і більше розмірів мінімальної заробітної плати) і великі(збитки сягають від 1000 до 10000 розмірів мінімальної заробітної плати) та інші.

Часто збитки від пожежподіляють на пряміта побічні.

Прямі збитки— це суто матеріальні втрати, що мають прямий причинний зв’язок з пожежею, та пов’язані зі знищенням або пошкодженням вогнем, водою, димом і внаслідок високої температури основних виробничих і невиробничих фондів, товарно-матеріальних цінностей підприємств (установ), а також особистого майна громадян.

Побічні збитки— це втрати, пов’язані з ліквідацією пожежі та її наслідків, компенсацією постраждалим а також зумовлені простоєм виробництва, перервою у роботі, зміною графіка руху транспортних засобів та іншою вигодою, втраченою внаслідок пожежі. Як правило, побічні збитки перевищують в 3...4 рази прямі.

Найвідчутнішими є соціальні наслідки пожежі, які пов’язуються з загибеллю і травмуванням людей, а також пошкодженням їх фізичного та психологічного стану, зростанням захворюваності населення, підвищенням соціальної напруги у суспільстві внаслідок втрати житлового фонду, позбавленням робочих місць тощо.

Пожежна безпека об’єкта— стан об’єкта, за якого з регламентованою імовірністю виключається можливість виникнення і розвитку пожежі та впливу на людей її небезпечних факторів, а також забезпечується захист матеріальних цінностей.

Основними напрямками забезпечення пожежної безпекиє усунення умов виникнення пожежіта мінімізація її наслідків.

Об’єкти повинні мати системи пожежної безпеки, спрямовані на запобігання пожежі, дії на людей та матеріальні цінності небезпечних факторів пожежі: вогню та іскор, підвищеної температури середовища, токсичних продуктів горіння й термічного розкладу матеріалів і речовин, диму, зниження концентрації кисню, вибухів та витікання небезпечних речовин, руйнування будівельних конструкцій, паніки.

Вторинними проявами небезпечних факторів пожежівважаються:

1) уламки, частини зруйнованих апаратів, агрегатів, установок, конструкцій;

2) радіоактивні та токсичні речовини і матеріали, викинуті зі зруйнованих апаратів та установок;

3) електричний струм, пов’язаний з переходом напруги на струмопровідні елементи будівельних конструкцій, апаратів, агрегатів внаслідок пошкодження ізоляції під дією високих температур;

4) небезпечні фактори вибухів, пов’язаних з пожежами;

5) вогнегасні речовини.

Системи пожежної безпеки— це комплекс організаційних заходів і технічних засобів, спрямованих на запобігання виникнення пожежі та збитків від неї на визначеному чинними нормативами рівні, а у випадку виникнення пожежі — обмеження її розповсюдження, своєчасне виявлення, гасіння пожежі, захист людей і матеріальних цінностей.

Пожежна безпека об’єкта повинна забезпечуватися системою запобігання вибухів та пожеж, системою протипожежного та противибухового захистуі системою організаційно-технічних заходів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 113; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты