Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 10. Система права і система законодавства. Система законодавства України




Поняття системи права, її об’єктивна обумовленість і головні властивості. Системність як особлива властивість права. Норма права, правовий інститут, підгалузь права, галузь права, правовий комплекс як основні структурні елементи системи права; їх характеристика.

Основи і принципи побудови і функціонування системи права. Предмет і метод правового регулювання як основи розподілу права на галузі і інститути права.

Поняття і зміст системи законодавства, її співвідношення з системою права. Система законодавства України.

Систематизація нормативних актів. Кодифікація і інкорпорація. Систематизація нормативних актів Міністерства внутрішніх справ України.

Тема 11. Норми права та інші соціальні норми

Поняття соціальних норм. Види соціальних норм і їх особливості.

Поняття норми права. Норма права як елемент права. Норма права як загальнообов’язковий стандарт поведінки. Норма права і стаття нормативно-правового акту.

Види, структура і ефективність норм права.

Співвідношення і взаємодія норм права з іншими соціальними нормами.

 

Тема 12. Правоутворення та форми (джерела) права

Поняття правоутворення. Правотворчість як особлива форма соціального управління. Суб’єкти, принципи і стадії правотворчості. Правотворчість і юридична техніка.

Поняття і види форм (джерел) права, їх особливості. Нормативно-правовий акт як основна форма (джерело) права. Види нормативно-правових актів, що регулюють діяльність органів внутрішніх справ.

Дія нормативно-правових актів у часі, просторі та по колу осіб.

 

Тема 13. Реалізація норм права. Застосування норм права як особлива форма їх реалізації. Основні форми реалізації норм права в діяльності органів внутрішніх справ

Поняття, форми і методи реалізації норм права. Соціальний і правовий зміст реалізації норм права. Реалізація норм права у сфері професійної діяльності органів внутрішніх справ.

Поняття застосування норм права як особливої форми їх реалізації. Суб’єкт і стадії застосування норм права. Сутність і значення тлумачення норм права. Суб’єкти, види і способи тлумачення норм права. Акти застосування норм права.

Прогалини в законодавстві і шляхи їх усунення. Аналогія права і аналогія закону.

Особливості застосування норм права органами внутрішніх справ. Вимоги правильного застосування норм права органами внутрішніх справ. Акти застосування норм права, що видаються органами внутрішніх справ.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты