Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Третє читання до 25 листопада. ЗУпро ДБ приймається до 1 грудня.




Рішення про місцевий бюджет до 31 грудня включно.

Якщо закон не затверджують до початку нового бюджетного року то видатки здійснюються з певним обмеженнями (тільки на цілі передбачені в законі попереднього і планового року).

Помісячні видатки не перевищують 1/12 частину видатків минулого року, забороняється проводити капітальні видатки.

Робота зі складання проекту місцевого бюджету проводиться місцевими фінансовими органами разом з податковими інспекціями, органами державного казначейства, розпорядниками коштів.

 

 

5.

Міжбюджетні відносини – це відносини між державою, АРК та територіальними громадами щодо забезпечення відповідних бюджетів фінансовими ресурсами, необхідних для виконання функцій, передбачених Конституцією і законами України.

Видатки бюджетів на здійснення повноважень поділяються на:

· Видатки на забезпечення конституційного ладу державного суверенітету, які не можуть бути передані АРК і місцевому самоврядуванню.

Підставою для існування міжбюджетних відносин є:

1) Розподіл повноважень між державною виконавчою і місцевою владою;

2) Гарантія з боку держави щодо фінансування наданих повноважень з боку держави;

3) Розмежування доходів і видатків.

Метою регулювання міжбюджетних відносин є забезпечення відповідності повноважень на здійснення видатків, закріплених законодавчими актами за бюджетами та фінансовими ресурсами, які мають забезпечувати виконання цих повноважень.

За характером взаємовідносин між бюджетами вони можуть бути:

· Договірними (бюджетне субсидіювання, бюджетні позички)

· Обов’язковими (вилучення коштів, взаємні розрахунки)

Вертикальне бюджетне регулювання має на меті забезпечувати необхідними доходними джерелами всіх ланок бюджетної системи згідно з порядком.

Зміст горизонтального вирівнювання полягає у фінансовому вирівнюванні територіальних бюджетів.

 

Існують наступні форми бюджетного регулювання:

 

1) Міжбюджетні трансферти (бюджетне субсидіювання, яке зумовлене в основному нерівномірним розвитком територій);

2) Бюджетні позички— отримання коштів на покриття тимчасового касового розриву (незбіг у часі фінансування ви­датків і надходження доходів). Раніше видавались з бюджету вищого рівня. У Бюджетному кодексі України визначено, що тепер бюджетні позички отримуються з ЄКР.

3) Вилучення коштів— явище, зворотнє дотації, тобто передача коштів бюджетного надлишку з бюджетів нижчого рівня до бюджету вищого рівня.

4) Взаємні розрахунки бюджетів —передача коштів з одного бюджету до іншого в зв'язку з перерозподілом між ними доходів чи видатків після затвердження бюджетів.

 

Міжбюджетні трансферти (найбільш поширена форма) -

це кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого.

Бюджетне субсидіювання – це передача коштів з бюджету вищого рівня з бюджетів нижчого рівня, з метою надання фінансової допомоги.

Існують такі види бюджетного субсидіювання:

1) Бюджетні субсидії (цільова, знеособлена). Наприклад, субсидії на оплату комунальних послуг.

· Бюджетна субвенція – різновид цільової субсидії, яка передбачає участь у фінансуванні нових заходів і програм бюджету, що її видає і бюджет, що отримує; (Субвенції на здійснення державних програм соціального захисту;Субвенція на виконання інвестиційних програм чи проектів тощо)

2) Бюджетна дотація – це цільова фінансова допомога на покриття дефіциту відповідного бюджету (або на покриття збитків державним, комунальним підприємствам, які виникають у зв’язку із застосуванням певної цінової (тарифної) політики).

Особливим видом субсидіювання є встановленим Бюджетним Кодексом дотація вирівнювання, яка визначається за формулою:

Ti=Li (Vi – Di)

Li – коефіцієнт вирівнювання;

Vi, Di – обсяг видатків і доходів ітого місцевих бюджетів, які враховуються при обчисленні міжбюджетних трансфертів.До складу Ді входить в основному ПДФО, а також інші збори, визначені в Бюджетному кодексі України.

Якщо трансферт додатній, то має місце дотація вирівнювання, якщо від’ємний , то з даного місцевого бюджету буде вилучення коштів до державного бюджету.

 

Згідно з Бюджетним Кодексом міжбюджетні трансферти поділяються на:

1) дотацію вирівнювання;

2) субвенцію;

3) кошти, що передаються до Державного бюджету України та

місцевих бюджетів з інших місцевих бюджетів;

4) інші дотації.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты