Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема: Суспільно-політичний лад і право на українських землях у складі Великого Князівства Литовського.




Судебник короля Казимира Ягелловича,

даний Литві,1468, лютий, 29***

(Витяги)

Казимир, Божею милістю король польський, великий князь литовський і руський, князь пруський і жомоїтський та ін^ ших, чинимо цим нашим листом, складеним із князями і ра­дою нашого великого князівства Литовського і з усім поспіль­ством узгодили і урядили так:

1. Якщо з доказом приведуть злодія, і не буде чим заплати­ти, то нехай дружиною і дітьми заплатить, а самого на шибени­цю; а якщо діти маленькі, менше семи років, то вони не винні...

2.А якщо видадуть дружину і дітей злодієвих, як постано­влять судді, а потім вони захочуть викупитися, чи господар за­хоче викупити — то можна викупити. А коли у злодія будуть статки вдома, то він має платити домашніми статками; а коли ж не має чим платити з дому, то дружиною і дітьми має пла­тити, як уже згадано вище.

3.А якщо б злодій щось у когось украв, і його там спійма­ють, і він до дому краденого не принесе, і дружина і діти того не споживали, то злодій нехай зазнає кари, а дружина і діти невинні.

4.А якщо злодій вийде із будинку, і щось загубить або з'їсть, а дружина і діти того не їли, то заплатити домовими статками злодія, а дружина і діти не несуть відповідальності і статки дружини не забирають.

7. Якщо господар злодія знав про крадіжку, або брав участь і будуть докази, то він потерпає так само, як і злодій...

13.А хто вкраде півкопи або корову, того повісити.

14.А хто вкраде уперше, то його карати, як за першу краді­жку: якщо вкрав домашніх речей менше, ніж на полтину, то платити домашніми речами, а якщо вкрав більш, ніж на по­лтину, то хоча б украв і вперше, то повісити його.

15.А хто коня хоча б уперше вкрав і його приведуть з кра­деним, то його повісити...

17. Коли вперше вкрав, коли раніше не було за ним крадіж­ки, нікому він не платив, то платити йому позивачу і за вкра­дене; а смертною карою його не карати...

А хто б спіймав загубленого коня, або загублені якісь речі, то сповістити околиці; якщо власник не знайдеться про­тягом трьох днів, то доставити на королівський двір, а за утри­мання візьме своє; а коли щось приховає і схоче скористатися і буде це доведено — то такий злодій.

А хто буде людей виводити, або невільну челядь і будуть докази, то такого на шибеницю.

А також де хто мости мостив за нашого дяді, за велико­го князя Вітовта і за великого князя Жикгимонта, то щоб не барилися, цього ж літа завершили. А на чиїй ділянці трапить­ся нещастя, кінь ногу зламає, той платить. А коли хто не від­ремонтує своїх дільниць цього літа, той порушив право; з тих нам брати десять рублів.

Опісля, як у нашому місті написано, то нехай так і діють, від того, щоб не відступати.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 90; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты