Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Загальні визначення пожежної безпеки




Основи пожежної профілактики на виробничих обʼєктах

Гарантування пожежної безпеки є невідємною частиною державної політики щодо охорони життя і здоровʼя людини, навколишнього середовища та національного багатства.

Пожежа – неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що розповсюджується у часі і просторі та створює загрозу життю і здоровʼю людей, призводить до матеріальної шкоди.( ДСТУ 2272:2006 Пожежна безпека. Терміни та визначення основних понять.) Відповідно до даних Всесвітнього центру пожежної статистики, який діє при ООН, на Землі щорічно виникає близько 6 мільйонів пожеж, на яких гине 225 тис. людей, а більше 6 млн. отримують каліцтва та тяжкі опіки та травми. Щороку в Україні виникає близько 60 тис. пожеж, у яких гинуть та отримують травми понад 5 тис. осіб.

Основними напрямками забезпечення пожежної безпеки є усунення умов виникнення пожежі та мінімізація її наслідків. Об’єкти повинні бути забезпечені системами пожежної безпеки, які спрямовані на запобігання пожежі дії на людей та матеріальні цінності небезпечних факторів пожежі, в тому числі їх вторинних проявів. До таких факторів, згідно ГОСТ 12.1.004-91, належать:

- полум'я та іскри;

- підвищена температура навколишнього середовища;

- токсичні продукти горіння й термічного розкладу;

- дим;

- знижена концентрація кисню.

Вторинними проявами небезпечних факторів пожежі вважаються:

- уламки, частини зруйнованих апаратів, агрегатів, установок, конструкцій;

- радіоактивні та токсичні речовини і матеріали, викинуті із зруйнованих апаратів та установок;

- електричний струм, що виник внаслідок переходу напруги на струмопровідні елементи будівельних конструкцій, апаратів, агрегатів під дією високих температур;

- небезпечні фактори вибухів, згідно ГОСТ 12.1.010, пов’язаних з пожежами;

- вогнегасні речовини.

Правовою основою діяльності в галузі пожежної безпеки є Конституція, Закон України "Про пожежну безпеку" та інші закони України, постанови Верховної Ради України, укази і розпорядження Президента України, декрети, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України; рішення органів державної виконавчої влади, місцевого та регіонального самоврядування, прийняті в межах їх компетенції.

Закон України про пожежну безпеку визначає загальні правові, економічні та соціальні основи забезпечення пожежної безпеки на території України, регулює відносини державних органів, юридичних і фізичних осіб у цій галузі незалежно від виду їх діяльності та форм власності. Згідно Закону забезпечення пожежної безпеки є складовою частиною виробничої та іншої діяльності посадових осіб, працівників підприємств, установ, організацій та підприємців, всього населення України. Відповідальність за пожежну безпеку підприємств, установ, організацій покладено на керівника або уповноважену ним особу.

Роботодавці або уповноважені ними особи, а також орендатори (стаття 5 Закон України "Про пожежну безпеку" ) зобов’язані:

- розробляти комплекс заходів щодо забезпечення пожежної безпеки;

- забезпечувати додержання протипожежних вимог норм, правил, приписів і постанов органів державного пожежного нагляду;

- організовувати і здійснювати навчання працівників щодо пожежної безпеки;

- утримувати у справному стані засоби протипожежного захисту і зв’язку, пожежну техніку, обладнання та інвентар і використовувати їх тільки за призначенням;

- проводити службове розслідування випадків пожеж.

Відповідно до закону кожен працівник зобов’язаний виконувати вимоги законодавства, а також вживати заходи щодо усунення порушень правил пожежної безпеки і ліквідації пожеж та загорянь. Відповідно до статті 6 Закон України "Про пожежну безпеку" громадяни України повинні виконувати вимоги правил пожежної безпеки, забезпечувати будівлі, які їм належать на правах особистої власності первинними засобами пожежогасіння і протипожежним інвентарем, повідомляти пожежну охорону про виникнення пожежі та вживати заходи по її ліквідації й рятуванню людей і майна.

Пожежна безпека об’єкта – стан об’єкта, за якого з регламентованою імовірністю виключається можливість виникнення і розвитку пожежі та впливу на людей її небезпечних факторів, а також забезпечується захист матеріальних цінностей.

Пожежна безпека повинна забезпечуватися шляхом
проведення організаційних, технічних та інших заходів, спрямованих
на попередження пожеж, забезпечення безпеки людей, зниження
можливих майнових втрат і зменшення негативних екологічних
наслідків у разі їх виникнення, створення умов для швидкого
виклику пожежних підрозділів та успішного гасіння пожеж (Правила пожежної безпеки в Україні : НАПБ А.01.001–2013). На усіх підприємствах повинні виконуватися загальні вимоги пожежної безпеки :

1. Усі працівники підприємства повинні знати місце знаходження первинних засобів пожежогасіння і вміти ними користуватися, працівники повинні знати та дотримуватись правил поведінки при пожежі, шляхи евакуації.

2. На кожному підприємстві з урахуванням його пожежної
небезпеки наказом (інструкцією) повинен бути встановлений
відповідний протипожежний режим.

3. На кожному підприємстві має бути опрацьована
загальнооб'єктова інструкція про заходи пожежної безпеки та
інструкції для всіх вибухопожежонебезпечних та пожежонебезпечних
приміщень.

4. На підприємстві повинен бути встановлений порядок
(система) оповіщення людей про пожежу, з яким необхідно ознайомити
всіх працівників. У приміщеннях на видних місцях біля телефонів слід вивішувати таблички із зазначенням номера телефону для виклику пожежної охорони.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты