Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Школи Шполянщини в ХХІ сторіччі




ПЛАН

Вступ

Школи Шполянщини після проголошення незалежності України

Історія Шполянської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1

Нові акценти в розвитку освіти в роки незалежності Української держави

Висновок

Використана література


ВСТУП

Людське суспільство одним із найвищих надбань в своєму розвитку вважає створення культури. А невід’ємним елементом культури є освіта. Наші давні предки глибоко шанували вчену людину і приділяли увагу розвитку освіти. Як відомо, першу школу в Київській Русі було створено більш як тисячу років тому ще за князя Володимира Великого.

Згодом велику славу здобули українські братські школи 16-18 століття, в яких вчилось багато знаменитих політичних і культурних діячів України. В козацькі часи більшість українців були грамотними людьми, що дуже вражало іноземців, які відвідували Україну.

На жаль, після ліквідації Української гетьманської держави в кінці 18 століття почався занепад української освіти. Через сто років більшість населення України було вже неграмотним.

Проте розвиток виробництва вимагав певної освіченості працівників, тому в 60-80-х роках 19 століття створюються початкові школи, в т.ч. і на Шполянщині.

Розвиток освіти в незалежній Українській державі, яка виникла в 1991 році, проходить в досить складних і суперечливих умовах, які неоднозначно сприймаються різними соціальними групами українського суспільства. Але пріоритетність розвитку освіти для майбутнього України нині не заперечує жодна політична сила.

Тому, розставляючи акцент в розвитку шкільної справи на перспективу, доцільно оглянутися і назад, проаналізувати розвиток освіти в минулому, щоб відкинути застаріле, але і водночас перенести в сучасну школу ті позитивні моменти в її розвитку, що були в минулому.

Зробити це можна, зокрема і шляхом узагальнення розвитку окремої навчальної установи.


Школи Шполянщини в ХХІ сторіччі

Новим пріоритетом в розвитку освіти стала президентська програма посилення роботи з обдарованими учнями. Цьому сприяв перехід з 2003/2004 н.р. на профільне навчання в старшій школі (10-11 класи), запровадження міжшкільних факультативів, ефективніше використання варіативної частини навчальних планів, а також відкриття навчальних закладів нового типу. Зокрема, в серпні 2003 р. Шполянська міська школа №3 була реорганізована в гімназію, а в серпні 2005 р. на базі міської школи №2 було відкрито ліцей з фізико-математичним та технологічним профілями. Ці заходи сприяли збільшенню числа учнів, які поглиблено вивчали навчальні предмети. А це, в свою чергу, позитивно позначилось на результатах їх виступів в обласних олімпіадах та конкурсах-захистах науково-дослідницьких робіт МАН України. Так, за останні сім років учні району 43 рази ставали призерами обласних олімпіад з базових дисциплін і 41 раз – призерами обласного етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН. Окремі учні досягали таких результатів по два і більше рази. Серед них: Шевчук Ярослав з гімназії №3 (в олімпіадах з історії і правознавства), Осадчий Владислав з Шполянської ЗОШ №1 (в олімпіадах з історії і правознавства), Ткачук Андрій з Шполянського НВК „ЗОШ І-ІІІ ст. №2-ліцей” (в секції МАН „Інформатика і електроніка”), Мельниченко Вікторія з Шполянської ЗОШ №1 (в олімпіаді з правознавства та секції МАН „Право”), Новосьолов Сергій з Шполянського НВК „ЗОШ І-ІІІ ст. №2-ліцей” (в секціях МАН „Хімія” і „Екологія”), Тітко Анна з Шполянської ЗОШ №1 (в олімпіаді з правознавства і секції МАН „Історичне краєзнавство”), Осадчий Євгеній з Шполянської ЗОШ №1 (в олімпіадах з історії і правознавства).

В 2000/2001 н.р. відбувся перехід з 4-бальної („2”, „3”, „4”, „5” балів) на 12-бальну систему оцінювання навчальних досягнень учнів.

А в 2001/2002 н.р. в школу пішли першокласники, які будуть навчатися за новими програмами 12 років.

В 2002/2003 н.р. 653 вчителі 32 загальноосвітніх шкіл навчали 7084 учнів.

Значні здобутки в навчально-виховному процесі має Сигнаївська школа, яка знаходиться в сучасній будові, спорудженій за спеціальним проектом. Педагогічний колектив проводить значну роботу по впровадженню нових методів в навчально-виховний процес, пошуку нових форм співпраці з батьками і громадськістю села. За результатами конкурсу з правового виховання школу занесено до республіканської картотеки перспективного педагогічного досвіду з питань морально-правового виховання, а з нагоди 10-ої річниці Незалежності України цю сільську школу нагороджено медаллю „10 років Незалежності України”. А в жовтні 2006 р. за участь у фіналі Всеукраїнського фестивалю-конкурсу на кращу модель сучасної сільської загальноосвітньої школи України Сигнаївський НВК Міністерством освіти і науки України, Академією педагогічних наук України нагороджено Дипломом І ступеня. Велика роль у цих досягненнях її директора Свердел Л.П., яка очолює школу з березня 1981 р. Тому закономірним є присвоєння в 2004 р. Свердел Л.П. звання „Заслужений вчитель України”.

Крім загальноосвітніх шкіл функціонує професійний ліцей. Своє існування він започаткував в с.Василькові 1 вересня 1990 р. як сільська спеціалізована середня школа-коледж з чотирма профільними групами (по підготовці агрономів, механізаторів, швей-мотористок і кухарів-кондитерів). В 1993 р. заклад було реформовано в професійно-технічне училище №44, а з вересня 2004 р. – в професійний ліцей. В цьому ж році новоутвореному ліцею передані два приміщення колишньої загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів №4 та геріатричної лікарні в м.Шполі (в районі Нижньої Дар'ївки). Впродовж цих років його директор Бурій В.В., який очолював заклад до червня 2006 р., доклав багато зусиль для його становлення і авторитету.

Тривалий час Шпола залишалась одним з не багатьох райцентрів Черкаської області, який не мав навіть середнього спеціального навчального закладу. Враховуючи потребу часу і оцінюючи ситуацію в регіоні, було прийняте рішення про відкриття в місті філії Черкаського інституту управління (нині – Східноєвропейського університету) – вищого навчального закладу недержавної форми власності, де діти навчаються за кошти батьків і підприємств. В липні 1999 р. філія прийняла перших студентів, розпочавши навчання за спеціальностями „Бухгалтерський облік”, „Економіка підприємства”, „Діловодство”.

А у 2002 р. за рішенням центрального комітету Товариства сприяння обороні України автомобільна школа (з 1961 р. займалась підготовкою спеціалістів робітничих професій) була реорганізована у вищий навчальний заклад – Шполянський технічний коледж, який почав готувати спеціалістів по обслуговуванню і ремонту автомобілів, їх двигунів та спеціалістів-бухгалтерів.

Вирішення нових завдань у розвитку освіти в кінцевому рахунку визначається кадровим потенціалом освітніх установ, наступністю в їх роботі і водночас творчим і новаторським ставленням до своєї справи.

В районі на 1 вересня 2006 р. працювало 798 педпрацівників. З них 164 вчителі мали кваліфікаційну категорію „спеціаліст вищої категорії”, 88 удостоєні звання „старший вчитель” і 28 „вчитель-методист”. Серед них виділяється група вчителів, які ось уже більше 10 років систематично показують високі результати в своїй роботі. Так вихованці вчителя історії і основ правознавства Шполянської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Шевчука В.В. більше 15 разів ставали призерами обласних олімпіад та конкурсів Малої академії наук, а він двічі ставав лауреатом обласного Всеукраїнського конкурсу „Учитель року”: в 2002 р. в номінації „Правознавство” і в 2005 р. – в номінації „Історія”. Крім того Шевчук В.В. є автором багатьох краєзнавчо-історичних робіт, зокрема, нарису „Історія Шполянського краю” та наукового дослідження „Шполянщина козацька”.

Є досягнення і у вчителів інших предметів. Так, в останні три роки займають призові місця на обласних олімпіадах та конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт вихованці вчителів Шполянської гімназії №3 Осадчого А.П., Шполянської ЗОШ І-ІІІ ст.№5 Арестової О.В.

Координуючу роль у роботі з педагогічними кадрами району відіграє методичний кабінет районного відділу освіти, який очолює 15 років Кравець В.П., що віддав справі освіти близько 50 років свого життя, відмінник освіти України, „Отличник просвещения СССР”, відзначений двома державними медалями та багатьма грамотами.

Завдяки зусиллям районного відділу освіти (завідуюча Дудник К.І. (1999-2000 р.р.), начальники Вербівський П.Є. (2000-2005 р.р.) і Дядченко Ю.О. (з серпня 2005 р. по даний час) та педагогічних колективів в останні роки в 16 школах вдалося поліпшити температурний режим в зимовий період завдяки будівництву автономних котелень, зміцнити навчально-матеріальну базу.

Особливо характерними в цьому відношенні були 2006-2007 роки, коли з ініціативи начальника відділу освіти Дядченка Ю.О. було проведено капітальний ремонт відділу освіти, придбано 250 комп'ютерів для загальноосвітніх шкіл та 4 шкільних автобусів для навчально-виховних комплексів сіл Бурти, Антонівка, Терешки та Нечаєве.

Колегією Головного управління освіти і науки обласної держадміністрації в листопаді 2007 р. за наслідками перевірки роботи відділу та закладів освіти району щодо організації профільного навчання дано високу оцінку діяльності відділу освіти, методичного кабінету та закладів освіти. Наказом Головного управління освіти і науки облдержадміністрації від 22.02.2008 р. за №61 відзначено позитивну динаміку основних показників щодо розвитку загальної середньої освіти в районі. В 2007 р. він зайняв друге місце в рейтингу серед районів області.

І на сьогоднішній день не знає зупину розвиток освіти, не дивлячись на об'єктивні і суб'єктивні перепони.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты