Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ознайомитися з основними факторами, які впливають на опір тіла людини електричному струму




Передмова 4

Практична робота № 1 Визначення величини струму крізь тіло людини 5

Практична робота № 2 Технічні та організаційні заходи при виконанні робіт

з повним зняттям напруги 7

Практична робота № 3 Визначення опору ізоляції 9

Практична робота № 4 Розрахунок занулення 12

Практична робота № 5 Електрозахисні засоби 17

Список літератури 19

 


 

ПЕРЕДМОВА

 

Збірник методичних вказівок до практичних робіт з предмета «Електробезпека» призначено для студентів коледжу за спеціальністю «Монтаж і експлуатація електроустаткування підприємств і цивільних споруд». Він відноситься до предметів професійно-практичної підготовки навчального плану спеціальності, створений згідно зі стандартом ГСВО «Монтаж і експлуатація електроустаткування підприємств і цивільних споруд». У збірнику методичних вказівок викладені матеріали блоку предмета ПП.3.04.01 «Електробезпека».

Для успішного оволодіння знаннями з електробезпеки слід мати добру підготовку з фізики, хімії, математики, ізоляційних та конструкційних матеріалів, теоретичних основ електротехніки.

Предмет «Електробезпека» взаємопов’язаний з іншими спеціальними предметами фаху і його відомості використовуються при подальшому виконанні курсових і дипломних проектів.

Під час вивчення предмета «Електробезпека» повинні бути використані знання з інших предметів фаху: «Вища математика», «Теоретичні основи електротехніки», «Конструкційні та електротехнічні матеріали», «Електричні вимірювання», «Охорона праці».

 


Практична робота № 1

Тема

Визначення величини струму крізь тіло людини

Мета роботи

Ознайомитися з основними факторами, які впливають на опір тіла людини електричному струму

1.3 Загальні теоретичні відомості

 

При доторканні людини до струмоведучих частин електроустановок, які знаходяться під напругою і мають низький опір ізоляції, або взагалі без ізоляції, крізь тіло людини може утворитися електричне коло. При чому крізь тіло людини тече струм, величина якого визначається низкою факторів, найголовнішим з них є прикладена напруга та опір тіла людини.

Опір тіла людини є величиною не сталою, нелінійною і залежить від низки факторів. Він складається з опору шкіри, опору внутрішніх органів, крові, нервових волокон. Різниця в будові та вмісті клітин внутрішніх органів людини є причиною їхнього різного опору. Кістки, хрящі жир мають значно більший опір ніж м'язи та кров, малий опір мають також нервові волокна. Головним та вирішальним є опір шкіри, а точніше його зовнішнього шару – епідермісу який у 1000 разів більший опору дерми – внутрішнього шару в сухому, чистому, непошкодженому стані, роговий шар епідермісу має опір від 100 до 300 кОм.

Опір тіла людини не залишається постійним, а змінюється в досить широких межах, в залежності від стану шкіри, площі та щільності контакту, його тривалості, від прикладеної напруги, температури тощо.

Зволоження шкіри, особливо в результаті потовиділення, збільшення площі контакту зі струмоведучими частинами та його тривалістю, різко знижують її опір.

При виборі захисних та технічних засобів захисту людей від ураження електричним струмом за величину опору тіла людини приймають 1 кОм.

Опір тіла людини електричному струму може бути виміряний за допомогою мегомметра, мосту постійного струму, мосту змінного струму, методу вольтметра та амперметра.

Дослідження опору людини електричному струму

Досліджується опір тіла людини в залежності від площі поверхні, контакту зі струмоведучою частиною електроустановки та вологості шкіри. З цією метою використовується стенд (рис. 1.1) з набором контактних пластин площею 2, 4, 8, 16, 32 см2, які встановлені на поворотному диску. Для вимірювання застосовується мегомметр з діапазоном вимірювання від 0 до 1000 кОм.

1 – вимірювальний прилад (мегомметр), 2 – контактні пластини

Рисунок 1.1 – Схема вимірювання опору тіла людини

 

Результати дослідження заносяться у таблицю 1.1

 

Таблиця 1.1 – Результати дослідження опору тіла людини електричному струму

Площа поверхні контакту, см2 Опір тіла людини, кОм
Суха шкіра Волога шкіра
   
   
   
   
   

 

1.4 Контрольні запитання

1.4.1 Охарактеризуйте різні види електрики: промислової, статичної та атмосферної

1.4.2 Назвіть різновиди впливу електроструму на організм людини

1.4.3 Назвіть основні причини електротравматизму

1.4.4 Які різновиди електротравм?

1.4.5 Назвіть фактори, що впливають на ступінь ураження людини електрострумом

1.4.6 Назвіть безпечні методи звільнення потерпілого від дії електроструму

1.4.7 Розкажіть про класифікацію виробничих приміщень щодо небезпеки ураження електрострумом

1.4.8 Чи впливають характеристики приміщення на ступінь ураження електричним струмом?

1.4.9 Який захист від статичної електрики?

1.4.10 Який захист від атмосферної електрики?

1.4.11 Розкажіть про правила поведінки під час грози



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты