Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Форми здійснення функцій держави




 

У юридичній літературі під формами здійснення функції держави розуміють:

по-перше, специфічні види державної діяльності;

по-друге, діяльність, за допомогою якої реалізуються функції держави.

У першому випадку за галузевою специфікою до форм здійснення функцій держави відносять:

· законодавчу - тобто нормотворчу діяльність;

· виконавчу - управлінську діяльність;

· судову діяльність (здійснення) правосуддя; контрольно-наглядову діяльність за дотриманням законності.

У другому випадку по ознаці однорідності виділяють правові та організаційні форми здійснення функцій держави.

Під правовими формами здійснення функцій держави розумієють діяльність органів держави, зв'язану з виданням правових актів, у тому числі нормативних і правозастосовчих. Відповідно, до правових форм реалізації функцій держави відносяться: правотворча та правозастосовчу діяльність.

Правотворча діяльність — це форма здійснення функцій держави шляхом видання нормативних актів, а також шляхом новелізації, тобто прийняття нових юридичних норм, зміни або скасування застарілих норм.

Правозастосовча діяльність — це діяльність органів держави по реалізації нормативних актів шляхом прийняття актів застосування права, що є підставою для виникнення, зміни або припинення прав і обов'язків.

Правозастосовча діяльність, у свою чергу, містить у собі дві форми: виконавчо-розпорядницьку і правоохоронну діяльність.

Виконавчо-розпоряча діяльність — це управлінська діяльність органів держави, здійснювана шляхом прийняття правозастосовчих актів розпорядницького (управлінського) характеру.

Правоохоронна діяльність — це діяльність правоохоронних органів, здійснювана шляхом прийняття правозастосовчих актів, спрямованих на захист прав і законних інтересів громадян, юридичних осіб і суспільства в цілому.

До організаційних форм здійснення функцій держави відносяться:

а) регламентуюча діяльність - поточна робота організаційно-технічного характеру, спрямована на забезпечення діяльності органів держави, а саме: підготовка документів, організація різних заходів, підбір і розміщення кадрів;

б) господарська діяльність — поточна робота господарського характеру, спрямована на матеріальне забезпечення, виконання державних функцій: постачання, збут, облік, статистика і так далі;

в) ідеологічна діяльність — повсякденна роз'яснювальна робота, спрямована на ідеологічне забезпечення виконання функцій держави: роз'яснення законів, формування суспільної думки, піднесення престижу влади та інше.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты