Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Література. 1. Конституція України: Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 черв




1. Конституція України: Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 черв. 1996 р. — К.: Преса України, 1997.

2. Аристотель. Сочинения. — М: Наука, 1983. — 240 с

3. Бердяев Н. О государстве. — Философия неравенства. — М: Наука, 1990.— 125 с.

4. Гегель Г. Философия права. — М.: Наука, 1990. — 165 с

5. Гумилев Л. В поисках вымышленного царства. — М.: На­ука, 1992. —98 с.

7. Гойман В. И. Действие права. — М: Наука, 1992. Кондратьев Р., Гернего О. Принципи права та їх роль у ре­гулюванні суспільних відносин // Право України. — 2000. — №16. —С. 12—15.

8. Монтескье Ш. Дух законов. — М: Наука, 1968. — 86 с.

9. Недбайло П. Е. Введение в общую теорию государства и права. — К.: Выща шк., 1973. — 253 с.

 

10. Радько Т. Н. Функции права // Общая теория права: Курс лекций / Под ред. В. К. Бабаева. — Н.: Новгород, 1993. —150 с.

Теорія держави і права: Навч. посіб. / А. М. Колодій, В. В. Копєйчиков та ін. — К.: Юрінком Інтер, 2002. — 368 с.

Термінологічний словник

Об'єктивне право— це система юридичних, загальнообов'язкових, формально визначених, гарантованих державою правил поведінки, які встановлюють права, обов'язки та відповідальність учасників правовід­носин і спрямовані на врегулювання та охорону суспільних відносин; тобто це по суті загальнообов'язкові юридичні правила, які не залежать від індивідуальної свідомості людини, встановлюються поза нею.

Суб'єктивне юридичне право особи— це забезпечена державою і закріплена в юридичних нормах можливість певної її поведінки, що спрямована на здійснення певних прав: тобто воно виникає на основі норм об'єктивного права і ними передбачене.

Публічне право— система загальнообов'язкових імперативних (категоричних) норм, які спрямовані на врегулювання статусу та по­рядку діяльності органів держави і відносин особи та держави.

Приватне право— система загальнообов'язкових, здебільшого диспозитивних норм, які спрямовані на врегулювання відносин між ін­дивідами.

Принципи права— це провідні засади, ідеї, які характеризують його зміст та визначають спрямованість правового регулювання; най­більш прийнятною є класифікація принципів права на загальносоціаль-ні, що поширюють свою дію на усю систему права, та спеціально-юридичні принципи як галузеві, міжгалузеві, принципи окремих інсти­тутів права.

Правові аксіомияк принципи права — це такі правові положення, які сприймаються без доведення (незнання законів не звільняє від від­повідальності тощо).

Правові презумпції як принципи права— це правові припущення (презумпція невинуватості: ніхто не може бути визнаним винним у здійсненні злочину, а також притягнутий до кримінальної відповідаль­ності інакше як за вироком суду тощо).

Функції права— основні напрями впливу права на суспільні відно­сини; найбільш прийнятним є поділ функцій права на загальносоціальні (гуманістична, інформаційна, виховна тощо) та спеціально-юридичні (регулятивна, охоронна).

Матеріальне право— сукупність правових норм, за допомогою яких держава впливає на суспільні відносини через пряме безпосереднє правове регулювання.

Процесуальне право— сукупність норм права, що регулюють від­носини, які виникають у процесі розслідування злочинів, розгляду та вирішення кримінальних, цивільних прав тощо

Навчальні завдання


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты