Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ДОРОЖНІ ЗНАКИ




 

Застосування дорожніх знаків в Україні відповідає вимогам Конвенції про дорожні знаки і сигнали (Відень, 1968 р.) і Європейської угоди, що доповнює цю Конвенцію (Женева, 1971 р.) і розробленого на їх положеннях національного стандарту.

1. Дорожні знаки повинні розташовуватись так, щоб їх добре бачили учасники дорожнього руху як у світлий, так і в темний час доби. При цьому вони не повинні бути затулені від учасників дорожнього руху будь-якими перешкодами (зеленими насадженнями, щоглами зовнішнього освітлення тощо).

Під час розташування дорожніх знаків повинна бути забезпечена спрямованість інформації, яку вони передають, тільки до тих учасників руху, для яких її призначено.

На ділянках доріг, де дорожню розмітку важко побачити (сніг, бруд тощо) або не можна віднови­ти, повинні бути установлені відповідні за змістом дорожні знаки.

2. Дорожні знаки повинні встановлюватись з правого боку дороги поза проїзною частиною та узбіччям (допускається установлювати на присипній бермі), на тротуарі, розділювальній смузі, газоні тощо та над дорогою, крім випадків, що спеціально обумовлені цим стандартом. На дорогах з двома і більше смугами для руху в одному напрямку знаки повинні дублюватись. Необхідність дублювання знаків визначають залежно від конкретних дорожніх умов. Дублюючі знаки повинні установлюватись на розділювальній смузі, а у разі її відсутності — над дорогою або на лівому боці дороги, якщо для руху у зустрічному напрямку є не більше ніж дві смуги.

3. Знаки із світлоповертальною поверхнею повинні застосовуватись на ділянках доріг без ста­ціонарного освітлення, знаки з внутрішнім освітленням — на ділянках доріг із стаціонарним освітлен­ням, увімкненим на весь темний час доби.

Знаки із світлоповертальною поверхнею допускається застосовувати на ділянках доріг із стаціо­нарним освітленням, якщо буде забезпечено видимість знаків з відстані не менш ніж 100 м як у світлий, так і в темний час доби.

4. В зоні розташування дорожніх знаків заборонено розміщати плакати, афіші, й установлювати пристосування, які або можуть бути прийняті за сигнальні знаки або інші пристосування для регулювання руху, або можуть зменшувати їхню видимість або ефективність, або засліплювати водіїв, або відволікати їхню увагу, створюючи тим самим небезпеку для дорожнього руху.

Заборонено розміщати на знаку або його опорі що-небудь, що не має відношення до цього сигнального знака або пристосування.

5. Дорожні знаки, застосування яких було викликане причинами тимчасового характеру (дорожньо-ремонтні роботи, сезонні особливості руху тощо), повинні виконуватися на жовтому тлі або уста­новлюватися на щитах жовтого кольору. Ці знаки повинні бути негайно демонтовані після усунення зазначених причин тимчасо­вого характеру. При цьому знаки допускається закривати чохлами.

6. В одному поперечному перетині дороги допускається встановлювати не більше як три зна­ки, без урахування дублюючих знаків і табличок до дорожніх знаків.

Черговість розміщення знаків різних груп на одній опорі (зверху-вниз або зліва-направо) повинна бути наступна: знаки пріоритету - попереджувальні знаки - наказові знаки - заборонні знаки - інформаційно-вказівні знаки - знаки сервісу.

У разі розміщення на одній опорі знаків однієї групи, їх розташовують відповідно до номера зна­ка в групі.

7. Встановлення чи демонтаж дорожніх знаків без узгодження з відповідним підрозділом державного органу влади, що забезпечує безпеку дорожнього руху, заборонено.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты