Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


І. Передмова




Актуальність і зміст дисципліни. Правове забезпечення інформаційної безпеки є одним із інститутів інформаційного права, що пропонується для вивчення (спецкурс) у навчальних закладах України, в т.ч. в Національному університеті державної податкової служби України. Курс передбачає вивчення складного комплексу теоретичних положень, пов'язаних з інформаційною безпекою суб'єктів господарювання, методологічних проблем, які пов'язані із визначенням національних інтересів в інформаційній сфері, дослідження принципів, об'єктів права в сфері інформаційної безпеки, основних завдань держави по забезпеченню інформаційної безпеки тощо. Курс «Правове забезпечення інформаційної безпеки» є відносно новим напрямком, що потребує подальшого дослідження, здійснення систематизації у формі кодифікації, підготовки Концепції розвитку законодавства у сфері забезпечення інформаційної безпеки в Україні. Це вимагає від студентів підвищеної уваги до змін та доповнень, що відбуваються в змісті та структурі механізму правового регулювання у сфері забезпечення інформаційної безпеки, чинному законодавстві, поглиблення їх творчої активності та самостійності при засвоєнні тем курсу.

Мета і завдання дисципліни. Навчити студентів розуміти і усвідомлювати проблеми, що мають місце у сфері забезпечення інформаційної безпеки, у процесі формування інформаційної діяльності суспільства і розбудови демократичної, правової, соціальної держави. Допомогти студентам поглибити свої знання з найбільш важливих теоретичних положень курсу, краще засвоїти якісні зміни та доповнення, що виникають у сфері інформаційної безпеки; привити студентам комплекс практичних знань та навичок, необхідних для формування в них високої професійної майстерності; глибше вивчити останні зміни та доповнення, внесені в 4 чинне законодавство з інформаційної безпеки, виробити вміння вірно застосовувати його норми до конкретних правових ситуацій.

Вимоги до знань і умінь студентів. При підготовці до семінарського заняття кожному студентові необхідно вивчити запропоновану літературу та ознайомитись з відповідними нормативними джерелами. Наявність конспектів лекцій та нормативних джерел, поряд з іншими даними, враховується викладачем при оцінюванні знання предмету.

Під час семінарського заняття як викладачу, так і студентам потрібно вести пошук найбільш активних форм і методів навчання та опанування матеріалу. Семінар, як правило, проводяться шляхом обговорення окремих, найбільш важливих питань тієї чи іншої теми, заслуховування доповідей чи рефератів з подальшим їх обговоренням. Студенти, спираючись на положення чинного законодавства, що регулюють відносин у сфері забезпечення інформаційної безпеки, розв'язують запропоновані задачі, аналізують конкретні правові ситуації, дають їм правову оцінку.

Значення дисципліни. Правове забезпечення інформаційної безпеки вивчає суспільні відносини, які пов'язані з забезпеченням економічних інтересів суб'єктів господарювання в інформаційній сфері від внутрішніх та зовнішніх загроз, а також з юридичною відповідальністю суб'єктів права у цих відносинах. В умовах розбудови правової демократичної держави необхідно глибоко знати і розуміти вищенаведене.

Міжпредметні зв'язки. Спецкурс "Правове забезпечення інформаційної безпеки" базується, перш за все, на положеннях Декларації про державний суверенітет України, Конституції України, законодавчих актах Верховної Ради, Указах Президента України, декретах та постановах Уряду держави, на відповідних положеннях інших нормативних актів, а також на теоретичних положеннях суміжних юридичних дисциплін в т.ч. інформаційного, адміністративного, фінансового, кримінального права, теорії держави і права та конституційного права України.

Форми і методи викладання дисципліни. Навчальним планом Національного університету державної податкової служби України для студентів заочного факультету з спецкурсу "Правове забезпечення інформаційної безпеки" передбачено читання лекцій, проведення семінарського заняття, самостійна робота, консультація, які є необхідною складовою навчального процесу. Крім звичайних форм проведення цих занять (обговорення окремих теоретичних питань, конкретних правових ситуацій та ін.) передбачено більш широке застосування сучасних засобів обчислювальної техніки та проведення програмного контролю. Підсумком вивчення спецкурсу "Правове забезпечення інформаційної безпеки" є залік з цієї дисципліни.

Форми і засоби проміжного і підсумкового контролю. Об'єктами контролю є діяльність студентів на семінарському занятті, а також результати виконання ними самостійних робіт:

- вивчення окремих тем;

- написання рефератів;

- написання наукових робіт;

- участь у кафедральних семінарах;

- реферування статей;

- участь у науково-практичних конференціях.

До контрольного заходу входить проміжний та підсумковий контроль. Проміжний контроль здійснюється під час проведення семінарського заняття і має на меті перевірку рівня засвоєння студентами навчального матеріалу дисципліни.

Мета семінарського заняття — поглибити і закріпити здобуті знання з теорії правового забезпечення інформаційної безпеки.

Семінарське заняття є засобом перевірки знань студентів, навичок самостійної роботи з літературою, вміння логічно викладати матеріал. На цьому занятті студенти повинні показати вміння визначати основні положення розглядуваного питання, деталізувати його зміст, робити узагальнюючі висновки. Проблеми правового забезпечення інформаційної безпеки підприємництва в Україні, її вдосконалення зобов'язують додатково звертатися до багатого досвіду західних фірм із забезпечення ними своєї економічної безпеки і методів, засобів та прийомів, які вони використовують для цього. Особливу увагу необхідно приділяти обґрунтуванню концепцій безпеки підприємництва взагалі й захисту комерційної таємниці підприємствами України зокрема. Показуючи вміння обґрунтовувати актуальність проблеми безпеки підприємництва, слід висвітлити такі питання: посилення конкуренції серед підприємницьких структур, відсутність у підприємців достатніх правових знань з організації забезпечення безпеки підприємництва та захисту конфіденційної інформації, а також юридичної літератури та наукових розробок з цієї тематики. Зауважимо, що в Україні немає єдиного органу, який би координував роботу із забезпечення безпеки підприємництва. Необхідно враховувати, що розуміння предмета дисципліни сприяє чіткому визначенню її змісту, системи і відповідно місця у професійній підготовці фахівця. При проведенні семінарського заняття оцінюються усні та письмові відповіді студентів, підготовлені ними доповіді, реферати, участь у дискусіях, вміння доводити власні думки і захищати особисту позицію.

Отримані студентами оцінки на семінарському занятті ураховуються при встановленні підсумкової оцінки з дисципліни "Правове забезпечення інформаційної безпеки".

Підготовка студентів до семінарського занять може відбуватися в таких основних формах:

- опрацювання лекційного матеріалу шляхом обов'язкового вивчення основних визначень і відповідей на питання, які надані для самостійної роботи;

- вивчення конкурентного законодавства шляхом порівняння теоретичних основ з нормативним матеріалом теми;

•- вивчення й аналіз монографій вчених-юристів, наукових статей, судової практики;

- написання реферативних робіт і складання переліку питань, які, на думку студентів, недостатньо висвітлені в літературі або на попередній лекції з метою їх чіткого засвоєння;

- самостійне конспектування найважливіших, з погляду студента, питань теми.

Реферативні роботи пропонуються з кожної теми навчальної дисципліни. Студенти вибирають питання і дають на нього змістовну доповідь, яку викладають на семінарському занятті. Мета доповіді полягає в засвоєнні іншими студентами основних аспектів конкретної теми і формуванні ними запитань, які можуть стати предметом подальшої дискусії.

З метою раціонального використання часу на семінарському занятті може бути обговорено щонайбільше два реферати. Решта часу заняття відводиться для усного опитування студентів.

Кращі реферати можуть бути рекомендовані до друку як наукові статті, подаватися на конкурси студентських наукових робіт.

Під час семінарських занять застосовують такі засоби контролю: усне опитування з питань, поставлених у плані семінарських занять, самостійної роботи, а також за допомогою теоретичних тестових завдань.

Крім усного опитування під час проведення семінарського заняття, застосовується такий засіб поточного контролю, як написання контрольної роботи, яка проводиться після вивчення курсу.

Критерії оцінювання роботи студентів на семінарському занятті:

- оцінку "відмінно" студент отримує за умови повного і всебічного розкриття теми, вільного володіння термінологією, глибоких знань використаної при підготовці літератури, наявності власної точки зору з питання теми заняття і вміння доводити її, логічного та послідовного викладу вивченого матеріалу і уміння вільно та професійно вести дискусію;

•- оцінку "добре" студент отримує за неістотних упущень при висвітленні матеріалу, неточних тверджень, не підкріплених нормативними чи іншими доказами;

•- оцінку "задовільно" студент отримує за умови розкриття питання в загальних рисах, розуміння суті питання, спроби зробити висновки, але за допущення грубих помилок, відсутності логіки викладу матеріалу;

•- оцінку "незадовільно" студент отримує тоді, коли не може правильно відповісти на поставлене запитання, не розуміє суті питання і як наслідок не може зробити висновків.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты