Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Освіти України




 

Навчальні та навчально-виробничі приміщення (класи, кабінети, лабораторії та навчально-виробничі майстерні)

 

У навчальних та навчально-виробничих приміщеннях слід роз­міщувати лише потрібні для забезпечення навчального процесу меблі, прилади, моделі, приладдя, посібники, транспаранти тощо (навчально-наочні засоби).

Усі навчально-наочні засоби, які розміщуються в навчальних та навчально-виробничих приміщеннях або в спеціально виділе­них для цього приміщеннях, мають зберігатися в шафах, на сте­лажах чи на стаціонарно встановлених стійках.

У навчальних та навчально-виробничих приміщеннях збері­гаються тільки ті навчально-наочні посібники та навчальне об­ладнання, проводяться тільки ті досліди та роботи, які передба­чені переліками та навчальними програмами.

Зберігання фільмокопій, діапозитивів, слайдів, магнітних стрі­чок тощо має здійснюватися вспеціально відведених для цієї мети приміщеннях.

Не дозволяється складати обрізки та шматки кіно- та фото­плівки, магнітної плівки до загальних ящиків із сміттям, папе­ром та іншими матеріалами.

Після закінчення занять усі пожежо-, вибухонебезпечні речо­вини та матеріали повинні бути прибрані з класів, кабінетів, май­стерень у спеціально виділені та обладнані приміщення.

Кількість парт (столів) в навчальних класах та кабінетах не повинна перевищувати граничну нормативну наповнюваність класних груп, яка встановлюється Міністерством освіти і пого­джується з Міністерством охорони здоров'я України.

Усі учасники навчально-виховного процесу (учні, вихованці, студенти та співробітники кабінетів, лабораторій та навчально-виробничих майстерень) навчальних закладів, де проводяться прак­тичні заняття, зобов'язані знати пожежну небезпеку застосову­ваних хімічних реактивів і речовин, засоби їх гасіння та дотри­муватися заходів безпеки під час роботи з ними. .

Перед початком проведення лабораторних занять з нової теми керівник, який проводить їх, повинен провести протипожежний інструктаж і зафіксувати його в журналі періодичного інструкта­жу (додаток 3.3).

У навчальних і наукових лабораторіях, у навчально-виробни­чих майстернях, де застосовуються легкозаймисті та горючі речо­вини, гази, необхідно дотримуватися вимог НАОП 9.2.10-1.01-89 і ДНАОП 9.2.30-1.06-98.

Усі роботи, пов'язані з виділенням токсичних або пожежо-, вибухонебезпечних газів і парів, слід виконувати у витяжних шафах із справною вентиляцією.

Припливно-витяжна вентиляція у всіх приміщеннях лабора­торії повинна вмикатися за 30 хв. до початку роботи і вимика­тися після закінчення робочого дня.

Лабораторні приміщення та навчально-виробничі майстерні слід забезпечити вогнегасниками. Учасники навчально-виховно­го процесу повинні знати місце, де містяться засоби пожежогасіння, і вміти користуватися у разі виникнення пожежі чи загорання;

У приміщеннях лабораторій та. навчально-виробничих май­стерень не дозволяється:

• застосовувати для миття підлоги та обладнання легкозайми­сті або горючі речовини (бензин, ацетон, гас тощо);

• користуватися електронагрівачами з відкритою спіраллю;

• залишати без нагляду робоче місце, запалені пальники та інші нагрівальні прилади;

• сушити предмети, що можуть горіти, на опалювальних при­ладах;

• зберігати будь-які речовини, пожежонебезпечні властивості яких не досліджені;

• тримати легкозаймисті та горючі речовини біля відкритого вогню, нагрівальних приладів, пальників тощо;

• виливати відпрацьовані легкозаймисті та горючі рідини в ка­налізацію.

У навчально-виробничих майстернях не дозволяється засто­сування відкритого вогню, проведення зварювальних робіт.

Обтиральний матеріал для робіт у навчально-виробничих майстернях навчальних закладів слід зберігати в спеціальних металевих ящиках. Використаний обтиральний матеріал, стру­жки слід прибирати після занять наприкінці кожного дня.

Обчислювальні центри, АТС, машбюро

Усі приміщення обчислювальних центрів повинні бути обладнані установками автоматичної пожежної сигналізації та пожежогасін­ня. Приміщення, в яких розташовуються персональні електронно-обчислювальні машини (ЕОМ, ПЕОМ) та дисплейні зали (де влаш­тування систем автоматичного пожежогасіння не обов'язкове), слід оснащувати переносними вуглекислотними вогнегасниками з роз­рахунку 2 шт. на кожні 20 м2 площі приміщення.

У приміщеннях обчислювальних центрів не дозволяється:

• використовувати плівки на нітрооснові;

• встановлювати електророзетки на горючій основі;

• користуватися побутовими електронагрівальними приладами;

• захаращувати евакуаційні виходи та проходи;

• встановлювати на вікнах глухі грати;

• користуватися відкритим вогнем;

• залишати без нагляду ввімкнену в електромережу апаратуру, яка використовується для вимірювання і контролю.

Після закінчення роботи перед закриттям приміщення всі електроустановки та персональні комп'ютери слід вимкнути з мережі електроживлення.

Конференц-зали, лекторії, актові зали та інші приміщення для проведення масових заходів

Відповідальними за забезпечення пожежної безпеки під час про­ведення культурно-масових заходів (вечорів, спектаклів, концер­тів, кіносеансів, новорічних ялинок тощо) є керівники закладів, установ, організацій.

Приміщення, в яких проводяться масові заходи, повинні мати не менше двох евакуаційних виходів, які слід постійно утримува­ти в справному стані.

Перед початком культурно-масових заходів керівник устано­ви, закладу, організації призначає відповідальних осіб за пожеж­ну безпеку, які повинні ретельно перевірити всі приміщення, евакуаційні шляхи і виходи на відповідність їх вимогам пожеж­ної безпеки, а також переконатися у наявності і справному стані засобів пожежогасіння, зв'язку і пожежної автоматики. Усі виявлені недоліки мають бути усунені до початку культурно-масового заходу.

За 15 днів до проведення святкувань новорічної ялинки кері­вник закладу, установи, організації повинен повідомити пожежну охорону про дату і місце їх проведення. Без дозволу місцевої пожежної охорони розміщення новорічної ялинки не дозволя­ється.

На час проведення культурно-масових заходів у навчальних закладах і установах необхідно забезпечити чергування праців­ників установи чи закладу та учнів старших класів.

Під час проведення культурно-масового заходу з дітьми ма­ють невідступно бути черговий викладач, класні керівники чи вихователі. Ці особи повинні бути проінструктовані про заходи пожежної безпеки і порядок евакуації дітей у разі виникнення пожежі і зобов'язані забезпечити дотримання вимог пожежної безпеки під час проведення культурно-масового заходу.

Черговий персонал перед початком святкувань новорічної ялинки зобов'язаний ретельно оглянути всі приміщення, запасні виходи і особисто впевнитися у їх пожежобезпечному стані.

Культурно-масові заходи мають проводитися:

• у будівлях І і II ступеня вогнетривкості - в приміщеннях будь-якого поверху;

• у будівлях III—V ступеня вогнетривкості - тільки в приміщен­нях першого поверху, при цьому захисні конструкції всередині приміщень мають бути оштукатурені або оброблені вогнезахисною сумішшю. Проведення культурно-масових заходів у під­вальних і цокольних приміщеннях не дозволяється. Поверхи в приміщеннях, де проводяться культурно-масові заходи, повинні мати не менше двох розосереджених евакуацій­них виходів.

 

Кількість місць у приміщеннях встановлюється з розрахунку 0,75 м2 на особу, а при проведенні танців, ігор і подібних заходів - з розрахунку 1,5 м2 на одну особу (без урахування площі сцени). Заповнення приміщень людьми понад установлені норми не досукається.

 


 




Ширина поздовжніх і поперечних проходів у приміщеннях для проведення культурно-масових заходів має бути не менше одного метра, а проходів, які ведуть до виходів, - не менше ширини самих виходів. Усі проходи і виходи мають розміщатися таким чином, щоб не створювати зустрічних або перехресних потоків людей.

Скорочувати ширину проходів між рядами і встановлювати у проходах додаткові місця не дозволяється.

У приміщеннях для культурно-масових заходів килими та килимові покриття, а також ряди стільців при кількості місць понад 200 слід міцно прикріпити до підлоги. У залах для гляда­чів з кількістю місць до 200 кріплення стільців до підлоги не обов'язкове за умови з'єднання їх у рядах між собою.

Евакуаційні виходи з приміщень мають бути позначені світ­ловими покажчиками з написом «Вихід» білого кольору на зе­леному тлі, підключеними до

мережі аварійного або евакуаційно­го освітлення будівлі. За наявності людей у приміщеннях світ­лові покажчики мають бути у ввімкненому стані.

Проведення занять, репетицій, спектаклів і концертів, а також демонстрація кінофільмів в актових і подібних їм залах закладів, установ, організацій дозволяється лише відповідно до НАПБ В.01.047-95/930.

У приміщеннях, що використовуються для проведення куль­турно-масових заходів, не дозволяється:

використовувати віконниці на вікна для затемнення приміщень;

• обклеювати стіни і вікна шпалерами і папером;

• застосовувати горючі матеріали, не оброблені вогнезахисними сумішами, для акустичної обробки стін і стель;

• зберігати бензин, гас та інші легкозаймисті і горючі рідини;

• зберігати майно, інвентар та інші предмети, речовини і матері­али під сценою чи помостами, а також у підвалах, розміщених під приміщеннями;

• застосовувати предмети оформлення приміщень, декорації та сценічне обладнання, виготовлене з горючих синтетичних ма­теріалів, штучних тканин і волокон (пінопласту, поролону, полівінілу тощо);

• застосовувати відкритий вогонь (факели, свічки, феєрверки, бенгальські вогні тощо), використовувати хлопавки, застосо­вувати дугові прожектори, влаштовувати світлові ефекти із застосуванням хімічних та інших речовин, які можуть ви­кликати загорання;

• установлювати стільці, крісла тощо, конструкції яких вико­нано з пластмас і легкозаймистих матеріалів, а також стави­ти приставні стільці у проходах залу;

• установлювати на дверях евакуаційних виходів замки та інші запори, що важко відкриваються;

• установлювати на вікнах глухі грати.

Підлоги приміщень мають бути рівними, без порогів, східців, щілин і вибоїн. У разі різниці рівнів суміжних приміщень у про­ходах мають влаштовуватися пологі пандуси.

Усі горючі декорації, сценічне оформлення, а також драпіру­вання, які застосовуються на вікнах і дверях, мають піддаватися обробці вогнезахисними сумішами із складанням акта у двох примірниках, один з яких передається замовнику, а другий збері­гається в організації, яка проводила просочення.

Керівники закладів та установ зобов'язані проводити перевірку якості вогнезахисної обробки декорацій і конструкцій перед про­веденням кожного культурно-масового заходу.

Під час проведення новорічного вечора ялинка має встанов­люватися на стійкій основі (підставка, діжка з піском) з таким розрахунком, щоб не утруднювався вихід з приміщення. Ялинка має стояти на відстані не менше як один метр від стін і стелі.

За відсутності в закладі чи установі електричного освітлення новорічні вистави та інші культурно-масові заходи слід проводи­ти в денний час.

Ілюмінацію ялинки повинен проводити лише досвідчений елек­трик з дотриманням вимог ПУЕ.

Ілюмінацію ялинки слід здійснювати через знижувальний трансформатор гірляндами з послідовним підключенням елект­роламп напругою до 12 В.

Лампочки в гірляндах повинні бути потужністю не більше як 25 Вт. При цьому електропроводи, які живлять лампочки ялинкового освітлення, мають бути гнучкими, з мідними жила­ми. Електропроводи повинні мати справну ізоляцію і вмикатися до електромережі за допомогою штепсельних з'єднань.

У разі несправності ялинкового освітлення (сильне нагріван­ня проводів, мигтіння лампочок, іскріння тощо) ілюмінація має бути негайно вимкнена і не вмикатися до з'ясування та усунен­ня несправностей.

Участь у святі ялинки дітей і дорослих, вдягнених у костю­ми з вати, паперу, марлі та подібних легкозаймистих мате­ріалів, що не просочені вогнезахисною сумішшю, не дозволя­ється. Під час оформлення ялинки не дозволяється:

• використовувати для прикрашання целулоїдні та інші легко­займисті іграшки і прикраси;

• застосовувати для ілюмінації ялинки свічки, бенгальські вог­ні, феєрверки тощо;

• обкладати підставку і прикрашати віти ватою та іграшками з неї, які не просочені вогнезахисною сумішшю. У разі потреби проведення спеціальних вогневих ефектів від­повідальний постановник спектаклю (видовища) повинен опра­цювати протипожежні заходи за узгодженням з органами дер­жавного пожежного нагляду.

Гуртожитки, готелі та будинки підвищеної поверховості Відповідальність за протипожежний стан гуртожитків, готелів та будинків підвищеної поверховості, які належать до системи осві­ти України (далі - житлові будівлі), покладається на осіб, при­значених наказом керівника об'єкта. .

Громадяни, які селяться в житлові будинки, повинні бути ознайомлені з правилами пожежної безпеки.

У всіх кімнатах гуртожитків, готелів слід вивісити на вид­них місцях:

• схематичний план індивідуальної евакуації з кожного повер­ху із зазначенням номера кімнати, найкоротшого шляху ева­куації та пояснювального тексту;

• пам'ятку щодо дотримання вимог правил пожежної безпеки для тих, хто проживає в гуртожитку, готелі (додаток 3.4);

• пам'ятку щодо дій на випадок виникнення пожежі для тих, хто проживає в гуртожитку, готелі (додаток 3.5).

У гуртожитках, готелях, де проживають іноземні студенти, па­м'ятки щодо правил пожежної безпеки і поведінки людей на ви­падок виникнення пожежі повинні писатися на декількох мовах.

Гуртожитки, готелі з кількістю місць для проживання 50 і більше повинні бути обладнані гучномовними пристроями спові­щення людей про виникнення пожежі і порядок їх евакуації. З цією метою можна використати наявні радіотрансляційні мережі, диспетчерський зв'язок, електричні дзвоники, світлові табло.

Усі житлові будівлі повинні бути обладнані протипожежним водопостачанням згідно з діючими будівельними нормами і пра­вилами.

У будівлях гуртожитків, готелів, будинків підвищеної повер­ховості не дозволяється:

• забивати та заставляти меблями і обладнанням евакуаційні двері люки на балконах, лоджіях, а також переходи в суміжні секції та виходи на евакуаційні сходи;

• влаштовувати на шляхах евакуації розсувні двері та тур­нікети;

• вселяти людей у новозбудовані будівлі до того, як будуть налагоджені системи протидимного захисту;

• зберігати на балконах і лоджіях легкозаймисті і горючі ріди­ни, балони з горючими газами;

• влаштовувати складські приміщення або майстерні із збері­ганням чи застосуванням у них вибухо-, пожежонебезпечних речовин і матеріалів, надавати в оренду приміщення з цією метою;

• проводити чищення меблів, ремонтні і реставраційні роботи з використанням легкозаймистих та горючих рідин (з цією ме­тою використовують пожежобезпечні миючі засоби);

• користуватися смолоскипами, сірниками, свічками тощо при відвідуванні горищ та підвалів;

• дозволяти проживання громадян на період проведення капі­тальних ремонтів, пов'язаних із переплануванням шляхів ева­куації, проведенням зварювальних та інших вогневих робіт;

• користуватися безпосередньо в кімнатах електропобутовими нагрівальними приладами (плитами, кип'ятильниками, прас­ками тощо); з цією метою слід мати спеціально обладнане приміщення.

Черговий персонал готелів, гуртожитків з кількістю місць для проживання 50 осіб і більше має бути забезпечений індивідуаль­ними засобами захисту органів дихання для організації еваку­ації в разі виникнення пожежі.

Бібліотеки, архіви, музеї, виставки

Особливості приміщень бібліотек, архівів, сховищ, музеїв, виста­вок тощо (далі - сховища) полягає в тому, що ці приміщення належать до об'єктів підвищеної пожежонебезпеки. У зв'язку з цим усі працівники і відвідувачі повинні бути ознайомлені з правилами пожежної безпеки. Відмітку щодо проведення такого ознайомлення слід зробити в абонентській картці читача або відвідувача за його особистим підписом.

Приміщення сховищ повинні відділятися від приміщень ін­шого призначення протипожежними перегородками 1-го типу та перекриттями 3-го типу або розміщуватися в окремих будівлях не нижче II ступеня вогнестійкості.

Площа приміщення (відсіку) сховища між протипожежними перегородками не повинна перевищувати 600 м2. З кожного відсіку слід влаштовувати не менше двох виходів. Якщо площа приміщен­ня менше 70 м2, то дозволяється мати один евакуаційний вихід.

Сховища слід обладнувати установками автоматичного по­жежогасіння. За відсутності у приміщеннях сховищ вікон слід влаштовувати в них спеціальні системи димовидалення.

Виходи на перший поверх зі сховищ, розташованих у підва­льних приміщеннях, повинні бути обладнані тамбурами.

Будівлі бібліотек з фондом більше, 1 млн. одиниць зберіган­ня повинні бути обладнані централізованою системою сповіщен­ня про пожежу, а також мати приміщення пожежного поста пло­щею не менше 12 м2.

У приміщеннях сховищ дверні прорізи в стінах повинні захи­щатися самозамикальними протипожежними дверима 2-го типу (межа вогнестійкості - не менше 0,6 год.).

Влаштування безшумної підлоги та звукоізоляції із застосу­ванням синтетичних матеріалів допускається тільки за умови використання нетоксичних матеріалів на негорючій основі та уз­годження з органами державного пожежного нагляду.

В основних будівлях сховищ не дозволяється зберігання та застосування легкозаймистих і горючих рідин, балонів з газами та інших пожежонебезпечних матеріалів. Зберігання вищезазна­чених речовин і матеріалів повинно здійснюватися в складах, які розташовані окремо і відповідають вимогам пожежної безпеки.

Усі легкозаймисті експонати слід розміщувати у вітринах із непошкодженим склом.

Стелажі у сховищах повинні виготовлятися із негорючих матеріалів. Стелажі, вітрини та стенди, які виконані із горючих матеріалів, повинні оброблятися вогнезахисною речовиною, якщо це допускається за умови зберігання експонатів.

У сховищах ширина головних проходів повинна бути не мен­ше 1,2 м, поздовжні проходи між стелажами - не менше 0,8 м, між торцями стелажів та стіною - не менше 0,45 м.

У будівлях сховищ не дозволяється:

• паління, а також застосування відкритого вогню (факелів, сві­чок, сірників тощо) та інших вогневих ефектів;

• зберігання та використання мікрофільмів на горючій плівці, усі мікрофільми слід зберігати в коробках із негорючих мате­ріалів у металевих шафах;

• захаращення проходів між стелажами, зберігання книг по­близу батарей центрального опалення.

Територія виставок, музеїв, бібліотек у нічний час повинна бути освітлена.

Здавати в оренду приміщення сховищ іншим організаціям без дозволу державного пожежного нагляду не дозволяється.

Кожне приміщення повинно мати план евакуації на випадок виникнення пожежі та інструкцію про порядок дії під час пожежі.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты