Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Медико-соціальна експертиза




Функції органа зору мають велике значення при профвідборі та визначенні груп інвалідності по зору.

Особи з порушеннями колірного сприйняття не можуть працювати на транспорті, в текстильній промисловості, бути лікарями. Робота з дрібними і рухомими об'єктами потребує високої гостроти зору та бінокулярного зору.

Групи інвалідності за зором встановлюються тільки при зниженні зорових функцій внаслідок захворювань ока, що не піддаються лікуванню.

Перша групаінвалідності встановлюється особам, які потребують постійної сторонньої допомоги в зв'язку з різким порушенням зорових функцій. Це особи, у яких гострота зору з корекцією на око, що бачить краще, не перевищує 0,03 або є двобічне концентричне звуження поля зору до 10°.

Друга групаінвалідності встановлюється особам зі зниженням гостроти зору ока, що краще бачить, від 0,04 до 0,08 (з корекцією). Другу групу інвалідності встановлюють і у разі комбінації тяжких анатомічних дефектів (відсутність кінцівки і сліпота одного ока або при гостроті зору на ньому не вище 0,02).

Третя групаінвалідності встановлюється у разі необхідності, за станом очей, зміни професії на роботу більш низької кваліфікації або значних змін умов праці в своїй професії. Третя група встановлюється також, незалежно від виконуваної роботи і професії, при повній сліпоті або зниженні гостроти зору на одне око в зв'язку з військовою або виробничою травмою.

РЕФРАКЦІЯ ТА АКОМОДАЦІЯ ОКА

Аномалії рефракції ока надзвичайно поширені. Особливо важливу проблему офтальмології становить міопія (короткозорість). В різних місцевостях нашої країни частота цього захворювання серед школярів коливається від 3,5 % до 33 %. Висока міопія є найбільш частою причиною інвалідності внаслідок захворювання очей. Все це ставить боротьбу з міопією на рівень державної задачі і вказує на необхідність проведення активних масових заходів профілактики цього захворювання і його ускладнень, що повинні проводитися не тільки окулістами, а й лікарями загального профілю.

Рефракція - це заломна здатність будь-якої оптичної системи. Сила заломлення будь-якої оптичної системи визначається в діоптріях. За одиницю виміру взято силу скла з фокусною відстанню в 1м. Заломну силу скла визначають за формулою:

1 м

D = ¾¾¾ ,де:

F

D – сила скла, діоптрії;

F – фокусна відстань, м.

 

Чим менша фокусна відстань, тим сила скла більша. Таким чином, заломна сила скла з фокусною відстанню в 50 см дорівнює двом діоптріям; сила скла з фокусною відстанню в 25 см дорівнює чотирьом діоптріям і т.ін.

Заломна сила ока коливається від 52 до 80 діоптрій і носить назву фізична рефракція ока. В клініці частіше використовують поняття клінічна рефракція ока, яка може бути статичною та динамічною.

Під статичною рефракцією ока розуміють заломну здатність його відносно сітківки у стані спокою акомодації, тобто заломну силу, яку має око внаслідок своєї анатомічної будови, під динамічною рефракцією – заломну силу ока при діючій акомодації.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты