Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Утворення Держави Ізраїль.




Тема 14. Міжнародні відносини на Близькому Сході

План

Поняття близькосхідної регіональної системи у міжнародних відносинах.

Утворення Держави Ізраїль.

2.1 Передумови утворення Ізраїлю

2.2 Участь ООН в утворення держави Ізраїль

Арабо-ізраїльські війни.

Перша арабо-ізраїльська війна1949 – 1949 рр.

Організація визволення Палестини

3.3 Друга арабо-ізраїльська війна 1956 р. Синайсько-Суецька війна, Суецька криза.

Арабо-ізраїльське протистояння на межі 60—70-х pp.Третя «шестиденна» арабо-ізраїльська війна 1967 р.

Четверта арабо-ізраїльська війна 1973 р.

Кемп-Девідська мирна угода 1978 року.

5.Палестинська проблема у 80-х pp. "Інтіфада"

Ліванська проблема у системі міжнародних відносин.

Ісламський фактор у системі міжнародних відносин.

 

Поняття близькосхідної регіональної системи у міжнародних відносинах.

Термін «Близький Схід» (за американською термінологією «Середній Схід») був вперше застосований у політичній літературі американським військово-морським істориком і геополітиком адміралом Альфредом Таєром Мехеном у 1902 році. Термін також використовувався англійцями під час першої світової війни для визначення району дій своїх середньосхідних військових формувань. Твердо встановлених меж цього регіону немає, проте існує певна домовленість щодо віднесення до нього держав на території, що простягається від Єгипту до Перської затоки й від Туреччини та Ірану до Індійського океану. У дипломатичному листуванні та офіційних документах уряду США “Близький Схід” включає до себе країни Північної Африки, Західної Азії, зокрема Перської затоки.

Радянська історіографія традиційно вважала «Близький Схід» узагальненою назвою країн, розташованих на межі Європи, Азії та Африки. Таким чином, до Близького Сходу в радянській літературі відносили Єгипет, Сирію, Судан, Ізраїль, Йорданію, Ліван, Ірак, Саудівську Аравію, Ємен (до об’єднання - Північний і Південний Ємен), Кувейт, Катар, Оман, Бахрейн, ОАЕ, Кіпр. До країн Середнього Сходу відносили Туреччину, Іран та Афганістан.

У 1989 році Міжнародне Агентство з ядерної енергетики (МАГАТЕ) під час обговорення питань, пов’язаних з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї та створення зон, вільних від ядерних озброєнь, застосувало визначення «Близького Сходу» як "району від Лівійської Арабської Джамахірії на заході до Ісламської Республіки Іран на сході та від Сирії на півночі до НДРЄ на півдні". Проте, у дослідженні ООН зауважено, що концепція МАГАТЕ є обмеженою, та запропоновано наступне визначення: це - усі країни - члени Ліги арабських держав (ЛАД), Ісламська Республіка Іран та Ізраїль. Рекомендоване визначення вилучає з розгляду Туреччину, Кіпр та Мальту.

Отже, Близькосхідна регіональна система включає усі країни - члени Ліги арабських держав, Ізраїль, та з урахуванням величезного впливу на арабський світ, неарабський Іран.

Ядро близькосхідної системи складають арабські держави. За територіальною ознакою арабські країни поділяються на три великі зони: африканську (країни Магрибу (Алжир, Марокко, Мавританію, Туніс та Лівію), Єгипет і Судан), східно-середземноморську (Сирію, Ліван, Йорданію та Ірак) та аравійську (решта арабських країн).

 

Утворення Держави Ізраїль.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 123; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты