Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ОПОВІЩЕННЯ ПРО ПОЖЕЖУ




Основне завдання системи оповіщення людей про пожежу.

Основне завдання такої системи - своєчасно попередити персонал і клієнтів, які перебувають на об'єкті, про виникнення пожежі та небезпеку в межах об'єкта. Зазвичай для цього використовують гучномовці, звукові сигнали тривоги, телефонну мережу. До цих засобів завжди слід тримати вільним, використовуватися вони можуть тільки у разі виникнення пожежі або її ознак.

Від 1 жовтня 2007 року введено в дію національний стандарт України ДСТУ І8О 6309:2007 Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір, яким, зокрема, встановлено знаки наявності засобів оповіщення про пожежу й засобів ручного керування.

Знак «Пристрій ручного ввімкнення»

 

Цей знак призначається для позначення ручного пожежного оповіщувача або пристрою ручного керування системи протипожежного захисту (наприклад, стаціонарної системи пожежегасіння).

 

 

Знак «Звуковий оповіщувач»

 

Цей знак використовується окремо або разом зі знаком «Пристрій ручного ввімкнення», якщо пожежний оповідач вмикає звуковий сигнал тривоги, котрий одразу сприймається

людьми, які перебувають у приміщеннях.

 

 

Знак «Телефон»

 

Цей знак використовується в разі надзвичайної ситуації й позначає або вказує місце розташування телефону, придатного для подачі оповіщення в разі пожежі.

 

 

Витяг із п.6.3,2 «Правил пожежної безпеки в Україні»

 

Внутрішні пожежні крани слід установлювати в доступних місцях - біля входів, у вестибулях, коридорах, проходах тощо. При цьому їх розміщення не повинно заважати евакуації людей.

Кожен пожежний кран має бути укомплектований пожежним рукавом однакового з ним діаметра та стволом, кнопкою дистанційного запуску пожежних насосів (за наявності таких насосів), а також важелем для полегшення відкривання вентиля. Елементи з'єднання пожежного крана, рукавів та ручного пожежного ствола мають бути однотипними.

Пожежний рукав необхідно утримувати сухим, складеним у «гармошку» або подвійну скатку, приєднаним до крана та ствола і не рідше одного разу на шість місяців розгортати та згортати наново.

Використання пожежних рукавів для господарських та інших потреб, не пов'язаних з пожежегасінням, не допускається. У вибухопожежонебезпечних приміщеннях за наявності пилу пожежні крани повинні бути укомплектовані пожежними стволами, що подають воду як суцільним струменем, так і розпиленим.

Пожежні крани повинні розміщуватись у вбудованих або навісних шафах, які мають отвори для провітрювання і пристосовані для опломбування та візуального огляду їх без розкривання. При виготовленні шаф рекомендується передбачати в них місце для зберігання двох вогнегасників. На дверцятах шаф, в яких знаходяться вогнегасники, мають бути нанесені відповідні покажчики за ГОСТ 12.4.026-76 ССБТ Цвета сигнальньїе и знаки безопасности*. Спосіб установлення пожежного крана повинен забезпечувати зручність повертання вентиля та приєднання рукава. Напрямок осі вихідного отвору патрубка пожежного крана повинен виключати різкий залом пожежного рукава у місці його приєднання.

На дверцятах пожежних шаф із зовнішнього боку повинні бути вказані після літерного індексу «ПК» порядковий номер крана та номер телефону для виклику пожежної охорони.

Зовнішнє оформлення дверцят повинно відповідати вимогам чинних стандартів.

Пожежні крани не рідше одного разу на шість місяців підлягають технічному обслуговуванню і перевірці на працездатність шляхом пуску води з реєстрацією результатів перевірки у спеціальному журналі обліку технічного обслуговування.

Пожежні крани повинні постійно бути справними і доступними для використання.

* 2007 року набув чинності ДСТУ І8О 6309:2007 Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір, затверджений наказом Держспоживстандарту України від 30.03.2007 №71


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты