Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Приклад




Порівняти інвестиційні проекти А та Б за показниками прибутковості та терміну окупності інвестицій, використовуючи наведені нижче відомості.

 

Таблиця 3.6 – Початкові дані для порівняння проектів за критеріями індексу доходності та терміну повернення інвестицій.

 

n Проект А Проект Б
ІС СF DCF (r=15) ІС СF DCF (r=18)
       
   
   
   
   
Всього        
DCF сер         237,25

 

Провівши попередні розрахунки, можна визначити показники прибутковості та окупності інвестицій для кожного з проектів. Причому показник окупності інвестицій визначимо двома способами.

р. р.

р. р.

Таким чином, проект Б характеризується меншим терміном повернення інвестицій і має вищий індекс прибутковості. Що стосується розбіжностей у результатах визначення терміну окупності різними способами, то проект А показує близькі за значенням результати. Якщо брати до уваги тільки ці критерії, інвестор надасть перевагу проекту Б. Його значення NPV також виявиться вищим, оскільки індекс прибутковості є відносним вираженням показника чистої теперішньої вартості проекту.

Ще однією цікавою особливістю NPV є залежність цього показника від ставки дисконтування. Це пояснюється тим, що дисконтування приводить до значного зменшення грошових потоків та NPV. Таким чином, існує зворотна залежність між ставкою дисконтування та розміром чистої теперішньої вартості. Для ілюстрації цієї залежності використовують графік, що отримав назву профіль NPV.

Побудуємо профіль NPV, використовуючи умови першого прикладів, що наведені у цій темі. Для цього необхідно визначати NPV змінюючи ставку дисконтування (рис).

Рис. 3.2 – Профіль NPV

 

 

Як випливає з профілю, при підвищенні ставки дисконтування чиста теперішня вартість не лише зменшується, але й набуває від’ємного значення. Така ситуація свідчить про те, що при підвищенні ризику інвестування проект може виявитися збитковим. Профіль NPV також дозволяє встановити ставку дисконтування за якої величина дисконтованих грошових потоків дорівнює величині інвестицій. Цей показник отримав назву внутрішня норма доходності або IRR (Internal Rate of Return).

IRR вважається одним з найважливіших критеріїв обґрунтування доцільності реалізації інвестиційних проектів, бо він показує граничний рівень ризику, що забезпечує беззбитковість інвестування. При порівнянні декількох проектів внутрішня норма доходності (IRR) кожного з них порівнюється із ставкою дисконтування (r) і той з проектів для якого ця різниця буде більшою і вважається менш ризикованим. Наприклад, при виборі проекту Б за критерієм IRR має виконуватися співвідношення:

 

. (3.11)

 

Показник IRR може бути визначений не лише графічним, а й аналітичним способом. Для цього необхідно виконати наступне:

1. Визначити ставку дисконтування (r1), застосування якої забезпечує близьке до нуля позитивне значення чистої теперішньої вартості (NPV1).

2. Визначити ставку дисконтування (r2) застосування якої забезпечує близьке до нуля від’ємне значення чистої теперішньої вартості (NPV2).

3. Для визначення IRR застосувати співвідношення:

 

. (3.12)

 

Визначення внутрішньої норми доходності проекту передбачає розрахунок NPV з поступовим збільшенням ставки дисконтування. Розрахунок цього показника краще показати на прикладі. Якщо взяти для цього дані першого прикладу буде можливість порівняти результати визначення IRR графічним та аналітичним способами. Профіль NPV дозволяє визначити IRR на рівні 27,5 %, але результати застосування графічного і аналітичного способу визначення NPV будуть відрізнятися.

За результатами попередніх розрахунків встановлено, що r1 = 25 % забезпечує позитивне значення NPV, тоді як підвищення ставки дисконтування до 30 % дозволяє отримати від’ємне значення (NPV 1 = 42, NPV 2 = -31). Ці дані можуть бути застосовані для визначення NPV, але спробуємо знайти більш точні значення ставок дисконтування.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты