Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


IНФЕКЦIЙНI ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ЕПIДЕМIОЛОГIЯ




А. Сенсис

В. ВиСИПIIИй тиф

С. Черевний тиф

D. Бруцельоз

Е. Лептоспiроз

1338. В iнфекцiйне вiддiлеi-оiя по сту пило 8 осiб iз скаргами на головний бiль, болiочiсть у литкових м’язах, на бряк обличчя i повiк, болi у груднiй клiтцi при дихаооi, пiдвищення темпе ратури тiла до 40 °С. Всi хворi 10 днiв тому були на полiованнi i ли м’ясо Ди кого кабана. Ваш попереднiй дiагноз?

А. Лептоспiроз

В. Бруцельоз

С. Черевний тиф

D. Трихiнельоз

Е. Псевдотуберкульоз

1339. Протягом 2-х днiв хворий 50 рокiв скаржиться на болючiстъ, почер вонiння iпкiри па правiй литцi. Об’ск тивно: температура тiла 38,5 °С, збiль пiенi i болючi лiмфатичкi паховi вузли з правого боку, шкiра червона, кордо ни мiж почернонii-iням i здоровою шкi роiо чiткi, с набряк, оухирцi з гемора гiчноiо рiдпною в середиоi, пальпацiя болюча. Ваш дiагноз?

А. Екэсма

В. Сибiрка, шкiрна форма

С. Бешиха, геморагiчна форма

D. Тромбофлебiт

Е. Флегмоiiа

1340. у хворого, 56 рокiв, два днi тому з’явилися приступи болю в лiвiй половинi грудно клiтки, загальна слабкiсть, пропасниця, головний бiль. При оглядi: по ходу 4—5 мiжреберних промiжкiв злiва на еритематозному та

набряклому фонi — численоi эгрупо ванi мiхурцi 2 4 мм в дiаметрi з тiапру женою покришкою, паповненi прозо рим вмiстом. для якого 3 це характерно?

А. Герпес простий

В. Герiiес оперiзуючпй

С. Вiтряна вiсIIа

D. Стрептококове iмпстиго

Е. Бешиха

1341. Жiнка, яка повернулася з ту ристично по па другий день ви кликала “Iпвидку допомогу”. 13 анам I iе зу вiдомо, що протягом тижня тем пера- тура тiла була помiрно пiдвищеною. Скаржиться па поганий сон, апетит, здуття живота. При обстеженнi хворо виявлено, що на блiдiй шкiрi грудей i живота с розеоли. Пульс Iiормальний, але температура — 38,2 °С, гепатоспле помегалiя. Ваш поперсдi iiй дiагноз?

А. Черевний тиф

В. Висипний тиф

С. Григi

D. Ентеровiрусна шфекцiя

Е. Лептоспiроз

1342. Юнак 17 рокiв, скаржиться на головний бiль, бiль у горлi, пiдвгiщетiу температуру. Хворiс 2 днi. При огля дi: стан важкий, температура -- 38 °С, слизова ротоглотки помiрно гiперемо вана, с набряк, iiлiвчастi iiашарування на мигдаликах, пiднебiннi, язичку, якi знiмаютъся важко. Пальпаторно — пiд щелепнi лiмфатичнi вузли збiльшенi, пiдшкiрна клiтковина на пIи набря кла. Ваш попереднiй дiагноз?

А. Iнфекцiйний моноiiуклеоз

В. дифтерiя ротоглотки

С. Туляремiя, ангiнозно-бубонна форма

D. Паратонзилярний абсцес

Е. Ангiна Сiмановського — Венсана

1343. 3 дiагнозом “менiнгiт” у лi карнiо доставлений хворий М., 20 ро кiв, у станi сопору. Турбус головний бiлъ, постiйна блювота, яка не дас по легшент-iя. Вогнищевих симптомiв не мас, менiнгеальнi знаки позитивнi, температура 39 °С. На шкiрi с висип ка, розтапiована на животi, стегнах, сiдницях. Яка висипка зустрiчасться при цьому захворюваянi?

А. Везикульозна

В. Пустульозна

С. Розеольозна

D. Геморагiчпа з некрозом у центрi

Е. Папульозна з тенденцiсiо до

элиття

1344. Пацiснтка 47 р., звернулася до лiкаря iз скаргами на пiдвищення температури, болi у животi, суглобах, рiдкi випорожнення. При оглядi шкi ра звичайного кольору, с розеольоз Но-папульозна висипка на кiнцiвках, жнвiт болючий в iлеоцекальнiй дiлян цi, симптоми подразнешiя очеревини сумнiвнi, суглоби не змiненi. Випо рожiiснвя рiдкi з домiпiками слизу. Ваш по дiагноз?

А. Черевний тиф

В. Сальмонельоз

С. дизентерiя

D. Гострий апендицит

Е. Кишковий iсрсинiоз

1345. Хворий 30 рокiв, за З доби пе ред госпiталiзацiсю в м’ясо домаш

ван наростаючу слабкiстъ, пудоту; до лiкаря не звертався. В день огляду скарги на сухiсть в ротi, змiiiи голосу, погiршення зору: подвосоiя предме тiв, нечiткi контури, закреп. Який пер шочерговий метод лiкування?

А. Глюкокортикостеро

В. Регiдратацiйпа терапiя

С. Антибiотикотерапiя

D. Серотерапiя

Е. Iмунокорегуюча терапiя

1346. В iнфекцiйне вiддiлення по ступив хворий 30 рокiв у нажкому ста- iii (гiповолемiчний шок III ступеня, судоми кiнцiвок) з пiдозрою на саль монельоз. Що з перерахованих нижче засобiв ненiдкладтiо догiомоги с пай бiльш адекнатним?

А. Введення нативно плазми

В. Мезатон

С. 5 % роэчин глтокози з рибокси ном внутрiшньоненно крапельно

D. Кортикостеро у iн’скцiях

Е. Струменеве введения сольових розчинiв

1347. Хворий 25 рокiв, заiiедужав гостро, коли з ознобом пiдвищилася температура до 39,7 °с, з’явовся голов- ний бiль у лобно-скроневих областях, бiль в очвих яблуках, згомота у всьому тiлi, закладенiсть носа. На 2-й день хвороби присднався сильний сухий капiель, була iiосова кровотеча. Об’ск тивно: яскрава, розлита гiперемiя сли зоно ротоглотки, одшiкЧiп петехП, дрiбна зернистiсть па м’якому гiiдiе бiннi. У легенях диханяя жорсткувате, хрипи не вислуховуються. Найбiльш

нього копчення. Працював, але вiдчу

iмовiрний дiагноз?

А. Аденовiрусна iiiфекцiя

В. Грип

С. Ентеровiрусна iнфекцiя

D. ЛегIтоспiроэ

Е. Сипний тиф

1348. Хворий 19 рокiв, занедужав гостро, коли пiдвищилася температу ра до 39,2 °С, э’явилося покашлюван ня, эакладенiсть носа, нежить, болi у м’яэах, суглобах. На 3-й день хвороби приедналася дрiбна элита висипка на тулубi, кiнцiвках, гiперемiя i набря клiсть кистей i стон. При обстеженнi виявленi генералiэована лiмфоадено iiатiя, гiперемiя мигдаликiв, эбiльшена печiнка. Попереднiй дiагноэ:

А. ЕСНО-екэантема

В. Грип

С. Iнфекцiйний мононуклеоз

D. Псевдотуберкульоэ

Е. Сипний тиф

1349. у хвороГi ранком виникла ну дота, неприсмнi вiдчуття в животi, од нократна блювота, сухiсть у ротi. Уве черi вiдэначила наростаючу загальну слабiсть, двоiння предметiв перед очима, утруднення при ковтаннi твер до жi. При оглядi виявлений птоэ, мiдрiаэ, анiэокорiя, вiдсутнiсть блю вотного i глоткового рефлексу, сухiсть слизових. Напередоднi ввечерi була ситна вечеря э консервованими про дуктами й алкогольними напоями. Попереднiй дiагноэ?

А. Ботулiэм

В. Харчова токсикоiифекцiя

С. Отрусння невiдомою отрутоiо

D. Гостре порушення моэкового

про во об iгу

Е. Полiомiслiт

1350. У хворого, 30 рокiв, эахворiо вания почалося э пiдвищення темпе ратури до субфебрильних цифр, не здужання. У наступнi днi стан погiр шувався. До 5-го дня хвороби темпе ратура досягла 39,5 °С, тривав помiр ний головний бiль. При надходжешii в стацiонар стан важкий. Блiдий, мля вий. Язик сухий, у центрi обкладений сiрим нальотом. Живiт тюмiрно розду тий, болючий у правiй клубовiй облас тi. Виявлена гепатоспленомегалiя. По переднiй дiагноз:

А. Бруцельоз

В. Сипний тиф

С. Черевний тиф

D. Сенсис

Е. iерсинiоз

1351. Поеднання втрати маси тiла, пiтливостi, рецидивуючого афтоэно го стоматиту i оперiзуючого герпесу, лiмфоаденопатi доэволили лiкарю припустити у хворого ВIЛ-iнфекцiю. При додатковому обстежешii може бути виявлено:

А. Збiльшення спiввiдношеввя Т4/Т8 лiмфоцитiв

В. Эменшення спiввiдношення Т4/Т8 лiмфоцитiв

С. Эрушення нейтрофiльноi фор мули влiво

D. Гiпереоэинофiлiю

Е. Лiмфомоноцитоэ

1352. Хворий 30 рокiв, скаржиться па болi внизу живота нападоподiбного характеру, частi рiдкi випорожяення до 10 раэiв у добу. У першi З дяi була висока температура, э 2-го дня хворо би — рiдкi незначнi випорожнеiшя з домiшкою слизу, При пальпацй вияв лена болючiсть усiх вiдрiзкiв товстого кишечника. Сигма спазмована. Попе реднiй дiагноз?

А. Холера

В. Кишковий амебiаз

С. Сальмонелъоз

D. Шигельоз

Е. Балантидiаз

1353. У хворо Р, робiтницi свино ф ерми, на тлi повного здоров’я знена цька з’явився озноб, пiдвищилася тем пература до 39,9 °С, виник ii-iтенсив ниЙ головний бiль, нудота. Наступно го дня вiдзiiачила болi у м’язах нижнiх кiпцiвок, почалася носова кровотеча. При надходженнi, на 3-й день хворо бп, стан важкий. Обличчя гiперемова пе, склерит, субiктеричнiсть склер. Печiнка + З см. добовий дiурез — 700 мл. Попереднiй дiагноз?

А. Геморагiчна лихоманка з нирко вим синдромом

В. Вiрусний гепатит А

С. iсрсинiоз

D. Грип

Е. Лептоспiроз

1354. У лiкаря реанiмацiйного вiд дiлення при плановому обстеженнi виявлене пiдвищення рiвня АлАТ до 2,8—3,4 ммоль/лхгод., збiльшення пе чiнки на 2 см. Бiлiрубiн у межах норми. Хворим себе не вважас. Запiдозрено вiрусний гепатит. Який вiрусний гепа тит найбiльш iмовiрний у хворого?

А.С

В.в

с.А

D

1355. Хворий 20 рокiв ггротягом 3-х днiв скаржився на нежить i певеликi болi в горлi. Пiсля переохолоджен ня стан рiзко погiрвшвся: раптовий озноб, пiдвшцення температури до 40 °С, головний бiль. На шкiрi нижпiх кiнцiвок, тулуба i сiдниць рiзноi вели чини i неправильно форми геморагiч на висипка з цiанотичпим вiдтiнком. свiдомiсть эбережена. Меi-iiнгеальнi знаки вiдсутНi. Попереднiй дiагноз?

А. Лептоспiроз

В. Грип

С. Сипний тиф

D. Геморагiчна лихоманка

Е. Менiнгококова iнфекцiя. Менiн гококцемiя

1356. Хворий 30 рокiв, занедужав гостро, коли з ознобом пiдiшпщлася температура до 39,9 °С, з’явився бiль в епiгастралънiЙ областi, багаторазова блювота, через 30 хвилин — частi, ряс нi, пiнистi, з неприемним запахом ви порожнення. На 3-й день хвороби эменшилася кiлькiсть сечi. Який дiа гноз найбiльш iмовiрний?

А. Холера

В. Шигельоз

с. Сальмонелез

D. Ротавiрусний гастроентерит

Е. Ешерихiоз

1357. Дитина 4 рокiв, не щеплена. 2-й день хвороби. Скарги: кашель, не- жить, температура — 38,1 °с. Млява. Шкiра без висипки. Кон’юнктиви гi перемованi. Енантема на небi, на сли зовiй щiк — бiлуватi точки з вiнчиком гiперемiГi. У легенях — жорстке дихан ня. Найбiльш iмовiрний дiагноз?

А. Ентеровiрусна iнфекцiя В. Краснуха

С. Скарлатина

D. Кiр

Е. Гршз

1358. Дктина 8 рокiв. Хворiс 9 днiв. Скарго па слабкiсть, головной бiль, безсоння. Температура до 3-го дня хвороби досягла 38,5—39,5 °С. Блiда. На шкiрi живота три розеоли. Язик обкладений. Живiт помiрно роздутий. Збiльшена печiнка i селезiнка. Яке за хворювання найбiльш iмовiрне?

А. Черевний тиф

В. Iсрсянiоз

С. Iнфекцiйний мононуклеоз

D. Сеисис

Е. Лептоспiроз

1359. Хворий 15 рокiв, доставлений у лiкарню зi скаргами на ПРИСТУПИ ядухи, бiль у горлi. Об’сктивно: пульс прискорешй. Обличчя блiде. Вiдмiча сться цi аноз губ, носогубвого трикут пока. днхашiя затруднено. Вдих су ароводжусться свистячим шумом. В диханнi приймас участъ допомiжна мускулатура. В ротоглотцi слизова гiперемована з цiапотичним вiдтiнком. Мигдалики збiлъшенi, поширенi бiлу ваТо-сiрi плiвчастi нашарування, якi важко знiмаються, оголюючи крово точиву слизову, погано знiмаютъся шпателем. У даного хворого Провiд ним фактором у розвитку гостроГi ди халъно недостатпостi с:

А. Ураження дихального центру

В. Спазм мускулатури гортанi

С. Фiбринозне запалення гортанi

D. Набряк слизово оболонко гор танi

Е. Парез дихально мускулатуро

1360. Хворий 18 рокiв, оостуоов у лiкарiiiо па 8 день захворiовжшя з скаргами на лихомаоку, слабкiсть, без сонвя, незначний б у Правiй здух випнiй дiляпцi. При оглядi: Ё — 39,7 °С, пульс - 85/хв. Шкiра блiда, па шкiрi живота одиничний розеолъозш4й вв сии. Язик сухий, обкладений нальотом з вiдбитками зубiв на боковiй поверх нi. Живiт м’який, безболiсний при пальпацй, помiрно здутий. Возначасть ся симптом Падалки. Печiнка на 3 см нижче реберноi дуги. Пальпусться край селезiнки, Передбачений дiагноз Iiiдтверджений видiлеiiням гемокуль тури. В патогенезi даного захворювао ня Провiдним с:

А. Стимулювання токсином аденi латциклазно системи ентероцигiiв

В. Проникненоя збудiшка в епте роцити тонкого кiiшечнику

С. Проникнення i розмоожеооя збуднока в геоатоцотах

D. Проiвiкневня збудника в евдо телiоцити кровоносних судно

Е. Проникнення эбудника в лiмфа тичнi утворення тонкого кишечоока

1361. Хворий 16 рокiв, ооступив у лiкарню на 9 день хвороби. Захворю вания пов’язус з вживанням недостат ньо прожареноГi свинини. Захворюван ня почалось з появи периорбiтальних набрякiв, пропасницi. При оглядi: тем пература — 38,5 °С Обличчя одутле. Рiзко выражений набряк погзiк. Паль пацiя м’язiв кiнцiвок, тулуба викликас

рiзку болючiсть. В аналiзi кровi: Л — 20,0х10 е —40%. Вкажiть етiологiю захворювання.

А. Опiсторхiси

В. Сальмонели

С. Аскариди

D. Ехiнококи

Е. Трихiнели

1362. Хвора К., 35 рокiВ, поступила в лiкарню на третiй день хвороби з скаргами на слабкiсть, дво в очах, зниження гостроти зору, порушення ковтання. Захворювання почалось з нудоти, двократлого блювання, посла блеiшя випорожнень. Напередоднi iла консерВованi гриби, Одночасно захво рiВ чоловiк хворо у якого з’явились аналогiчнi скарги. При оглядi: темпе ратура — 36,7 С. Стан тяжкий. Адина мiчна. Шкiра блiда. Голос гугнявий. Виражений птоз. Мiдрiаз. Анiзокорiя, дiплопiя. Язик сухий. Живiт м’який, безболiсний при пальпацi Метео ризм. Печiнка та селезiнка не збiльше нi. В патогенезi даного захворювання провiдне значения мас:

А. Проникнення збудника в лiмфо длi утворення тонкого кишечника

В. Стимуляцiя екзотоксином аде нiлатциклази

С. Проникнення эбудника в енте роцити

D. Порушення передачi нервового iмпульсу

Е. Проiiикнення та фiксування эбудника у нейроiIах продонгувато го мозку, гiпокампа

1363. Хворий 47 рокiв, звернувся до лiкаря на 7 день хвороби. Захворiв

гостро: пiсля ознобу пiдвищилась тем пература тiла до 40 0 котра трима лась до 7 годин, пiсля чого рiзко пони зилась iз послiдуючим профузним по том. Подiбних приступiв, котрi повто рiовалисъ через день, було три. Два тижнi тому прибув iз Африки. При оглядi: шкiра блiда. Склери субiкте ричнi. Значно збiльшенi печiнка i се лезiнка. Чим обумовлеi-тий розвиток приступу пропаслицi при даяому за хворюваннi?

А. Гаметоцитами

В. Тканинною шизогонiсю

С. Дiсю екзотоксиi-Iу эбудлика

D. Дiсю ендотоксину збудника

Е. Еритроцитарною шизогонiсю

1364. Хворий 27 рокiв, на 2 день хвороби скаржиться на лестерплий головний бiль, багаторазове блюван ня. Об’сктивло: температура — 39,5 °С, пульс — 120/хв., АТ — 130/80 мм рт. ст. Стан тяжкий. При свiдомостi. Адина мiчний. В лiжку займас вимушене по ложення iз закинутою головою. Шкiра без висипу. Виражевi ригiднiсть м’язiв потилицi, симптоми Кернiга, Бру дзинського. Чим обумовлелий провiд ний синдром захворювання?

А. Враженля ядер черелномозко них нервiв

В. Лiкворна гiпотензiя

С. Лiкворла гiпертелзiя

D. Крововлливл в ладнирковi залози

Е. Гiпертермiя

1365. Хворий 27 рокiв, доставле ний на 2 день хвороби iз скаргами на виснажливий головний бiль, багато

iна

раза рату

80/. дом вим гол сiдн висi ригi Кер леш

i

(

г

Е

г

в лi гам:

бол рiв гол хво тин жо Эс бол Ал1 бiлi

вал

разове блювання. Об’сктивно: темпе ратура 37 °С, пульс 120 /хв., АТ

80/50 Мм рТ. ст. стан тяжкий. При свi домостi. Адинамiчний. В лiжку займас вимушене положения iз закинутою головою. На шкiрi нижнiх кiнцiвок, сiдниць, тулуба зиачний геморагiчний вмсип з некрозами у центрi. Виражена ригiднiсть м’язiв потилицi, симптоми Кернiга, Брудзинського. Чим обумов лено зниження артерiального тиску?

А. Iнфекцiйпо-токсичний шок

В. ДВЗ-синдром

С. Гiперпродукцiя iмуiгоглобулiнiв класу Е

D. Зневодпенця

Е. с набухагiня- набряку

головного мозку

1366. Хворий 27 рокiв. Поступив в лiкарвю на 8 день хвороби iз скар гами на зниження апетиту, нудоту, болi в суглобах, жовтяницю. Захво рiв поступово: з’явились слабкiсть, головний бiль, зник апетит. На б день хвороби помiтив темну сечу. Об’ск тивно: стан важкий. Шкiра та склери жовтушнi. Живiт м’який. Печiнка на З см реберно дуги, помiрно болюча при пальпацi Аналiз кровi:

АлАТ 8,5 ммоль/(лжгод.), загальний бiлiрубiн — 180 мкмоль/л, зв’язаний - 125 мкмоль/л. Чим обумовлена пере вага зв’язаного бiлiрубiну у кровi?

А. Порупiеiшям зв’язуваНня вiль ного бiлiрубiну гецатоцитами

В. Поруiвенням видiлення эв’яза ного бiлiрубiну гепатоцитами

С. Пiдвищеним гемолiзом еритро

D. Порушенням захвату вiльного бiлiрубiну гепатоцитами

Е. Наявнiстю механiчно iiерешко ди для вiдтоку жовчi

1367. Чоловiк 25 рокiв, звернувся в медпункт з травмою (рiзана рана руки); триразово щеплений правцевим ана токсиком; з моменту останнього тцеп ления пройшло З роки. Як здiйснити екстрену гiрофiлактику iтравця?

А. Нiчого не вводитк

В. 0,5 мл АП—анатоксiшу

с. 0,5 мл АП-анатоксину i 250 мо

ппл1

D. 1,0 мл АП-аватокспну i 3€Ю0 мо

ппс

Е. зооо Мо ппс

1368. Пiсля дня народження у 3 iз б гостей ка наступ ний день З’ЯВi4ЛИ- ся симптомн гастроевтерцту, а через декiлька годин — порушент-iя ковтакня i зору. Який iз продуктiв, якi лк гостi, мiг бути фактором кередачi iвфекцй для даного захворюваккя?

А. Фаршированi яйця

В. Вiдбивнi котлетк

с. Ковбаса варека

D. Маркнованi гриби

Е. салат зi свiжих

1369. Хворий 24 рокк, скаржиться ка загальну слабiсть, головокружi ния, пiдвкщекня температурк до 37,5 ос, болi в горлi, набряк шгй, збiльшгецтiя кiдщелегших лiмфовузлiв. При огля дi — слизова ротоглоткк набрякла та цi анотична, мигдалики збiльшенi, вкритi плiвкамк, що поiпкрюоться за х межi, знiмаються важко. Яккй осковкв й ме хацiзм розвитку дацого захворюваккя?

цитiв

А. Бактсрiсмiя

В. Дiя бактерiального ендотоксину

С. Алергiчний

D. Накоiтичення недоокислених

продуктiВ

Е. дiя бактерiального екзотоксину

1370. Хворий 32 рокiв, скаржиться на частi водянистi випорожнення до ЗО разiв на добу, повторну блювоту, м’язову слабкiсть, осиплiстъ голосу, пе рiодичнi судоми без втрати свiдомостi. При оглядi — температура 36,0 °С, шкiра суха, тургор знижений. Яка основна причина виникнення судом?

А. Гiпохлоремiя

В. Гiпокалiсмiя

С. Гiiдвищеiiий вмiст ЦАМФ

D. Метаболiчний ацидоз

Е. Пiдвшцена збудливiсть нервово

с истеми

1371. Хвора 72 рокiв, захворiла го стро з появи головного болю, рiзко слабостi, температура — 39 ос. 3 4-го дня почала марити. На 5-й день з’я вився висип. Обличчя гiперемоване, набрякле, склерит, кон’юнктивiт. Язик збiлъшений, висувасться поштовхопо дiбно, На шкiрi тулуба i кiнцiвок ряс ний розеольозно-петехiальний висип. Пульс — 130 /хв. АТ — 110/70 мм рт. ст. Глухiсть тонiв серця. Печiнка збiлъше на на 2 см. Пiд час Вiтчизняно вiйни вся сiм’я хворiла на висипний тиф. Яке захворювання можна запiдозрити?

А. Менiнгококова iнфекцiя

В. Черевний тиф

С. Хвороба Брiлла

D. сепсис

1372. студен-г 20 рокiв, лiкував ся з приводу ГРЗ амбулаторно про тягом З днiв у зв’язку з пiдвищенням температури до 38 ос. При черговому оглядi — скарги на погiршення апети ту, наростаючу втому при iiормальнiй температурi i вiдсутнiх катаральних проявах верхпiх дихальних гпляхiв. Лiкар виявив збiльшеiiня i помiрi-iу болiочiсть печiнки. В групi були ви падки вiрусного гепатиту А. Який ме тод дослiдження дозволить виявити причину даного стану?

А. Визначення активвостi амiно трансфераз кровi

В. Визначеппя бiлiрубiну кровi

С. Визначеiiтiя кiлькостi бета-лiгiо проте

D. У3д печiпки

Е. Iмунофлюоресцеiiтiiедослiджен ня i тосогл откового эми ву

1373. Хворий 25 рокiв, поступив в iнфекцiйi-iу лiкаршо зi скаргами на болi в низу живота, частi рiдкi инно рожневвя, спочатку кашового харак теру, потiм мiзернi зi слизом i кров’ю у виглядi “ректального плювка”. Живiт при пальпацй м’який, болючий в дiлян цi сигмоподiбно кишки, виражепий сгiазм. З боку iнших органiв патологй не виявлено. Який метод дiагностики вирiшальний у постановцi дiагнозу?

А. Копрологiчоий

В. Бактерiологiчний

С. Загальний аналiз кровi

D. Визначення амiтотрансфераз

кровi

Е. У3Д оргаiiiв черевно гiорожнинп

1374. Хворий 37 рокiв, постуввв у iiiфекцiйну лiкарiiiо па третю добу вiл

Е. Iсрсинiоз

початку хвороби в дуже важкому станi. За два тижнi до того перебував у ‘идП. Скаржиться на високу гарячку i рiзку загальну слабiсть, силький бiль у нах вовiй дiлянцi. Об’сктивно: свiдомiсть затьмарена, температура 41 °С, в пра вiй пахвовiй дiлянцi пакет iз збiльше них, спаяних лiмфовузлiв, нерухомий, ЩIЛЫII4Й, нечiтко контурований, дуже болючий, шкiра над ним почерВонiла. Через добу виник бiль у правiй дiлян цi грудно клiтки, кашель з кривавим харкотинням. Хворий марить. Який найбiльш iмовiрнкй дiагноз?

А. Сепсис

В. Чума

С. Туляремiя

D. Сибiрка

Е. СНIД

1375. дiвчина 18 рокiв, не щеплена, захворiла гостро: незначнi нежить, ка шель, болi в животi, послабленi-iя ви порожнень — 2—З рази, температура — 38,5 °С. до третього дня катаральнi явища зникли, температура — 36,6 °С. На четвертий день хвороби — слабiсть в правiй возi. Об’сктивно: активнi рухи в нозi вiдсутнi, пасивнi — болючi, чутливiсть збережена. М’язи стегна млявi, болiочiсть по ходу нервових стовбурiв. Колiнний i ахiлловий реф лекс на правiй нозi не викликаються, симптом трик позитивкий. У кровi: Л - 4,2х10 ШОЕ — б мм/год. Попереднiй дiагкоз?

А. Клiщовий еiщефалiт

В. Полiнейропатiя

С. Ботулiзм

D. Енцефаломiслiт

Е. Полiомiслiт

1376. Хворий 50 рокiв, госпiталiзо ваний у тяжкому станi зi скаргамв на озноб, високу температуру тiла, сухiстI) у ротi, багаторазове блювання, болi в епi гастрй, частi ВОДЯН истi вв ворож i-iення з неприсмним запахом, брул но-зеленого кольору, пiнлстi. Язв к та шкiра сухi, АТ — 80/40 мм рт. ст. Яка невiдкладоа допомога хворому?

А. Внутрiшньовенне введення со льових розчкнiв

В. Переливання свiжозаморожено плазми

С. Призначення полiглiокiву

D. Симнатомiметики

Е. Гемосорбцiя

1377. Хворий 30 рокiв, захворiв го стро, коли з’явились частi водянистi випорожнення, потiм рясна блювота без нудоти, спрага. Об’сктивIIо: тем пература тiла — 35,4 °С. Стан важ кий, шкiра холодна. Тургор тканит-i та еластичнiсть ш кiри значно з н-н вженi. Риси облвччя загостревi. Голос си плий, акроцiаноз. Пульс — 1З0/хв, слабкий. АТ — 60/30 мм рт. ст. Язик сухий. Живiт запалий, веболючий, при пальпацй виражепе гуркотiння в кишечнику. Анурiя. Вкажiть пай бiльш iмовiрний дiагноз:

А. дизентерiя

В. Салъмокельоз

С. Холера

D. Ротавiрусний гастроентерит

Е. Харчова токсикоiнфекцiя

1378. Хворий 38 рокiв, захВорiв го стро: з’явились неодноразова блювота з домiiпками жi, бiль в епiгастрй, во дянистi випорожнення зелепуватого кольору, пiдвищення температури до 39 °С. Об’сктивно: стан важкий. Тяг пучi бол в м’язах нижнiх кiнцiвок. Ви ражена блiдiсть, акродiаноз, Пульс 120/хв. частий. АТ 80/60 мм рт. ст. Тони серця приглушенi. Язик сухий, обкладений бiло-коричневим нальотом. Живiт здутий, болючий в епiгастральнiй та iлеоцекальнiй об ластях. За 12 годян до захворiовання в холодець. Вкажiть найбiльш iмовiр ний дiагпоз:

А. Вiрусний гастроентерит

В. Холера

С. дизентерiя

D. Сальмонельоз

Е. Ешерихiоз ??????

1379. Хворий 36 рокiв, сантехнiк, скаржиться на сильш головi-п4й бiль, загальну слабкiстъ, безсоння, гарячку до 39 ос. Захворiв поступово. Об’ск тивно: iпкiрнi покриви блiдi, на животi одингiчнi розеоли. Язик з вiдбитками зубiв та бiлим нальотом, крат та кiнчик чистi. Метеоризм. Збiльшеiii печiнка i селезiнка. Притуплення перкуторного звуку в правiй зДухвинНiй дiлянцi. Пульс — 70/хв. АТ 100/60 мм рт. ст. В легенях — розсiянi сухi хриiiи, жор сткувате дихання. Аналiз кровi: Л — 3,1х10 ШОЕ — 25 мм/год., е О %, п/я-9%,с/я-51%,л -31%,м-5%. Вкажiть i-iайбiльш iмовiрний дiагноз:

А. Висипний тиф

В. Черевний тиф

С. Пiгевмонiя

D. Лептоспiроз

Е. Сепсис

1380. Хвора 52 рокiв скаржиться на слабкiсть, головний бiль, високу тем-

пературу до 39,4 ос в розни рання i тупий бiль в правiй гомiлцi. За хворiла гостро день тому, коли з’явив ся сильний озноб, висока температура, почервонiння i набряк шкiри право гомiлки. Об’сктивно: хворiс епiдермо фiтiсю право стуннi. Стан середньо важностi. Шкiра право ГОМ iлКИ рiзко гiперемована, набрякла, с гтухирi дiа метром 2—3 см, ваповоеоi гiрозороiо рiдивою. Зона гiперемй рiзко окресле на у виглядi ЯЗИК полуМ’я”, болiоча. Паховi лiмфовузли справа збiльшепi, болючi. Аналiз кровi: Л 12,6х10 ШОЕ—42мм/год.,е--0%,п/я— 10%, с/я —73%, л — 11%, м — 4%. Вкажiть пайбiльш iмовiрний дiагноз:

А Сибiрка

В. Еризипело

С. Бешиха гIраво гомiлки

D. Флегмона

Е. Тромбофлебiт

1381. Хвора 29 рокiв, пе щеплена, скаржиться на пiдвищешIя темпера тури до 38 °С, голонвий бiль, слабкiсть, бiль в горлi, яка посилюсться при ков таннi. Захворiовання нОчалось гостро 2 днi тому. Об’сктивно: блiдiсть шкiр них покривiв. Пульс 110 па хввлину. Тони серця приглушенi, особливо пер ший. Нiжний свстолiчний шум. АТ — 100/65 мм рт. ст. Мигдалики, м’яке пiднебiпня, язичок набряклi. На по верхнi мигдаликiв, бiльше справа, блi до-сiра плiвка, яка поширена за х межу, важко зпiмасться, щiльна. Регiо нарнi лiмфовузли збiльгпенi, бiлъше справа, помiрпо болiочi, С набряк пiд шкiрно клiтковини, який доходить до середини ши Вкажiть найбiльш iмо вiрний дiагпоз:

А. Паратонзилярний абсцес

В. Ангiна

С. Iнфекцiйний мононуклеоз

D. дифтерiя ротоглотки

Е. Гострий лейкоз

1382. Хвора 41 року звернулася до лiкаря на другий день захворювання зi скаргами на загальну слабкiсть, пiдви щення температури тiла до 38—39 °С, рiдкi випорожнення до 4—6 разiв на добу зелетiуватого кольору зi слизом, повторну блювоту, бiль у надчеревнiй дiлянцi i бiля пупка. Стан середньо важкостi. iiiкiра блiда. Пульс — 92/хв, АТ — 105/75 мм рт. ст. Язик обкладе ний. Живiт при гiальпацй болючий в надчеревнiй i правiй здухвиННiй дiлян ках. Яке обстеження необхiдно провес ти хворому?

А. Ректороманоскопiя

В. Копрологiчне дослiдження ви порожнень

С. Бактерiологiчне дослiдження ви порожнень

D. УЗд органiв черевно порожнини

Е. Вiрусологiчнi дослiдження ви п орожне н ь

1383. Хворий 43 рокiв, поступив на 3-й день захворювання зi скаргами на скутiсть жувальноi мускулатури, за гальну слабкiсть, головний бiль, на пругу м’язiв тулуба та рiдкi нетрива лi судоми м’язiв снини. Об’сктивно: температура тiла 37,6 °С. Свiдомiсть ясна. Обличчя амiмiчне. Шкiра воло га, трпзм, топiчнс напруження м’язiв. АТ — 110/60 мм рт. ст. Пульс — 102/хв. За 10 днiв до захворювання, працю ючи в полi, отримав травму гомiлки з

ушкодженням шкiри. Найбiльгя iмо вiрний дiагноз:

А. Сказ

В. Правець

С. Епiлепсiя

D Отрусння стрихнiНом

Е. Менiнгiт

1384. Хвора 25 рокiв, захворiла во стугiово: температура — 37,5 ОС помiрпi головний бiль та нежить, бiль у горлi. до лiкаря не зверталась, лiкувалась само стiйно. На 7-й день захворюванвя стан погiршився: двiчi блiовання, Ё — 38,5 ОС головний бiль посилився. Вiдмiчасться свiтлобоязнь, ригiднiсть потиличних м’язi в, незначво виражеыi симптоми Кернiга, Брудзинського. Застосування якого методу с найбiльш обгрунтова ним для дiагностики ускладнення цьо го захворювання?

А. Серологiчне дослiдження

В. Бактерiосконiя “товсто краплi”

С. Загальний аналiз кровi

D. Вiрусологiчнi дослiдженвя эми вiв з носа та глотки

Е. Люмбальна пункцiя

1385. Хворий 25 рокiв, звернувся до лiкаря на третiй день хвороби зi скаргами на висипання на губах, кри лах носа та вухах, бiль i печiвня в мiс цях цих висипань. Об’сктивно: темпе ратура — 37,7 О На незмiненiй вiкiрi верхньо губв, крил носа, вушттих ра ковин с везикули розмiром 1—2 мм iз груповим роэташуванням. Про яке за хворювання варто думати?

А. Герпетична iнфекцiя

В. Бешиха, бульозна форма

С. Сибiрка

л

D. Екзема

Е. Стрептодермiя

1386. Хворий Н., 17 рокiв, звернув ся до лiкаря на 4 день хвороби зi скар гами на головний бiль, утруднення Но сового дихання, бiль у горлi. При огля дi: Т — 39,4 °С, пульс — 92/хв. Пальпу ються збiльшенi лiмфатичнi вузли ши пахвовi та паховi. Мигдалики збiльше нi, покритi бiлим нальотом, який легко знiмастъся шпателем. Збiльшенi печiн ка та селезiнка. Якi змiни в аналiзi кро вi пiдтвержують попереднiй дiагкоз?

А. Лiмфоцитоз, мопоцитоз, наяв нiсть вiроцитiв

В. Ретикулоцитоз

С. Еозинофiлiя

D. Наявнiсть бластних клiтин

Е. Нейтрофiлыиий лейкоцитоз

1387. Пацiснт, 35 рокiв, що занеду жав гостро, скаржиться на iнтенсивний головний бiль, бiль у м’язах нижнiх кiнцiвок, пiдвпщення температури до 39 °С. Об’сктивно на 4-й день хвороби:

стан важкий. Обличчя гiперемоване. Шкiра i склери жовтяничнi. Збiльше на печiнка i селезiнка. дiурез зниже ний. Найбiлъш iмовiрний дiагноз?

А. Iсрсинiоз

В. Вiрусний гепатит А

С. Лептоспiроз

D. iнфекцiйний мононуклеоз

Е. Трихiнельоз

1388. у стацiонар протягом 15 го дин було доставлено 5 хворих, у яких пiсля короткочасно дiаре i блювоти спостерiгався розлад зору (диплопiя, мiдрiаз), ковтання, сухiсть у ротi, в од-

ного розлад дихання. Усi хворi бралi участь у застiллi. Вжи нали рiзнi стра ви, у тому числi салат iз крабiв, кон сервованi гриби домашнього приготу вання, свиртнi напо Найбiльш iмо вiрний дiагноз?

А. Сальмонельоз

В. Отрусння сурогатами алкоголiс

С. Отрусння грибами

D. Ботулiзм

Е. Ешерихiоз

1389. Хворий 20 рокiв, занедужа гостро з пiдвищення температури д 39,9 °С. Скаржився на головний бiл у лобово-скроi-евих областях, бiль очних яблуках, ломоту в усьому тiл закладенiсть носа, пiкрябання в горл сухий кашель. Удома двiчi була нос ва кронотеча. Який дiагноз найбiлы iмовiрний?

А. Парагрип

В. Аденовiруспа iнфекцiя

С. Грив

D. РС-ф

Е. Ентеровiрусна iнфекцiя

1390. Хворий 68 рокiв, запедужа гостро 7 днiв ТОМУ назад з гiiдвищенн темвератури до 39,3 ос появи голы ного болю i безсоння. Об’сктивно: зб джений, неадекватний. Обличчя гiгв ремоване. Язик дуже сухий, тремтiл при висовуваннi. На тулубi рясна П( лiморфна висипка. Тахiкардiя, гiпот( нiя. Гепатоспленомегалiя. Випоро нення затриманi. дiурез знижений. вiцi 10 рокiв хворiв ва тиф. Попер днiй дiагноз?

А. Черевний твф

В. Хвороба Брiлла

С. Iсрсинiоз

D. Менiнгококцемiя

Е. Сепсис

1391. Хворий 60 рокiв, одержав ко лоту рану СТОПИ. Через 16 днiв вини кло тягнучi болi в областi жувальних мязiв, утруднення i бiль при вiдкри ваннi рота. Звернувся до стоматолога. Був вилучеiшй 5-й карiозний зуб злiва. Однак настугiного дня тризм пiдсилив ся, виникла напруга i болючiсть м’язiв потилицi. Передбачуваний дiагноз?

А. Правець

В. Остеомiслiт нижньоi щелепи

С. Неврит трiйчастого нерва

D. Менiнгiт

Е. Неврит лицевого нерва

1392. Хворий 25 рокiв, оглянутий ЛОР-лiкарем на 4-й день хвороби. Температура — 38,1 °С. скарги на не здужання, помiрнi болi в горлi. Об’ск тивно: рот вiдкривас повпiстю. Слизо ва м’якого пiднебiння, дужок, язичка набрякла, тiезначна гiперемiя з цiано зом. Мигдалини збiльшенi, покритi сi рим iцiльним нальотом. Налiт знiма сться з трудом. Зняття нальоту Супро воджусться кровоточивiСтю. Набряку шо немас. Кутощелепнi лiмфовузли збiльшенi до 2 см. Найбiльш iмовiр ний дiагноз?

А. Iнфекцiйний мононуклеоз

В. дифтерiя ротоглотки

С. Ангiна Симановського — Венсана

D. Лакунарна ангiна

Е. Вiрусно-бактерiальна ангiна

1393. у хворого 25 рокiв, через б го дии пiсля снiданку (з’ 2 некрутих яйця) з’явився озноб, пiдвищилася

температура до 38,7 °С, через 20 хви лии присднався бiль у бiлягiупковiй областi, пудота, багаторазова блювота, гурчання в животi, а ще через 30 хви лии — ряснi рiдКi, водяоистi випОрож нения без патологiчних домiшок, брудно-зеленого кольору. Найбiльпi iмовiрний дiагноз?

А. iсрсинiоз

В. Шигельоз

С. Холера

D. Сальмонельоз

Е. Ешерихiоз

1394. у хворого 20 рокiв, що ири був з Iндй, о 5 годинi ранку iiрочався понос. Оправлявся кожнi 1—1,5 годи ни. Випорожнення рЯСнi, водяпистi, без слизу i кровi, надалi — безкаловi. Через 12 годин — водяниста, ряспа блювота. Температура не пiдвищила ся, болi в животi були вiдсутнi. Пай бiльш iмовiрний дiагноз?

А. Ротавiрусний гастроентерит

в. Сальмонельоз

С. Шигельоз

D. Ешерихiоз

Е. Холера

1395. у жителя сiльсько мiсцевос тi, 45 рокiв, на тилы-iiй поверхнi iiраво КИсТi з’явилася свербляча папула, в центрi яко утворився пухирець iз су кровичним вмiстом. у наступнi 2 днi розвинувся безболiсний набряк кистi i передплiччя. На 4-й день пiдвищилася температура до 38,5 °С, у пахвовiй об ластi справа виявлений великий бо лючий лiмфовузол. За добу до гiочатку хвороби оглядав загибле теля. Пайбiльш iмовiрний дiагноз?

А. I шкiрно-бубонна форма

В. Чума, шкiрно-бубонна форма

С. Карбункул

D. Сибiрсъка виразка, шкiрна форма

Е. Бешиха

1396. у хворого, 40 рокiв, вiдзнача сться висока температура протягом 8 днiв, сильний головний бiль, схиль нiсть до закрепiв. Об’сктивно: темпе ратура — 39,5 °С, блiдий, в’ялий, ади намiчний. Пульс — 82/хв. Язик сухий, обкладений коричневим нальотом, на шкiрi живота одиничнi розеоли. Живiт помiрно роздутий, болючий у правiй клубовiй областi. Печiнка виступас на 2 см. Найбiльш iмовiрний дiагноз?

А. Бруцельоз

В. Сипний тиф

С. Сепсис

D. Туберкульоз

Е. Черевний тиф

1397. у хворого через З днi пiсля по вернення з Iндй виник раптовий озноб, температура пiдвищилася до 41 ос. Турбував головний бiль, бiль у грудНiй клiтцi, кашель з рясним склоподiбним кров’янистим мокротинням. Обектив но: обличчя гiперемоване, мова неви разна, язик “крейдяний”. у легенях во логi хрипи. Тахiкардiя, гiпотензiя. ЧД 30/хв. у хворого дiагностована:

А. Крупозна пневмонiя

В. Чума

С. Легiонельоз

D. Орнiтоз

Е. Малярiя

1398. Хворий 15 рокiв, захворiв го стро, температура тiла — 40 ос, голов-

ний бiлъ, рвота, рiзка загальна слаб кiсть, через 10 годин вiд початку за хворювання — на шкiрi геморагiчний висип, елементи висипу множиннi вiд петехiй до значних крововиливiв, ме нiнгеальнi знаки. дiагноз?

А. Егiiдемiчний висипний тиф

В. Черевний тиф

С. Кiр

D. Менiнгококова iнфекцiя

Е. Геморагiчний васкулiт

[ Хворий 62 рокiв, у минулому перенiс висипшiй тиф. Занедужав го стро: лихоманка — 39,5 ос головний бiль, безсотшя. На 6-й день на шкiрi живота i бiчних поверхонь груднЫ клiтки з’явилася незначна розеольоз на висипка. Збiльшена печiнка i селе зiнка, тахiкардiя, глухiстъ тонiв серця, гiпотонiя. Який дiагноз найбiльш iмо

вiрний у хворого?

А. Хвороба Брiлла

В. Черевний тиф

С. Бруцельоз

D. Лептоспiроз

Е. сепсис

1400. студент 22 рокiв, хворiс З тиж нi, занедужав через мiсяць пiсля повер нения з Ефiопй: з’явилися послаблен ия випорожнень, нерiзкi болi в животi. у наступному: випорожтiснi-Iя ряснi 10 разiв у добу, у виглядi “малинового желе”, присдналися переймоподiбнi болi в животi, бiльше справа, що носи люються при дефекацй. За час хвороби втратив б кг маси тiла. Ваш дiагпоз?

А. Геморой

В. Шигельоз

С. Кишковий амебiаз

лог стеi бу, галi вая у гк зол

ЛЮ

тур пик, iз с

(

гiпс

Зап чен стрi рiдi нал Об’ тан:

м,я пiдi пер бал спн

(

В. Пухлина кишечнику

Е. Iсрсинiоз

1401. Хворий 30 рокiв, учасник гео логiчноi розвiдки в Прикаспiйських стенах, занедужав гостро з появи озно бу, температури — 39 °С, слабостi, за гального нездужання. Загальний стан важкий, з вираженою iнтоксикацi€iо, у паховiй областi виявлений лiмфову— зол величиною з куряче яйце, рiзко бо лючий, малорухомий, без чiтких кон турiв, iцiльно консистенцi шкiра над ним лиснi€, напружена, гiперемоваНа iз СИI{ЮПIНИМ вiдтiнком. Ваш дiагноз?

А. Флегмона стегна

В. Чума

с. виразка

D. Туляремiя

Е. Паховий лiмфаденiт

1402. Хвора 65-ти рокiв, страждас гiпертонiчною хворобою II ступеня. Занедужала гостро. Турбус запаморо чення, слабiсть, помiрнi болi в епiга стрi одпократна блiовота, двiчi було рiдке випорожнеiшя, потiм присд налася сухiсть у ротi, дво в очах. Об’сктивно: контактна, порушене ков таiшя, задишка з участю допомiжних м’язiв, птоз, апiзокарiя, парез м’якого пiднебiння. АТ 140/80 мм рт. ст. На передоднi захворювання ла рибний балвк, маринованi гриби, ужинала сiiвртне. Який попереднiй дiагноз?

А. Отрусшiя метанолом

В. Порушення мозкового кровообiгу

С. Отруснiiя отруйними грибами

D. Ботулiзм

Е. Отруення сурогатами алкоголю

1403. Хворий 26 рокiв, пiд час епi демй грипу занедужав гостро: темпе ратура 39 ос сильний головний бiль, гiереважно в лобовiй частинi, болi у м’язах, суглобах, кiстках. Оглянутий у 1-й день хвороби: стан середньо важ костi, обличчя гiперемоване, слизова м’якого пiднебiнiя рiзко гiперемова на, склерит, пульс — 120/хв., ритмiч ний. Тони серця приглушенi, ритмiчНi. У легенях везикулярпе диханоя, жи вiт безболiсний. Ваш дiагпоз?

А. РС-iнфекцiя

В. Аденовiрусна iнфекцiя

С. Риновiрусна iпфекцiя

D. Парагрип

Е. Грип

1404. Хворий 17 рокiв, занедужав гостро, температура тiла — до 40 ос, сильний головний бiль, сухий кашель з болями за грудиною. При обстежен iii: в ротоглотцi виражена розлита гi перемiя, зернистiсть м’якого пiднебiн ня. З боку серця i легень без вираже- них змiн. Ваш дiагноз?

А. Грип

В. Парагрип

С. Респiраторно-синцитiалы-iа iii фекцiя

D. Аденовiрусна iiфекцiя

Е. Пневмонiя

1405. Хвора скаржиться на частi, ряснi пiнистi випорожнення зi слизом зеленуватого кольору, переймоподiб ний бiль у навколопупковiй областi, гурчання в животi, температура тiла — 39 о Захворювання пов’язус з вжи ванням у жу некруто зварених ясць. Який эбудник захворювант-iя найбiлыя iмовiрний?

й.

I

ю

iii

е

А. Холерний вiбрiон Ель-тор

В. Iсрсинiя

С. Шигела

D. Ентеропатогеi-iна киiпкова па личка

Е. Сальмонела

1406. Хворий 16 рокiв, госпiталiзо ваний на 5-й день хвороби зi скаргами на гiомiрний головний бiлъ у лобово скроiiевiй областi, закладенiсть носа, бiлъ у горлi при ковташ-ii, бiль в облас тi лiвого ока, пiдвищення температури до 38—38,5 °С. Стан при надходженнi задовiльний. Носове дихання утруд нене, ряснi слизовi видiлетшя з носа, гiперемiя слизово ротоглотки, збiль шенi шийнi i пiдщелепнi лiмфовузли, плiвчастий кон’юнктивiт злiва. Який попереднiй дiагпоз?

А. Ентеровiрусна iнфекцiя

В. Iнфекцiйний мононуклеоз

С. Аденовiрусна iнфекцiя

D. Грип

Е. Гайморит

1407. У жiнки 30-ти рокiв захворю вания розвинулося раптово, через пiв години пiсля вживання в жу тiстечка з кремом. З’явився рiжучий бiль у верх нiй половинi живота, нудота, багато разова блювота. Об’сктивно: темпера тура — 36 °С, шкiра блiда, Чд — 20/хв., пульс — 100/хв., АТ — 95/65 мм рт. ст. Тони серця достатньо звучностi, язик сухий. Живiт не роздутий, болючий в епiгастрй, симптомiв подразнення очеревини не виявлено. З чого необ хiдно почати лiкування?

А. Проведения внутрiшньовенно

регiдратацiТ

В. Призначення ентеросорбентiв

С. Введення церукалу

D. Промивання шлунка i кишечiiику

Е. Антибiотикотерапй

1408. Хворий 1., 18 рокiв. Зi слiв ро дичiв, у нього вiдмiчалисъ перiодичнi напади психомоторного порушеiiня й агресивнiсть. При спробi випити води вiдчув спазм в областi глотки. Перед початком захворювання був зiiачний прийом алкоголiо у родичiв, до яких приiхав у гостi. Мiсяць тому був вку шений невiдомим собакою. Який дiа гноз найбiльш iмовiрний?

А. Сказ

В. Правець

С. Отрусиня сурогатами алкоголто

D. Алкогольний гiсихоз

Е. Iстерiя

1409. Хворий 52 рокiв, занедужав гостро з ознобу i головного болю, ли хоманки до 40 °С. На 3-й день хворо би — нудота i блювота, темна сеча. На 4-й день температура знизилася до

37 °С, але з’явилася жовтяниця i эмен шилася кiлькiсть сечi до 600 мл. Для якого захворюван ня характерний та кий розвиток симптомiв?

А. Вiрусний гепатит А

В. Геморагiчт-iа лихоманка з нирко вим синдромом

С. Лептоспiроз

D. Сепсис

Е. Гострий гломерулоi-iсфрит

1410. Сантехнiк 40 рокiв, захворiв гостро — озноб, температура — 39,8 °С, сильпий головний бiль, блювання,

iна

бiлъ

стан облi бахi сова жов чаю, вiро

А

тi

в

С

D

Е.

гостг

ГОЛО]

ня. ( мото

ний шиi.

дзиьв тезiя, ня дi

А.

в.

С.

но

В.

пр

Е.

рокiв водят- нали

перат них ч сухiсi нiстъ

бiль у м’язах. До лiкарiв не звертався, стан погiрши вся, з’явилися гiтiерсмiя обличчя, iн’скцiя судин склери, на гу бах гсрiiес з геморагiчним вмiстом, но- сова кровотеча, шкiра та склери стали жовтяничо ими, сеча кольору мiцного чаю, дiурез 200 мл, ахолй не було. Най вiрогiднiше джерело iнфекцii?

А. Клiщi, для яких характерний

трансоварiальний шлях передачi

В. Кiшки

С. Людина-реконвалесцент

D. Людпна-бактерiоносiй

Е. Щури

1411. Робiтник 22 рокiв, захворiв гостро: температура — 39 °С, сильний головний бiль, багаторазове блюван ня. Об’сктивно: стан важкий, психо моторве эбудження, стогне через силь ний головний бiль, ригiднiсть м’язiв швi. Рiзко позитивнi спмптоми Бру дзинського i Кернiга, загальна гiперес тезiя. Що треба эробити для уточнен ня дiагнозу першочергово?

А. Загальний аналiз кровi

В. Посiв кровi на стерильнiсть

С. Комп’ютерну томографiю голов ного мозку

D. Рентгенографiю черепа у двох проекцiях

Е. Спинномозкову пункцiю

1412. Громадянин Пакистану 30 рокiв, захворiв гостро: з’явились частi водянистi випорожнення, що нагаду нали молочний суи. Об’сктивно: тем пература — 35,4 °С, шкiра гiериферич них частин тiла холодна, акроцiаноз, сухiсть у ротi, рiзко зниженi еластич нiсть шкiри та тургор тканин. Що слiд

эробити для оцiнки стугiеня важкостi хвороби?

А. Оглянути очне дно

В. Вимiряти центральний веноз ний тиск

С. Визначити кiлькiсть еритроцитiв

D. Визначити густину плазми кровi

Е. Визначити рiвень гемоглобiну

1413. Геолог 36 рокiв, госпiталiзова ний у лiкарню зi скаргами на загалъпу слабiсть, сухiсть у ротi, дво пред метiв i сiтку перед очима. Напередоднi вживав консервоване м’ясо домашньо го виготовлення. Об’сктивно: двобiч ний птоз, розширення зiниць, паралiч акомодацй, порушення конвергенцй. Слизова рота суха, ковтання затруд нене, голос сиплий, дизартрiя. Живiт м’який, дещо здутий, випорожiiеiгь i сечовидiлення не було 24 години. Якi причини закрепу i затримкч ссчi?

А. Дегенеративнi змiни мiслiiiових оболонок нервових волокон

В. Гiперергiчне запалення кишеч ника по типу Артюса

С. Гостра недостатнiсть наднирко них залоз

D. Гостре порушення мозконого кровообiгу

Е. Паралiтична дiя екзотоксину на гiарасимпатичну iннервацiю

1414. студента 20 рокiв, протягом мiсяця турбус значна втомлюнанiсть, пiдвищена температура тiла, профуз ний пiт, схуднення. Об’сктинно: збiль шенi нсi групи периферичних лiмфа тичних вузлiв, кандидоз ротово ворож нини, герпетичнi висипаiiня на губах. В загальному аналiзi кровi: Л — 3,Зж 10

ШОЕ — 15 мм/год., В-лiмфоцитiв — 12 %, спiввiдношення Тх/Тс<0,5. Яке обстеження пiдтВердить дiагноз?

А. Бiологiчна проба на морських свинках

В. Визначевня КiЛЬКОСТi Т-лiмфо цитiВ

С. Виявлення антитiл до антигенiв вiл

В. КТГ черевноi та грудно порож

НИНИ

Е. Стернальна пункцiя

1415. Сантехнiк 45 рокiв, госпiталi зований на 7-й день гарячки. Об’сктив но: температура — 39,8 °С, сонливiсть (вночi безсоння), загальмованiсть, адинамiя, блiдiсть шкiрних покривiв, пульс — 78/хв., АТ 105/70 ММ рТ. ст. Язик густо обкладений сiрим нальо том, з вiдбитками зубiв. Живiт здутий, гiечiнка, селезiнка збiльшенi, в правiй здухвиннiй дiЛЯНЦi бурчання та гiпе рестезiя шкiри. Випорожнень не було 2 доби. Якi дослiдження слiд виконати дЛЯ уточiIенНя дiагнозу?

А. Бактерiологiчне дослiджеi-шя кр ов

В. Спиiiномозкову пункцiiо

С. Аналiз мiслограми

D. Коловоскопiю

Е. Дослiдження кроВi на маркери вiрусних гепатитiв

1416. Колгоспник 50 рокiВ, госпiта лiзований у тяжкому станi зi скаргами на озноб, температуру тiла 39 ° су хiсть у ротi, багаторазове блювашiя, болi в епiгастрii, частi водянистi випо рожнення з неприемним запахом, зе леного кольору, пiнистi. чсс - 110,

АТ — 90/60 Мм рт. ст. Невiдкладна до помога хворому?

А. Переливання свiжозаморожено

плазми

В. Внутрiпiньовенне введевня со льових розчинiв

С. Призначення тетрациклiну в до бовiй дозi 1,5 г

D. Гiпербарпчна оксигенацiя

Е. Гемосорбцiя, симiiатомiметики

1417. сторож 42 рокiв, захворiв гостро. Поступив на б день хвороби з температурою — 39,7 °с зi скаргами на сильний голов ний бiль, шум у ву хах, безсоння. Об’сктивно: эбудже ний, ейфоричний, балакучий. Об личчя почервонiле, очi блискучi, склери i кон’юнктиви з посиленим СУдИШШМ малюнком. На внутрiшнiх поверхнях плечей i на бiчних поверх нях грудно клiтки розеольозно-пе техiальний висип. У волоссi голови знайденi вошi. Який найбiльш iмо вiрний дiагноз?

А. Епiдемiчний висивтiий тiiф

В. Черевшiй тиф

С. Лептоспiроз

D. Менiнгококова iнфекцiя

Е. сеiiсис

1418. Льотчик, 36 рокiв, тиждевь тому повернувся з Нiгерй, хворiс З днi. Вiдмiчас високу температуру тiла, бiль у м’язах, головний бiль. Об’сктив но: температура — 39,6 °с, склери iкте ричнi, на губах герпес. Селезiнка та печiнка збiльшенi. Якi дослiджсння необхiдiiо провести для гiiдтверджет 1- ня дiагнозу?

А. Мiкроскопiя мазкiв кровi, про фарбовування за Грамом

‘Н’

лий

бою

Нiх

мiкi бiж

П

яскi дотi леш

язиi шен нi в

А

Е

с

г

Е

рез

тупi, безс

деяв виш

бiЯ,(

кул свiт судс

А

в

С

Е

Е

В. Мiкроскопiя центрифугатiв сечi С. Визначення активностi Ат, Ас, АТ В. Мiкроскопiя периферично кро вi профарбовуванi-iя за Романовськ им-Гiмзом

Е. УЗД органiв черевно порожнини

1419. У хворо 58 рокiв, яка трива лий час страждас варикозною хворо бою, хронiчним тромбофлебiтом ниж нiх кiнцiвок, ожирiнням З ст., пiсля мiкротравми стопи з’явився жар, свер бiж шкiри лiво гомiлки. Температура пiдвищилась До 39,8 °С, шкiра гомiлки яскраво-червоного кольору, гаряча на дотик, зона гiперемй чiтко вiдокрем лена, з нерiвними краями, у виглядi язикiв полум’я. Визначаються збiлъ шенi помiрно болючi паховi лiмфатич нi вузли. Поставте дiагноз:

А. Лiмфанго

В. Гострий тромбофлебiт

С. Флегмона

D. Гострий лiмфаденiт

Е. Бешиха

1420. Хворий 34 рокiв, кiнолог, че рез мiсяць пiсля укусу собаки вiдчув тупий бiль в областi рани, вiдмiтив безсоння, погiршення настрою. Через деякий час стан значно погiршився:

ВIIНИКЛИ суДоми. Об’сктивно: водофо бiя, сликотеча, судоми ковтально мус кулатури. доторкання до тiла хворого, свiтло провокуiоть тонiчнi та клонiчнi судоми м’язiв. Ваш дiагноз?

А. Правець

В. Сказ

С. Епiлепсiя

D. Енцефалiт

Е. Пухлина мозку

1421. Хвора 23 рокiв раптово вiдчу ла iнтенсивний головний бiль, пудоту, бiль в шиi, попереку. Об’€ктивно: на тiлi геморагiчна висипка. Температу ра - 39,2 °С. Вираженi менiнгеальнi симптоми. свiтлова, тактильна, бо лъова гiперестезiя. Кров: Л — 25ж10 Який метод обстеження найбiльш по казаний хворому?

А. Електроенцефалографiя

В. Комп’ютерна томографiя

С. Люмбальна пункцiя

D. Транскранiальна доплерографiя

Е. Ехоенцефалографiя

1422. Хворого 40 рокiв через тиж день пiсля повернення з Ефiопй па батьквiщину турбують перiодичнi на пади лихоманки. Вiдмiчасться жовтя ниця склер i шкiрних покривiв, гекато спленомегалiя. Який з перерахованих дiагнозiв найбiлъш iмовiрний?

А. Малярiя

в.

С. Вiрусний гепатит А

D. Гемолiтична анемiя

Е. Лептоспiроз

1423. у хворого 30 рокiв, з болями в горлi, при оглядi виявлепо: темпера тура субфебрильна, помiрна гiперемiя ротоглотки, збiльшений лiвий мигда лик, на ньому щiлъпий сiро-бiлого ко льору нальот, який важко вiддiлясть ся, слизова пiд ним кровоточить. Збiлъшений малоболючий злiва пiд щелешiий лiмфовузол. Вкажiть ноне реднiй дiагноз?

А. Лакунарна ангiна

В. Локалiзована дифтерiя рото глотки

С. Ангiна Венсана — Сiмановського

D. Аденовiрусна iнфекцiя

Е. Iнфекцiйний мононуклеоз

1424. у пацiснтки 78 рокiв гостро почалося захворювання, яке характе ризусться наявнiстiо гарячки з мерз лякуватiстю, висипкою з переважан ням розеольозних i петехiальних еле ментiв. Приймала аспiрин, ла багато апельсинiв. Стан хВороi порушений помiрно. Вошивостi та джерела iнфек цй не виявлено, проте вiдомо, що 45 рокiв тому пацiснтка перехворiла на ВИСИII тиф. Ваiл дiагноз:

А. Сенсис

В. Хвороба Брiлла

С. Черевний тиф

D. Медикаментозна алергiя

Е. Харчова алергiя

1425. Хворий 20 рокiв, пiвроку тому повернувся з Африки. Через мi сяць у нього з’явились клiнiчнi симп томи триденно малярй. Чи потрiбно провести протиеiiiдемiчнi заходи се- ред контактних осiб?

А. Не потрiбно, бо гiротиепiдемiчнi заходи неефективнi

В. Потрiбно, с переносник iнфекцй:

С. Не потрiбно, бо реконвалесцент не видiляс збудника

D. Потрiбно, бо реконвалесцент ви дiляс збудника

Е. Не потрiбно, тому що вiдсутнiй вереносник iнфекцй

1426. Хворий 18 рокiв, поступив в стацiонар зi скаргами на головний бiль, загальну слабкiсть, пiдвищення темпе ратури до 37,5—38 °С протягом б днiв,

бiль у горлi. Об’сктивпо: збiлыпенi всi групи лiмфовузлiв, 1—3 см в дiаметрi, еластичнi, малоболючi, не спаянi мiж собою. Печiнка збiльпiена на З см, се лезiнка — на 1 см. У кровi: лейкоцитоз, вiроцити — 15 %. Вiрогiтщий дiагноз?

А. Тнфекцiйний моноi-уклеоз

В. Аденовiрусоа iвфекцiя

С. Ангiна

D. Дифтерiя

Е. Гострий лiмфолейкоз

1427. Хвора 23 рокiв, захворiла в кiнцi лiта, коли пiдвищилась темпера тура до 37,2 °С, з’явились незначний головшiй бiль, слабкiсть. До 9 дня хво роби лiкувалась амбулаторно з приво ду ГРЗ, хоча катаральпi прояви булв вiдсутнi. Стан погiршився, госпiталiзо вана в стацiоiiар. Температура — 40 °С, блiда, рiзка слабкiсть. Пульс — 9б/хв АТ — 110/70 мм рт. ст. живiт м’який, здутий, гепатосплеломегалiя. Випо рожнень немас. ГIро яке захворiован ня треба думати?

А. Сепсис

В. Туберкульоз

С. Черевний тиф

D. Кишковий iсрсинiоз

Е. Висипний тиф

1428. у жiпки 30-ти рокiв хвороба виникла раптово через 0,5 години iiiс ля того, як з’ торт з кремом, з’яви лись рiжучий бiль у животi, оудота, блювання. Об’сктввiо: темгiсратура

— 36,0 °С, iпкiра блiда, ЧД — 20/хв., пульс — 100/хв., АТ — 95/65 мм рт. ст., тони серця звучнi. Язик сухий. Живiт болiсний в епiгастрii, симптомiв по дразнення очеревиi-ш немас. З якого заходу треба починати лiкувавiiя?

т

с

‘-г

З

д

л

З

н

ю

зс

дi

да

П(

бi

ш

б

та

бз

на

ви

А. ПроIзедепI внутрiiпньовенно

регiдратацй

В. Назначення ентеросорбенту

С. Введения церукалу

D. Промивантiя шлунка

Е. Антибiотикотерапй

1429. У хворого 42 рокiв протягом тижия кожнi 48 годин з’являлись при ступи ознобу, що змiнювалися жаром. Температура тiла пiдвищустъся до 40 °С, зниження температури через

3—4 години супроводжустъся потови дiлеiiням. Погiршився апетит, з’яви лась загальна слабкiсть, Шкiра блiда. Збiлъшенi печiнка та селезiнка. Який найбiльш ефективний метод верифi кацi дiагнозу?

А. Гемокультура

В. Паразгiтоскопiя мазка кровi та

товсто краплi

С. Загальний аналiз кровi

D.УЗд

Е. Вгiзначення бiлiрубiну

1430. Хворий 45 рокiв, госпiталi зований на 2 день захворювання. Не дiлiо назад повернувся з Iндй (моряк дальнього плавання). Скарги на тем пературу 41 °С, сильний головний бiль, задишку, кашель з видiленням пi iiисто мокроти. Об’сктивно:

блiдий, цiаноз слизових, Чд — 24/хв., тахiкардiя. В легенях дихання осла блене, вислуховуються вогкi хрипи над обома легенями, крепiтацiя. Имо вiрний дiагноз?

А. Грип

В. Мiлiарний туберкульоз

С. Чума, легенева форма

D. Орпiтоз

Е. Сепсис

1431. до яких клiтин кровi вiрус iмунодефiциту людиiи мае найбiлыпу тропнiсть:

А. Тромбоцитiв

В. Т-супресорiв

С. Т-кiлерiв

D. Т-хелiiерiв

Е. Еритроцитiв

1432. Зб-рiчний чоловiк протягом 8 днiв вiдмiчае б—8-годиннi пiдйоми температури з сильним ознобом, якi закiнчутоться рясним потовидiлснням i повторюються регулярно через день. Були схожi приступи гарячки в Афга нiстанi, звiдки повернувся 4 мiсяцi тому. Температура — 39,2 °С, пульс — 94/хв. Живiт при пальпацй че болiо чий. С помiрне збiльшення селезiнки та печiнки, незначна жовтячиця. Яквй дiаггiоз с найбiльпi iмовiрним?

л. сепсис

В. Черевлий тиф

С. Малярiя

D. Вiрусний гепатит

Е. Туберкульоз

1433. Загальний стан хворого над звичайно важкий. На запитання вiд повiдас з затрудненням. Голос сиплий. Шкiрнi покриви блiдi. Риси облвччя загостренi. Очi запалi. Губи та нiгтьовi фаланги синюшнi. Язик сухий, склери тмьянi. Шкiра, взята в складку, не )оз правляеться. Пульс не визначаеться. АТ — О мм рт. ст. Тони серця слабкi. Живiт втягнутий. Частi судоми ниж нiх кiнцiвок. Напередоднi протягом доби вiдмiчав нестримне блювання та рiдкi випорожнення. Температура тiла — 35 ° Вкажiть ускладлення да- ного захворюватшя:

А. Гостра ниркова недостатнiстъ

В. дегiдратацiйний шок

С. iнфекцiйно—токсичний шок

D. Набряк головного мозку

Е. Гостра судиiiна недостатнiсть

1434. Хворий 43 рокiв, шахтар, на 7 день захворювання скаржиться на рiз ку слабкiсть, високу температуру, бiль у м’язах нiг i попереку, жовтяницю, темний колiр сечi, головний бiль. За хворiв гостро — озноб, температура — 40 °С, була носова кровотеча. Дiурез — 200 мл. Вiрогiдний дiагноз?

А. Малярiя

В. Черевний тиф

С. Вiрусний гепатит

D. Сепсис

Е. Лептоспiроз

1435. Хворий 40 рокiВ, повернувся з вiдрядження 4 доби тому з Африки. Захворiв раптово, турбували напади з ознобом, пiдвищенням температури до 39—40 °С, рясi-iим потовидiленням, трясовицею. Пiд час огляду: шкiра блi да, з жовтяничним вiдтiнком, печiнка i селезiнка трохи збiльшенi. Який метод дослiдження буде найбiлъш iнформа тивним для встановлення дiагнозу?

А. Мiкроскопiя товстоГi краплi та мазка на малярiю

В. Загальний аналiз кровi

С. УЗД печiнки i селезiнки

D. Бiохiмiчне дослiдження функцi ональних проб печiнки

Е. серологiчне обстеження на на явнiсть антитiл до ВГА

1436. Хворий ш., 26 рокiв, достав лений в лiкарню на 4 день хвороби iз

скаргами на лихоманку, головIIий бiль, бiль у литкових м’язах. Працтос мелiо ратором. Мас невпорядкованi статевi зв’язки. Об’сктивно: температура — 397 о ста тяжкий. Млявий. Затор можений. Вираженi iктеричнiсть шкi ри та склер. Крововилиiзи у ков’ювк тиви i склери. На шкiрi геморагичний висип. Пальпусться печiт-iка на З см нижче реберно дуги, край селезiвки. добовий дiурез — 300 мл. Етiологiч ним фактором захворювання пай бiлъш вiрогiдно с.

А. Лептоспiри

В. Вiрус гепатиту А

С. Рикетсii

D. спiрохети

Е. ХламiдП

1437. Хворий 35 рокiв, поступив на

12 день хвороби iз скаргами на вира женi слабкiсть, нудоту, блювапня. Три мiсяцi назад проведена резекцiя шлун ка. При оглядi: стан тяжкий. Млявий. свiдомiсть эбережена. Iнтенсивна жов тушнiсть шкiри, склер. На мiсцi iн’ск цiй крововиливи. Живiт м’який, чутли вий при пальпацi у правому iiiдребер’i, печiнка пальпусться на 2 см нижче реберно дуги. Протромбiновий iндекс 45 %. Переважне порушення якоi функцi печiнки приводить до знижен ня протромбiнового iндексу?

А. Екскреторноi

В. детоксикацiйноi

С. БiлковосинтетичноГi

D. Пiгментоутворюючоi

Е. Глiкогенсинтетично

1438. Чоловiк 28 рокiв, захворiв го стро: з’явились озноб, вiдчуття жару,

пiдвищення температури тiла до 38,5 С, приступоподiбний спастичний бiль у лiвiй здухвиннiй дiлянцi, частi рiдкi випорожнення. Випорожнення мають вигляд кров’янисто-слизовоi маси. При пальпацй живота вiдзнача сться болючiсть i спазм сигмоподiбно кишки. Попереднiй дiагноз?

А. Неспецифiчний виразковий колiт

В. Амебiаз

С. Ешерихiоз

D. Шигельоз

Е. Злоякiсна пухлина товстоi кишки

1439. Хвора 27 рокiв, скаржиться на головний бiлъ, слабiсть, бiль у над черевнiй дiляiiцi, повторне блювання, пронос (стiлець 9 разiв на добу; випо рожнення ряснi, зеленуватого колъо ру). За 12 годин до початку захворю вания вживала сирi курячi яйця. Об’сктивiiо: температура 38,8 °С. Язик обкладений бiлим нальотом, живiт по мiрно здутий, болючий в надчеревнiй та навколопупковiй дiлянцi. Найбiлъш вiрогiдний дiагноз?

А. Готрий шигелъоз

В. Холера

с. Сальмонельоз

D. Вiрусний гастроентерит

Е. Гострий апендицит

1440. Хворий 20 рокiв, захворiв го стро. З’явився профузний пропос, до якого присдналось багаторазове блю вания великою кiлькiстю блювотних мас. Хворий прибув з пiвденно-схiд юiо Азi Температура — 36,1 °С. Живiт втягююутий, неболючий. Випорожнен ня мають вигляд рисового вiдвару Який дiагноз найбiльш вiрогiдний?

А. Сальмонелъоз

В. Холера

С. Ешерихiоз

D. Гострий шигельоз

Е. Ротавiрусний гастроентерит

1441. Хворий 36 рокiв, фермер, за хворiв поступово. З’явились Незду жання, нерiзкий бiль в животi, розла ди випорожнення (8—12 раз на добу). Перебував в однiй iз кра з жарким клiматом впродовж останнiх 2 мiсяцiв. Температура 36,9 °С. При пальпацi болючiсть живота в здухвиюших дi лянках. Випорожнешiя рiдкi, з домiлю ками скловидного слизу, мають вигляд “малинового желе”. Про яке захворюо вання потрiбно думати?

А. Амебiаз

В. Шигельоз

С. Неспецифiчний виразковий колiт

D. Балантидiаз

Е. Новоутворення товсто кишки

1442. У хворого иiсля рибалкюю че рез 2 днi гостро гiiднялась температура до 39,5 °С, з’явились бiль у м’язах (осо бливо литкових), жовтяниця, эмен шилась кiлькiсть сечi. При оглядi се морагiчний висип, гепатоспленомега лiя, ригiднiсть м’язiв потилицi. Який юiайбiльш iмовiрний дагноз?

А. Сепсис

В. Лептоспiроз

С. Отрусння сурогатом алкоголю

D. Вiрусний гегiатит

Е. Геморагiчна гарячка з пирковим синдромом

1443. Хвора 37 рокiв, фермер, скар

житься на погане самопочуття, голов-

ТЕРАПЕВ ТИЧНИЙ ПРО ФIЛЬ

ний бiль, пiдвищення температури тiла до 39,5 °С, набряк повiк та облич чя, болi в м’язах, пiтливiстъ. За 2 тижнi до початку захворювання вживала сире м’ясо. В загальному аналiзi кровi 25 % еозинофiлiв. Який яайбiльш iмо вiрний дiагноз?

А. Набряк Квiнке

В. Лептоспiроз

С. Бруцельоз

D. Трихiнельоз

Е. дерматомiозит

1444. Хворий А., 17 рокiВ, звернув ся зi скаргами на головi-iий бiль, нудо ту, пiдвищену стомлiоваi йсть, незнач ний бiль у животi, iнодi проiiос. Хворiс ЧОТИРI1 мiсяцi. За день до звернення до лiкарнi у калi помiтив круглого черв’яка довжиною до 15 см. Що до цiльно використовувати для лiкуван ня цiсi хвороби?

А. Альбендазол

В. Метронiдазол

С. Фенасал

D. Бiльтрицид

Е. Декарис

1445. Хворий 22 рокiв, на другий день хвороби скаржитъся на високу температуру, головний бiль у дiлянцi чола, надбрiвних дуг, при русi очними яблуками, у м’язах i суглобах. Об’ск тивно: температура — 39 °С. Обличчя гiперемоваi ге, склери iн’скованi. сэiи зона оболонка м’якого пiднебiння, за дньо стiнки глотки яскраво гiперемо вана з точковими крововиливами. Якi змiни в гемограмi типовi для цього за хворювання?

А. Анемiя

В. Лейкоцитоз

С. Нейтрофiльоз

D. Лейкопенiя

Е. Прискорена ШОЕ

1446. Жiнка 65 рокiв, захворiла го стро, через 12 годин iiiсля вживаiтня в жу консервованих грибiв домашвього виготовлення та ясчнi, смажено на салi. З’явились рiзка слабкiсть, iiудо та, дворазове блiовання, “туман” перед очима, розлади ковтапня. При оглядi:

температура — 36,2 ос Птоз. Мiдрiаз. Анiзокорiя. Ттiспiраторна задикiка. Яке захворiовання у жiнки?

А. Харчова токсикоiнфекцiя

в. сальмонельоз

С. Отрусння грибами

D. Загострення хроiпчпого холецис титу

Е. Ботулiзм

1447. у жiнки 23 рокiв з терМiном вагiтностi 8 тижнiв при обстеженнi зна йдено антиген гепатиту В (НВ Рi вень бiлiрубiну кровi та активi-iiсть ала нiнамiнотрансферази в межах норми. Якi повиннi бути рекомендацii щодо вагiтностi при даному захворiованнi?

А. Перервати вагiтнiсть

В. Зберегти вагiтнiсть i провести щеiiлення дитини проти гепатиту В при народжеiiнi

С. Перервати вагiтiiiсть i провес ти лiкуваi iня i iреваратам ii и iтсрфе рону

D. Зберегти вагiтшсть i провести лiкування противiруспнм препара том ламiвудiн

Е. Зберегти вагiтнiсть i щомiсячво проводити ультразвуконе обсте

ження плоду до

‚Н

таэ

гу, на

м ‘ ХВ(

воэ

сы вiд пр(

клi ла нес кл гiнi няг боэ ши

т

1448. До iнфекцiйно лiкарнi госпi талiзовано хворого зi скаргами на спра гу, иеможливiсть пити Воду. При спробi напитися у хворого виникають судоми м’язiв глотки, дихання стас шумним, хворий вiдштовхус вiд себе склянку з водоiо. 1,5 мiсяцi тому хворого вкусив собака у праву литку. В областi рани вiдчувас печiю, зуд i тягнучi болi. Який прогноз при цьому захВорюваНнi?

А. Введення вакцини в першi три днi хвороби веде до одужашiя

В. При проведеннi дезiнтоксика— цiйно терапй можливе одужакня у 15% хворих

С. Введекня специфiчно сироват ко в ПерШi три днi хвороби веде до одужатi ня

D. Захворюваi-iня завжди закiнчу сться смертю


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты