Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 8. Джерела права (4 год.)




Тема 6 Державна влада

Принципи формування державної влади. Базові ресурси влади. Властивості державної влади: легальність, легітимність, законність. Інституціалізація державної влади. Механізм держави і поділ влади. Особливості законодавчої, судової та виконавчої влади. Становлення контрольної влади. Державна влада і державна служба. Духовні засади державної влади.

ІІ. ЗАГАЛЬНА ТЕОРІЯ ПРАВА

Тема 7. Правові норми

Поняття та ознаки правової норми. Структура правової норми: гіпотеза, диспозиція санкція. Способи викладення правових норм у позитивному праві. Нормативи і нормативні правові приписи. Класифікація правових норм.

Тема 8. Джерела права (4 год.)

Багатоаспектність поняття «джерело права». Джерело і форма права. Поняття та ознаки джерела права. Класифікація джерел права. Священні книги. Правовий звичай. Судовий прецедент. Правова доктрина. Принципи права. Нормативно-правовий договір. Нормативно-правовий акт.

Тема 9. Система права і система законодавства

Система права. Інституалізація права. Правовий режим. Предмет, метод і мета правового регулювання. Правові спільноти (підсистеми). Публічне і приватне право. Матеріальне та процесуальне право. Галузі права. Підгалузі права. Інститути та субінститути права. Система законодавства. Систематизація нормативно-правових актів.

Тема 10. Суб’єкт права: поняття і юридичні властивості

Поняття і види суб’єктів права. Індивідуальні і колективні суб’єкти права. Людина (фізична особа) як суб’єкт права: правосуб’єктність і правовий статус. Праводієздатність юридичної особи. Держава як суб’єкт права.

Тема 11. Правові відносини: поняття, структура, передумови

Поняття та ознаки правовідносин. Види правовідносин. Система правовідносин. Склад правовідносин. Суб'єкти правовідносин. Об'єкти правовідносин. Суб'єктивне право і юридичний обов'язок як зміст правовідносин. Юридичний факт і фактичний склад.

Тема 12. Правосвідомість і правова культура

Поняття і складові правосвідомості. Правова культура суспільства та правова культура особистості. Поняття та шляхи правової соціалізації. Структура правової культури особистості. Рівні правової культури. Діяльнісний аспект правової культури. Поняття і засоби правового виховання. Моделі правового виховання

Тема 13. Поняття і механізм дії права

Статика і динаміка права. Загальносоціальні та спеціальні функції права. Поняття дії права. Дія права і правовий простір. Дія права і правова система. Правовий вплив і правове регулювання. Механізм правового регулювання. Механізм дії права. Правозастосовча діяльність в механізмі дії права. Правове мислення і дія права.

Тема 14. Правоутворення і правотворчість

Соціальний процес формування права (правоутворення). Поняття та види правотворчості (нормотворчості). Законотворчість і підзаконна нормотворчість. Фактори, що впливають на процеси правоутворення і правотворчості. Принципи правотворчої діяльності. Правотворчі помилки: поняття і усунення.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты