Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Визначення вартості та доходності фінансових інвестицій




Первісна оцінка фінансових інвестицій є однаковою як для поточних, так і для довгострокових фінансових інвестицій та відображається у фінансовому обліку за собівартістю.

Собівартість фінансової інвестиції складається з ціни її придбання, комісійних винагород, мита, податків, зборів, обов’яз­кових платежів та інших витрат, безпосередньо пов’язаних з придбанням фінансової інвестиції. Якщо ж придбання фінансової інвестиції здійснюється через обмін на інші активи, то її собівартість визначається за справедливою вартістю цих активів.

Оцінка фінансових інвестицій на дату балансу може суттєво відрізнятися від їх первісної оцінки і для відображення у фінансовій звітності вимагає проведення переоцінки.

Для оцінки фінансових інвестицій на дату балансу використовують один із трьох методів:

− за справедливою вартістю;

− за амортизованою собівартістю;

− за методом участі в капіталі.

Оцінка фінансових інвестицій за справедливою вартістювідповідно доП(С)БО 12, передбачає врахування суми реалізації фінансових інвестицій в результаті операції між обізнаними та незалежними сторонами. Іншими словами, справедливою вважається ринкова вартість фінансових інвестицій. Визначення справедливої вартості фінансових інвестицій ускладнюється нерозвиненістю вітчизняного фондового ринку. Цінні папери переважної більшості українських компаній неможливо вільно придбати на користуючись послугами фондових бірж. Тому, у разі неможливості достовірного визначення справедливої вартості фінансових інвестицій, їх собівартість визначається з урахуванням зменшення її корисності.

Визначення вартості фінансових інвестицій з використанням методу амортизованої собівартості, полягає в тому, що різниця між собівартістю та вартістю погашення фінансових інвестицій (дисконт або премія при придбанні) амортизується зменшується інвестором протягом періоду від дати придбання до дати їх погашення за методом ефективної ставки відсотка. Сума амортизації дисконту або премії нараховується одночасно з нарахуванням прибутку від фінансових інвестицій, відображається у складі інших фінансових доходів. Нарахування прибутку приводить до збільшення балансової вартості фінансових інвестицій.

Для використання методу амортизованої вартості застосовується ефективна ставка відсотка, що розраховується таким чином:

 

(4.1)

 

де Н – номінальна вартість цінних паперів;

В - вартість придбання цінних паперів;

T – термін обігу цінних паперів, роки;

r – річна ставка доходності, частка одиниці.

Як бачимо, ефективна ставка визначається як відношення річного доходу від придбання цінних паперів (що складається з середньорічного зниження ціни придбання порівняно з номіналом та річних відсоткових доходів інвестора) та середньої величини номінальної та фактичної вартості.

Розглянемо оцінку фінансових інвестицій за методом ефективної ставки процента на спрощеному прикладі.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты