Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Гадяцький трактат




(Витяги)

"В ім'я Боже, амінь. На вічну пам'ять теперішнім і наступ­ним!

"Комісія між станами Корони Польської і в. кн. Литовсько­го з одної сторони і вельм. гетьманом і військом Зап. з дру­гої — докінчена дня 6 (16) вересня 1658 р. вельм. Стан. Казим. Бєньовським і Казим. Людв. Євлашевським — визначеними з сойму від найясн. короля Яна Казимира комісарами, з вельм. гетьманом І.Виговським і всім військом Зап., в обозі під Га-дячом. Дай Боже щоб щасливо і вічно тривало!...

"(1). Релігія грецька старинна, така з якою Русь приступи­ла до Корони Пол., аби зіставалася при своїх прерогативах і вільнім уживанню свого богослужения, по всіх містах, містеч­ках і селах, в Короні Пол. і в. кн. Лит.,— так далеко як сягає язик народу Руського...

В воєводстві Київськім, Браславськім і Чернігівськім сена­торські дігнітарства мають роздаватися тільки шляхтичам гре­цького обряду — до того здатним, що походять і мають маєт­ність у тих воєводствах.

Теперішні держателі урядів зістаються при них. Але тим часом, з огляду на гетьманство, першим сенатором тих трьох воєводств має бути гетьман військ Руських, і вся київська юрисдикція до нього має належати, призначення підвоєводи та інших урядників...

"В Києві король й. м. і стани коронні позволяють заснова-ти академію, котра має користуватися такими прерогативами і вільностями, як академія краківська з тою тільки умовою, щоб у тій академії не було професорів, магістрів і студентів ні­якої секти: аріанської, кальвинської, лютерської. А щоб студе­нтам і учням не було ніякої оказії до бійок, всякі інші школи, які були в Києві перед там, й. кор. м. накаже перенести де інде...

"Другу таку ж академію й. к. м. і стани коронні і в. кн. Лит. позволяють (заснувати) там де для неї буде знайдене від­повідне місце. Вона заживатиме тих же прав і вільностей як і київська, але заснована має бути з тою ж умовою як київсь­ка...

"Гімназії, колегії, школи і друкарні, скільки їх буде потрі­бно, буде вільно ставити, свобідно в них науки відправляти і деякі книги друкувати про релігійні контроверсії — але не об­ражаючи маєстату кор. і без пасквілів на короля й. м.

"(2)Всі стани кор. і в. кн. Лит. вічною амнестією, себто

вічним забуттям покривають все, що з обох сторін допустив біг; ...і зміст і саме ім'я амнестії повинно бути святе, і речі і люди всякої кондиції відновляються в попереднім стані, повер­таються до тієї одності, згоди, любові, права і пана, як було перед війною...

"Вся Річпосполита народу Польського, в. кн. Литовського і Руського, і належних до них провінцій відновляється цілком такою як була перед війною, себто — ці три народи мають зі-ставатися непорушно, як були перед війною в границях своїх і при свободах (своїх) згідно з законами — в радах, судах і ві­льній елекції панів своїх—королів польських, литовських і руських...

"(3). Війська Зап. число має бути 60 тисяч, під. владою ге­тьмана руського, згідно з стародавніми вольностями їх. Скіль­ки наємного ("затяжного") війська буде на Русі, все має бути під владою того ж гетьмана. Пробувати військо Зап. має в тих воєводствах і маєтках, де воно було перед війною. Всякі віль­ності надані (їм) привилеями найясніших королів польських потверджуються.

"Ніяких військ польських, литовських або чужоземних ні­хто не може вводити в воєводство Київське, Браславське, Чер­нігівське. Тільки наємне військо, що пробуватиме під владою гетьмана військ Руських, вибиратиме хліб з королівських і ду­ховних маєтностей вищезгаданих воєводств, за ординансом того ж гетьмана руського. А коли б була війна при границях Русі і треба було послати туди коронне військо в поміч, в та­кім разі це помічне військо має бути під регіментом гетьмана військ руських.

"(4). Для скріплення і більшої певності цього договору геть­ман військ руських до кінця свого життя має бути гетьманом військ Руських і першим сенатором воєводства Київського, Браславського і Чернігівського. А по смерті його має бути ві­льний вибір гетьмана: стани воєводства Київського, Браславсь­кого і Чернігівського виберуть чотирьох кандидатів, і з них одному король надасть (гетьманство).

"Двір тіппіса для биття всяких грошей має бути заложении в Києві, або де буде признано зручнішим — однієї якості і ме­талу, і з королівською особою (портретом).

"Податки, які Рпта ухвалятиме на соймі, в воєв. Київськім, Браславськім і Чернігівськім мають уживатися на наємне вій­сько, що буде під владою гетьмана військ Руських.

"Спільні ради і спільні сили всіх тих народів против кож­ного неприятеля. Мають всі три старатися спільно всякими способами, аби Рпта мала вільну навігацію на Чорне море. "Коли б станом Коронним і в. кн. Лит. прийшлось почати війну з царем московським, військо Зап. до такої війни не буде притягнене.

"Коли ж би цар не схотів вернути провінцій Річпосполитої і на неї наступав, тоді мають сполучитися всі сили: коронні, в. кн. Лит. і військо Руське Запорозьке, під регіментом свого ге­тьмана, і воювати.

"Маєтності нерухомі і рухомі, королівщини і записи сум, конфісковані від обивателів Руської землі, котрі пристали до шведського або до запорозького війська і тепер вертаються до батьківщини,— мають їм бути повернені і служби їх в війську кор. і в. кн. Лит. мають бути компенсовані і оплачені.

"(5). Гетьмани з військом Зап. — теперішні і наступні — відступивши від усяких заграничних протекторів, більше до них приставати не мають. Навпаки — мають пробувати в вір­ності, підданстві і послушенстві у найясн. маєстату королівст­ва польського і наступників його і всій Річпосполитій і будуть пробувати вічно.

Але так щоб це не нарушало братерства зав'язаного з ханом кримським, а коли може то бути без порушення цілості Річпо­сполитої — то і з царем московським.

"Посольств від заграничних (гетьман) не має приймати, і якби такі трапились — має їх відсилати до короля й. м.

"Також ні війська стороннього вводити не буде, ні пороз­уміння з заграничними державами мати не буде; хіба сповіща­ючи про це короля його милість.

"(6). Всяким приватним особам з обох сторін — в тім і ду­ховним римського обряду відкривається безпечний поворот до біскупств, пробоств, каноній, плебаній і до належних до них маєтностей в воєводствах Київськім, Браславськім, Чернігівсь­кім, Подільськім, також у в. кн. Лит., на Білій Русі і в Сівер-щині. Також всім монахам до костелів, кляшторів, маєтностей і фундацій. Теж і світським особам обох сторін до їх маєтків дідичних, староств, держав, володінь власних, доживотних, заставних і за всякими іншими контрактами до них належних, в тих же вищеназваних воєводствах і в в. кн. Лит., на Білій Русі і на Сіверщині...

"Для судження всяких справ як кримінальних так і поточ­них має бути в тих трьох воєводствах свій окремий трибунал — з таким порядком, який вони самі собі уложать. Але крім того мають бути окремі судові староства в Овручу і Житомирі.

"(7). ...Король і Річпосполита дозволяють народові Русько­му (мати) осібних канцлерів, маршалків і підскарбіїв з права­ми сенаторів, і інші уряди народу Руського.

... Щоб ця конституція мала вічну вагу і повагу, вона в усім своїм змісті від початку до кінця буде включена в конституцію (постанови сеймові), ухвалена соймом, рахована за вічний і не­змінний закон і так дотримувана".

"Діялося в таборі під Гадячем, дня і року вищезазначеного".

"До булави великої руської належатиме Чигринське старо­ство, як то значиться в привілею наданім пок. Б. Хмельниць­кому від короля й. м.

"Гетьман війська Руського буде вільний від резідування при королі й. м.

"Конвокація воєводства Київського, Браславського і Черні­гівського буде скликана універсалом королівським після сой­му, що має бути зложений якнайскорше".

Іван Виговський гетьман війська кн. Руських рукою влас­ною і печатка.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты