Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Теми рефератів. 2. Підзаконні нормативно-правові акти: поняття та види.




1.Закон: поняття та види.

2. Підзаконні нормативно-правові акти: поняття та види.

3. Судовий прецедент: поняття та місце серед інших форм права.

4. Нормативно-правовий договір: поняття та місце серед ін­ших форм права.

5. Дія нормативно-правових актів у часі, в просторі і за колом осіб.

6. Міжнародні договори: поняття та види.

7. Принципи міжнародного права як джерела права.

Питання для дискусій

1. Видатний французький мислитель епохи Просвітництва Ш. Л. Монтеск'є зазначав: «Я почав з вивчення людей і зрозумів, що усе різноманіття їхніх законів і звичаїв не зумовлено виключно свавіллям їх фантазії... Є багато речей, які керують людьми: клімат, релігія, закони, приклади минулого, правила поведінки, звичаї, і як результат усього цього, — формується загальний дух народу... Якщо справедливо, що характер та почуття серця надто різноманітні за різних кліматичних умов, то закони мають відповідати цьому розмаїттю...»

Проаналізувавши міркування Ш. Л. Монтеск'є, висловлені в йо­го славетній праці «Про дух законів» (1748), спробуйте визначити ті «неюридичні» джерела права, які, на Вашу думку, мають вирішаль­ний вплив на формування норм права. Обгрунтуйте свою відповідь.

2. Видатний український мислитель Яків Козельський у своїй праці «Філософські пропозиції» (1768) визначав закон як правило чи веління, за яким людина зобов'язана діяти через острах покарання або заради отримання нагороди. Що ж стосується тих правил, за яких людина може діяти з повною свободою, без остраху покарання або без надії отримати нагороду, то такого роду правила Я. Козельський визначав як «поради».

Спробуйте висловити власну думку щодо підходу Я. Козель-ського до змісту поняття «закон» й з огляду на це виділити най­головніші, на Вашу думку, ознаки формально визначеного права, розкривши при цьому особливі риси кожної з форм права.

3. «Право, взагалі, — святе, хоча б тому, що воно є наявне буття абсолютного поняття, самоусвідомленої свободи. Формалізм же права виникає із тих відповідних відмінностей, які існують між різ­ними рівнями розвитку поняття свободи...», — вказував видатний німецький філософ Георг Гегель у праці «Філософія права» (1820).

Поясніть, що, на Вашу думку, мав на увазі Гегель, стверджуючи, з одного боку, «святість» права, а з іншого — його «формалізм».

4. Деякі фахівці не відносять правову доктрину до юридичних джерел права, посилаючись на те, що в правовій доктрині, на їх­ню думку, не повною мірою втілюються усі ознаки, притаманні юридичному, формально визначеному праву. Проаналізуйте на­даний уривок з праці відомого представника історичної школи права Георга Фрідріха Пухти «Енциклопедія права» (1840) та спробуйте висловити свою думку з цього приводу: «Завдання на­уки полягає в тому, щоб пізнати юридичні положення в їх систе­матизованому взємозв'язку... для пізнання генеології окремих юридичних положень до їх основоположних принципів і, навпа­ки.... За такого способу пізнання можна осмислити такі юридичні положення, які приховані в дусі національного права і які не мо­жуть виявити себе ні в безпосередніх переконаннях членів наро­ду, ні у висловах законодавця, які відповідно стають зрозуміли­ми лише як продукт наукової дедукції.

Таким чином, наука являє собою ще одне джерело права по­руч з іншими, а право, яке виникло з цього джерела, є право нау­ки, або інакше, право юристів, оскільки воно виникло з діяльності юристів... право, яке живе переважно у свідомості юристів...»

Завдання для перевірки знань Питаннядля самоконтролю

1. Визначте відмінність нормативно-правового акта від нормативно-правового договору.

2. Виділіть особливі ознаки міжнародно-правового дого­вору та різних його видів (міжнародних конвенцій, між­народних угод тощо)

3. Назвіть особливі ознаки судового прецеденту, які виділяють його з-поміж інших форм права.

Якими, на Вашу думку, є ідеологічні підґрунтя для становлення таких форм права, як нормативно-право­вий акт та судовий прецедент? Обґрунтуйте свою від­повідь, використовуючи найкращі надбання світової та вітчизняної політико-правової думки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты