Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Система забезпечення економічної безпеки держави




Потреба в економічній безпеці виникає тоді, коли є реальні чи потенційні загрози. Основними з них для України на сучасному етапі є:

- неефективне виробництво та структурна деформація економіки;

- низька інвестиційна та інноваційна діяльність;

- зменшення науково-технічного потенціалу;

відсутність експортно-імпортної збалансованості;

- велика різниця в рівнях доходів різних груп населення;

- тінізація і криміналізація економіки та корумпованість в державі.

Дані загрози спрямовані на наступні об’єкти економічної безпеки:

- ресурси економічної діяльності;

- матеріальні та нематеріальні грошові активи резидентів;

- запаси (особливо стратегічні), золотовалютні резерви, заощадження та фонди;

- стабільність національної валюти та платіжного обороту між домашніми господарствами бізнесом та державою;

- світові господарські зв’язки.

З метою захисту життєвоважливих інтересів держави від негативної дії загроз створюється система забезпечення економічної безпеки держави.

Система забезпечення економічної безпеки це організована державою сукупність суб'єктів забезпечення економічної безпеки, законодавства, сил і засобів, а також скоординованих і узгоджених дій і заходів щодо захисту життєво важливих інтересів особи, фірми, регіону, суспільства та держави від внутрішніх і зовнішніх загроз.

Стратегічною метою економічної безпеки є створення необхідних умов для життя і розвитку особи, соціально-економічної і політичної стабільності суспільства та збереження цілісності держави, успішного протистояння впливу внутрішніх і зовнішніх загроз.

Для досягнення цієї мети державна політика у сфері економіки повинна здійснюватись у таких напрямках:

- недопущення незаконного використання бюджетних коштів і державних ресурсів, їх перетікання у тіньову економіку;

- контроль за експортно-імпортною діяльністю, спрямованою на підтримку важливих для України пріоритетів та захист вітчизняного виробника;

боротьба з протиправною економічною діяльністю, протидія відпливу національних матеріальних, фінансових, інтелектуальних інформаційних та інших ресурсів

Система забезпечення економічної безпеки включає практичний, організаційний і ресурсний аспекти.

Практичний аспектпередбачає насильницькі та ненасильницькі дії та заходи:

1) ненасильницькі — дії та заходи, які не пов'язані з загрозою насильства проти суб'єкта небезпеки, тобто поширювача зовнішніх і внутрішніх загроз (наприклад, коли суб'єкти забезпечення безпеки йдуть на розумні компроміси; підвищення рівня духовного, економічного та науково-інтелектуального потенціалу та інше);

2) насильницькі (обмежено) — дії та заходи, які пов'язані з загрозою насильства проти суб'єкта небезпеки (правові, економічні, адміністративні й кримінальні заходи впливу щодо суб'єкта загроз);

3) насильницькі (необмежена) — дії та заходи, які пов'язані з силовими заходами проти суб'єкта при забезпеченні безпеки (для забезпечення власної безпеки громадяни удаються до незаконних засобів; забезпечення економічної безпеки держави за рахунок воєнних засобів тощо).

Організаційний аспектпов'язаний зі створенням відповідної нормативно-правової бази, необхідних власних і інших структур, прийманням участі в міжнародних системах безпеки, що в єдиному комплексі вирішують проблеми економічної безпеки. Система забезпечення економічної безпеки є складна система, тому цілком доцільно створювати та розглядати нормативно-правову базу з проблем забезпечення економічної безпеки держави з урахуванням її ієрархічності.

Із урахуванням ієрархічності системи забезпечення економічної безпеки слід розглядати також і взаємозв'язки між її основними суб'єктами.

Суб'єкт системи забезпечення економічної безпеки - фізична або юридична особа, яка прямо чи опосередковано бере участь у діяльності по забезпеченню економічної безпеки особи, фірми, регіону, суспільства та держави.

Основним суб'єктом системи забезпечення економічної безпеки є держава, яка здійснює функції в цій області за допомогою органів законодавчої, виконавчої та судової влади. Вона відповідно до чинного законодавства забезпечує безпеку кожного громадянина на території держави, а громадянам України, які знаходяться за її межами, держава гарантує захист і заступництво.

Повноваження основних суб'єктів системи забезпечення економічної безпеки визначає Конституція України та Концепція (основи державної політики) економічної безпеки України.

Організаційна структура системи забезпечення економічної безпеки також повинна комплексно забезпечуватися ресурсами. Ресурсне забезпечення базується на використанні різноманітних сил і засобів системи.

Сили забезпечення економічної безпеки включають у себе: Збройні Сили України, Службу безпеки України, органи та підрозділи Міністерства внутрішніх справ України, зовнішньої розвідки, забезпечення безпеки органів законодавчої, виконавчої, судової влади та їх вищих посадових осіб, податкової служби; Прикордонні війська України, внутрішні війська; військові підрозділи Міністерства України та служби з питань ліквідації надзвичайних ситуацій і у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, формування цивільної оборони, інші військові формування, утворені відповідно до Конституції України; органи, які забезпечують безпечне проведення робот у промисловості, енергетиці, на транспорті та в сільському господарстві; служби забезпечення безпеки засобів зв'язку й інформації, митниці, податкова поліція, природоохоронні органи, органи охорони здоров'я населення та інші державні органи забезпечення безпеки, які діють відповідно чинного законодавства.

Засобами забезпечення економічної безпеки є: політичні та дипломатичні, правові, економічні, соціальні, військові, науково-технологічні, інформаційні, кадрові, організаційні, фінансово-цільові, адміністративно-карні, фінансово-карні, кримінально-карні.

Ресурсний аспектпередбачає необхідну для захисту економічних інтересів кількість і сил і засобів у потрібному місці в потрібний час.

Таким чином, система забезпечення економічної безпеки в державі буде цілісною та збалансованою за умов впровадження ефективної державної політики, яка організаційно та ресурсно забезпечена.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты