Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Приклад. Визначити величину чистої теперішньої вартості проекту, якщо інвестиції передбачаються на рівні 780 млн




Визначити величину чистої теперішньої вартості проекту, якщо інвестиції передбачаються на рівні 780 млн. грн., термін реалізації проекту – 4 роки, а очікувані грошові потоки становлять відповідно по роках 1-й рік – 290 млн.; за 2-й рік – 330 млн.; 3-й рік – 380 млн.; 4-й рік – 450 млн. грн. Ставка дисконтування за оцінками аналітиків приймається на рівні 22 %.

Розв’язання краще представити у вигляді таблиці.

 

Таблиця 3.4 – Приклад визначення показника NPV

№ року t Інвестицції ІС Грошові потоки СF t Дисконтовані грошові потоки DCF t
   
  237,7
  221,7
  209,3
  203,1
NPV 91,8

 

Таким чином, визначений за умовами прикладу показник NPV є позитивним, що говорить про прибутковість проекту, бо позитивні грошові потоки за абсолютною величиною більші ніж інвестиції. Позитивне значення чистої теперішньої вартості є свідченням прибутковості проекту, але інвестор має можливість вибору об’єкту інвестування і якщо декілька проектів є прибутковими, перевага надається тому з них, що характеризується більшим значенням NPV.

У попередньому прикладі кошти для фінансування проекту надходили у певному періоді, але якщо фінансування проекту здійснюється у декілька етапів, вартість інвестицій також змінюється в часі і тому необхідно визначати їх теперішню вартість. У цьому випадку для визначення NPV використовують таку формулу:

 

, (3.4)

 

де CF t – грошовий потік за рік t, тис. грн.;

r – ставка дисконтування, частка одиниці;

t – порядковий номер року надходження грошових потоків;

k – порядковий номер року вкладання інвестицій;

IC k – інвестиції за рік k, тис. грн.;

n – період реалізації проекту, роки;

p – період надходження грошових потоків, роки;

i – період здійснення інвестицій, роки.

Якщо грошові період отримання грошових потоків починається після періоду вкладення інвестиційних коштів, загальний термін реалізації проекту буде складатися з цих періодів, (тобто n = p + i), але існують ситуації коли вкладення інвестицій збігається у часі з вкладенням інвестицій.

Розглянемо таку ситуацію на прикладі.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 54; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты