Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Освіти України. Усі працівники під час прийняття на роботу і за місцем роботи повинні проходити інструктаж з питань пожежної безпеки (далі протипожежні інструктажі)




Усі працівники під час прийняття на роботу і за місцем роботи повинні проходити інструктаж з питань пожежної безпеки (далі протипожежні інструктажі) відповідно до порядку, встановленого

НАПБ Б.02.005-94 та Положенням про організацію охорони праці та порядок розслідування нещасних випадків у навчально-виховних закладах.

Особи, яких приймають на роботу, пов'язану з підвищеною пожежною небезпекою, попередньо, на початку самостійного ви­конання роботи, повинні пройти спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум), а потім постійно один раз на рік - перевірку знань. Особи, які суміщують професії (роботи), навчаються або інструктуються як за основною, так і за сумісною професією.

Організація своєчасного і якісного проведення спеціального навчання, інструктажів та перевірки знань з питань пожежної безпеки в установі, закладі і організації покладається на його керівника, а в структурному підрозділі (кафедра, лабораторія, діль­ниця, цех тощо) - на керівника відповідного підрозділу. Порядок проходження працівниками спеціального навчання, інструктажів та перевірки знань визначається керівником установи, закладу, організації (наказом або відповідним положенням, що розробля­ється на об'єкті і затверджується керівником).

Допуск до роботи осіб, які не пройшли спеціального навчан­ня, інструктажу і перевірки знань, не дозволяється.

За призначенням та часом проведення протипожежні інструк­тажі поділяються на:

• вступний;

• первинний;

• повторний;

• позаплановий;

• цільовий. Вступний протипожежний інструктаж проводиться з:

• усіма щойно прийнятими на роботу особами;

• особами, які прибули в установу, заклад чи організацію у від­рядження, на виробничу практику (навчання) і мають брати безпосередню участь у виробничому процесі;

• учнями і студентами в навчальних закладах перед початком навчання в лабораторіях, майстернях тощо.

Вступний протипожежний інструктаж проводиться на під­ставі чинних в об'єктах освіти правил, інструкцій та інших нор­мативних актів з питань пожежної безпеки в спеціально облад­наному для цього приміщенні фахівцем, на якого наказом по об'єкту Покладені ці обов'язки, з використанням сучасних методів і засобів навчання та наочних посібників.

Програма для проведення вступного протипожежного інстру­ктажу затверджується керівником (заступником, головним ін­женером) об'єкта освіти.

Первинний протипожежний інструктаж проводиться без­посередньо на робочому місці до початку виробничої діяльно­сті працівника. Його повинні проходити:

усі прийняті на роботу (постійну чи тимчасову);

• працівники; які переведені на роботу з інших підрозділів, ви­робничих дільниць;

• особи, які прибули в установу, заклад, організацію освіти у відрядження, на навчання (практику),

• будівельники сторонніх організацій, які виконують на діючому об'єкті освіти будівельно-монтажні, ремонтні та інші роботи;

• учні (студенти) під час виробничої практики (навчання), а також перед проведенням з ними практичних занять в на­вчальних майстернях, лабораторіях тощо.

Програма для проведення первинного протипожежного інструк­тажу затверджується керівником відповідного структурного під­розділу (завідувачем кафедри, відділу, начальником цеху тощо), відповідальним за протипожежний стан або керівником об'єкта освіти і погоджується з пожежною охороною.

Первинний протипожежний інструктаж проводиться індиві­дуально або з групою осіб спільного фаху за програмою, складе­ною з урахуванням відповідних інструкцій з пожежної безпеки для працівників, інших нормативних актів про пожежну безпеку і орієнтовного переліку питань первинного протипожежного ін­структажу.

Повторний протипожежний інструктаж проводиться на робо­чому місці з усіма працівниками не менше ніж один раз на рік за переліком питань, з якими необхідно ознайомити працівників під час проведення вступного та первинного протипожежного ін­структажів.

Позаплановий інструктаж проводиться на робочому місці або в спеціально відведеному приміщенні:

• у разі введення в дію нових або доопрацьованих норматив­них документів з питань пожежної безпеки (норм, правил, інструкцій, положень тощо);

• у разі зміни технологічного процесу, застосування нового або заміни чи модернізації існуючого пожежонебезпечного устат­кування;

• на вимогу державних інспекторів з пожежного нагляду, якщо виявлено незадовільне знання працівниками правил пожежної безпеки на робочому місці, невміння діяти у разі пожежі та користуватися первинними засобами пожежога­сіння.

Позаплановий інструктаж проводиться індивідуально або з групою працівників споріднених спеціальностей (видів робіт). Обсяг та зміст інструктажів визначаються в кожному випадку окремо залежно від причин, що викликали потребу в його проведенні. Цільовий протипожежний інструктаж проводиться з пра­цівниками:

• перед виконанням ними разових (тимчасових) пожежонебезпечних робіт (зварювальних, розігрівальних тощо);

• під час ліквідації стихійного лиха, аварії;

• у разі організації масових заходів з учнями та дітьми дошкіль­ного віку.

Первинний, повторний, позаплановий та цільовий протипоже­жні інструктажі проводяться безпосередньо керівниками робіт, які пройшли навчання і перевірку знань з питань пожежної безпеки. Проведення протипожежних інструктажів може здійснюватися разом з проведенням відповідних інструктажів з охорони праці.

Первинний, повторний, позаплановий та цільовий інструкта­жі завершуються перевіркою знань усним опитуванням, за допо­могою технічних засобів навчання, а також перевіркою набутих навичок роботи з засобами пожежогасіння.

Про проведення всіх видів протипожежних інструктажів, крім цільового, у спеціальних журналах робиться запис з підписом осіб, з якими проводився інструктаж, і тих, хто його проводив. Запис про проведення цільового протипожежного інструктажу робиться в документі, що дозволяє виконання робіт (наряд-допуск, дозвіл). Керівник закладу, установи і організації зобов'язаний видати примірник інструкції з пожежної безпеки за напрямком роботи або вивісити його на робочому місці.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 59; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты