Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


УНИКНУТИ ТРАГЕДІЇ МОЖНА




Щодня на пожежах гинуть десятки людей, ще більше одержують травми різних ступенів тяжкості. Чи завжди загибель людей неминуча? Уникнути небезпеки можна. Потрібно лише діяти спокійно, без паніки. Ми звикли думати, що пожежа може виникнути де завгодно, тільки не в нашій оселі. А якщо лихо все-таки сталося, що робити­мете особисто ви? Чи вам відомо, як покинути домівку, коли сходи задимлені? Чи є у вашому будинку місце, де можна сховатися? Яке з помешкань найменш доступне для диму та вогню?

НАВЧІТЬСЯ ПРАВИЛЬНО ОЦІНЮВАТИ НЕБЕЗПЕКУ ВИНИКНЕННЯ ПОЖЕЖІ

Перевірте, чи є у вашій оселі предмети та речі, здатні спричинити цю біду (паперовий мотлох, деревина, легкозаймисті та горючі рідини тощо). Переконайтесь у справності опалювальних установок, електропроводки, електропобутових приладів і т. ін. Ознайомтеся з встановленими шляхами евакуації, вивчіть засоби боротьби з вогнем.

ВИБІР ЗАСОБІВ БОРОТЬБИ З ВОГНЕМ

Засобів, які дають змогу приборкати вогонь на початковій стадії горіння, чимало. Це ковдри, цупка тканина, мішковина, посудини з водою, вогнегасники. Треба знати, як ними користуватися, де містяться джерела водопостачання вашого будинку, опанувати вогнегасники.

НЕОБХІДНІСТЬ СТРАХУВАННЯ ВІД ПОЖЕЖІ

Не застрахуватися від пожежі сьогодні - це означає виявити недалекоглядність. Залежно від суми страховки гарантується відшкодування матеріальних збитків, завданих вогнем

 

ЧИСТОТА Й ЛАД

Оселя, в якій панують чистота й лад, захищена від пожежі. Сприяють поширенню вогню шар пилу, жирова плівка, сміття й т. ін. Не зберігайте старих речей, котрі захаращують вашу квартиру, місце роботи.

 

ЗБЕРІГАННЯ ХІМІЧНИХ РЕЧОВИН

Зберігайте хімікати в прохолодному та добре провітрюваному місці. Не утримуйте поряд речовини, особливості яких ви погано знаєте: пари, що їх виділяють деякі хімічні продукти, легкозаймисті рідини тощо можуть утворювати вибухонебезпечні суміші. Не соромтеся порадитись із фахівцями й неодмінно забезпечте етикеткою кожну упаковку або банку.

 

НЕПОТРІБ НА ГОРИЩАХ, У ПІДВАЛАХ І ҐАРАЖАХ

Звільніть ваші підвали, горища та гаражі від зайвих речей (старих газет, пакувальних матеріалів, одягу тощо). Не залишайте в гаражі промаслених ганчірок, просякнутих мастилом та легкозаймистими рідинами. Будьте обережні з пролитим мастилом. Місце, де вони розлиті, слід засипати піском, а потому, використовуючи лопату, перенести його в металевий бак для сміття, який розміщується за межами гаража.

ОЧИЩЕННЯ ДИМОХОДІВ

Пожежа в печах і димоходах часто виникає внаслідок займання сажі. Через тріщини вогонь може виходити назовні й поширюватися по всьому приміщенню. Очищення печей і димоходів від сажі необхідно провадити перед початком та протягом опалювального сезону, а саме: печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі - не рідше одного разу на три місяці, печей та осередків вогню неперервної дії - не рідше одного разу на два місяці, кухонних плит і кип'ятильників раз на місяць.

 

НЕСПРАВНЕ ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ

Будь-який електроприлад, електропроводка або вимикач розраховані на певну силу струму. Якщо сила струму перевищує допустиму, відбувається нагрівання проводу, утворення електричних дуг із суттєвим підвищенням температури (до 3000°С), що, зрештою, може призвести до пожежі. Щоб запобігти цьому, слід не допускати пошкодження проводів, неправильного їх з'єднання, корозії або забруднення запобіжників, оголення, та поганої ізоляції проводів

 

.ПЕРЕВАНТАЖЕННЯ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ

Не перевантажуйте електромережу, вмикаючи одночасно багато електроприладів

Не вмикайте всі прилади в одну розетку: внаслідок перевантаження може виникнути пожежа.

 

ЕЛЕКТРОПОБУТОВІ ПРИЛАДИ

Не залишайте електропобутові прилади ввімкненими в мережу протягом тривалого часу, оскільки вони можуть перегрітися. Не забувайте, що ваша праска або щипці для завивки волосся ввімкнені в мережу: внаслідок прямого контакту з ними можуть зайнятися розміщені поряд предмети. Не користуйтеся несправними електроприладами, своєчасно знеструмлюйте їх.

 

ДОДАТКОВІ ЕЛЕКТРООБІГРІВАЧІ

Використовувати ці прилади необхідно з особливою обережністю. Не встановлюйте їх поблизу горючих предметів (фіранок, штор, покривал і т. ін.). Ніколи не залишайте ввімкнені електрообігрівачі без нагляду, не допускайте їх перегрівання.

 

РОЗРИВ ОБОЛОНКИ КІНЕСКОПА ТЕЛЕВІЗОРА

Таке буває внаслідок потрапляння повітря в його вакуумний простір. Майже завжди до цього призводить перегрівання телевізійного приймача, наслідком якого є займання всередині апарата. Щоб уникнути подібних неприємностей, слід забезпечити добру вентиляцію апарата (не можна затуляти отвори на задній панелі телевізора, встановлювати його в книжкову стінку тощо), встановлювати телевізор на достатній відстані од джерел тепла (батарей опалення й т. ін.), вимикати його за найменшої несправності (збільшення яскравості, наростання перешкод, спотворення зображення). Увага! Потріскування й поява синюватого диму засвідчують, що розрив оболонки кінескопа є неминучим. Негайно вимкніть його з електромережі.

ЯК ЗАПОБІГТИ ВИТІКАННЮ ГАЗУ?

Пам'ятайте, що ви відповідаєте за справність газового обладнання всередині власної квартири. Під час продажу будь-який газовий апарат мусить бути забезпечений інструкцією про його експлуатацію. Особа, що встановлює апарат, зобов'язана видати вам документ, який засвідчує виконання роботи відповідно до технічних вимог і правил безпеки. Гнучкі шланги повинні бути по змозі короткими. Переконайтесь, що вони щільно надіті на кран. Затискний хомут шланга повинен забезпечувати цілковиту герметизацію, але не намагайтеся затиснути його занадто сильно, позаяк можна розірвати шланг і спричинити витікання газу. Палаючий газ спалює кисень, тож необхідно, щоб у приміщенні забезпечувалася постійна вентиляція. Не затуляйте вентиляційні отвори взимку. Регулярно провітрюйте приміщення, в яких установлені газові прилади.

 

ЯК ВИЯВИТИ ВИТІКАННЯ ГАЗУ? На око. На поверхні мильного розчину, налитого вздовж газових труб, у місцях витікання газу утворюються пухирці. На слух. У разі сильного витікання газ виривається зі свистом. На нюх. Характерний запах, що його видає газ, стає відчутнішим поблизу місця витікання. Ніколи не шукайте місце витікання газу за до­помогою відкритого вогню.

 

ЩО РОБИТИ В РАЗІ ВИТІКАННЯ ГАЗУ?

Уникайте будь-яких дій, що спричиняють іскріння та підвищення температури в приміщенні. Не доторкайтеся до електровимикачів - це також може призвести до появи іскри. Видаліть із приміщення всіх присутніх. Забезпечте інтенсивне провітрювання примі­щення, відчинивши всі вікна. Припиніть, якщо можливо, подачу газу. Викличте майстра. Зайнявся газ у місці витікання. Доки газ горить, небезпеки вибуху немає. Ніколи не задувайте полум'я, тому що так можна спричинити катастрофу: газ і повітря утворюють вибухонебезпечну суміш, і за наявності джерела займання (перегрітий метал, палаючі жарини, іскри, електродуга тощо) вибух неминучий. Обов'язково викличте працівників служби газового господарства. Якщо газ горить за межами газового приладу, зателефонуйте в пожежно-рятувальну службу.

ВИТІКАННЯ З БАЛОНА ЗІ СТИСНЕНИМ ГАЗОМ

Таке витікання зазвичай виникає в місці з'єднання балона з гнучким шлангом. У разі такого пошкодження можна тимчасово накрити це місце вологою ганчіркою. Винесіть балон у двір. Гарненько провітріть приміщення. Уникайте будь-яких дій, що можуть спричинити підвищення температури повітря. Вогонь на балоні зі стисненим газом. Спробуйте закрити кран, обмотавши руки вологою ганчіркою. Якщо це неможливо (вогонь на прокладці, кран деформувався під дією вогню), не задувайте полум'я, тому що газ заповнить приміщення й утвориться вибухонебезпечна концентрація. Негайно викличте працівників служби газового господарства й пожежників-рятувальників та унеможливте займання близьких до вогню речей. Ніколи не переставляйте балон зі стисненим газом, перш ніж він охолоне.

НЕБЕЗПЕКА НА КУХНІ

Кожна четверта пожежа в житлових будинках починається на кухні. Не залишайте їжу на вогні без нагляду: якщо ви користуєтеся газовою плитою, протяг може загасити пальник, а це призведе до накопичення газу в приміщенні й до вибуху. Ніколи не виливайте в раковину палаючу олію. Не використовуйте воду, щоб погасити палаючу олію або жир, оскільки це призведе до поширення вогню. Якщо це можливо, припиніть подачу газу та знеструмте приміщення кухні. Накрийте фритюрницю, сковороду або каструлю накривкою чи вологою ганчіркою, щоб загасити полум'я. Залиште їх накритими до цілковитого охолодження олії, інакше вогонь розгориться знову. Ганчірка з цупкого полотна - це своєрідний «вогнегасник» господині, її необхідно накинути на руки, щоби вберегти їх від вогню, а потому обережно спустити на палаючу посудину в розгорнутому вигляді, не даючи їй контактувати з рідиною.

 

ЗАСОБИ ДЛЯ ЧИЩЕННЯ

Не зберігайте легкозаймисті засоби для чищення на кухні або в іншому приміщенні, де є джерело тепла. Одяг можна чистити лише на свіжому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні.

Аерозолі - це посудини зі скла, зварного тонкого металевого листа або штампованого алюмінію, які містять зріджений газ під тиском. Не допускайте нагрівання балона вище 40°С. Не розпиляйте його вміст біля відкритого вогню. Не зберігайте аерозолі поблизу джерел тепла. Не розбирайте балон і не давайте його дітям.

 

ДЖЕРЕЛО ЗАЙМАННЯ ТА ГОРЮЧІ МАТЕРІАЛИ

Не зберігайте горючі матеріали (деревину, вугілля тощо) поряд із опалювальними приладами. Ізолюйте вашу піч від підлоги. Перед топковим отвором на дерев'яній підлозі прибийте металевий лист розміром 50x70 см. Не встановлюйте джерела відкритого вогню (свічки, спиртівки та ін.) біля фіранок. Не накривайте люстри або настільні лампи папером. Не кладіть нічого на радіатори чи камінні труби. Бережіть дітей! Ніколи не залишайте їх самих без догляду. Не зберігайте в доступних для дітей місцях сірники або запальнички. Не дозволяйте дітям перебувати на кухні під час роботи обігрівальних приладів із відкритою спіраллю.

 

КУРЕЦЬ-ЦЕ ПАЛІЙ

Дуже часто пожежі виникають із провини курців. Щоб уникнути лиха, розставте в усіх кімнатах попільнички в достатній кількості. Вони мають бути місткими та призначатися тільки для недокурків. Перед тим, як витрусити попільничку у відро для сміття, переконайтеся, що в ній немає тліючих недокурків. Ніколи не куріть у ліжку! Пам'ятайте, що більшість пожеж виникає з провини курців, які перебувають у нетверезому стані.

 

БЛИСКАВКИ

Атмосферний електричний розряд — блискавка — часто стає причиною пожежі. Блискавка рідко вдаряє у будівлі, обладнані блискавковідводом. І все ж під час грози необхідно вживати у власній оселі певних заходів застороги: уникайте протягів, тримайтеся на відстані од металевих предметів та електропроводки, не доторкайтеся до електровимикачів. Установлення блискавковідводу можна довірити лише фахівцю.

 

ВОГОНЬ У ЯЩИКУ ДЛЯ СМІТТЯ

Накрийте ящик для сміття, що зайнявся, мішковиною або рядниною, щоб загасити

полум'я, й поливайте його водою в невеликих кількостях (за потужного струменя палаючі частинки можуть розлітатися навсібіч). Не можна спорожнювати палаючий ящик для сміття: приплив кисню здатний спричинити нові спалахування.

ВОГОНЬ ОХОПИВ ЛЮДИНУ

Не дозволяйте їй бігти, оскільки це посилить полум'я. Примусьте її лягти на підлогу (за потреби застосуйте для цього силу). Накрийте її пальтом або ковдрою, захистивши при цьому голову. Для того, щоб цілковито загасити полум'я, припиніть приплив повітря під захисне покриття.

ВАШЕ ПОМЕШКАННЯ ГОРИТЬ

Не забувайте, що перший ворог для вас, як і для пожежників-рятувальників, - не вогонь, а дим, який засліплює й душить.

Чого ніколи не слід робити. Боротися з вогнем самотужки, не викликавши пожежників-рятувальник в (якщо ви не впорались із займанням за кілька секунд, поширення вогню може призвести до великої пожежі). Гасити пожежу, яку не можна ліквідувати за допомогою наявних у вас засобів. Намагатися покинути приміщення через задимлений коридор або сходами (дим дуже токсичний, гарячі гази можуть обпекти легені). Спускатися по ринвах і стояках за допомогою простирадла (падіння майже неминуче). Стрибати з вікна, крім вікон першого поверху. Що слід робити... Зберігати витримку. Викликати пожежників-рятувальників. Боротися з пожежею на початковій стадії. Вжити заходів для рятування життя. 1-й випадок: виходи (коридори, сходи) не цілковито заповнені димом. Закрийте кран подачі газу, знеструмте помешкання. Позачиняйте всі двері, щоб унеможливити приплив повітря та поширення вогню. Покидайте приміщення найбезпечнішим за таких обставин шляхом. Дочекайтеся пожежників-рятувальників, щоб поінформувати їх та провести на місце пожежі. Не повертайтесь у будівлю без дозволу вогнеборців. 2-й випадок: густий дим заповнив усі виходи. Щільно зачиніть вхідні двері, позатикайте всі шпарини вологими ганчірками, щоб не допустити проникнення диму. Зволоживши двері, це - час їх опору вогню. Якщо дим уже заповнив приміщення, тримайтеся ближче до вікон – де є свіже повітря. Затуліть рота, ніс рукою або рушником.

Якщо вихід заблоковано, дотримувайтесь спокою та чекайте на пожежників-рятувальників, дізнавшись про їх присутність, подавайте сигнал: махайте яскравою тканиною, кричить.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты